E-ONLINE
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΕλλάδαΠολιτικήΟικονομίαΤέχνεςΑθλητισμόςΚόσμοςHOMEΦύλλο Σαββάτου
15 - 01 - 2005

ΣΤΗΛΕΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΔΥΟ ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
ΑΚΡΟΒΑΤΩΝΤΑΣ
ΣΤΑ ΠΙΣΩ ΕΔΡΑΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Αναζήτηση
Με ημερομηνία

ή
Τεύχη Βιβλιοθήκης
Φάκελοι Σαββάτου

Ταυτότητα
Εκδόσεις
Αρχείο
Διάφορα
Επικοινωνία

Βρίσκεστε στο παλαιό site του www.enet.gr

Το www.enet.gr άλλαξε.

Το Web site της Ελευθεροτυπίας και της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας άλλαξε και βρίσκεται στη διεύθυνση www.enet.gr.

Στο παρόν site βρίσκεται μόνο το αρχείο των εκδόσεων από τις αρχές του 2001 ως και τις 30 Μαρτίου 2009.
Δυο ματιές στην εβδομάδα

Στην κάτω βόλτα οι μεν, χωρίς μπούσουλα οι δε

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΕΛΙΑ

Τι είναι η πατρίδα μας; Μην είναι οι κάμποι; Και βέβαια είναι. Ειδικά ο Θεσσαλικός, που ασπρίζει από τα μπαμπάκια και φέρνει πολλά εκατομμύρια (δραχμές παλιότερα, ευρώ σήμερα) ευρωπαϊκών επιδοτήσεων. Ενίοτε φέρνει και τρακτέρ στους δρόμους, όταν «όλα τα κιλά (δεν φέρνουν) όλα τα λεφτά». Το μόνο που δεν έχει φέρει μέχρι στιγμής αυτός ο ευλογημένος κάμπος είναι μια καίρια απάντηση στο ερώτημα: Και τι θα γίνει, αδέρφια, σε λίγα χρόνια που θα λιγοστέψουν οι επιδοτήσεις; Δεν έδωσαν αυτήν την απάντηση οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Τα ψιλοβόλευαν πότε με το ένα κόλπο (πλάγιες ενισχύσεις) και πότε με το άλλο (δάνεια). Δεν τη δίνει ούτε η σημερινή, που λαΐκιζε ως αντιπολίτευση. Δεν θέλουν να ακούνε τα δυσάρεστα οι αγρότες. Και τι θα γίνει;

Τι είναι η πατρίδα μας; Μην είναι οι «γαλάζιοι» συνδικαλιστές που κάνουν «αντάρτικο» κι ο Μεϊμαράκης που θέλει να τους συνετίσει; Και βέβαια είναι. Τόσα χρόνια πάσχισαν ο σύντροφος Πουπάκης και η παρέα του να φέρουν τον Καραμανλή στην εξουσία (ξεπέρασαν ακόμη και τους ΠΑΣΟΚους πρωτομάστορες συναδέλφους τους) και θα αφήσουν τώρα την πίτα της εξουσίας στους άλλους; Δεν θα βολέψουν τα δικά τους παιδιά; Θα αφήσουν τους διορισμούς μόνο στους υπουργούς, που έχουν χωριστή εκλογική πελατεία; Και θα αφήσουν το παιχνίδι στα χέρια των... μεσαιωχωριτών, που κάνουν υψηλή πολιτική και, όταν έλθουν οι εκλογές, θα ψάχνουν με το φανάρι να βρουν τις ψήφους των δυσαρεστημένων δεξιών;

Τι είναι η πατρίδα μας; Μην είναι οι συντονιστές του ΠΑΣΟΚ, που συντονίζονται κάθε Τρίτη υπό τον πρόεδρο Γιώργο και όλο ασυντόνιστο συλλαμβάνεται το πάλαι ποτέ κραταιό κόμμα; Και βέβαια είναι. Μόνο που οι μισοί είναι του «προηγούμενου» ΠΑΣΟΚ, αλλά θέλουν να είναι και του Γιώργου, όμως εκείνος δεν τους θέλει. Και οι άλλοι μισοί είναι του Γιώργου, αλλά καθόλου νέοι, όπως εκείνος θα ήθελε. Ασε που ορισμένοι του Γιώργου έχουν αρχίσει να ανησυχούν για το «πού θέλει να το πάει».

Αλλά εμείς οι πολίτες γιατί να έχουμε τέτοιες ανησυχίες; θα ρωτήσει ο αναγνώστης. Πρέπει να έχουμε, λέει η ταπεινότητά μου. Πρέπει να ξέρουμε πού θέλει να πάει το καράβι ο πρωθυπουργός. Κι εγώ δυσκολεύομαι να το καταλάβω. Θέλω να πιστέψω τον Αλογοσκούφη που λέει ότι, παρά τις δυσκολίες, η οικονομία θα πάει καλά το 2005 και όχι τη μόνιμη Κασσάνδρα, τον Μητσοτάκη, που βλέπει την καταστροφή. Αλλά βλέπω όλες τις λεγόμενες παραγωγικές τάξεις που λένε (άλλες φωναχτά και άλλες, ακόμα και οι εκπροσωπούμενες από «γαλάζιους», με κομψό τρόπο) ότι μέχρι τώρα η κυβέρνηση είτε απρακτεί είτε πελαγοδρομεί. Βλέπω ότι σχεδόν έχασε τον πρώτο χρόνο και -το χειρότερο- άρχισαν οι εσωτερικές γκρίνιες, που είναι ό,τι χειρότερο για μια κυβέρνηση.

Με ανησυχεί που τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης βαθμολογούν με καλό βαθμό την έως τώρα θητεία τους, αλλά οι πολίτες δείχνουν να πιστεύουν το ακριβώς αντίθετο. Και το λένε στις δημοσκοπήσεις. Δεν είναι καθόλου καλό για τον τόπο που μια νέα κυβέρνηση έχει αρχίσει να παίρνει την κάτω βόλτα από το δέκατο μήνα της. Και είναι χειρότερο να βλέπεις την αντιπολίτευση να ταλαντεύεται μεταξύ «σκληρής» και «υπεύθυνης» γραμμής και να πελαγοδρομεί σε πολλά θέματα χωρίς μπούσουλα. Και το πιο απογοητευτικό: να βλέπεις ότι και οι νυν και οι εν δυνάμει κυβερνήτες δεν ενδιαφέρονται ή δεν μπορούν να δουν πέντε ή δέκα χρόνια μπροστά.


karelias@enet.gr


Χωρίς (ακόμα) Οιδίποδα ο γρίφος «Οικονομία»

Του ΓΡΗΓΟΡΗ ΡΟΥΜΠΑΝΗ

Μπα; Ωστε έχει κόμπους; Οχι μόνο ο κάμπος, αλλά και άλλα πεδία που ξεδιπλούμενα τον Μάρτιο του παρελθόντος έτους υπόσχονταν δόξαν λαμπρά; Απίστευτο; Ενδεχομένως, για ορισμένους, αλλά η σκληρή πραγματικότητα πάντα το ίδιο χαμόγελο επιφυλάσσει σε όποιον (θέλει να) την αγνοεί.

Να λοιπόν, που μόλις πάτησε τους δέκα μήνες (και πολλοί είναι), η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή ήρθε φάτσα-κάρτα με ό,τι εξόρκιζε και ήθελε να θυμάται μόνο ως κακό συνοδό των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ:

**Τους «τσαμπουκάδες» συνδικαλιστικούς ηγέτες της παράταξής της (μέχρι πέρσι ήταν οι κρατικοδίαιτοι σοσιαλιστές συνδικαλιστές), οι οποίοι επιζητούν το δικό τους μερτικό στην εξουσία. Διότι έτσι είναι, οι πανίσχυροι μηχανισμοί που κάποτε μοίραζαν ψηφοδέλτια, τώρα πρέπει να εκπληρώσουν τα υπεσχημένα στους ψηφοφόρους εκείνους που περιμένουν το αντίτιμο της ψήφου τους.

**Τους «τσαμπουκάδες», πλην αγνούς οπαδούς προέδρων και ομάδων, που υπηρετούν αποκλειστικά την ιδέα της αυτοκρατορίας τους, μια αυτοκρατορία η οποία βεβαίως δεν απλώνεται μόνο στα όρια του ποδοσφαίρου ή εν γένει του αθλητισμού, αλλά συνήθως πολύ πέραν αυτού. Και προκειμένου οι ορδές της να διαφυλάξουν τα ιερά και όσιά της, αλίμονο σε όποιον βρεθεί μπροστά στους υπηρετούντες τον υπέρτατο νόμο του ιδιότυπου φεουδαρχικού καπιταλισμού μας.

Πολλά είναι αυτά; Πολλά δεν είναι. Φτάνουν και περισσεύουν για να μπορέσει να λειτουργήσει μια κοινωνία στοιχειωδώς αξιοπρεπώς, αλλά υπάρχουν και τα σοβαρότερα. Τουτέστιν, τα διαρθρωτικά αποκαλούμενα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, τα οποία όλοι τα διαπιστώνουν (μαζί και ο πρωθυπουργός, σε ακόμα μία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου), αλλά ακόμα να βρεθεί ο δαιμόνιος Οιδίπους που θα λύσει τον γρίφο.

Ποιο είναι το ζητούμενο; Η ανάπτυξη -λένε οι γνωρίζοντες- σε συνδυασμό με την ανταγωνιστικότητα, που να έχει αποτέλεσμα και την καταπολέμηση της ανεργίας. «Πιάσ' το αβγό και κούρευ' το», όπως θα έλεγε και ο Βύρων Πολύδωρας.

Η οικονομία ωστόσο δεν διασκεδάζεται με παροιμίες. Ούτε με διαπιστώσεις, οι οποίες, όσο σοβαρές και αν είναι, δεν θα έπρεπε να παραμένουν διαπιστώσεις δέκα μήνες μετά τις εκλογές του περασμένου χρόνου.

Οχι επειδή δεν υπάρχει η ανοχή του πολίτη απέναντι σε κάθε νέα κυβέρνηση, μέχρι να παρέλθει λογικός χρόνος, ώστε να διακρίνει αποτελέσματα... Αλλά επειδή ο Κώστας Καραμανλής έχει αφαιρέσει ο ίδιος από τον εαυτό του (και καλά έκανε) αυτό το δικαίωμα μιας περιόδου ανοχής.

Από την εποχή που ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε ορίσει τα στελέχη εκείνα, που παρακολουθούσαν τους τομείς του κυβερνητικού έργου του ΠΑΣΟΚ, συγκέντρωναν στοιχεία, συνέτασσαν τις προτάσεις τους και όλοι μαζί κατάρτιζαν τα πλάνα τους, διορθώνοντας ενίοτε ο ένας τον άλλον. Για να είναι έτοιμοι να κυβερνήσουν, όταν θα ερχόταν η ώρα να λάβουν την εντολή από το εκλογικό σώμα. Και το διατυμπάνιζαν.

Ο Γιώργος Αλογοσκούφης, επί παραδείγματι, υποτίθεται ότι ήξερε πια απ' έξω κι ανακατωτά τον τομέα που θα αναλάμβανε να διευθύνει. Γνώριζε πού είναι το ίσιωμα, πού κρύβονται και οι λακκούβες. Ηξερε το γήπεδο στο οποίο θα έπαιζε, είχε κάνει και προπονήσεις. Ποιο όμως είναι το έργο του, ποιο επίσης και το έργο του Δημήτρη Σιούφα (υπουργός Ανάπτυξης, για όσους δεν το θυμούνται)...

Μήπως το πρόβλημα θα λυθεί με το πρότυπο που επιχειρείται να εφαρμοστεί στον ΟΤΕ; Ή μήπως έτσι θα αντιμετωπιστεί το άλλο μέγα πρόβλημα, της ανεργίας, για το οποίο ο πρωθυπουργός έχει και προσωπική εμπειρία, με τις επισκέψεις του σε περιοχές που έχουν γονατίσει από την έλλειψη μεροκάματου;


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 15/01/2005


wap.enet.gr

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
με μια ματιά...Βουλή

Copyright © 2008 Χ. Κ. Τεγόπουλος Εκδόσεις Α.Ε.