Top van dit document
Direct naar de inhoud

DUWO Studentenhuisvesting

Kantonrechter Amsterdam: aanbod campuscontract DUWO niet redelijk

Amsterdam, 4 mei 2011 - Studentenhuisvester DUWO heeft van de Amsterdamse kantonrechter geen gelijk gekregen in haar streven om huurcontracten van voor 2007 om te zetten in campuscontracten. De kantonrechter in Delft oordeelde eerder dit jaar dat een dergelijk aanbod van DUWO wel redelijk kan worden geacht en dat studerende huurders dat moeten accepteren om hun studentenwoning te kunnen blijven huren.

DUWO biedt studerende huurders met een huurcontract van voor 2007 momenteel ook het campuscontract aan. Een campuscontract verplicht de huurder om zes maanden na afstuderen of studiebeŽindiging naar andere woonruimte te verhuizen. Met het campuscontract wil DUWO de dringend noodzakelijke doorstroming in studentenhuisvesting stimuleren. Ook andere studentenhuisvesters in het land hanteren het contract inmiddels. Bovendien is het sinds enkele jaren opgenomen in de landelijke wetgeving. De keuze om ook huurders met een huurcontract van voor 2007 een campuscontract aan te bieden is ingegeven door de grote kamernood: hoe meer doorstroming, hoe meer kamers er beschikbaar zijn voor de jaarlijks groeiende aantallen eerstejaars studenten.

Na overleg met de belangenorganisaties van huurders voerde DUWO in Delft en Amsterdam juridische procedures over de redelijkheid van het aanbod van campuscontracten aan huurders met een huurcontract van voor 2007. Nu blijkt dat de Amsterdamse kantonrechter het aanbod als niet redelijk beoordeelt, maakt DUWO in Amsterdam pas op de plaats met de aanbieding van campuscontracten aan huurders van voor 2007. Gezien de principiŽle kanten van de zaken en de tegenstrijdige uitspraken van de verschillende kantonrechters gaat DUWO in beroep tegen het vonnis in Amsterdam. De beroepsprocedure zal naar schatting tenminste een half jaar in beslag nemen.