Hărman

Numele localităţii îşi are originea în vecinătatea aşezării, unde se află dealul Lempeş, zona în care se pare că ar fi existat nişte prisaci de albine. De aici a derivat denumirea sa în alte limbi: Honigberg în germană, Hoenschbrich în săseşte, Harmany sau Szaszharmany în ungureşte, Mons Mellis în latină, toate însemnând acelaşi lucru ”Muntele Mierii”.

Condiţiile climatice tipice depresiunilor şi bogata reţea hidrografică, au permis formarea în zona Hărmanului a unor rezervaţii botanice, în care plante rare precum jimia sau laleaua pestriţă care şi-au găsit aici microclimatul specific. Rezervaţiile naturale Dealul Lempeş şi Mlaştina Harmanului adăpostesc un bogat registru floristic, la care se adaugă şi o faună diversă, cu exemplare ocrotite.

Localizare:

Aşezat în zona de curbură a Carpaţilor şi străbătut de răul Olt, comuna Hărman (Honigberg) se bucură de un peisaj deosebit.

Se află la 10 km distanţă de Braşov, în nord-estul Ţării Bârsei. Se învecinează la sud-est cu comuna Tarlungeni, la est cu Prejmerul, la nord-est şi nord cu Ilieni (judeţul Covasna), la nord-vest cu comuna Bod iar spre vest cu comuna Sânpetru.

Comuna cuprinde două sate: Hărman (reşedinţa de comună) şi Podu Olt (sat component).

Date statistice:

  • Suprafața: 7380 ha, din care 280 de ha suprafata impadurită
  • Populație: 4936 locuitori
  • Densitate: 94 locuitori/km patrat
  • Altitudine: 530 metri
  • Populația stabilă este compusă din români (90%), germani (4%), maghiari (1%) și rromi (5%).

Istoric:

Istoria Hărmanului se leagă de Ordinul Teutonilor, prezenţi în Ţara Bârsei în primele decenii ale secolului al XIII-lea la Feldioara, Prejmer, Râşnov sau Sânpetru. Legenda spune că biserica şi satul ar fi aparţinut Cavalerilor Teutoni. După alungarea lor, la aproape 15 ani, apare prima atestare documentară a Hărmanului, în anul 1240. Atunci satul este numit Mons Mellis. Regele Bela al IV-lea al Ungariei spune: “am hotărât să dăruim sfântului şi venerabilului convent al mănăstirii cistercienilor, ca ajutor pentru cheltuielile sale, ce se vor face în fiecare an pentru folosul obştesc, al capitulului întregului ordin, unele biserici din Bârsa în părţile Transilvaniei, şi anume cetatea Feldioara, Sînpetru, Hărman şi Prejmer cu toate veniturile, drepturile şi cele ce ţin de ele”. În primăvara anului 1241 invazia mongolă, afectează în mod deosebit Transilvania, trupele mongole atacă şi pustiesc aşezarea şi biserica din Hărman.

În anul 1552 voievodul Moldovei a asediat Cetatea Hărman fără succes. Pe lângă numeroasele invazii, comunitatea din Hărman a suferit şi de pe urma epidemiilor şi catastrofelor naturale: 5 epidemii de ciumă, 4 perioade de inundaţii, 2 incendii şi altele asemenea.

Sărbători locale, tradiţii şi obiceiuri:

  • Zilele Hărmanului – se celebrează la jumătatea lunii august (15 august) şi reprezintă o sărbătoare a comunei şi totodată un moment de reafirmare a trecutului istoric ce trebuie cunoscut şi transmis mai departe. Această sărbătoare constituie un prilej de bucurie pentru toţi cei ce-şi au obârşia în zonă. Din programul evenimentului nu lipseşte slujba religioasă. La parada portului popular, locuitorii îşi etalează costumele tradiţionale, care duc mândria locului mai departe. Cu această ocazie, în comună se organizează spectacole la care participă diverse ansambluri, trupe sau solişti. De asemenea, se organizează şi un târg al meşteşugarilor. La petrecerea câmpenească se servesc preparate culinare tradiţionale.
  • Maialul (Arminden) – este o serbare câmpenească în cinstea primăverii. Dedicată la origine zeului vegetaţiei, protector al vitelor, cailor, holdelor, viilor şi livezilor, se mai numeşte şi Arminden şi este celebrată la 1 mai. Obiceiurile specifice acestei sărbători sunt: împodobirea cu o ramură verde a stâlpilor porţilor şi caselor, a intrărilor în adăposturile vitelor şi în alte anexe gospodăreşti, pentru protecţia oamenilor şi animalelor împotriva spiritelor malefice; implantarea în curte, în mijlocul satului, la stâna de oi, în ţărână, între hotare, a unei prăjini înalte cu ramuri verzi în vârf sau chiar a unui arbore întreg, curăţat până spre vârf de crengi şi împodobit cu cununi de flori şi spice de grâu, numit Arminden, Maial sau Pom de Mai; organizarea petrecerilor câmpeneşti, la iarbă verde, la pădure, în vii şi livezi, unde se mănâncă miel fript şi se bea vin roşu amestecat cu pelin, pentru schimbarea sângelui şi apărarea oamenilor şi vitelor de boli; tăvălitul prin iarbă, spălarea pe mâini şi pe faţă cu rouă; strigarea pe nume a strigoilor pentru a-i împiedica să fure mana vitelor cu lapte şi a holdelor semănate; purtarea pelinului la pălărie, în sân, în buzunare, împodobirea ferestrelor şi icoanelor cu ramuri sau frunze de pelin; semănarea primelor cuiburi de fasole şi castraveţi. Mai de mult, Armindenul era considerat începutul verii şi limita calendaristică până la care se mai putea semăna porumbul. De-a lungul timpului, obiceiul prinderii ramurii verzi sau implantării Pomului de Mai a fost asociat cu episodul din Noul Testament al omorârii copiilor de către Irod. Conform legendei, după ce ar fi tăiat o zi întreagă capetele copiilor, mergând din casă în casă, ar fi pus seara, ca semn, o ramură verde la locuinţa unde a ajuns şi de unde urma să reînceapă a două zi măcelul. Dar în timpul nopţii, oamenii au pus ramuri verzi la toate casele, înşelând pe Irod şi salvând astfel pe pruncul Iisus.
  • Ziua Recoltei – în luna octombrie, în fiecare an, comunitatea locală din Hărman serbează zilele recoltei, prilej pentru producătorii din zonă de a se întâlni, de a schimba secrete specifice acestei activităţi şi de a promova produsele pentru care au muncit tot anul. Se vând şi produse tradiţionale iar gospodinele se pot aproviziona pentru conservele de iarnă. Este un eveniment organizat cu scopul de a transmite generaţiilor următoare tradiţia târgului şi a targuielilor, tradiţie cunoscută, cu predilecţie, în această zonă. Evenimentul se desfăşoară pe durata unui weekend şi e însoţit de voie-bună, muzică populară şi bunătăţi de sezon.
  • Balul Penașilor – are loc în prima săptămână după Anul Nou (1-8 ianuarie) şi este ocazionat de plecarea în armată a tinerilor din localitate. Aceştia străbat comuna, îmbrăcaţi în costume tradiţionale şi având prinsă la căciulă o până de păun. Manifestarea se încheie cu o petrecere a comunităţii.

Personalități locale:

  • Prof. Vasile Velican – reprezentant de seamă al învățământului și științei agricole românești, membru al Academiei Române. S-a născut la 9 decembrie 1904, în comuna Hărman. Școala elementară a urmat-o în comuna natală, apoi a absolvit liceul „Andrei Șaguna” din Brașov în 1924, cand s-a înscris la Academia de Agricultură din Cluj, unde a obținut titlul de inginer agronom în anul 1928. După încheierea cu deosebit succes a studiilor universitare în anul 1928 activează în cercetare la Stațiunea de Ameliorare a Plantelor din Cluj, timp de șase ani ca asistent (1930-1935). În anul 1935 a obținut titlul de doctor în științe agricole la Academia de Inalte Studii Agricole din Cluj, fiind promovat apoi în funcția de șef de lucrări. Din anul 1936 a fost director al Stațiunii Experimentale Câmpia Turzii, funcție pe care o deține până în anul 1945, când revine la Cluj, ca director al Stațiunii de Ameliorare a Plantelor. Timp de un sfert de secol a condus succesiv cele două unități de cercetare (Câmpia Turzii și Cluj), unități de referință pentru cercetarea agricolă din Ardeal. În anul 1948 devine profesor titular de fitotehnie la Agronomia clujeană, unde deține și funcția de șef de catedră până la pensionare. Numele său este legat de marile performanțe profesionale ale școlii agronomice româești din acea perioadă.

Obiective turistice:

Modalități de a ajunge:

Rutier: pe strada Hărmanului și în continuare pe E574 (spre Sfântu-Gheorghe) până la Gara Hărman, apoi la stânga spre centrul localitatii pe strada Gării.

Rutier: cu autobuze din oră în oră în timpul săptămânii (și din 2 în 2 ore în weekend) de la Autogara 1 Brașov (langă Gară)

Feroviar: cu trenuri Personale, la orele: 06:05; 07:55; 12:48; 16:21; 19:27 din Gara Brașov

Galerie Foto:

Primăria Comunei Harman 
Str. Pietii, Nr. 1,
Codlea, Judeţul Braşov,
cod poştal 507085
Tel: 0268367221
Fax: 0268367144
E-mail: harman@brasovia.ro