Voelen

De Huid

Onze huid beschermt ons tegen allerlei invloeden van buitenaf. Bijv. tegen uitdroging, tegen straling van de zon en tegen het binnendringen van ziektekiemen. De huid is één van de organen van het lichaam.

Je huid vertelt je veel meer dan alleen maar hoe de dingen aanvoelen. Er zitten heel wat verschillende soorten zenuw-uiteinden vlak onder je huid, en ze vangen allemaal een ander signaal op. Je kunt het verschil tussen warmte en kou voelen. Als er water op je huid spettert, voel je een combinatie van kou en nattigheid. Bepaalde dingen neem je alleen maar waar als een lichte aanraking, bijvoorbeeld als je over het zachte zand van het strand loopt. Het zand drukt gelijkmatig tegen je voetzolen aan. Maar als je even later met je blote voeten over een grintweggetje loopt, drukken de scherpe randen van de steentjes hard tegen je voetzolen. En dat doet zeer. Als iets stevig tegen je huid drukt, voel je dat met speciale zenuw-uiteinden die diep in je huid zitten. Als die zenuwuiteinden iets waarnemen, voelt dat als pijn. Pijn is niet prettig, maar wel nuttig. Het zegt je dat je lichaam in gevaar is en dat het beschadigd dreigt te worden. Ook dient de huid voor het handhaven van de lichaamstemperatuur, bijv. door te zweten en te rillen.

Je huid is niet overal even gevoelig. Als je iets heel goed wil voelen, gebruik je je vingertoppen, omdat die erg gevoelig zijn. Er zitten meer zenuwuiteinden in je vingertoppen dan waar dan ook. Ook zijn je lippen,je vingers en je tenen erg gevoelig.

De huid heeft verschillende lagen. Als eerst heb je de bovenlaag; de oppperhuid, hieronder een onderlaag; de lederhuid.

Wist je dat...