E-ONLINE
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΕλλάδαΠολιτικήΟικονομίαΤέχνεςΑθλητισμόςΚόσμοςHOMEΦύλλο Δευτέρας
06 - 04 - 2009

ΣΤΗΛΕΣ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Αναζήτηση
Με ημερομηνία

ή
Τεύχη Βιβλιοθήκης
Φάκελοι Σαββάτου

Ταυτότητα
Εκδόσεις
Αρχείο
Διάφορα
Επικοινωνία

Βρίσκεστε στο παλαιό site του www.enet.gr

Το www.enet.gr άλλαξε.

Το Web site της Ελευθεροτυπίας και της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας άλλαξε και βρίσκεται στη διεύθυνση www.enet.gr.

Στο παρόν site βρίσκεται μόνο το αρχείο των εκδόσεων από τις αρχές του 2001 ως και τις 30 Μαρτίου 2009.
Ασυλία από την Αστυνομία στα φασιστοειδή
ΕΛ.ΑΣ. - Χρυσή Αυγή

ΔΕΣΜΟΙ ΑΙΜΑΤΟΣ

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΡΝΕΛΛΟΥ

Για ακόμη μια φορά αποδείχθηκαν στα εκτεταμένα επεισόδια του Σαββάτου, στο κέντρο της Αθήνας, δύο σημαντικές παθογένειες του αστυνομικού μηχανισμού.

Πρώτον, οι σχέσεις στοργής, κυρίως των Ειδικών Δυνάμεων της Αστυνομίας, με τους τραμπούκους των ακροδεξιών οργανώσεων, που εξασφαλίζουν καθεστώς ασυλίας στα φασιστοειδή.

Δεύτερον, η ουσιαστική ακυβερνησία που επικρατεί στην Αστυνομία τους δύο πρώτους μήνες κάθε έτους ενόψει των τακτικών κρίσεων που αρχίζουν την 1η Μαρτίου.

Μέλη της «Χρυσής Αυγής» πριν προσπεράσουν τη διμοιρία των ΜΑΤ, επιτεθούν και επιστρέψουν πίσω από αυτήν
Ανέκαθεν οι οργανωμένες ομάδες της Ακροδεξιάς είχαν ερείσματα στο αστυνομικό σώμα και απολάμβαναν ανοχή και κάλυψη, για να μην πούμε παρακίνηση σε ορισμένες περιπτώσεις.

Δυστυχώς, παρ' ότι τα χρόνια έχουν περάσει, η αστυνομική κουλτούρα, ιδιαίτερα των δυνάμεων κρούσης, παραμένει συγγενική με τα ακροδεξιά στοιχεία. Το αποδεικνύουν κάθε φορά όσα διαμείβονται στις ταραχές μεταξύ αστυνομικών και ακροδεξιών ταραχοποιών και δείχνουν ότι οι δύο πλευρές λειτουργούν περίπου ως τακτικός σχηματισμός.

Οι εικόνες που μεταδόθηκαν από τα τηλεοπτικά δίκτυα με ομάδες κρούσης ακροδεξιών να κάνουν ανενόχλητες διελεύσεις μέσα από αστυνομικές δυνάμεις για να επιτεθούν στους ιδεολογικούς αντιπάλους, είναι χαρακτηριστικές.

Επισήμως η Αστυνομία δεν αποδέχεται ευθύνες· αντιθέτως, αναφέρει ότι εξαιτίας της τακτικής της αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες για κάλυψη των ακροδεξιών, η Αστυνομία επισήμως αναφέρει ότι εισαγγελέας επόπτευε τις κινήσεις της και ανεπισήμως διοχετεύεται ότι οι τραυματισμοί είχαν γίνει προτού οι ακροδεξιοί περάσουν μέσα από τις γραμμές της Αστυνομίας.

Οι εκτεταμένες προσαγωγές (περίπου 100) από την ευρύτερη περιοχή του κέντρου έγιναν για περισυλλογή αποτυπωμάτων και τον ενδεχόμενο συνδυασμό τους με αποτυπώματα που θα ανιχνευθούν σε σάκους από μπάζα (πέτρες, τούβλα, ξύλα κ.λπ.) που επίσης περισυνελέγησαν από το θέατρο των ταραχών.

Η Αστυνομία λειτούργησε γενικά ευθυνοφοβικά και αμήχανα σε υψηλό επίπεδο και ίσως προβοκατόρικα σε επίπεδο τακτικής δρόμου. Η απλή διαχείριση των ανώτατων αξιωματικών ήταν εμφανής, όπως συμβαίνει κυρίως σε περιόδους πριν από τις κρίσεις.

Το μοντέλο πολιτικής εποπτείας Παυλόπουλου - Χηνοφώτη να νίπτουν τας χείρας και να μην ασχολούνται γενικώς είναι βέβαιο ότι θα δοκιμάζεται σε κάθε ευκαιρία, διότι εφαρμόστηκε χωρίς μεταβατική περίοδο αστάθειας για τη φυσική ηγεσία της Αστυνομίας.


Συντονισμένα μαχαιρώΜΑΤα...

Της ΑΡΓΥΡΩΣ Κ. ΜΩΡΟΥ

«Κάντε και εσείς κάτι, ρε παιδιά... Δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα μόνοι μας». Η φράση που ακούστηκε, το πρωί του περασμένου Σαββάτου, στην οδό Σταδίου, τη στιγμή που μέλη της «Χρυσής Αυγής» επέστρεφαν ανενόχλητα πίσω από τις διμοίρες των ΜΑΤ, δεν επιβεβαίωνε μόνο όσα είχαν προηγηθεί αλλά κι όσα θα ακολουθούσαν...

Οι λέξεις «...δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα μόνοι μας» και η προτροπή προς τους άνδρες των ΜΑΤ να «κάνουν κάτι» πιστοποιούσε όλα όσα απαθανάτισαν οι τηλεοπτικές κάμερες.

Την εικόνα δηλαδή, που μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης βρίσκονται αρχικά πίσω από τα ΜΑΤ, περνούν στη συνέχεια ανάμεσα από αυτά και στο τέλος μπροστά τους, για να επιτεθούν σε μέλη αντιφασιστικών οργανώσεων, αναρχικούς και αντιεξουσιαστές, να μαχαίρωσουν στην κοιλιά και το πόδι δύο από αυτούς και να τραυματίσουν άλλους δύο στο κεφάλι... Για να επιστρέψουν τελικά πίσω από τις διμοιρίες, σαν να μην είχε προηγηθεί το παραμικρό, και κραδαίνοντας στα χέρια τα κοντάρια της ελληνικής σημαίας να τους πουν: «κάντε και εσείς κάτι».

«Είχαμε διασχίσει την πλατεία Κλαυθμώνος και είχαμε βγει στην οδό Σταδίου. Ξαφνικά, και ενώ κατευθυνόμασταν στην πλατεία Κολοκοτρώνη, είδαμε διμοιρίες των ΜΑΤ να κινούνται προς το μέρος μας. Στο ύψος της Χρήστου Λαδά, αντιληφθήκαμε ότι μαζί με τη διμοιρία ήταν και μέλη της "Χρυσής Αυγής". Οι ΜΑΤατζήδες τους άνοιξαν το δρόμο και εκείνοι πέρασαν ανάμεσά τους και από το πλάι. Τουλάχιστον τρεις από αυτούς ήταν εφοδιασμένοι με ηλεκτρικές ράβδους, μαχαίρια, μεταλλικά κλομπ», περιγράφει στην «Ε» ο Λευτέρης, που συμμετείχε στην αντιφασιστική πορεία.

Σκοπός των αντιφασιστών ήταν να φτάσουν στην πλατεία Κολοκοτρώνη, προκειμένου να ματαιώσουν τη συγκέντρωση μελών της «Χρυσής Αυγής», που είχε προγραμματιστεί με αφορμή τα 12 χρόνια από την κρίση στα Ιμια. Ουσιαστικά να πραγματοποιήσουν αντιφασιστική αντιδιαδήλωση, με αφορμή και τις τελευταίες δολοφονικές φασιστικές επιθέσεις σε βάρος μεταναστών και μελών αντιφασιστικών οργανώσεων.

«Τους είδαμε να τρέχουν προς τα πάνω μας κρατώντας μαχαίρια. Αρχίσαμε να κινούμαστε προς τα πίσω, την Κοραή. Κάποιοι έμειναν μπροστά για να προστατεύσουν τους υπόλοιπους. Εγιναν μάχες σώμα με σώμα. Τα μέλη της "Χρυσής Αυγής" μαχαίρωσαν δυο διαδηλωτές και χτύπησαν άλλους δυο στο κεφάλι. Αμέσως μετά έτρεξαν πίσω από τη διμοιρία, που για μια ακόμη φορά τους άνοιξε το δρόμο», συμπληρώνει και επισημαίνει ότι η αντιφασιστική πορεία δεχόταν παράλληλα χρήση χημικών από τις διμοιρίες που βρίσκονταν μπροστά και πίσω από τους διαδηλωτές.

Η αντιφασιστική πορεία κινήθηκε μέσω της οδού Κλαυθμώνος στα Προπύλαια, όπου μέσα σε λίγα λεπτά οι διαδηλωτές βρέθηκαν περικυκλωμένοι από διμοιρίες των ΜΑΤ. Γύρω στις 2 το μεσημέρι, αναρχικοί-αντιεξουσιαστές που διαδήλωναν για τα μεταλλαγμένα, στο Σύνταγμα, και πληροφορήθηκαν τι είχε συμβεί, ενώθηκαν με την αντιφασιστική πορεία.

Η στάση που είχε κρατήσει η ΕΛ.ΑΣ. νωρίτερα και ο τραυματισμός τεσσάρων μελών αντιφασιστικών οργανώσεων έριξε λάδι στη φωτιά. Από τη μια έπεφταν βροχή οι πέτρες και από την άλλη καταιγίδα δακρυγόνων και χειροβομβίδες κρότου λάμψης. Για τέσσερις ελαφρά τραυματίες αστυνομικούς, φθορές σε δυο ΚΑΦΑΟ, ένα μηχάνημα αυτόματης ανάληψης χρημάτων, τέσσερις κάμερες και έξι τζαμαρίες τραπέζων, κάνει λόγο ο απολογισμός της Αστυνομίας, που δεν περιλαμβάνει τις φθορές που προκάλεσαν στα τζάμια, τα βιβλία και τους τοίχους της Πρυτανείας κάποιοι από όσους κατέλαβαν αργότερα το Ιδρυμα.

Η κατάσταση εκτονώθηκε αργά το απόγευμα. Τα μέλη της «Χρυσής Αυγής» δεν πραγματοποίησαν τελικά την πορεία που είχαν προγραμματίσει, ύστερα από παρέμβαση του Εισαγγελέα.

Το πολεμικό σκηνικό επαναλήφθηκε γύρω στις 7 το βράδυ, όταν αναρχικοί - αντιεξουσιαστές βγήκαν από την Πρυτανεία και μέσω της Πανεπιστημίου κινήθηκαν προς την Ομόνοια, για να δεχθούν απρόκλητη επίθεση από άνδρες των ΜΑΤ με δακρυγόνα και κλομπιές. Μια ομάδα διαδηλωτών απομονώθηκε από τις διμοιρίες, που πραγματοποίησαν 100 προσαγωγές. Τελικά, αργά το βράδυ όλοι αφέθηκαν ελεύθεροι. Δικογραφία σχηματίστηκε σε βάρος φοιτήτριας, που επίσης αφέθηκε ελεύθερη και κατηγορείται βάσει μαρτυριών δύο αστυνομικών.


Τον χτύπησαν με σιδερολοστό και μετά με στιλέτο

Ο Κώστας Κουνενάκης, 38 ετών, μέλος της Εργατικής Εξουσίας, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των οργανώσεων της Αριστεράς για συγκέντρωση στα Προπύλαια στις 10 το πρωί. Κατά τη διάρκεια της πορείας στην οδό Σταδίου, στο ύψος της πλατείας Κλαυθμώνος, τραυματίστηκε στη συμπλοκή των ΜΑΤ και μελών της Χρυσής Αυγής, λίγο μετά τις 10.30. Μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» μαζί με την Παναγιώτα Νικολάου, που τον συνόδευσε και παρέμεινε μαζί του. «Σύμφωνα με τις εξετάσεις, υπάρχει κάταγμα στο κρανίο, το οποίο προέρχεται από σιδερολοστό και θλάση δεξιά από το μάτι. Θα παραμείνει στο νοσοκομείο, ακόμα δεν γνωρίζουμε ποια είναι η κατάστασή του, ο ίδιος ακόμα δεν είναι σε θέση να συζητήσει μαζί μας. Πονάει, μόνο νερό ζητάει», δήλωσε η Παναγιώτα Νικολάου και συνέχισε. «Το πρώτο χτύπημα που δέχτηκε ήταν στο κεφάλι από σιδερολοστό, έγινε από πίσω του, τα ράμματα είναι στο πίσω μέρος του κρανίου. Επεσε κάτω. Εριχναν "κρότου-λάμψης", δακρυγόνα, εγώ έτρεξα. Πεσμένος όπως ήταν, ήρθε κάποιος και τον μαχαίρωσε στο πόδι. Ετρεξα κοντά του τρία λεπτά αργότερα. Είχαν ήδη καλέσει ένα ασθενοφόρο. Μια κοπέλα τον μετέφερε στον πεζόδρομο της Κοραή. Ο ίδιος δεν θυμάται τίποτα. Εκείνη τη στιγμή έγινε κοινή επίθεση των ΜΑΤ μαζί με τη "Χρυσή Αυγή". Ημασταν περίπου 200 άτομα, επικράτησε χάος, χρησιμοποίησαν μαχαίρια, σιδερολοστούς, αναισθητικά σπρέι που μας ακινητοποιούσαν, ήταν πάνοπλοι. Θόλωσε το μυαλό μας».


Γ.Δ.


Βροχή από δακρυγόνα, γιούργια για συλλήψεις

Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΔΑΜΑ

Σαββατόβραδο στην καρδιά της Αθήνας η κατάσταση ήταν εφιαλτική: μοναδικός ήχος οι σειρήνες ασθενοφόρων και περιπολικών της Αστυνομίας. Στα Προπύλαια, οι σωροί από πέτρες του ξηλωμένου πεζόδρομου είχαν εκτοξευτεί σ' ολόκληρη την πλατεία Κοραή. Μεσήλικες έπεφταν καταμεσής του δρόμου, μη αντέχοντας τα δακρυγόνα και την κάπνα από τα λογής πλαστικά και σκουπίδια, από τις δεκάδες φωτιές που είχαν ανάψει οι αναρχικοί σαν οδοφράγματα για να καλυφθούν από την ανελέητη επίθεση των ΜΑΤ.

Οδοφράγματα και οδομαχίες... Το πολεμικό σκηνικό, που στήθηκε στην Πανεπιστημίου και ακολούθησε το αιματηρό της Σταδίου
Ενα και μοναδικό πανό στα Προπύλαια έγραφε «Καμιά ελευθερία στους εχθρούς της ελευθερίας». Ενας εύσωμος 35χρονος άνδρας με ξυρισμένο κεφάλι και μπότες έδινε εντολές σε διμοιρία των ΜΑΤ «Τρέξτε, στη Χαριλάου Τρικούπη, γρήγορα». Εκείνοι τον υπάκουσαν. Στη Σόλωνος συνεχίστηκε το κυνηγητό με αναμμένους κάδους και βροχή δακρυγόνων. «Π..... Καραμανλή», «Χούντα είσαστε...» ακούστηκε ανάμεσα σε ουρλιαχτά ανθρώπων που έτρεχαν να σωθούν.

Το γνώριζαν όλοι

Ενα μήνα τώρα είναι γνωστό ότι το Σάββατο στις 7.00 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική συγκέντρωση ακροδεξιών-μελών της «Χρυσής Αυγής» με αφορμή την επέτειο των γεγονότων στα Ιμια. Το γεγονός είχε προβληθεί στο Διαδίκτυο από το site της οργάνωσης.

Την Παρασκευή το πρωί, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στην ΕΣΗΕΑ, δεκάδες οργανώσεις και φορείς καλούσαν σε αντιφασιστική συγκέντρωση. Μεταξύ τους ήταν τα συνδικάτα ΑΔΕΔΥ, ΟΛΜΕ, το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ, η Νεολαία Ενάντια στο Ρατσισμό, η Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό, οικολογικές οργανώσεις, οργανώσεις ειρήνης, το τμήμα δικαιωμάτων του ΣΥΝ, ομάδα δικηγόρων για τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών και πλήθος άλλων πολιτικών και κοινωνικών οργανώσεων.

Το Σάββατο το πρωί περίπου 100 μέλη των πολιτικών, αντιφασιστικών και αντιρατσιστικών οργανώσεων συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια με σκοπό να κατευθυνθούν στην πλατεία Κολοκοτρώνη για να ετοιμάσουν την αντιφασιστική συγκέντρωση που θα πραγματοποιούσαν στις 2.00 το μεσημέρι.

Με έκπληξη διαπίστωσαν ότι η πλατεία ήταν κατειλημμένη από περίπου 50 Χρυσαυγίτες, οπλισμένους με ρόπαλα, τσεκούρια, μαχαίρια, «παραλάιζερ», πέτρες, καδρόνια τα οποία είχαν στοιβάξει σε εμφανές σημείο. Μάλιστα, ο βουλευτής του ΣΥΝ, Παν. Λαφαζάνης δέχθηκε την καταγγελία ότι ορισμένα από αυτά να φυγαδεύονται με ΒΑΝ της Αστυνομίας. Οι ακροδεξιοί ήταν περικυκλωμένοι από διμοιρίες των ΜΑΤ. Οι διοργανωτές επιχείρησαν να συγκροτήσουν αντιφασιστική συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος αφού τους απαγορεύτηκε η πρόσβαση στην πλατεία Κολοκοτρώνη από την Αστυνομία.

Κυνηγητό

Ομάδα αντιεξουσιαστών επιχείρησε να κινηθεί από την οδό Σταδίου προς την πλατεία Κολοκοτρώνη, όπου δέχτηκε επίθεση με δακρυγόνα και κλομπ (σώμα με σώμα) από τα ΜΑΤ. Μέσα από τις γραμμές των ΜΑΤ ξεπήδησαν περίπου 50 οπλισμένοι Χρυσαυγίτες, που επιτέθηκαν και αυτοί και συνέχισαν να τους κυνηγούν μέχρι την πλατεία Κλαυθμώνος όπου επιτέθηκαν πλέον στους διοργανωτές της αντιφασιστικής συγκέντρωσης. Τραυματίστηκαν τουλάχιστον 4 άτομα από τις ομάδες της Αριστεράς, οι δύο παραμένουν στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», ο ένας μάλιστα υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση από μαχαιριά που δέχτηκε στην κοιλιά κι έφτασε μέχρι τη σπλήνα.

Ετσι άρχισαν οι συμπλοκές, πυροδοτώντας ένα κλίμα αντιπαράθεσης που τροφοδότησε τους αναρχικούς. Με αποτέλεσμα οι διοργανωτές να φύγουν πνιγμένοι στα δακρυγόνα από την Κλαυθμώνος, προσπαθώντας παράλληλα να καλέσουν σε αντιφασιστική συγκέντρωση στα Προπύλαια. Εκεί όμως, μισή ώρα αργότερα, μεταφέρθηκαν οι συμπλοκές μεταξύ αστυνομικών και ανιεξουσιαστών. Η Αστυνομία έκλεισε με διμοιρίες ΜΑΤ όλους τους δρόμους που οδηγούσαν στα Προπύλαια, εμποδίζοντας την προσέλευση των μελών της Αριστεράς που ήθελαν να συμμετέχουν στην αντιφασιστική συγκέντρωση. Απαγόρευσαν και την έξοδο στο σταθμό «Πανεπιστήμιο» του ΜΕΤΡΟ. Με τα δακρυγόνα να πέφτουν βροχή στο χώρο των Προπυλαίων οι οργανώσεις της Αριστεράς αποχώρησαν. Κυνηγημένοι από αστυνομικούς, ορισμένοι εγκλωβίστηκαν στην πρυτανεία και αναγκάστηκαν να παραμείνουν μέχρι τις 7.30 οπότε άρχισε η έξοδος.

Συντεταγμένα, με περιφρούρηση, οι αντιεξουσιαστές και άλλοι πολίτες που είχαν εγκλωβιστεί παρατάχθηκαν στην Πανεπιστημίου θέλοντας να φύγουν οργανωμένα, σαν μια πορεία. Στη γωνία Πανεπιστημίου και Ιπποκράτους δεκάδες διμοιρίες τους εγκλώβισαν κι άρχισαν να τους χτυπούν απροκάλυπτα, και ανελέητα. Με ρόπαλα και δακρυγόνα έσπασαν την περιφρούρηση, μπήκαν στο εσωτερικό της πορείας κι άρχισαν να συλλαμβάνουν ανθρώπους που έπεφταν στο έδαφος.


Σχέδιο αποπροσανατολισμού καταγγέλλουν κόμματα, συνδικάτα, οργανώσεις

Ευθύνες στην κυβέρνηση και στην Αστυνομία για όσα εκτυλίχθηκαν το Σάββατο στο αθηναϊκό κέντρο επιρρίπτουν κόμματα, συνδικάτα, πολιτικές οργανώσεις:

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Ραγκούσης, σχετικά με τα επεισόδια δήλωσε ότι «ανοχύρωτη πόλη η Αθήνα, απροστάτευτοι οι πολίτες για μια ολόκληρη μέρα. Ο στόχος επετεύχθη. Η κυβέρνηση των σκανδάλων νομίζει ότι εκτοπίζοντας από την επικαιρότητα τα αποτελέσματα της πολιτικής και των επιλογών της θα σωθεί».

«Οι χθεσινές συγκρούσεις στο κέντρο της Αθήνας, στη διάρκεια των οποίων απειλήθηκαν ζωές και περιουσίες αθώων πολιτών, φέρουν την υπογραφή της κυβέρνησης της Ν.Δ.» αναφέρει ο υπεύθυνος του Πολιτικού Συντονιστικού Οργάνου του ΠΑΣΟΚ, Ντ. Ρόβλιας, προσθέτοντας ότι «η ηγεσία της Αστυνομίας εκτελεί εντολές της πολιτικής ηγεσίας. Δεν υπήρξε μόνο σχέδιο αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης μέσω των επεισοδίων, αλλά κατεγράφη και ουσιαστική συνεργασία με ακροδεξιά στοιχεία. Η ευθύνη ανήκει στο υπουργείο Εσωτερικών και στην ηγεσία της Αστυνομίας».

«Ο "πόλεμος" ανάμεσα στα ΜΑΤ, τους τραμπούκους της "Χρυσής Αυγής" και τους λεγόμενους αναρχικούς, υπηρετεί σχεδιασμούς κατάλυσης του πανεπιστημιακού ασύλου και ίσως άλλες γενικότερες πολιτικές επιδιώξεις», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ. Θεωρεί τις ευθύνες της κυβέρνησης ότι είναι «παραπάνω από αυταπόδεικτες» όπως και της ηγεσίας της Αστυνομίας. Επίσης καταγγέλλει την κυβέρνηση και για ανοχή απέναντι στη «Χρυσή Αυγή», «για το γνωστό έργο που συνεχίζεται, με τη στήριξη των κουκουλοφόρων».

«Η Αστυνομία μπορούσε αλλά δεν επέλεξε να αποτρέψει φαινόμενα βίας στο κέντρο της Αθήνας. Αντίθετα, συμμετείχε ενεργά στην κλιμάκωση της βίας, διευκολύνοντας μέχρι και μαχαιρώματα από τους φασίστες της "Χρυσής Αυγής"», τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ, Αν. Καρίτζης, προσθέτοντας ότι «με δεδομένο ότι κυβέρνηση και Αστυνομία μπορούσαν να αποτρέψουν τα χθεσινά επεισόδια με απαγόρευση της πορείας της "Χρυσής Αυγής" με βάση το νόμο περί αποφυγής ρατσιστικών εντάσεων».

ΑΔΕΔΥ, ΟΛΜΕ, ΠΟΕΔΗΝ, φοιτητικοί σύλλογοι, το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ και δεκάδες πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις καταγγέλλουν «την εγκληματική επίθεση φασιστών της "Χρυσής Αυγής" μέσα στο κέντρο της Αθήνας με την πλήρη συνεργασία της Αστυνομίας, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τεσσάρων ατόμων. Οι δύο μαχαιρώθηκαν από φασίστες και δύο στο κεφάλι από πέτρες που πετούσαν φασίστες».

«Από τις αστυνομικές δυνάμεις χτυπήθηκαν και μέλη της Νεολαίας Συνασπισμού», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η νεολαία του κόμματος, διευκρινίζοντας ότι «πρέπει επιτέλους να σταματήσει η συγκάλυψη των φασιστικών ομάδων από την Αστυνομία, η οποία κάτω από το αδιάφορο σφύριγμα της Ν.Δ. δρα σαν παρακρατική ομάδα της δεκαετίας του 1960».

Ανακοίνωση της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης μεταξύ άλλων αναφέρει: «Ο φόβος ως προέκταση της ιδεολογίας της ασφάλειας και μια ευρύτατη στρατιωτικοποίηση του εσωτερικού των κοινωνιών είναι η νέα σταθεροποιητική εικόνα. Η νέα συναίνεση στηρίζεται σε αυτόν ακριβώς το φόβο, τη νομικά κατοχυρωμένη παθητικότητα, την ποινικοποίηση κάθε αντίστασης και τη χρήση της ζωής με όρους αποτελεσματικότητας. Είναι ένα ζοφερό τοπίο που επικυρώνει μια ευρύτατη καταστολή και μετατρέπει το δικαστικό έλεγχο σε κριτή κάθε αντίδρασης».


Γ.Δ.


ΑΠΟΨΕΙΣ

Αυτή είναι η ΕΛ.ΑΣ.

ΔΟΞΑΣΤΗΚΕ για μια ακόμη φορά το Σάββατο η Ελληνική Αστυνομία με ένα δεκάωρο εκπληκτικής πολεμικής δράσης στο κέντρο της Αθήνας, έχοντας συμπολεμιστές ομάδες κρούσης της ακροδεξιάς οργάνωσης «Χρυσή Αυγή». Μη γελάς, αυτή είναι η ΕΛ.ΑΣ.!

ΕΧΘΡΟΣ στην πολεμική επιχείρηση ήταν οι αντεξουσιαστές, που τους εμφανίζουν να προκάλεσαν τους φιλήσυχους εθνικόφρονες νέους, οι οποίοι, όλως τυχαίως, ήταν οπλισμένοι με ρόπαλα, τσεκούρια, μαχαίρια, πέτρες, καδρόνια και άλλα αυτοσχέδια φονικά όπλα. Ολον αυτόν τον οπλισμό τον έβλεπε η Αστυνομία. Μη γελάς, αυτή είναι η ΕΛ.ΑΣ.!

ΓΝΩΡΙΖΕ η Αστυνομία, ότι η ακροδεξιά «Χρυσή Αυγή», με αφορμή την επέτειο των γεγονότων στα Ιμια, είχε προγραμματίσει για τις 7 μ.μ. του Σαββάτου εκδήλωση στην πλατεία Κολοκοτρώνη. Γνώριζε, επίσης, ότι στον ίδιο χώρο, την ίδια μέρα, στις 2 το μεσημέρι είχε προγραμματιστεί αντιρατσιστική εκδήλωση από πολλές οργανώσεις και φορείς. Μπορούσε, άρα, να προβλέψει τι θα συμβεί. Γιατί δεν το έκανε; Μη γελάς, αυτή είναι η ΕΛ.ΑΣ.!

ΟΤΑΝ ΜΕΛΗ των αντιρατσιστικών οργανώσεων, από τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου κατευθύνθηκαν προς την πλατεία Κολοκοτρώνη, βρέθηκαν αντιμέτωπα με διμοιρίες των ΜΑΤ, οι οποίες περιφρουρούσαν τους «χρυσαυγίτες», που είχαν καταλάβει την πλατεία. Μη γελάς, αυτή είναι η ΕΛ.ΑΣ.!

ΑΠΟ ΤΗ Σταδίου μια ομάδα αντεξουσιαστών επιχείρησε να κατευθυνθεί προς την Κολοκοτρώνη. Τότε δέχθηκε σφοδρή επίθεση από τα ΜΑΤ, που χρησιμοποίησαν κλομπ και δακρυγόνα. Ενισχύθηκε η επίθεση και με τους οπλισμένους «χρυσαυγίτες» - συμμάχους των ΜΑΤ, που δρούσαν μέσα από τις γραμμές των αστυνομικών, όπως το κατέγραψαν οι τηλεοπτικές κάμερες. Μη γελάς, αυτή είναι η ΕΛ.ΑΣ.!

ΠΕΔΙΟ πολεμικών συγκρούσεων έγινε για 10 ολόκληρες ώρες το κέντρο της Αθήνας, για να αποκαλυφθεί πανηγυρικά η αδελφική συνεργασία της Αστυνομίας με την ακροδεξιά οργάνωση «Χρυσή Αυγή». Θύματα της μάχης, αντιρατσιστές και διερχόμενοι πολίτες, όπως συνήθως συμβαίνει. Οι συμμαχικές δυνάμεις δεν είχαν απώλειες. Μη γελάς, αυτή είναι η ΕΛ.ΑΣ.!

ΜΕΤΑ ΤΟ τέλος των πολεμικών συγκρούσεων, ακολούθησαν συλλήψεις και προσαγωγές, ως συνήθως, και εξεδόθη πολεμικό αστυνομικό ανακοινωθέν, στο οποίο υπογραμμίζεται ότι η Αστυνομία ενήργησε αποτελεσματικά και ψύχραιμα και εξαιτίας της τακτικής της αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Μη γελάς, αυτή είναι η νεοδημοκρατική ΕΛ.ΑΣ.!


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 04/02/2008


wap.enet.gr

ΕΛΛΑΔΑ
με μια ματιά...


Copyright © 2008 Χ. Κ. Τεγόπουλος Εκδόσεις Α.Ε.