Targeta de crèdit

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Targetes de crèdit.

Una targeta de crèdit és una targeta de plàstic amb una banda magnètica, de vegades un microxip, i un nombre en relleu que serveix per fer compres i pagar-les en dates posteriors. Per la seva capacitat de realitzar pagaments se les anomena també diners plàstics o diners de plàstic.

Els usuaris tenen límits respecte a la quantitat que poden carregar, però no se'ls requereix que paguin la quantitat total cada mes. En lloc d'això, el saldo acumula interès, i només s'ha de fer un pagament mínim. Es cobren interessos sobre el saldo pendent.

El major avantatge és la flexibilitat que li dóna a l'usuari, qui pot pagar els seus saldos per complet cada mes o pot pagar en part. La targeta estableix el pagament mínim i determina els càrrecs de finançament per al saldo pendent. Les targetes de crèdit també es poden usar als caixers automàtics o en un banc per servir-se d'un avenç d'efectiu encara que, a diferència de les targetes de dèbit, es cobra un interès.

Un pagament amb targeta de crèdit és un pagament amb diners M1 (diners crediticis) que com tot agregat monetari diferent de M0 no són creats pels bancs centrals sinó pels bancs privats en donar crèdits. Per tant, el fer efectiu un cobrament amb targeta de crèdit depèn de la solvència de l'entitat emissora de la targeta.

Exemple de l'anvers d'una targeta de crèdit:
1. Logotip del banc
2. Xip EMV
3. Holograma
4. Número de targeta de crédit
5. Companyia de la targeta de crèdit
6. Data de caducitat
7. Nom del propietari
Exemple del revers d'una targeta de crèdit:
1. Banda magnètica
2. Signatura
3. Número de seguretat (CSC)

[modifica] Història

La targeta de crèdit era el successor d'una varietat d'esquemes de crèdit de comerciants. S'utilitzava primer durant els anys 1920, als Estats Units, per específicament vendre combustible a un cert nombre de propietaris d'automòbils. El 1938 unes quantes companyies començaven a acceptar les targetes de l'altre.

El concepte d'utilitzar una targeta per a compres s'inventava el 1887 per Edward Bellamy i es descrivia en la seva novel·la Mirar Endarrere. Bellamy utilitza el terme explícit "Targeta de crèdit" onze vegades en la seva novel·la (Capítols 9, 10, 11, 13, 25 i 26) i 3 vegades (Capítols 4, 8 i 19) en la seva seqüela, Igualtat.

El concepte de comerciants que pagaven que utilitzaven una targeta era inventat el 1950 per Ralph Schneider i Frank X. McNamara per consolidar targetes múltiples. La Diners Club, que es va crear parcialment a través d'una fusió amb Dine and Sign, produïa el primer "propòsit general" targeta de càrrega, que és similar però exigit el bitllet sencer per ser pagat amb cada declaració; era seguit en breu després per American Express i Carte Blanche. Sindicat Occidental havia començat a subministrar targetes de càrrega als seus clients freqüents el 1914.

El banc d'Amèrica va crear la BankAmericard el 1958, un producte que finalment es convertia en el sistema Visa. MasterCard va començar sent el 1966 quan diposita un grup de crèdit establert. La fractura del sistema bancari dels Estats Units significava que les targetes de crèdit es convertien en una manera eficaç per als que estaven viatjant al voltant del país de moure, de fet, el seu crèdit a llocs on no podrien directament utilitzar els seus serveis bancaris. Al 1966 Barclaycard al Regne Unit llançava la primera targeta de crèdit a fora dels Estats Units.

Hi ha ara variacions incomptables sobre el concepte bàsic de crèdit rotatiu per individus (com emesos per bancs i honrats per una xarxa d'institucions financeres), incloent-hi targetes de crèdit marcades d'organització, targetes de crèdit d'usuari corporatiu, targetes de botiga...

Per contrast, encara que havent arribat a nivells d'ús molt alts als Estats Units, el Canadà i el Regne Unit, és important fixar-se que moltes cultures estan més orientades a l'efectiu en l'última meitat del Segle XX (Alemanya, França, Suïssa, entre molts altres). En aquests llocs, la implantació de targetes de crèdit era inicialment molt més lent. Fins al 1990 no arribava als nivells de penetració de mercat de percentatge aconseguits als Estats Units, el Canadà o el Rege Unit. A molts països l'acceptació encara roman pobra ja que l'ús d'un sistema de targeta de crèdit depèn del sistema bancari que es percep com fiable.

[modifica] Planes relacionades


Eines personals
Espais de noms
Variants
Accions
Navegació
comunitat
Imprimeix/exporta
Eines
En altres llengües