You are here: Home > Berita Fokus > Cabaran 6 Bulan Blogging

Cabaran 6 Bulan Blogging

by Afiq Aiman on 22/08/2011

Seperti biasa, post dalam kategori Berita Fokus merupakan post berkaitan pengumuman Fokusblogger untuk semua pembacanya. Jadi, sekiranya anda mencari tip blogging atau tip trafik, Berita Fokus bukan jawapan yang sesuai. Sebaiknya anda rujuk kategori lain yang disediakan pada halaman Sitemap.

Cabaran 6 Bulan Blogging

Selepas menerbitkan post pertama di blog ini, saya memulakan Cabaran 6 Bulan Blogging secara sah. Sengaja saya memilih tempoh 6 bulan kerana dalam tempoh tersebut, saya akan jadikan blog sebagai subjek baru untuk saya mahir pada semester pertama di “Universiti Blogger”. Antara cabaran tersebut ialah:

Pada 26 Ogos ini, usia Fokusblogger genap sebulan! Antara pencapaian terbaiknya setakat ini ialah:

  • PR 1/10
  • Alexa Rank – 410, 410 secara keseluruhan dan 867 dalam Malaysia

Mampukah Fokusblogger berjaya dalam cabaran tersebut? Sama-sama kita nantikan.

Mulakan Cabaran Blogging Anda Sekarang

Saya sudah kongsikan antara cabaran yang perlu saya selesaikan dalam masa 6 bulan selepas menerbitkan post pertama di blog ini, anda bagaimana? Apa kata anda sediakan cabaran blogging anda sendiri. Dengan itu, anda boleh mula mengatur strategi blogging yang berkesan mulai sekarang. Insha Allah, aktiviti blogging anda akan lebih ceria.

Anda boleh kongsikan cabaran blogging pada ruang komen di bawah. Tetapi saya rasa lebih elok jika anda catitkan ia di mana-mana untuk mudah dirujuk. Mungkin anda boleh terbitkan post khas mengenai cabaran blogging anda sendiri. Saya dan pembaca yang lain ingin tahu juga ;)

Nota: Jangan lupa undi tagline Fokusblogger: Mulakan Blogging Seperti Profesional di sini.

Gambar: Evan Sims

Post Ini Ditulis Oleh...

– telah menulis 25 post di Fokusblogger.

Saya bukanlah blogger sepenuh masa. Masih menuntut di sebuah IPTA di Utara Semenanjung. Sekadar berkongsi idea di Fokusblogger. Jangan lupa klik LIKE di Fan Page Fokusblogger. Dan, langgan RSS Fokusblogger untuk mendapatkan kemaskini secara automatik. Ikuti kami di Twitter juga.

Post Berkaitan:

Kongsi Post Ini Bersama Yang Lain

Masukkan Emel Anda:

Dibawakan Oleh FeedBurner

Terima kasih kerana sudi meluangkan masa membaca post di Fokusblogger. Jika anda rasa post ini bermanfaat, jangan lupa LIKE/Tweet/+1 post ini.Bagi anda yang berminat untuk menerbitkan post tamu di Fokusblogger, anda boleh rujuk di sini. Terima kasih :)

{ 5 trackbacks }

{ 52 comments… read them below or add one }

izwannizam August 22, 2011 at 11:12 PM

selamat maju jaya :)
izwannizam recently posted..Simpatikah Anda Kepada Mereka ?My Profile

Reply

Afiq Aiman August 22, 2011 at 11:15 PM

cuba kongsi apa yang blog hang nak capai dalam masa 6 bulan akan datang… ;) mana tau nak beli macbook ke guna duit blogging

Reply

izwannizam August 22, 2011 at 11:24 PM

misi 6-12 bulan.
alexa global bawah 100K , Malaysia bawah 500 (mcm hang)
total pageviews 100K(sebulan)
total unique visitors 20K(sebulan) <– hang tahu syarat apa ni :D

so sekarang fikirkan niche terbaik untuk blog tu.hahaha
izwannizam recently posted..Simpatikah Anda Kepada Mereka ?My Profile

Reply

Afiq Aiman August 22, 2011 at 11:28 PM

kejar innity la tu. haha, ye seeloknya 6 bulan pertama blogging, blog mesti bebas iklan. kalau tak, nampak macam blog ni SKIM CEPAT KAYA je :)

Reply

reezluv August 22, 2011 at 11:32 PM

uiyo..lagi kemain gempak..jom buat pakatan blogging..:P
reezluv recently posted..Apa Itu Microblogging?My Profile

Reply

izwannizam August 22, 2011 at 11:39 PM

reezluv kepala pakatan :D
izwannizam recently posted..Simpatikah Anda Kepada Mereka ?My Profile

E.K August 22, 2011 at 11:13 PM

InsyaAllah aku sihat aku tulis ye :)

Reply

Afiq Aiman August 22, 2011 at 11:14 PM

takde butang LIKE pulak hihi

Reply

E.K August 22, 2011 at 11:18 PM

+1
Like

Ha³

Reply

reezluv August 22, 2011 at 11:31 PM

aku hanya tinggal 4 bulan je lagi nk mencapai matlamat..adakah matlamat aku tercapai?ahaks…:D
reezluv recently posted..Apa Itu Microblogging?My Profile

Reply

Afiq Aiman August 22, 2011 at 11:37 PM

selepas 4 bulan tu aku nak tgk capai ke tak matlamat ko ;) jangan lupa kongsi laporan selepas tamat 4 bulan hihi

Reply

reezluv August 22, 2011 at 11:39 PM

tu la die..setakat ni baru 50-60% jek..erm..Insyaallah boleh kot..:D
reezluv recently posted..Apa Itu Microblogging?My Profile

Reply

wazy August 23, 2011 at 12:12 AM

Menarik jugak ni,ermm memang bagus kalau kita merangcang awal-awal untuk blogging ni untuk mencapai target
wazy recently posted..Cerita Lawak Untuk Hilangkan Tension Bekerja 8My Profile

Reply

Afiq Aiman August 23, 2011 at 6:18 PM

buat apa pun kena merancang. kalau tak ke laut hehe

Reply

Azah August 23, 2011 at 12:26 AM

woow… gempak cabaran ni… gud luck lah dalam mecapai cita2. :D
Azah recently posted..Lapar dan PuasaMy Profile

Reply

Afiq Aiman August 23, 2011 at 6:09 PM

hehe Insha Allah. Cik/Puan Azah xnak share ke matlamat blog azah.my 6 bulan akan datang :)

Reply

titan August 23, 2011 at 2:53 AM

insya-Allah, ko boleh. Janji jangan putus asa aje. :)
titan recently posted..Ramadan 2011 – Terawih RevolutionMy Profile

Reply

Afiq Aiman August 23, 2011 at 6:09 PM

thanks bro. insha Allah tak putus asa, bersemangat lagi ada la hihi

Reply

Syazwan August 23, 2011 at 9:25 AM

macam menarik je :D

harap-harap bila dah tetapkan cabaran blogging ni takkan membuat aku taksub dengan cabaran tersebut. sekadar suka-suka je ;)
Syazwan recently posted..Kad Raya dari Syazwan SarawakMy Profile

Reply

Afiq Aiman August 23, 2011 at 6:11 PM

tak taksub kot. cabaran ni bukan untuk kita pulun 100% pun, mungkin ada yang berjaya dan mungkin ada yang gagal, cuma cuba yang terbaik je. mantaian dengan apa yang kita tengah buat sekarang, selepas 6 bulan tgk hasilnya…

Reply

RedBoys August 23, 2011 at 11:15 AM

semoga matlamat lu dapat dicapai.. gua ingat nak buat jugaklah acabaran macam lu buat.. haha.. baru tahu setakat mana pencapaian blog gua..
RedBoys recently posted..Keyboard ShortcutMy Profile

Reply

Afiq Aiman August 23, 2011 at 6:15 PM

haha betul tu, kalau nak tengok boleh pergi jauh ke tak blog kita tu, buat cabaran kecil2 dulu dan pastikan berjaya dalam semua cabaran tu, step by step kata orang hihi. jangan tak sempat merangkak dah nak pulun lari :)

Reply

W.R August 23, 2011 at 2:30 PM

boleh punya kalu sebulan dah bole cecah bwh 500k kira mantap la tu dgn PR1…terbaik laa..:)

hihihi..:)
W.R recently posted..Dapat Hadiah Header BlogMy Profile

Reply

Afiq Aiman August 23, 2011 at 6:16 PM

rezeki :) jauh lagi perjalanan ni. kena tingkatkan usaha…

Reply

W.R August 24, 2011 at 10:52 PM

yup usaha dan usaha..bro jauh lagi kita punya laluan hihihi..:)
W.R recently posted..Dapat Jemputan Berbuka Puasa Bersama DiGi dan NuffnangMy Profile

Reply

Pacifista - X August 23, 2011 at 3:19 PM

belum sampai 6 bulan lagi :p
pencapaian terkini:
PR masih 0
Alexa baru je 572 +++, Malaysia sekitar 13++

jauh lagi perjalanan aku ni…
Pacifista – X recently posted..Bonus PacifistaMy Profile

Reply

izwannizam August 23, 2011 at 5:36 PM

belum sebulan dah 1300 hebatlah tu.kan dah cakap,bro ni otai punya :D
izwannizam recently posted..Simpatikah Anda Kepada Mereka ?My Profile

Reply

Pacifista - X August 23, 2011 at 10:03 PM

ko tu otai.ranking malaysia pun dah bawah 1000.hehe…
Pacifista – X recently posted..Bonus PacifistaMy Profile

Reply

Afiq Aiman August 23, 2011 at 6:15 PM

mantap dah tu, kena perkemaskan jentera hihi

Reply

puanbee August 23, 2011 at 10:26 PM

pacifista pun ada kekuatan sendiri kan .. :)
puanbee recently posted..Beauty Consultant Produk Mary Kay DisiniMy Profile

Reply

Pacifista - X August 24, 2011 at 2:10 AM

hehe…lama tak nampak kak bee :D
Pacifista – X recently posted..Bonus PacifistaMy Profile

Reply

puanbee August 24, 2011 at 11:14 AM

ada jer ..
puanbee recently posted..Kak Pah K – Poh Menaja VCOMy Profile

Reply

msmz August 23, 2011 at 6:26 PM

Selamat Maju Jaya! Sebarkan kebaikan..InshaAllah.

Reply

puanbee August 23, 2011 at 10:23 PM

ok nanti buat entri yer.. tapi nak juga tulis disini , masa saya pakai blogspot tk de cabaran tuk saya , tapi lepas saya berhosting pada 1/1/2011 saya nak target initty je hehe.. lain2 tk pun , tapi tulah initty = traffic , traffic = entri , entri = pembaca semua tu buatkan saya dapat rank alexa 254 dlm malaysia , blog pr2 .. rss tk fokos pun lagi , facebook malas kira sebab berapa kali buat delete . haha tak de kekuatan nk berfacebook sgt , twitter pun tk de target , fokos blog saja ..
puanbee recently posted..Beauty Consultant Produk Mary Kay DisiniMy Profile

Reply

Afiq Aiman August 23, 2011 at 11:16 PM

blog puanbee kan top 30 di malaysia. gempak tu! kena share banyak benda dgn saya ni :) terima kasih kalau sudi buat post pasal ni hehe, blog puanbee baru 8 bulan la ye tapi dah mantap!

Reply

puanbee August 24, 2011 at 11:14 AM

hehe nak share apa.. saya byk review blog org , cer try korek .. byk tips saya beri … :)
puanbee recently posted..Kak Pah K – Poh Menaja VCOMy Profile

Reply

Afiq Aiman August 24, 2011 at 5:13 PM

bila nak review blog ni pulak? ;) insha Allah nnt kalau free sy korek dari entri 1st. selalu masuk sana tapi baca entri latest je, kadang2 tak komen sebab tgk yang komen semua pompuan

Reply

danish August 23, 2011 at 10:51 PM

Tak sampai sebulan dah capai PR 1, yang 6 bulan mesti tercapai punya
danish recently posted..Honey Soft Ice Cream ContestMy Profile

Reply

Afiq Aiman August 23, 2011 at 11:06 PM

insha Allah… thanks ya

Reply

neo August 24, 2011 at 1:21 AM
Juan August 24, 2011 at 7:48 AM

alexa 867 dalam masa sebulan, serius hebat, aku 1400 pon da nk dekat setahun, huhu

Reply

Afiq Aiman August 24, 2011 at 5:14 PM

mungkin rezeki kot hihi. insha Allah bro, kalau usaha tentu dapat :)

Reply

BloggerHowtt August 24, 2011 at 12:42 PM

Good Luck, keep it up :)
BloggerHowtt recently posted..Siapa Blogger Traffic HunterMy Profile

Reply

juanita August 24, 2011 at 12:58 PM

Wahh..baru sebulan da pr1..dasat2
juanita recently posted..Nuffnang Glitterati+ ClubMy Profile

Reply

Fitrihadi August 25, 2011 at 1:32 AM

boleh je bro. Dengan macam-macam social network sekarang ni, tak mustahil nak capai target yang bro nak tu. Semoga berjaya :)
.
Fitrihadi recently posted..Nur Janah Allia – Penyanyi Lagu ‘You’ Yang Lunak & Berbakat BesarMy Profile

Reply

zik August 25, 2011 at 1:57 AM

misi yang harus disahut tuh… ayuh teruskan misi bro.. aku pulak misi nak bulan..hehe
zik recently posted..15 lagu raya nostalgia yang aku minati sepanjang zamanMy Profile

Reply

lizz August 25, 2011 at 2:32 PM

mesti boleh sebab dah ada matlamat nak capai tuh. hehehe!!good luck ye!!
lizz recently posted..MyNewsHub Portal Berita Terbaik – STICKY POSTMy Profile

Reply

nizamghazi August 25, 2011 at 10:23 PM

Fokus boy mmg betol2 ada target yg baik.
I follow
nizamghazi recently posted..SNG Project – Hari Raya The Remix 2011My Profile

Reply

FD August 25, 2011 at 10:53 PM

aku nak stick dengan niche personal sebab kebebasan tanpa ikatan itu ada.. aku pernah terlibat dengan blog niche tech 2 tahun lepas, tapi kurang sikit sambutan dan aliran trafik cuma berkesan kepada mainstream sahaja….

so, entri personal aku lebih cool dan aku rasa ia bersifat funny to read… so, kekalkan dengan personal.

sekian.. huhu
FD recently posted..#SPM – Trial Sudah Habis, Dan Aku Ada Projek SementaraMy Profile

Reply

Kak Long Mawar Merah August 28, 2011 at 6:17 AM

Perancangan yang baik. Sebulan pun dah hebat, insya Allah kalau 6 bulan pasti boleh melebihi target tu.
Kak Long Mawar Merah recently posted..Dari jauh berkirim salamMy Profile

Reply

Afiq Aiman August 28, 2011 at 8:35 PM

kena mantain la apa yang sedang saya buat sekarang ni, kalau tak, melepas la hihi

Reply

Firdaus Latib September 7, 2011 at 5:29 PM

Terbaiklah FokusBlogger. Lagipun, sekarang ni dah nampak peningkatannya. Teruskan berusaha Tuan Afiq Aiman.
Firdaus Latib recently posted..Buat Duit Dengan Blog – Kaedah RM30 Bulan PertamaMy Profile

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Previous post:

Next post: