Funda Müjde

De van oorsprong Turkse actrice en cabaretier Funda Müjde wil voor Omroep Zenit in haar programma's gasten aan het woord laten die je anders nooit ziet op de Nederlandse televisie. Zoals de moeders van de migratie die meestal onzichtbaar zijn maar die ondertussen verhalen te vertellen hebben over hun kinderen, hun leven in Nederland, over hun ouders. "Ik wil thema's over de interculturele samenleving aansnijden die bij andere omroepen niet of via vooroordelen en met weinig kennis van zaken worden behandeld." Een voorbeeld daarbij voor Funda is Oprah Winfrey. Winfrey slaagt erin door haar aanpak bij een heel grote groep kijkers vertrouwen te winnen. Tegelijkertijd vergeet Winfrey nooit wat zij zelf is en wat zij zelf vindt. En daar staat ze dan ook voor.
Müjde, die, zoals zij niet zonder trots stelt hoog scoorde in de tv-quiz ‘Tien voor Taal', ziet ook wel wat in een taalquiz. "Als daarin meer nieuwe Nederlanders worden uitgenodigd raken de andere Nederlanders misschien iets van hun angst en boosheid kwijt, en kan in de plaats daarvan blijheid groeien", zo meent Funda.

Funda

Funda Müjde kwam in 1969 naar Nederland. Zij deed de basisschool in Nederland, doorliep de HAVO en rondde een HBO opleiding tot vertaler af aan de Universiteit van Leiden. Ook voltooide zij een HBO opleiding tot leraar. 
Funda Müjde ziet zichzelf als een veelzijdige cabaretier en presentatrice, alert, spontaan, eigenzinnig en actueel. Ze schuwt de provocatie op maatschappelijk en politiek gebied niet. Ze kreeg bekendheid door haar rol in de film ‘Julia's Geheim', maar zeker ook door haar aandeel aan televisieseries als ‘Vrouwenvleugel', ‘Zeg ‘ns Aaaa' en ‘Hallo Holland'.
In 2004 verscheen van haar hand het boek ‘Algemeen Beschaafd Turks'.
Haar veelzijdigheid toonde zij bijvoorbeeld door een benefiet te organiseren voor mensen met dwarslaesie. Deze actie leverde vijfentwintigduizend euro op. Müjde , zelf het slachtoffer geworden van een auto-ongeluk, wil Nederlandse dwarslaesie slachtoffers helpen te revalideren via de Amerikaanse therapie ‘Walk now'.
Funda Müjde is columniste van De Telegraaf. Uit een van die columns het volgende citaat:
"Wijlen mijn oom had twee vrouwen. Wij waren dol op de tweede vrouw. De eerste was verbitterd en als we haar bezochten, hoorde ze ons altijd uit over ‘die ander' en ‘de bastaards van die hoer'. Als volwassene begrijp ik haar pijn en frustratie nu beter. Zou ik mijn lief met een andere vrouw kunnen delen? Zo ja, kan die relatie net zo intiem zijn? Ik klaag nu al over aandachttekort; ik moet er niet aan denken dat ik dat beetje aandacht nog zou moeten delen. In Turkije is polygamie, een echtelijke verbintenis van één mens met meerdere partners tegelijk, bij de wet verboden. Dat was een troost en triomf voor onze verbitterde tante; zij was de enige, echte, rechtmatige echtgenote."

Zenit spreekt met Funda

Zenit: Waarom moet Zenit er komen?
Funda: "De pogingen tot diversiteit nemen toe. Met diversiteit bedoel ik letterlijk alles, man/vrouw verdeling, leeftijd, afkomst maar het gebeurt nog niet genoeg. Zenit gaat dit gat opvullen in het omroepbestel. Emancipatie komt niet vanzelf. Voor niets gaat de zon op. Ik vind het wel belangrijk dat Zenit niet een allochtonen- of moslimomroep wordt maar een omroep van en voor iedereen."
Zenit: Kun je een voorbeeld geven van het ontbreken van deze diversiteit?
Funda: "Neem de show ‘Ik hou van Holland' op RTL4. Daar zag je nauwelijks diversiteit in de panelleden en ook het publiek was wit terwijl nieuwe Nederlanders daar best hadden willen zitten. Nu is het net alsof allochtonen niet van Nederland houden. Een aantal redacties zijn inmiddels wel gemengd, maar wat je dan hoort is dat een Turks redactielid alleen op Turkse onderwerpen wordt afgestuurd."
Zenit: Hoe kan het anders?
Funda: "Een tijd geleden zag ik ‘Wie is de chef?', een kookprogramma met één chef-kok van Turkse afkomst. Dat is leuk; dan zie je een keer een vrouw van Turkse afkomst over haar beroep praten en niet over geweld, eerwraak etcetera. En de andere koks gaven aan weer eens wat nieuws te horen."
Zenit: Wat verwacht je van Zenit?
Funda: "Met Zenit verwacht ik andere discussies, andere invalshoeken, bijvoorbeeld over Gaza maar ook meer achtergrondkennis. En Zenit gaat cultuur vanuit een andere invalshoek benaderen. Ik wil wel eens de vergelijking zien tussen soefi dichters uit de twaalfde eeuw en onze Erasmus."