PI har kommit till vägs ände

POLITISKT INKORREKT Den 23 oktober 2008 gjordes det allra första inlägget på Politiskt Inkorrekt (på den gamla adressen). Sedan dess har PI blivit något av ett fenomen med ett starkt varumärke som fyllt ett akut vakuum i det svenska medielandskapet – äntligen fanns en motpol till de vinklade, förvanskade och lögnaktiga artiklar som etablerade medier pumpat ut. I och med att internet blivit var mans egendom bröts informationsmonopolet en gång för alla. Här kunde vi presentera siffrorna, namnen, statistiken m m som annars aldrig skulle sett dagens ljus. Allting har dock ett slut och PI har nu kommit till den punkten.

Efter tre år har vi nått vägs ände och även om behovet av en fri och ocensurerad mediekanal är större än någonsin väljer vi att lägga ned med flaggan i topp – bättre att sluta medan vi fortfarande ligger i framkant än tvingas till åtgärder som försämrar det som varit PI:s signum: ett omfattande nyhetsflöde med snabba uppdateringar och hög ”närvaro”. Vi har länge legat på listan över Sveriges 100 mest besökta sidor, långt framför tidningar, företag och organisationer med budgetar på flera miljoner – i skrivande stund på plats 101 på Alexa. PI:s styrka har legat i den folkliga förankringen – ocensurerade nyheter och möjligheten till att bilda sig en egen uppfattning utifrån det aktuella källmaterialet och inte bara ta del av färdigpaketerade ”lösningar” med tillhörande instruktioner om vad man ska tycka och tänka.

Redaktionen reducerad

Sedan vår f d redaktörs död reducerades redaktionen kraftigt, en aktiv och – en av få – drivande huvudskribenter försvann vilket orsakade en närmast omänsklig arbetsbörda för de kvarstående. Det kan nog vara svårt för en utomstående att riktigt förstå vad det innebär att driva en sajt som PI. Faktum är att vi redan direkt efter hans död hade långt framskridna planer på att lägga ned PI men vi valde ändå att försöka fortsätta kämpa på så gott det gick. Även en stor bit av PI dog den dagen. En del tappade lusten och återfick aldrig riktigt glöden. Visserligen har vi rekryterat ett flertal nya skribenter men det har aldrig funnits någon som kunnat lägga ned så pass mycket tid på PI som krävs för att upprätthålla den höga kvaliteten. De månader som PI levt vidare sedan mars får således ses som något av en ”bonus”.

Media

Vi har ofta poängterat det men det tål att upprepas – Sverige är onekligen ett väldigt extremt land. Det räcker med att titta på våra närmaste nordiska grannländer för att se ett helt annat, friare och nyktrare, debattklimat. Även resten av Europa, och världen för den delen, har valt en annan väg än just Sverige. Däri ligger också frågan vi aldrig kunde besvara – varför blev just Sverige så extremt?

Något vi lärt oss under denna resa är att det aldrig går att lita på svensk media – aldrig. När det gäller oliktänkande finns inga skrupler. Samarbete med diverse kriminella vänsterextremistiska organisationer verkar vara helt i sin ordning. Vad som helst är bättre; danska Ekstra Bladet eller Jyllands-Posten, norska VG, Aftenposten eller Document.no, Russia Today, vår tyska motsvarighet Politically Incorrent, Snaphanen m m.

Så länge politikerna och journalisterna i det här landet fortsätter sitta tryggt i sina dyra bostadsrätter och villor, långt ifrån den påstått berikande mångfalden de själva skyr som pesten, kommer inget att hända – det är först då de själva personligen börjar drabbas som det möjligtvis kommer bli annat ljud i skällan. Men det kommer att dröja och svensken är inte direkt känd för att vara kvicktänkt alla gånger.

PI blev det starka varumärket det är i dag på grund av alla våra läsare som stöttat oss genom att besöka sidan, donerat hårt förtjänade pengar till våra serveravgifter och dagligen försett oss med såväl tips som kommentarer om de händelser vi tagit upp. Därför vill vi så klart rikta ett extra stort tack till alla som på något sätt stött oss i kampen mot det rådande förljugna och näst intill korrumperade samhällssystemet – en situation som är ytterst allvarlig och häri föreligger ett akut demokratiskt problem.

Kampen fortsätter

Det är ett allt annat än enkelt beslut, men vi har nu gjort vad vi kunnat och kommer inte längre. Detta har inget med några slags yttre påtryckningar att göra utan det handlar helt enkelt om tidsbrist och rundgång – ingen hund ligger begraven här, det lovar vi. Om inte annat har vi bevisat att det faktiskt går att göra något åt situationen även med nästan inga medel alls, så länge man har ett oslagbart trumfkort – sanningen. Kan vi så kan ni.

Allt är dock inte bara nattsvart denna dag. Arbete pågår på annat håll för att starta en sajt med liknande inriktning där en fortsatt kritisk samhällsanalys kommer att bedrivas. Vissa av våra skribenter kommer dessutom att fortsätta sitt arbete där. PI:s redaktion kommer dock inte att vara inblandade i detta. Mer information om denna sajt kommer inom kort.

23 oktober

Med tanke på att den 23 oktober (2008) var datumet för det allra första inlägget på PI blir det också datumet för det allra sista – den 23 oktober 2011, nästa söndag, görs det sista inlägget. Ytterligare en vecka senare, den 31:a, släcks servern ned.

Uppdatering

Spekulationerna är i full gång och vi kan konstatera att folk är konspiratoriskt lagda. I bland är det precis så simpelt som vi beskrivit, varken mer eller mindre.

På grund av tekniska problem med servern kan publiceringar och uppdateringar ta upp till en halvtimme att synas.

Finansieringen av verksamheten har aldrig varit något problem sedan vi fick igång ett fungerande donationskonto igen.

Domänen kommer vi att behålla, således är den inte till salu.

Vi vill åter igen påminna om att arbete pågår för att skapa en ny sajt som kommer att fortsätta granska svensk media, politik och debatt. De som tror att det nu är fritt fram att fortsätta förvanska och vinkla tar alltså gruvligt fel. Även om PI:s redaktion inte kommer att vara inblandade i detta, utan endast ett par skribenter från vår sida, har vi fullt förtroende för att den kommer att bli minst lika populär med lika stort inflytande på sikt.

Angående PI-pedia så är det något som jobbats på långt innan detta beslut togs. Nedläggning har stötts och blötts ett flertal gånger sedan mars och då den 23 oktober har symboliskt värde för PI valde vi att göra det nu då det datumet närmar sig.

Reaktioner

PrintFriendlyShare