Biografie

Boudewijn Maria Ignatius Büch werd geboren op 14 december 1948 in Den Haag. Hij groeide op in Wassenaar, met vijf broers waaronder zijn jongere broer Menno Büch, waar hij ook zijn lagere schooltijd doorbracht.

Büch kende een bewogen jeugd. Het slechte huwelijk van zijn ouders had grote invloed op zijn ontwikkeling, iets waar hij zelf nooit een geheim van maakte. Zo werd hij op tienjarige leeftijd opgenomen in een psychiatrische instelling in Brabant en verbleef een jaar lang in een sanatorium voor onder meer de behandeling van buikvliesontsteking. Het schrijftalent kwam al vroeg bovendrijven.

Gedichten


Tijdens zijn middelbare schooltijd op het St-Bonaventura Lyceum schreef Büch al gedichten voor de schoolkrant. Hij schopte het zelfs tot hoofdredacteur. Büch studeerde Nederlands, Duits en filosofie en was medewerker en redacteur van het Leidse studentenblad, Mare en van het Amsterdamse studentenblad, Folia Civitatis. In 1975 debuteerde Büch in het literaire tijdschrift Maatstaf met enkele gedichten en kreeg in hetzelfde jaar het aanbod om als poëziecriticus te beginnen bij het Literaire tijdschrift Hollands Diep.

Debuut


Zijn officiële debuut echter kwam een jaar later met zijn eerste gedichtenbundel Nogal droevige liedjes voor de kleine Gijs. Büch schreef veel autobiografische romans, waarin hij als pseudoniem de naam Lothar Mantoua gebruikte. In 1982 wordt Büch gevraagd om als reporter te komen werken voor de Vpro-radioprogramma Vpro-boeken. Uiteindelijk krijgt hij bij de Vara het aanbod om een serie boekenprogramma’s voor televisie te maken.

Goethe


Het programma heet in eerste instantie De verwondering, maar wordt later omgedoopt tot Büch. Door zijn boekenprogramma wordt Büch populair bij het publiek en gezien als een ‘mandarijn’ op boekengebied. Ook is hij een groot kenner en fan van het werk van de Duitse dichter Goethe. In zijn laatste boek 'Steeds verder weg' doet hij uitgebreid verslag van zwerftochten door de VS naar plaatsen die naar Goethe zijn vernoemd.

Mick Jagger


Zijn liefde voor popster Mick Jagger van de Rolling Stones stak de schrijver niet onder stoelen of banken. Büch was verder een enthousiast verzamelaar van exotische boeken, beeldende kunst, curiosa en prullaria. Hij woonde in een Amsterdams grachtenpand tussen zijn geliefde objecten die hij in zijn talloze reizen had verzameld.

Museum


Wat er na zijn dood met zijn exotische verzameling zou moeten gebeuren kon Büch niet schelen. Aan een 'Boudewijn Büch museum' moest hij niet denken, zei hij ooit. In 2001 was een deel van zijn verzameling nog te zien in het Natuurmuseum in Rotterdam.

Fascinatie voor het detail

Bij de Vara maakte hij talloze programma’s waarvan de Wereld van Boudewijn Büch de bekendste was. Hij reisde de hele wereld rond waarbij vooral zijn fascinatie voor het detail opviel. De kleinste steen, die ene noot gezongen door een zangeres in vergetelheid, een uitgestorven vogel of een zeldzame landkaart. Voor Boudewijn Büch was het van onschatbare waarde. Het is dit enthousiasme dat Boudewijn Büch tot in de lengte der dagen zal kenmerken.

 

'Herinneringen aan Boudewijn Büch'

Op 25 november 2001 werd het programma 'Herinneringen aan Boudewijn Büch', uitgezonden. Hierin wordt een beeld geschetst van de tv-maker Büch aan de hand van fragmenten uit programma's die hij in de loop der jaren maakte voor de VARA.

Lees meer…