De tong

 

Begin
Het oor
Het oog
De huid
De neus
De tong
Test
De makers
Gastenboek
Leerkracht

 

Smaak

Als je een hapje eet, worden er berichten naar de hersenen gezonden door de smaakzintuigjes, maar ook de reuk speelt meestal een rol.

De smaak zintuigjes liggen  in het slijmvlies van de tong. Bekijk je in een spiegel je tong, dan kun je de smaakbekers of smaakknoppen langs de zijkanten en aan de achterkant duidelijk zien. Vooral de grote knobbels of papillen aan de achterkant vallen op.

 

Met de verschillende smaakbekers kunnen we verschillende smaken roeven.

Er worden vier hoofd smaken onderscheiden: bitter, zuur, zout en zoet. Andere smaken zijn combinaties van deze vier. Met het achterste deel van de tong proeven we bittere stoffen.

Langs de randen nemen we zuur, zout en zoet waar.

 

 

Hoe smaakt het?

Lik je in de bioscoop aan een ijsje, dan komen bij de eerste lik de smaakpapillen van de tongpunt in actie. Zij zenden berichten naar het smaakcentrum in de hersenen. Eet je een stukje chocola, chips of drink je cola, dan worden er meer papillen in jouw mond geraakt (ook die in het verhemelte en in de keelholte).

De smaakzintuigjes zitten in de papillen achter op de tong en in paddestoelvormige en bladvormig papillen. Zij reageren op opgeloste stoffen. Een droog suikerklontje op een droge tong proef je pas als de suiker gaat oplossen in het speeksel. We leren al vroeg wat lekker is en wat niet. Toch heeft elk kind ook een eigen voorkeur. Hoe het voedsel (of snoep) eruitziet, hoe het ruikt en hoe het aanvoelt, speelt bij die voorkeur ook een rol.

 

Wist je dat...

katten de smaak zoet niet kunnen proeven?
 

vliegen met hun pootjes proeven?

 

Smaaktest

Breng met een schoon penseeltje wat suikerwater op het midden, achterkant, voorkant en op verschillende plekken aan de zijranden aan. Op welke plaatsen proef je de suiker? Doe dat na het spoelen van de mond ook met zoutwater en  daarna met citroensap.

 

Deze website is voor het laatst bijgewerkt op 03/16/03