Samleside: Alle våre saker om tragedien

- Vi har vært vitne til et nøye kalkulert og planlagt angrep på det flerkulturelle, åpne samfunnet vi er så glade i. Et angrep på hele menneskeheten, sa imam Najeeb Naz i sin åpningstale i moskeen på Tøyen i Oslo.

Foran en full forsamling av små og store, norske og utenlandske, oppfordret han til samhold og toleranse.

Og selv om tankene løper løpsk i en tid som denne, advarer imamen mot å la sinnet ta overhånd. Han ber unge muslimer være rolige og tålmodige.

- Det er enkeltindividene vi må ta tak i. Og det kan være både i de muslimske miljøene og blant etniske nordmenn, slik vi smertefullt har fått erfare.

- Tenkte det selv

Og sårene etter 22. juli skal leges med fred og mangfold, mante imamen. Side om side med imam Najeeb Naz og islamske ledere fra inn- og utland satt også Kronprins Haakon, utenriksminister Jonas Gahr Støre, ordfører Fabian Stang og biskop Ole Christian Mælen Kvarme.

- Nå er vi samlet her, på tvers av kulturer, religioner og verdensdeler. Og nettopp slik skal vi gjøre samfunnets enda bedre, sa han.

Men minuttene og timene før det ble kjent at gjerningsmannen var en etnisk nordmann fra beste vestkant i Oslo, var preget av uro og frykt for mange muslimer.

- Det verste var at jeg selv tenkte at det måtte være en muslim som sto bak. Det viser hva som har skjedd med verden, og hvordan terror etter hvert har splittet oss som mennesker, sier Mawra Mahmood.

- Muslimer ble overalt

Sammen med Sumayya Javed har hun deltatt på minnestunden i World Islamic Mission-moskeen på Tøyen i Oslo. Ordfører Fabian Stang benyttet der anledningen til å be om tilgivelse på vegne av alle dem som umiddelbart la skylden på muslimer.

- Det var vondt. Mange muslimer hørte skjellsord og ble overfalt i tiden før det ble kjent at gjerningsmannen kom innenfra. Mange var redde, bekrefter Javed.

I lærdommen etterpå ligger det at siktede Anders Behring Breivik er like lite representativ for kristne som Al-Qaida er for muslimer, understreker de to.

- En ting er klart: Uansett hva han kaller seg, er han ett enkelt individ, og religion bør derfor ikke blandes inn, sier Mahmood.

Les Inger Anne Olsens kommentar: Da alle ble nordmenn

Artikkelen fortsetter under bildet.

Imam Najeeb Naz tar imot Kronprins Haakon i forbindelse med minnestunden i World Islamic Mission-moskeen på Tøyen i Oslo. FOTO: EMMA TOLLERSRUD

Imam Najeeb Naz tar imot Kronprins Haakon i forbindelse med minnestunden i World Islamic Mission-moskeen på Tøyen i Oslo. FOTO: EMMA TOLLERSRUD

- Holde igjen konklusjonene

Utenriksminister Jonas Gahr Støre fremhever det samme behovet for tilbakeholdenhet.

- Dette er en påminnelse om at de refleksene mange kunne ha, har det vært klokt å holde litt igjen. Ingen i moskeen i dag har anklaget alle hvite, etniske nordmenn for å være terrorister fordi en mann begikk gal manns verk. Det ligger klok lærdom i det, sier han.

Og et mangfold lik det vi så i moskeen tirsdag, er ikke noe vi er for eller imot, men det er det moderne Norge.

- For 20 år siden hadde vi ikke hatt slike forsamlinger som denne. Og de samtalene vi nå skal ha sammen, blir en test på de verdiene vi er samlet om, sa han i sin tale.

- Alle er berørt

Med sine verv i styret for Muslimsk studentersamfunn representerer Sumayya Javed og Mawra Mahmood mange unge muslimer i Oslo. De er like berørt som andre etter massakren på Utøya og bomben i Oslo. AUFs sommerleir var et bilde på det flerkulturelle Norge i full blomst.

- Nå er det ingen tvil lenger: Vi er ett. Alle er berørt, nordmenn, innvandrere, turister og hele verden forøvrig, sier Javed.

Den som tar livet av ett menneske, tar livet av hele menneskeheten. Selv om disse ordene fra Koranen er lest mange ganger, har de aldri gitt mer mening for de to.

- Vi er et mangfoldig fellesskap i sorg, sa Oslo-biskop Ole Christian Mælen Kvarme i sin tale. FOTO: EMMA TOLLERSRUD

- Vi er et mangfoldig fellesskap i sorg, sa Oslo-biskop Ole Christian Mælen Kvarme i sin tale. FOTO: EMMA TOLLERSRUD