6. 10. 2011 ob 16:30

SLO TOP 30: Vrnitev Pink Floyd in Nirvane

Pink Floyd foto: markcull (Flickr)

Če na hitro pogledate lestvico je zelo pisana. Napisana z žalnim trakom Trio Slak – Zlate melodije Ansambla Lojzeta Slaka – ponovno z name na 13. mestu in Ponovnimi izdajami skupine Pink Floyd in Nirvane.

Drugače na lestvici SLO TOP 30 štirje povratniki in 6 (šest) novosti dveh izvajalcev. Točneje ena skupina ima 5 plošč iz obdobja, ko lestica SLO TOP 30 še ni obstajala in druga skupina ima eno (za nekatere najpomembnejšo Rock ploščo določenega obdobja).

Adele – 21 je v svojem 34. tednu še sedmi teden na samem vrhu SLO TOP 30. Red Hot Chili Peppers – I’m With You ji sledijo na privlačni distance, nato obema pod … gleda Adi Smolar z Mestnimi postopači, kjer se sprašuje/ugotavlja Se počasi daleč pride.

SuperHeavy je v drugem tednu skočila za osem mest. Sedaj so na desetem mestu. Dream Theater – A Dramatic Turn of Events so ravno tako v svojem tretjem tednu naredili skok, in to za sedem mest, na trenutno 12. mesto.

Eroika je skočila za sedem mest in njihov drugi album Nad mestom se dani je v 98. tednu na 15. mestu.

Kot rečeno ima skupina Pink Floyd pet plošč na lestvici SLO TOP 30. Zanimivo, kajti v celotnem obdobju SLO TOP 30 so do sedaj imeli le dva naslova Is There Anybody Out There / The Wall Live (ki je bil na lestvici 1. teden 14.4.leta 2000) in leto kasneje (16.11.2001) Echoes: The Best Of, ki je v 14. tednih prilezel najvišje na 10. mesto.

Zlate melodije Ansambla Lojzeta Slaka so bile prvič na lestvici SLO TOP 30 13.4.2006 in plošča je priletela direktno na 4. mesto. Najvišja uvrstitev je bila do sedaj tretje mesto v 62. tednih.

Dragi prijatelji pa so bili prvič uvrščeni na lestvico 28.10. 2010.

N irvana z posebno izdajo svojega Nevermind albuma je v tem tednu na 8. mestu.

Na vrata je v tem tednu trkalo še šest albumov skupine Pink Floyd , novo sodelovanje Erica Claptona in Wyntona Marsalisa, Anne Netrebko – Live at the METropolitan Opera in Ry Cooderja – Pull Up Some Dust and Sit Down.

Novosti so: Feist – Metals, DJ Shadow – The Less You Know, The Beter, Gloria Estefan – Miss Little Havana, Merle Haggard – Working in Tennessee, Zola Jesus – Conatus, Brett Anderson – Black Rainbows, Joss Stone – The Best of Joss Stone 2003-2009.

Spoštovanje, mir ter nasmeh ob spominu.

Zdravko Bavdek

Punk foto:  Watt_Dabney (Flickr)

Telstar: Gnile duše

jutri ob 18:00

Kdo so Gnile duše? Hm. Naziv, pod katerim najbrž težko kdo prepozna samega sebe, zlahka pa vidi marsikoga drugega? Drži, a odgovor v tem primeru ni pravilen. Gnile duše so ormoški pank bend. Zbrale so se leta 1979. Leta 1981 so izdale kaseto “Vse je v skladu s predpisi”. Leta 1983 so ugasnile. Njihov pank [...]

Foto: Flickr

Razmerja: Prijateljstvo z osebo na invalidskem vozičku

jutri ob 21:00

Gal Jakič in Nika Šuc sta prijatelja kot vsi. Le da je on oseba na invalidskem vozičku. V tokratni oddaji bomo spoznavali, ali je takšno prijateljstvo v čem omejeno. Kaj ga dela še bolj dragocenega. Kaj vse počneta skupaj. Sta se kdaj znašla v nerodnem položaju. Predvsem pa bomo prisluhnili dvema osebama s polnim zagonom [...]

Foto: Res Nullius

Na sceni: Res Nullius

11. 10. 2011 ob 19:30

Velenjski Res Nullius so z brezkompromisnim glasbenim izrazom in kritičnim očesom postal vzorniki mnogim mladim glasbenim ustvarjalcem. Njihova dvajsetletna trdoživost je dokazala, da sta predano delo in hoja po svoji poti potrebna za uspeh. Skupina je z vsako ploščo idejno in ekspresivno rasla, zdaj je pred nami njihova peta z naslovom Prekletih bazar. V pogovoru z [...]

Paul Simon foto: johnkell (Flickr)

ŠTOS – Še v Torek Obujamo Spomine

11. 10. 2011 ob 22:30

Na današnji dan leta 1963 smo se poslovili od Edith Piaf, to pa pomeni, da je imel basist novomeške skupine Rudolfovo Tom Bartelj takrat sedem let. Zaigrali nam bodo v rubriki Domača pop scena, za konec pa se bo s svojim prvim, istoimenskim solo albumom predstavil še Paul Simon, ki bo čez dva dneva upihnil [...]

Foto: Osebni arhiv JakaUndKiki

Na piedestal: bobnarski duo JakaUndKiki s prvencem »JakaUndKikiUndKikiUndJaka«

12. 10. 2011 ob 22:30

V drugi oktobrski oddaji Na piedestal bomo gostili bobnarski duo JakaUndKiki s prvencem »JakaUndKikiUndKikiUndJaka«. Bobnarski duo  JakaUndKiki  sestavljata Jaka Berger  (bobni, tolkala, ksilofon, predmeti) in Anže Kristan (bobni, tolkala, ksilofon, predmeti). Duo deluje po načelu svobodne improvizacije v okviru razrahljanega kompozicijskega koncepta. Prvenec sta posnela v dvorani Tri lilije v Laškem. Na snemanju jima je bil glavni [...]