Pyry Suonsivu

Rohkeutta, tahtoa ja taitoa

MUMMON TARINA

Vaikka mummo oli täyttänyt jo 80 vuotta hän pyöräillen hoiti asioitaan ja tapasi usein lapsenlapsiaan. Eräänä päivänä mummo näki TV-mainoksen, jossa kehoitettiin tietämään kolesteroliarvonsa. Mummo huolestui. Sydänkuolemahan väijyi ihan oven takana.

Mummo hakeutui lääkärin vastaanotolle. Kolesteroli oli koholla. Mummolle aloitettiin kolesterolilääkitys, jonka mummo joka  ilta tunnollisesti otti. Parin viikon kuluttua mummo tunsi jaloissaan kipua. Lääkärissä mummosla otettiin lonkkien röntgenkuvat. Niissä havaittiin lievää kulumaa.

Mummolle määrättiin tulehduskipulääkettä., joka auttoi pari tuntia. Lääkkeistä mummon vatsa tuli kipeäksi. Seuraavalla lääkärikäynnillä mummolle aloitettiin närästyslääke.

Kipu ei kuitenkaan helpottanut.  Mummo hakeutui päivystykseen. Siellä diagnosoitiin mummossa ”pehmytkudosreuma”. Hoidoksi aloitettiin kortisonitabletit.

Kortisonista tuli sivuvaikutuksena väsymystä. Lihaskipujen vuoksi mummo ei pystynyt enää pyöräilemään. Hän vietti yhä enemmän aikaa asunnossaan. Omaiset veivät mummon lääkäriin. Terveyskeskuksessa diagnosoitiin mummolla masennuksesta, jonka hoidoksi aloitettiin masennuslääke. Sivuvaikutuksena tuli suun kuivumista ja huimausta.

Kuukauden kuluttua mummo kävi vanhusneuvolassa laboratoriokokeissa. Mummolla oli sokeriarvot koholla. Mummolle aloitettiin sokeritautilääke.  Sairaanhoitaja ei muistanut, että sekä kortisoni-, että kolesterolilääkkeet voivat nostaa sokeriarvoja. Mummoa jännitti tulokset. Verenpaine oli koholla, joten mummolle aloitettiin verenpainelääkkeet.

Lihaskivut jatkuivat. Tulehduskipulääkkeitä meni joka päivä monta tablettia. Kivut häiritsivät myös yöunta. Kolme yötä lähes valvottuaan mummo oli soittanut omaisille epätoivoisena. Omaiset veivät mummon terveyskeskuksen vuodeosastolle, jossa aloitettiin unilääkkeeksi vahva psykoosilääke. Sokerit olivat edelleen koholla, joten mummolla aloitettiin insuliinipiikki Kolmen päivän osastohoidon jälkeen horjuva mummo talutettiin osastolta taksiin, joka vei mummon kilometrin päähän kotiinsa.

Kuukauden kuluttua mummo löydettiin asuntonsa lattialta. Hän oli kaatunut yöllisellä vessareissulla ja maannut vuorokauden kykenemättä liikkumaan. Mummolla havaittiin lonkkamurtuma. Koska mummo oli monisairas, oli lonkkaleikkauksen riskit liian suuret. Mummo otettiin pitkäaikaishoitoon terveyskekuksen vuodeosastolle. Mummo on sielä yhä.

Mummon kolesteroliarvot ovat viitearvojen sisällä!

Pyry-Pekka Suonsivu, lääkäri, Raahen Kaupunginhallituksen puheenjohtaja.

P.S. Tarina on fiktiivinen, tarinan mummoa ei ole olemassa.

kirjoittanut pyry, kategoriaan Blogi, Kommentit poissa käytöstä

LÄÄKETEOLLISUUDEN ETIKKA

Lääketiede on salatiedettä, jossa reseptit edustavat loitsuja. Oudoilta ulkomaankielisiltä kalskahtavia lääkkeiden nimiä ymmärtävät vain asiaan vihkiytyneet valkoisissa pitkissä viitoissa kulkevat velhot. Usein potilaatkin pysyvät objektin roolissaan ja toteavat kysyttäessä hoitotoivetta: ”Sinunhan se kuuluisi tietää, sinähän se lääkäri olet”.

 Lääkkeiden kehittäminen on vaikeaa. Ennen kuin lääkeaine pääsee apteekin hyllylle, sen on osoitettava tehonsa ja turvallisuutensa eläinkokeissa ja ihmiskokeissa. Tähän menee vuosia ja rahaa palaa miljoonia ja taas miljoonia. Alunperin monesta tuhannesta suunnitellusta molekyylistä valmiiksi lääkkeeksi selviytyy vain yksi tai muutama lääkeaineeksi. Markkinoille tulon jälkeen sen kehittänyt lääkeyhtiö saa myydä lääkettä kymmenen vuotta yksinoikeudella. Sen jälkeen patentti raukeaa ja muutkin saavat alkaa valmistaa ja myydä sitä. Niin kauan, kuin lääketehtaalla on patentti lääkkeeseen, se voi varsin vapaasti hinnoitella lääkkeen. Hyvänä esimerkkinä käy potenssilääke Viagra, joka patenttilääkkeenä maksoi vajaat 15euroa/tabletti. Pari vuotta patentin raukeamisen jälkeen sen rinnakkaislääkkeen hinta pyörii yhden euron ympärillä.

 Koska lääketeollisuuden tehtävä on tuottaa voittoa osakkeenomistajilleen, se markkinoi sangen aggressiivisesti kalliita patenttilääkkeitään. Lääkäreille suunnataan henkilökohtaisia lääke-esittelyitä, jossa kerrotaan lääkkeen ylivertaisista eduista muihin samankaltaisiin verrattuna. Patenttilääkkeen nimeä tehdään tutuksi myös erilaisilla ”kongressimatkoilla” ja ”seminaariristeilyillä”, joissa juomisen lisäksi muistetaan säännöllisin väliajoin mainita reissun mahdollistaneen lääkkeen nimi. Lääkkeen hinnasta puhuttaessa kerrotaan potilaan maksavan lääkityksestään vuorokaudessa ”vain 98senttiä”. Ei mainita, kuinka paljon lääkitys maksaa vuodessa tai kuukaudessa. Erityisesti poliitikkona pistää vihaksi, että yhteiskunnan maksamaa osuutta ei mainita missään. Se raha ilmeisesti tulee sitten taivaasta. Koska potilaita on lukumääräisesti paljon enemmän, kuin lääkäreitä, ei heidän lahjomisensa ole kestävä ratkaisu. Sen sijaan käytetään toista lastenkin kasvatuksesta tuttua tapaa, pelottelua. ”Jos et syö tätä lääkettä, niin kuolet välittömästi sydänkohtaukseen.” Käänteisesti ajatellen lääkettä syövien pitäisi saman logiikan mukaan elää ikuisesti!

 Suomen eduskunta teki muutama vuosi sitten lain geneerisestä substituutiosta. Sen mukaan kallis patenttilääke vaihdetaan apteekissa automaattisesti halvempaan rinnakkaislääkkeeseen. Mikäli potilas kuitenkin haluaa kalliimman vaihtoehdon, maksaa hän itse hintojen erotuksen. Ennen lain säätämistä päättäjiä peloteltiin tappavista sekaannuksista tuttujen tablettien muodon tai värin muuttuessa. Uhattiinpa myös kauppasuhteiden Amerikan Yhdysvaltoihin heikkenevän, kun tällä tavoin vapaata kilpailua rajoitetaan. Nerokas kansanedustuslaitoksemme piti asiassa kuitenkin päänsä, eikä ainakaan toistaiseksi USA:n merijalkaväki ole tullut meitä vielä vapauttamaan.

Niinkuin kaikkia lakeja, myös lääkevaihtoa pyritään kiertämään. Yleinen tapa on muuttaa lääkemuotoa esimerkiksi tabletista kapseliksi tai pitkävaikutteiseksi, vasta suolessa liukenevaksi depottabletiksi. Patentin rauettua sitten rummutetaan kaikkialla, miten juuri tämä pitkävaikutteisuus tekee lääkkeestä ylivoimaisen samasta lääkeaineesta tehtyyn normaaliin tablettiin verrattuna. Hyvänä esimerkkinä psyykelääke Seroquel, jonka pitkävaikutteinen prolong-muoto maksaa satoja euroja paketilta.

Suosittu tapa on myös ottaa vanhasta lääkeaineesta jokin isomeeri ja patentoida se muka täysin uutena lääkkeenä. Taas saadaan kymmenen vuotta lisää patenttiaikaa kuitenkaan tarvitsematta kuluttaa tutkimuspanostuksia kalliiseen lääkekehittelyyn. Jälleen aggressiivisella korruptiolla saadaan lääkärit määräämään juuri tätä lääkettä välittämättä sen sivuvaikutuksena ilmenevästä potilaan ja yhteiskunnan kukkaron kevenemisestä. Esimerkkejä isomeerilääkkeistä on masennuslääke sitalopraamista kehitetty essitalopraami Cipralex ja närästyslääkkeenä käytetystä omepratsolista eristetty esomepratsoli Nexium.

Yksi keino lääkkeen hinnan nostamiseksi on tehdä kahdesta tai useammasta vanhasta lääkeaineesta yhdistelmätabletti. On vähemmän todennäköistä, että rinnakkaislääkkeistä löytyisi samoja aineíta  juuri samoilla voimakkuuksilla. Täten yhdistelmätabletteja voi myydä kalliimmalla, kuin vastaavia lääkeaineita erikseen. Hyvänä esimerkkinä verenpainelääke Logimax, jonka kaksi ainetta erikseen ostettuna maksavat apteekissa vain murto-osan yhdistelmälääkkeen hinnasta.

Ehkä kaikkein epäilyttävin tapa menekin ja tulojen turvaamiseksi on kehittää voimakasta riippuvuutta aiheuttava lääke. Markkinoinnissa korostetaan, ettei lääke aiheuta ”tieteellisten tutkimusten mukaan” riippuvuutta. Kun sitten markkinoinnilla varmistetaan riittävä määrä uhreja, on menekki jatkossa varmaa. Addiktiivisessa markkinoinnissa erityisen hyvin on kunnostautunut Amerikan Yhdysvalloista kotoisin oleva lääkejätti Pfizer, jonka rauhoittava lääke Xanor ja ”hermosärkylääke” Lyrica pitävät kaikkien päihdelääkäreiden vihatuimpien listalla ylivoimaista kaksoisjohtoa.

Pitkäaikaiseen käyttöön tarkoitetuissa lääkkeissä hyvänä kipurajana voi pitää kymmentä euroa. Jos Sadan kappaleen paketti maksaa sitä enemmän, on todennäköisesti olemassa jokin vaihtoehto. Kysy lisää lääkäriltäsi!

Pyry-Pekka Suonsivu, lääketieteen lisensiaatti

Raahen Kaupunginhallituksen puheenjohtaja

 P.S. Otsikossa ei ole kirjoitusvirhettä. Sana etiikka nyt vain ei sovi lääketeollisuuden kanssa samaan lauseeseen.

kirjoittanut pyry, kategoriaan Blogi, Kommentit poissa käytöstä

VOI JA KERMA OVAT TERVEELLISIÄ

Keskustalaiset veljet ja sisaret juhlivat Valion päätöstä nostaa maidon tuottajahintaa kaksi(2) senttiä 38,5 senttiin litralta. Aika pieneltä korotukselta tuo tuntuu.

Paljon parempi asia suomalaiselle maidontuottajalle olisi, jos voisimme luopua 1970-luvulla  aloitetusta rasvakammosta. Uudet tutkimukset todistavat maitorasvan terveelliseksi, mutta se ei mene suomalaisessa yhden totuuden lipposslovakiassa läpi. Viimeisin, ruotsalaisten tutkimus asiasta julkaistiin American Society for Clinical Nutrition –lehdessä toukokuussa. Coronaria OY:n ylläpitämä lääkäriportaali julkaisi sen perjantaina 11.6.2010. Pistin sen tämän viestin loppuun, jos ei satu aukeamaan.

http://www.laakariportaali.fi/?page=9007504&id=7&itemCat=3&itemId=6133871

Sattumalta vuonna 1972 muuttui USA:n maatalouspolitiikka. Tuotannon rajoittamisen tukemisesta siirryttiin tuotannon tukemiseen. Seurauksena massiivinen erityisesti maissin ylituotanto. Johonkinhan tuo maissi piti dumpata, joten kasvisöljyjä, kuten maissilöljyä ruvettiin lobbaamaan terveysruokana. Samalla kehitysmaissa tuotettu kookosöljy ja lähes kaikkialla karjatalouden tuottama voi juntattiin epäterveellisiksi sydänkohtauksien aiheuttajaksi.

Lisää tästä asiasta kirjoittaa suuri ajattelija, kirurgi Antti Heikkilä. Hänen bloginsa on luettavissa osoitteessa http://www.anttiheikkila.com

Anneli Jäätteenmäki kaatoi Lipposen, Rispekt!. Keskustan ja erityisesti uuden sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Inkeri Kerolan on aika kaataa myös suuri ja mahtava rasvakammo. Itse kierrän mielelläni Pohjois-Pohjanmaalla kertomassa asiassa. Kutsut voi pistää pyry.suonsivu@raahe.fi

Kiistaa herättävä tutkimuslöytö: tyydyttynyt maitorasva sittenkin hyväksi sydämelle. 11.06.2010, Antti Voutilainen, toimittaja

Maitotuotteiden nauttiminen saattaa auttaa suojaamaan sydäntä, selviää tuoreesta ruotsalaistutkimuksesta. Ja Uppsalan yliopistossa toteutetun tutkimuksen mukaan etenkin naiset saattavat hyötyä maidon hyödyllisistä vaikutuksista, sillä heidän kohdalla maitorasvan katsottiin pudottavan sydäninfarktien kehittymisen riskiä huomattavasti.

Tyydyttyneiden rasvojen uskotaan yleisesti lisäävän sydäntautien riskiä, vaikka väitettä on tosin viime aikoina pyritty kyseenalaistamaan. Maitotuotteissa rasva on nimenomaan tyydyttyneessä muodossa, eli niiden pitäisi periaatteessa nostaa kolesterolia ja altistaa esimerkiksi valtimonrasvoittumistaudille.

Uppsalan yliopiston tutkimuksen tuloksista selviää kuitenkin, että eniten maitorasvoja (korkeimmat maitorasvojen merkkiaineet nauttineilla naisilla sydäninfarktiriski oli 26 prosenttia ja miehillä yhdeksän prosenttia pienemmät.

Ruotsalaistutkimukseen osallistui yhteensä 444 (joista 307 miehiä) sydänkohtauksen saanutta potilasta sekä 556 (joista 308 miehiä) kontrollihenkilöä, joilta kerättiin tietoa muun muassa rasvahappojen biomarkkereista (merkkiaineista), fyysisestä aktiivisuudesta ja ruokavaliosta. Henkilöiden sydäninfarktiriski selvitettiin ehdollisen logistisen regressio-menetelmän avulla.

Tutkimuksen johtopäätöksissä todetaan, että maitorasvat voitiin yhdistää sydäninfarktien alentuneeseen riskiin varsinkin naisten kohdalla, ja yhteys havaittiin myös tutkittaessa hapanmaitotuotteiden ja juustojen käyttöä koehenkilöiden keskuudessa.

kirjoittanut pyry, kategoriaan Blogi, ei kommentteja

Terveiset Keskustan puoluekokouksesta

Olin viikonloppuna Suomen Keskusta rp:n puoluekokouksessa. Tunnelma oli siellä aivan mahtava! Vaikka olimme monista asioista eri mieltä, oli kokous demokratian juhlaa. Asioista päätettiin rehdisti äänestäen. Sitten, kun äänet oli laskettu, loppuivat asiasta väittelyt. Johannes Virolainen totesi joskus onnistuneesti: “Kansa on puhunut, pulinat pois”.

Oli hienoa katsoa, miten varsinkin puoluekokousjuhlassa sunnuntaina aikamiehetkin liikuttuivat kyyneliin juhlapuheita kuunnellessaan. Keskusta tuli eripuraisena Lahteen, mutta lähti sieltä yhtenäisenä. Kokous palautti uskon ja toivon keskustalaisuuteen.

Erityisesti mieltä lämmitti keskustanuorten jyrääminen. Muistan aikoinaan itse keskustanuorissa toimiessani ei oikein uskallettu ottaa kantaa asioihin, varsinkin puoluejohtoa kritisoivien kannanottojen pelättiin vahingoittavan hyviä ja luottamuksellisia suhteita “ukkopuolueeseen”. Uuden puheenjohtajansa Antti Karvisen johdolla keskustan nuori siipi on aktivoitunut ja sille on tullut uskallusta haastaa vanhat kokeneet vaikuttajat.

Jokaisella politiikassa toimivalla tulisi olla unelma siitä, että nuorempi polvi tulisi ja syrjäyttäisi. Nuoremmilla politiikantekijöillä tulee olla myös taitoa kohdella häviäjiä oikein. Tähän erinomainen väline ovat puolueen erilaiset ansiomerkit. Keskustanuorissa on tapana antaa aktiivitoimijoille kultainen ansiomerkki heidän täyttäessään 30 vuotta, jolloin jäsenyys keskustanuorissa loppuu. Ansiomerkki on toki kiitos tehdystä työstä, mutta myös symbolinen ele siitä, että tulee siirtyä pois keskustanuorista ja antaa tilaa nuoremmille.

Pyry ja AnneliPuoluekokouksen iltajuhlassa pääsin samaan kuvaan Paavo Lipposen kaataneen Anneli Jäätteenmäen kanssa.

kirjoittanut pyry, kategoriaan Blogi, ei kommentteja

KUMMATIN TUULIMYLLYJEN KUOPPAINEN TIE

Raahessa peruskorjataan parhaillaan Kummatin kerrostalolähiön isoja huonokuntoisia kerrostaloja. Tavoitteena on muuttaa 1970-luvun alusta peräisin oleva DDR:läistä betoniarkkitehtuuria edustava lähilö moderniksi ja houkuttelevaksi asumisalueeksi. Toimin Raahen Kaupungin lähes täysin omistavan Kiinteistö OY Kummatin hallituksen varapuheenjohtajana, joten olen ollut nyt reilun vuoden näköalapaikalla tässä erittäin kannatettavassa muutoksessa.

Kummatti on ollut paikka, johon on perinteisesti sijoitettu asumaan köyhiä, sairaita ja päihdeongelmaisia ihmisiä. Sen vuoksi asujaimistossa monenlaiset ongelmat ovat päässeet lisääntymään. Nykyisen käsityksen mukaan erilaiset ihmisryhmät tulee asuttaa samalle alueelle. Yhteisö pystyy siten pitämään kontrollissa epäsosiaalisen käytöksen ja vähentämään siten ongelmia.

Tällä hetkellä Kummatilla on yhä varsin peloittava leima. Sinne suunnitellut kehitysvammaisten ja vanhusten palvelutalot ovat saaneet voimakasta vastustusta, koska omaiset eivät halua apua tarvitsevia läheisiään asumaan Kummattiin. Maine on säilynyt ennallaan, vaikka rikostilastot ovat jo vuosia kertoneen Kummatin olevan perin turvallinen asuntoalue.

Kiinteistö OY Kummatin toimitusjohtaja Leo Sassi on ennakkoluulottomasti suunnitellut peruskorjauksen, jossa isoja asuntoja vähennetään, lisäksi kerrostaloista poistetaan huoneistoja, jolloin betonilaatikot muuttuvat monitasoisiksi, modernin näköisiksi kerrostaloiksi.

Kuitenkin kaikenlainen uuden pelko on tässäkin projektissa aiheuttanut kovasti haittaa. Taloista on ollut tarkoitus tehtä nollaenergiataloja. Tähän on suunniteltu käytettäväksi keinoina luonnollisesti parempia eristyksiä, ikkutoina, sekä lämmön talteenotolla varustettua koneellista ilmanvaihtoa. Lämmitys on tarkoitus hoitaa maalämpöpumpuilla. Omaa sähköntuotantoa varten on suunniteltu aurinkopaneeleita, sekä talojen katoille sijoitettavia tuuligeneraattoreita.

Erityisesti tuuligeneraattorit ovat kohdanneet Raahen rakennusvalvonnassa voimakasta vastarintaa. On pelätty niiden aiheuttamaa meteliä, mahdollisia jäänirtoamisongelmia, sekä pidetty tuuliturbiineja kaupunkikuvaa rumentavina. Viimeinen perustelu tuuligeneraattoreiden vastustamiselle kuulostaa varsin omituiselta. Miten betonilähiötä voi vielä rumentaa? Tuuligeneraattoreiden toimittajat ovat sitoutuneet siihen, ettei melu-, tai jääongelmia tule.

Kummatissa toteutetaan tulevaisuuden rakentamista. Tavoitteena ei ole ensi vuosi, vaan se, että asunnot ovat riittävästi varusteltuja vielä 2050-luvullakin. Tästä esimerkkinä jokaiseen asuntoon tulee autosähköpistokkeen etäkytkin. Todennäköisesti seuraavan parinkymmenen vuoden aikana nykyinen bensaan tai dieseliin perustuva henkilöautoliikenne tulee loppumaan öljyvarojen huvetessa. Täten sähköautojen tulemisen huomiointi on erinomaista.

Olemme Raahen Kaupunginhallituksessa keskustelleet asiasta pariinkin otteeseen. Meidän tulee olla tukemassa oman yhtiömme uusia ideoita. Kaupungin ei tule heittää kapuloita tulevaisuuden ratkaisuihin. Tämän vuoksi haluan toimia KOY Kummatissa. Raahen Kaupungin toimielimissä olen jäävi päätösten tekemisissä.

kirjoittanut pyry, kategoriaan Blogi, ei kommentteja

VALTION RAUTATIET

Kirjoitan tätä tekstiä Pendolinojunassa matkalla kohti Tamperetta. Pidän junalla matkustamisesta. Luonnollisesti se on vähäpäästöisin tapa liikkua, mutta syitä on muitakin. Junassa ehtii katsella elokuvia tietokoneelta tai kirjoittaa blogia ja suunnitella puheita. Lukuisia ovat ne kirjat, joita junamatkalla olen ehtinyt lukemaan. Junassa voi myös rauhassa nuokkua penkissä tai vaikkapa käydä ravintolavaunussa tutustumassa ihmisiin. Jotenkin ravintolavaunussa on enemmän lupa jutella tuntemattomankin kanssa, kuin normaalisti suomalaisessa kulttuurissa.

Juna on myöhässä, niinkuin nykyään varsin tavallista on. Talvella pakkanen hyydyttää junaliikenteen. Jos ei ole pakkasta, niin sitten sataa liikaa lunta. Työntekijöitä ei harjanvarteen Suomessa ilmeisesti riitä. Keväällä junien myöhästymisen syyksi kerrotaan junaratojen routavauriot. Kesällä liiallinen kuumuus aiheuttaa myöhästymisiä. Syksyllä varmaankin radoille pudonneet märät lehdet ja hirviporukoiden liikkeelle ajamat hirvet aiheuttavat aikataulun jätättämistä. Selitykset junien myöhässä olemisesta ovat kuin sähkön hinta. Sen hinta nousee, jos Norjassa sataa. Toisaalta sähkön hinnannousua selitetään sillä, että Norjassa sataa liikaa.

Valtion Rautateillä riittää kyllä selityksiä. Miksei tunnusteta, että viimeisten vuosikymmenten ulkomailta tehdyt junahankinnat ovat epäonnistuneet? Italialaisen Pendolinon kotimaassa ei ole samanlaisia vaihteleviä säitä, kuin pohjoisessa Suomessa. Silti väkisin halutaan hankkia eteläeurooppalaista kalustoa Suomeen. Surullinen esimerkki täysin metsään menneestä hankinnasta olivat takavuosina Espanjasta ostetut kiskobussit. Ne eivät todellakaan pitäneet lupauksiaan ja mm. painoivat enemmän, kuin mitä oli luvattu. Kiskobusseja on edelleen varsin vähän liikenteessä. Ne olisivat ratkaisu vähän liikennöidyille rataosuuksille henkilöliikenteen toteuttamiseksi. Esimerkiksi Raahesta voisi kiskobussilla järjestää liikennettä Ouluun ja vaikkapa Ylivieskaan.

Valtion Rautatiet VR on osakeyhtiö, jolla on perusteltu sitä, ettei sen päätöksiin voi puuttua.

Onneksi keskustelua asiasta on käyty ja joissain asioissa on asioihin valtiovallan suunnalta puututtu. Tosin samalla ollaan päästy valitsemaan uusia johtajia VR:ään kun silloiset johtajat ovat kokeneet saaneensa epäluottamusta. Erityisesti nykyinen liikenneministeri, Pohjois-Karjalasta kotoisin oleva Anu Vehviläinen on onnistunut varsin hyvin vaikuttamaan VR:ään ja ratapäätöksiin.

kirjoittanut pyry, kategoriaan Blogi, ei kommentteja

VUOTOSILMIÖ

Lappiin Kemijoen varteen on jo vuosikymmeniä haaveiltu Vuotoksen tekoallasta. Sen on toivottu olevan piristysruiske työllisyydelle ja muutoinkin elinkeinoelämälle varsin niukasti muuten toimeentuloa tarjoavassa Itä-Lapissa. Asiasta on kiistelty runsaasti. Altaan puolustajat ja vastustajat ovat ryhmittyneet tiukasti toisiaan vastaan. Tämä vastakkainasettelu on vuosia kestäessään rikkonut alueen ihmisten yhteisön, kun eri mieltä altaan rakentamisesta olleet ihmiset eivät ole edes tervehtineet toisiaan. Aiemmin suunnitellut altaan alueella oli lukuisia maatiloja ja siellä asui jonkin verran ihmisiä. Nykyään altaan alueella asuu enää kaksi ihmistä, en ole varma, onko heitäkään enää olemassa. Nuoret ihmiset ovat kaikonneet Pelkosenniemeltä ja Savukoskelta. Työttömyyslukemat ovat silti suuret. Alueen kehitys on pysähtynyt. kun kaikki on pistetty tulevan tai tulemattoman tekoaltaan varaan.

Asiasta on keskusteltu runsaasti niin paikallisesti, kuin valtakunnallisten päätöksentekijöiden tasolla. Myös EU on ottanut naturaohjelman alueikseen osan Vuotoksen alle jäävästä kemihaaran soista. Korkein Oikeus on myös päättänyt. ettei allasta rakenneta. Silti haave Vuotoksen altaasta nousee aina ajoittain esille. Josko sittenkin allas ja sen mukana työpaikat tulisivat Itä-Lappiin?

Samanlainen uhka väijyy Pyhäjoen yllä. Pyhäjoki on ollut tarjolla ydinvoimalan sijoituskunnaksi jo aiemminkin,. ainakin 1970-luvulla. Tällä vuosikymmenellä Fennovoima OY on ydinvoimalakilpailutuksella saanut Pyhäjokiset kahteen toisiinsa vihamielisesti suhtautuviin leireihin. Pro Hanhikivi ry vastustaa Pyhäjoen Parhalahdelle suunniteltua ydinvoimalaa. Kunnan päättäjien enemmistö taas on valmis vaikka mihin saadakseen ydinvoimalan rakennuspaikkakisassa voiton. Jälleen kerran vaakakuppiin on laitettu työpaikat, sekä luonto ja ihmiset.

Fennovoima OY:n tapa pistää kaksi kuntaa kilpailemaan ydinvoimalan sijoittumisesta on vastenmielistä katseltavaa. Tuntuu, että ydinvoimalan saa se kunta, joka on valmis syvimpään kumartamaan Fennovoiman suuntaan.

Toimiessani Raahen Kaupunginhallituksen puheenjohtajana en ole halunnut lähteä moiseen nuoleskelukilpaan mukaan. Raahessa on sitkeästi ruvettu kehittämään omaa elinkeinoelämää riippumatta siitä, tuleeko naapurikuntaan ydinvoimalaa vaiko ei. Raaheen on valmisteilla suuri kultakaivos. Rautaruukin iso remontti takaa teräksenteon jatkumisen pitkälle 2040-luvulle. Kahdeksikkotien varreta on hankittu kaupungille maata suurta kauppakeskusta varten.

Erityisen tärkeänä pidän kaupunginjohtajamme Kari Karjalaisen alullepanemaa tuulivoimaselvitystä. Raahessa on  kaavoiteetu alueita sadoille maa-alueille tuleville tuulivoimaloille. Lisäksi Raahen edustan merialueille on mahdollistettu parin tuhannenkin tuulivoimalan rakentaminen. Toteutuessaan pelkästään mantereen tuulivoimalat toisivat pelkästään kiinteistöveroina miljoonia euroja joka vuosi. Lisäksi niiden työllistävä vaikutus kotimaassa olisi vähintäänkin ydinvoimalan luokkaa. Merituulivoimalat sitäpaitsi tuottaisivat uusiutuvaa sähköenergiaa enemmän, kuin ydinvoimala. Tuulivoimassa on sekin hyvä puoli, että mikäli tulevat sukupolvet eivät pitäisi niistä,. ne voidaan purkaa ja niiden raaka-aine käyttää uudelleen. Ydinvoimalan tullessa Hanhikiven alue olisi satoja tuhansia vuosia ihmisasutukselle kelvoton.

Päätöksentekijöiden tulee aina seistä omilla jaloillaan, pää pystyssä. Yhden hankkeen yksisilmäinen tavoittelu muu kehitystyö unohtaen on demokratian irvikuva pahimmillaan.

kirjoittanut pyry, kategoriaan Blogi, ei kommentteja

ON AIKA ALOITTAA ESIVAALIKAMPANJA

Olen ehdolla Keskustan Pohjois-Pohjanmaan Piirin eduskuntavaaliehdokkaiden esivaalissa 17.-19.9.2010. Vaalissa kaikilla keskustan yli 15-vuotiailla jäsenillä on äänioikeus. Seitsemän eniten ääniä saanutta valitaan suoraan ehdokkaiksi. Loppujen seitsemän osalta piirikokouksella on mahdollisuus vaihtaa kaksi ehdokasta. Tuhat ääntä riittää varmaan ehdokkuuteen. Tietojeni mukaan keskustan jäsenksi tulee olla liittynyt viimeistään 15.7.2010, jotta olisi äänioikeutettu esivaalissa. Jäseneksi liittyminen onnistuu osoitteessa http://www.keskusta.fi

On siis aika aloittaa kampanjointi. Kävin tänään Kauppaporvarissa varaamassa Raahesalin tiistaiksi 8.6.2010 klo18.00-19.30. Järjestän puhetilaisuuden aiheinaan pelko, energiat ja D-vitamiini. Tilaisuus on kaikille avoin. En käytä piirtoheitintä, Power Pointia, enkä muutakaan multimediasysteemejä. On vain mies ja ääni.

Pelko on yksi tärkeimmistä vaaliteemoista. Pelolla hallitaan ihmisiä ja myydään heille vakuutuksia, kodin turvajärjestelmiä ja mm. kolesterolilääkkeitä. Pelko ja toivo ovat toistensa sisaruksia. Kun pääsee eroon peloistaan, on vapaa. Samalla tavalla usein toivon menettäminen paradoksaalisesti vapauttaa ihmisen. Usein vasta kuolemaan johtavan sairauden diagnoosi vapauttaa ihmisen toteuttamaan unelmansa.

Energiat -teema viittaa tällä hetkellä ajankohtaiseen aiheeseen, sähköntuotantotapoihin. En kannata sähkön tuottamista ydinvoimalla missään päin maailmaa, en Simossa, en Pyhäjoella, enkä myöskään Harrisburgissa. Syynä tähän on ratkaisematon ydinjäteongelma. Korkea-aktiivinen ydinjäte on elämälle vaarallista satojen tuhansien vuosien ajan.

Ydinvoimaa perustellaan usein sillä, että se on välivaiheen energiaa kunnes fuusioenergia on saatu sähköntuotantokäyttöön. Kuitenkin fuusioenergiastakin tulee runsaasti ionisoivaa säteilyä, ainakin jo käytetään vedyn isotooppien deuteriumin ja tritiumin fuusiota. Tämän vuoksi ei ole helppoa saasteetonta energiantuotantotapaa tiedossa. Ihmisten tulee muuttaa energiantuotanto käyttämään uusiutuvia energianmuotoja. Aurinkoenergia tulee olemaan tulevaisuuden sähköntuotannossa paras. Siihen liittyy olennaisesti vetytalous, jossa aurinkosähköllä pilkotaan vettä vedyksi ja hapeksi. Tätä vetyä voidaan kuljettaa ja käyttää polttoaineena ympäri maailman. Vety on varsin räjähdysherkkää, joten se pitää sitoa kuljetettaessa johonkin toiseen aineeseen.

Tuulienergia on tämän päivän sähköntuotantotavoisa paras Suomessa. Meillä ei aina paista aurinko, mutta tuulee lähes aina. Yhtä ydinvoimalaa vastaa 1300 tuulivoimalaa. Rakentamalla eri merialueille tuulivoimalapuistoja, voidaan olla lähes varmoja, että joidenkin tuulipuistojen alueella tuulee. Tuulivoima tuo työtä ja toimeentuloa suomalaisille. Erityisesti Raahen kannalta tuulivoiman rakentaminen on hyvin kannattavaa. Raaheen suunnitelluista 330 tuulivoimalasta tulisi pelkästään kiinteistöveroja 4,5miljoonaa euroa joka ikinen vuosi. Tuulivoimaloiden ulkonäöstä eivät kaikki pidä. Hyvä asia niissä kuitenkin on se, että mikäli tulevat sukupolvet kyllästyvät katselemaan niitä, ne voidaan purkaa ja niiden rungot sulattaa vaikkapa sähköautojen raaka-aineeksi.

Suosittelen tutustumaan Risto Isomäen kirjaan “34 tapaa estää maapallon ylikuumeneminen”.

D-vitamiini on paljastumassa hyvin tärkeäksi hormonin kaltaiseksi aineeksi. Sen puutetta esiintyy arviolta 95prosentilla suomalaisista. Olen mitannut raahelaisten potilaideni D-vitamiinipitoisuuksia (D-25-OH eli kalsidioli). Ne olivat todella alhaisia. Nykyiset D-vitamiinin saantosuositukset ovat aivan liian alhaisia. D-vitamiinin saantia on turhaan yliannostuksen pelossa rajoitettu. Vielä 1960-luvulla suositeltiin 4000IU:ta, eli 100mikrogrammaa D-vitamiinia päivässä. Nykyään suositus on aikuisille 300IU, eli 7,5µg/vrk. On olemassa mielenkiintoinen suomalainen tutkimus, miten lasten diabetes on yleistynyt samassa tahdissa, kuin mitä D-vitamiinin saantosuosituksia on laskettu. D-vitamiinia ei voi patentoida, joten mikään lääkefirma ei voi saada siitä suuria pikavoittoja. Tämän vuoksi D-vitamiinitutkimukseen ei ole ollut tarjolla tutkimusrahoja.

Olet lämpimästi tervetullut puhetilaisuuteen kuulemaan ajatuksiani ja esittämään kysymyksiä.

kirjoittanut pyry, kategoriaan Blogi, ei kommentteja

Raahen taloudessa parantumisen merkkejä

Olin tänään Raatihuoneella suunnittelemassa maanantaina 7.6.2010 pidettävän kaupunginhallituksen kokouksen esityslistaa. Samalla sain tiedot Raahen Kaupungin taloudellisesta tilanteesta vuoden neljän ensimmäisen kuukauden ajalta. Luvut näyttävät paremmilta, kuin viime vuonna. Vuosikate on 3,937,000euroa positiivinen, toisin sanoen emme ole enää syöneet velaksi. Kaupungin omistamien kiinteistöjen ja irtaimen omaisuuden arvoista tehtävät poistot ovat olleet viimevuonna 4,264miljoonaa euroa, joten vielä ei ihan olla siinä tilanteessa, että olisimme tekemässä positiivista tulosta. Kuitenkin toissapäiväisessä kaupunginhallituksen kokouksessa myimme puolella miljoonalla eurolla tontin Raatihuoneen korttelista puolella miljoonalla eurolla. Lisäksi henkilöstömenoissa on tulossa säästöjä, joita ei vielä olla kirjattu taloustietoihin.

Suunta on hyvä, mutta yhä edelleen Raahessa tulee jatkaa talouden tervehdyttämistä. Henkilöstön lomautukset ja irtisanomiset eivät ole olleet siihen konstina. Säästöjä on tehty hyvässä hengessä yhdessä henkilöstön kanssa. Kaupungin työntekijät tekevät arvokasta työtä, jota tulee arvostaa.

Erityiskiitos kuuluu kaupunginjohtaja Kari Karjalaiselle, joka on ottanut sydämen asiakseen hänelle antamani tehtävän saattaa Raahen vuoden 2010 tilinpäätös plussalle.

kirjoittanut pyry, kategoriaan Blogi, ei kommentteja

Toistoa, toistoa, toistoa…

Ajoittain katson televisiosta JIM-kanavaa. Sieltä tulee usein sangen halvalla tehtyjä kohudokumentteja poliisien takaa-ajoista tai muista onnettomuuksista. Silmiinpistävää näissä televisio-ohjelmien irvikuvissa on jatkuva asioiden toistaminen. USA:ssa mainostaukojen välejä ei ole säädetty lainsäädännöllä samalla tavalla, kuin EU-Suomessa, jossa puolen tunnin ohjelmassa saa olla enintään yksi mainostauko. Ohjelmissa aina ennen mainostaukoa ja sen jälkeen toistetaan, mitä siihen saakka on tapahtunut. Kolmenkymmenen minuutin ohjelmasta jatkuvan asioiden toistelun vuoksi on varsinaista tehokasta peliaikaa vain muutama minuutti. Tämä on katsojan suurta aliarvioimista ja ohjelmien katselu ihmiselämän tuhlausta. Näitä “dokumentteja” katsellessa ymmärtää myös yhä paremmin lestadiolaisten kielteisen suhtautumisen television tuijottamiseen.

Toistoa käytetään myös radiokanavilla. Muutaman viikon välein vaihtuvat parisenkymmentä musiikkikappaletta sisällään pitävät soittolistat rummuttavat samoja kappaleita kymmeniä, ellei jopa yli sata kertaa lyhyen ajan sisällä. Listapoppimusiikki on usein varsin valmiiksipureskeltua, eikä se sisällä kovinkaan vallankumouksellisia ajatuksia. Erityisen surullista on suomalaisen räp-musiikin taantuminen kaupalliseksi hötöksi ilman tavoitettakaan aktivoida ihmisiä parantamaan elämäänsä.

Mainonnan ja toki politiikankin perustietoihin kuuluu totuus siitä, että jos jotain toistaa tarpeeksi monta kertaa, se muuttuu totuudeksi. Näin tapahtuu riippumatta siitä, onko asia alunperin todellista vai täysin markkinoinnin keksimää. Tätä voimme havaita, kun seuraavan kerran televisiossa nuori nainen valistaa toista todeten:  “sinulla on varmaankin hidas ruoansulatus”.

kirjoittanut pyry, kategoriaan Blogi, ei kommentteja