THE TICKER:

Energie

Jumatati de masura pentru petrolisti: Cand creste cotatia petrolului scumpesc benzina, dar cand se ieftineste petrolul uita sa scada pretul benzinei

de Bogdan Asaftei - Iunie 29, 2011 - 04:48
TEXT SIZE: A | A | A | A

Analiza realizata de Econtext.ro in privinta pretului benzinei a facut valva in presa romaneasca si a generat reactii din partea companiilor de petrol.

Practic, ideea de baza din analiza noastra era ca benzina ar trebui sa fie mai ieftina in acest moment cu circa 12%. Motivele pentru care benzina ar trebui sa fie mai ieftina sunt: scaderea pretului petrolului si deprecierea dolarului (Analiza poate fi consultata aici).

Petrolul, dolarul si benzinarii

La finele saptamanii trecute, petrolul s-a ieftinit cu aproape 10%, de la un pret de circa 100 dolari pe baril, pana la 91,1 dolari pe baril.

In plus, dolarul se depreciaza de luni intregi fata de euro, ceea ce ar trebui sa contribuie la ieftinirea carburantilor. Dar acest lucru nu se intampla, pretul benzinei si al motorinei a ramas neschimbat in Romania.

Reprezentantii companiilor de petrol au gasit insa explicatia pentru aceasta situatie, pentru faptul ca benzina nu se ieftineste, chiar daca pretul petrolului a scazut si dolarul se depreciaza.

Decalaj de circa 4 – 6 luni intre achizitia petrolului si vanzarea benzinei

Astfel, acestia spun ca exista un decalaj intre productie si vanzare, un decalaj de circa patru – sase luni. Mai exact, pretul benzinei din acest moment nu prea are legatura cu pretul petrolului de acum, intrucat benzina care se vinde acum a fost produsa pe baza petrolului cumparat in urma cu patru – sase luni. Si care avea alt pret.

Practic, procesul ar fi dupa cum urmeaza: de exemplu, cumperi petrol in ianuarie la un anumit pret. Dupa care, trece o perioada de patru – sase luni pana cand petrolul este transportat in tara, rafinat si dus in benzinarii sub forma de carburanti.

Intre momentul A, cand petrolul este cumparat, si momentul B, cand benzina este dusa la pompa spre vanzare, exista un decalaj.

In aceasta perioada, este posibil ca pretul titeiului sa se modifice, dar pe noi nu ne intereseaza acest lucru, deoarece am cumparat petrolul la alt pret. Si, in consecinta, vindem benzina pe baza pretului pe care l-am platit pe petrol.

Decalaj doar in avantajul companiilor petroliere

Un argument normal, al distantei dintre achizitia materiei prime si vanzarea produsului finit. Un argument sustenabil. Dar, daca exista acest decalaj, apare o alta intrebare: de ce acest motiv al decalajului este adus in discutie doar cand ar trebui ieftinita benzina?

De ce nu se aplica si cand se ieftineste petrolul? Si de ce este trecut cand vederea cand creste pretul petrolului? Sa vedem o scumpire a benzinei la 4 – 6 luni de la scumpirea petrolului!

Din graficele prezentate in analiza noastra, rezulta ca pretul benzinei a fost majorat la cateva zile de la scumpirea petrolului. Aici nu exista un decalaj intre achizitia titeiului si vanzarea benzinei? Decalajul se aplica doar cand este avantajos pentru companiile petroliere, doar cand e vorba de scumpire, de bani suplimentari catre petrolisti?

Daca ar fi utilizat acest argument in totalitate, nu doar cu jumatati de masura, atunci benzina ar fi trebuit scumpita doar in luna mai, nu? Reamintim, benzina a intrat pe o panta de scumpire la finele anului trecut. Iar pana in prezent au avut loc in jur de zece scumpiri ale carburantilor. Iar aceasta tendinta de scumpire a inceput odata cu scumpirea petrolului, determinata de tulburentele din lumea araba.

In concluzie, ramane deschisa aceasta intrebare: de ce se aplica argumentul decalajului doar intr-un sens? De ce se aduce in discutie acest argument doar cand petrolistii ar trebui sa ieftineasca benzina?

 

Iata evolutia cotatiei petrolului din decembrie 2010 si pana in prezent:

 

 

Iata si evolutia pretului benzinei din decembrie 2010 si pana in prezent (sortimentul ales este benzina fara plumb 95 de la Petrom):

 

 

 

 

Econtext.ro a lansat si un sondaj despre pretul benzinei. Cum credeti ca va evolua pretul benzinei in acest an? Va invitam sa VOTATI AICI

 

 

 

Iata si alte articole despre pretul benzinei, motorinei, despre cotatia petrolului:

Pretul petrolului s-a stabilizat sub 100 de dolari pe baril. Cand ieftiniti corespunzator benzina?

Uciderea lui ben Laden ne-ar putea ieftini benzina

Exclusiv! Romanii, ultimii in UE dupa cati litri de benzina pot cumpara cu un salariu. Harta salariu – benzina in UE

Domnule Boc, ce trebuie sa platim pentru a ingheta pretul la benzina?

Analiza Econtext. Cat costa benzina in fiecare tara din Uniunea Europeana! Harta la zi a pretului benzinei in UE

Adio, benzina! Petrolul ar putea disparea de pe Terra in urmatorii 50 de ani

Revolutie in Statele Unite! Obama vrea sa reduca drastic importurile de petrol. Litrul de benzina costa 1 dolar in SUA

Revolutie! UE vrea sa interzica masinile pe benzina si motorina in centrele oraselor pana in 2050

Exemplu de protest fata de scumpirea carburantilor: mii de masini au mers cu 10 km/ora prin Sofia

SHARE:
4 Comentarii
  • Econtext

    Analiza nu este deloc absurda, nu ati inteles ideea principala. Obiectivul nu o reprezinta componentele pretului. Indiferent care ar fi acestea, indiferent de pretul de productie, IDEEA ESTE CA BENZINA E SCUMPITA INSTANT CAND CRESTE PRETUL BENZINEI, desi petrolistii spun ca exista un decalaj de 4-6 luni intre achizitia materiei prime (petrol) si vanzarea produsului finit (benzina).

    In toata aceasta perioada costurile raman constante. In schimb, cand se ieftineste petrolul, nu este ieftinita automat si benzina. In ambele variante, costurile de productie (si toate celelalte costuri) raman constante. Si atunci, apare intrebarea: DE CE SCUMPESTI IMEDIAT, IAR CAND E VORBA DE IEFTINIRE NU O FACI IMEDIAT? Nu cred ca au crescut costurile in 2-3 zile (cat dureaza maxim intre momentul scumpirii petrolului si cel al benzinei). Indiferent de componentele pretului, scumpirea, cat si ieftinirea ar trebui sa se vada doar dupa 4-6 luni, pentru la ambele exista acest decalaj.

    Sau, de fapt, ar trebui sa existe acest decalaj, caci, repet, petrolistii isi amintesc de decalaj doar cand vine vorba de ieftinirea benzinei! Cand vine vorba de scumpire, uita acest decalaj si o scumpesc imediat! Acum ati inteles ideea? N-are iarasi nici o legatura nici cu interesul statului, nici cu cat contribuie Petrom la PIB. O sa facem cat de curand o analiza si pe structura pretului, o sa vedeti ca sunt niste surprize si pe acolo.

    Econtext

  • Ramona

    ati omis un factor in analiza…costurile de productie…care in RO sunt foarte mari. in sensul ca, degeaba e mana de lucru ieftina la noi, daca si calitatea lasa de dorit, iar in loc sa se inlocuiasca o conducta la 7-10-15ani, durata de viata e mult mai scurta, adica 2-3ani. Plus ca e absurda analiza. De ce nu s-au specificat clar componentele de pret?! Din rafinarie la pompa pretul creste cu peste 50%, acest procent reprezentant strict accize si taxe impuse de stat.
    deci statul nu intervine in reglarea costului combustibilului pt ca are interese directe. Mai ales ca Petrom, este cel mai mare contributor la PIB.

  • dragos
    Super tare articolul , pacat ca va ramane doar un articol si nimeni nu va face nimic , nimeni nu va iesi in strada sa faca greva , ca in tara asta este numai bataie de joc … sau daca vor iesi … vor fi doar cativa , nu mai suntem romanii de alta data , care luptam pentru drepturile noastre :(
  • dragos

    fiecare face ce vrea , noi nu avem guvern , noi nu mai avem nimic , totul s-a privatizat … hua basescu , jos cu basescu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!