Biserica Fortificata din Harman

Biserica-cetate din Harman a fost construita in stil romanic in secolul al XIII-lea. Zidul de incinta al cetatii are o forma ovala, asemanatoare cu cea de la biserica evanghelica din Prejmer, fiind inalt de 12 metri si intarit cu sapte turnuri de aparare, dintre care unele dotate cu orificii pentru turnarea de smoala topita asupra asediatorilor.

O atestare documentara arata ca regele Béla al IV-lea al Ungariei acorda sfântului convent al mănăstirii Cisterciţilor, unele biserici din Ţara Bârsei în părţile Transilvaniei, printre care si biserica fortificata din Harman.

Fortificaţia care înconjoară biserica a fost ridicată în secolul al XV-lea. Zidul exterior, mai scund, cu o înălţime de doar 4,5 metri era menit să apere baza incintei. În acelaşi timp, stabilea limita şanţului cu apă care înconjura cetatea. Întreaga incintă era acoperită cu un drum de strajă, ca la Prejmer sau Sânpetru, care comunica cu toate turnurile.

Biserica, cu hramul Sf. Nicolae, e o cladire bazilicala cu corul  patrat si absida semicirculara in partea inferioara,  poligonal refacuta in partea superioara, a suferit in secolul XV transformari in stil gotic. Turnul de vest, cu  6 etaje puternice, inglobat in sistemul bisericii este amintit inca din 1290. Acoperisul actual, cu celel 4 turnulete este mai nou. In 1593 biserica e incendiata iar in 1595 s-a efectuat bolta actuala a navei principale. Dispozitivul de aparare a cetatii bisericesti consta dintr-o cortina de ziduri aproape circulara si 5 bastioane carora li s-a adaugat ulterior unul octogonal. Cetatea din jurul bisericii a fost construita treptat in secolele XV-XVI.
Intrarea se face printr-un hol lung, boltit, inzestrat cu zabrele culisante  fiind aparat de un bastion. Navele bisericii sunt despartite prin stalpi dreptunghiulari. Arcul de triumf semicircular este asezat pe stalpi cu capiteluri avand motive cu frunza din romanicul tarziu, ca si bolta in cruci a corului. Nava centrala a fost tavanita. Materialul consta in piatra bruta si piatra de rau precum si (in fazele ulterioare ale cladirilor) din caramida.
In incinta cetatii se afla o capela funerara cu picturi murale din secolul XV. Se observa apostolul Pavel (cu spada) si Iacob (cu toiagul si palaria de pelerin), incoronarea Mariei de catre Sf. Treime, Iisus pe cruce, Nasterea, Raiul, Judecata de Apoi.

Altarul si orga in stil baroc dateaza din secolul XVIII.

Programul de vizitare este de marti pina duminica, intre orele 12 – 14.

Taxa: 5 lei.