Les: Alt om tragedien

Politiet i Oslo satt med navnet på den terrorsiktede 32-åringen svært raskt fredag ettermiddag.

Etter det Aftenposten erfarer, gikk det mindre enn tre timer etter at bomben eksploderte klokken 15.26, til etterforskerne innhentet navnet på den som leide bilen bomben var plassert i.

Dette var Anders Behring Breivik.

Altså visste de dette før han ble pågrepet på Utøya.

Overvåkingsbilder fra Regjeringskvartalet viste registreringsnummeret på bilen Breivik hadde plassert i veien utenfor. Politiet fikk dette nummeret av vaktmannskaper i bygningen og kontaktet eieren, et finansieringsselskap. Dette selskapet varslet så Avis, som leide ut bilen.

Snakket med politiet

Country Manager Anders Tveit i Avis bekrefter at selskapet oppga Breiviks navn til politiet.

- Avis var i dialog med politiet flere ganger fredag ettermiddag og kveld. To av våre biler har vært involvert i denne saken. Vi ga raskt tilbakemelding til politiet, sier Tveit.

Etter å ha forlatt leiebilen, kjørte Breivik til Utøya i en annen bil leid gjennom samme selskap.

Politiet i Nordre Buskerud ble først varslet om massedrapet klokken 17.27 – to timer etter at bomben raserte et helt kvartal i Oslo.

Johan Fredriksen, stabssjef i Oslo politidistrikt ville på gårsdagens pressekonferanse ikke kommentere nøyaktig hvor bilen med eksplosiver sto i Grubbegata utenfor regjeringskontorene da bomben gikk av.

1003 mottagere

Kun én time og 17 minutter før bomben gikk av i regjeringskvartalet fredag, skal Behring Brevik ha sendt sitt 1500-siders manifest til 1003 mottagere over hele Europa, ifølge den britiske avisen The Daily Telegraph.

250 av disse, som britisk politi skal ha fått tilgang til, er kontakter bosatt i Storbritannia, skrev avisen sent i går kveld.

Manifestet skal være sendt 14.09 og i hver e–post skrev han: «Dette er en gave til dere (...) jeg ber dere om å distribuere denne boken til alle dere kjenner».

Celler

Behring Breivik skriver i sitt såkalte manifest at han må aktivere to andre terrorceller. 32-åringen har, ifølge sin forsvarer, sagt at de to cellene er i Norge.

I det han hevder er et internasjonalt nettverk skal han være leder for celle nummer 8, den norske grenen. I tillegg hevder han at det finnes flere andre terrorceller i det angivelige nettverket i en rekke land utenfor Norge, deriblant i Tyskland, Hellas, Nederland og Serbia.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) sa i går at arbeidet med å avdekke om de to cellene er reelle har den høyeste prioriteten i deres del av etterforskningen.

Også etterretningstjenester i en rekke europeiske land jobber med å avdekke mulige terrorceller.

Krav

Men politiet har kjørt seg fast i avhørene når det gjelder å få vite mer om de påståtte cellene. Politiet bekreftet i går kveld til Aftenposten at terrorsiktede Behring Breivik i avhør skal ha stilt flere ulike krav som politiet må innfri før han vil fortelle mer om de angivelige terrorcellene.

Det er ikke klart hva alle kravene går ut på, men noen av dem skal handle om mat og soningsforhold.

Flere av kravene er, ifølge politiet, helt umulig å innfri.

I går kom det også frem at Behring Breivik først skal ha forsøkt å stikke av da beredskapstroppen gikk i land på Utøya klokken 18.25.

Da han ble anropt og beordret til å overgi seg, og etterkom dette, la han ned våpnene og løftet armene i været. To minutter senere, 18.27, var 32-åringen pågrepet, ifølge loggen fra politiet.

Klarert

Alle bygningene den terrorsiktede mannen skal ha nevnt som bombemål i avhør, er nå sjekket ut, ifølge politiet.

- Det er mange bygninger som er blitt nevnt og fremkommet i etterforskningen som er gjennomgått av politiet, og det er ikke funnet noe sprengstoff på noen av disse objektene, sier Johan Fredriksen.

Arbeidet med å gjennomsøke den såkalte Høyblokken er krevende, og vil trolig pågå i ytterligere to uker. I går ble det gjennomført finsøk gjennom etasjene på jakt etter menneskerester.

Men også i et stort område rundt Høyblokken jobbet store politimannskaper med å sikre spor og bevis fra åstedet.

Samtidig vil Utøya være sperret av de nærmeste 14 dagene. Politiet hadde i går 30 tjenestemenn på øya – halvparten av dem kriminalteknikere – som drev finsøk og bevissikring.