Hălchiu

Locuitorii din Hălchiu au o legenda despre intemeierea asezarii lor. Ei spun că Țara Bârsei a fost odinioară un lac mare. Abia la imigrarea sașilor ar fi reușit un sas, numit Held (Hiltvin), să sape cu mult efort un canal prin Pădurea strigoilor. Astfel, el a dat apei un alt curs și a asanat zona. Apoi, aici a întemeiat Hălchiul, nu departe de poalele muntelui, pe care se ridica cetatea lui, Heldenburg. În amintirea și onoarea lui, pe stema Hălchiului apare imaginea sa, un bărbat puternic cu un buzdugan, iar comuna se numește de atunci Heldsdorf (Hălchiu) și nu Hiltvinsdorf (,,Satul lui Hiltvin”), cum s-a numit inițial.

Localizare:

Comuna Halchiu (Heldsdorf, Höltövény) este amplasata în partea de nord a judetului, la 15 km de municipiul Brasov. Se învecineaza la nord cu Feldioara si Crizbav, la est cu Bod si municipiul Brasov, la sud cu orasul Ghimbav, iar la vest cu Dumbravita si municipiul Codlea.

Comuna Halchiu are în componenta doua sate: Halchiul, ca resedinta de comuna si Satu-Nou, distanta dintre ele fiind de 2 km.

Date statistice:

  • Suprafata: 5797 ha
  • Altitudine: 504 m
  • Populatie: 4667 locuitori
  • Densitate: 83 locuitori / km patrat
  • Recensământul populaţiei din 2002 a arătat că 68,7% din populaţia comunei erau de etnie română, 23,1% de etnie maghiară, şi numai 5% saşi.

Istoric: Inceputurile Halchiului se pierd in negura vremurilor, probabil in perioada de timp dintre plecarea cavalerilor teutoni si marea invazie tatara. Legenda spune ca un cavaler, pe nume Fulkun, impreuna cu 10 familii s-au asezat pe aceste locuri si au primit porunca de la regele Andrei al II-lea al Ungariei sa apere cetatea Halchiului. În timpul năvălirii tătare, cavalerul Fulkun moare. Pentru ca nu avea urmasi, averea lui se intoarce la rege. Prima menţiune documentară a satului datează din 1377, când Brasovul şi Ţăra Bârsei primesc privilegii regale.  In perioada urmatoare intre Halchiu si Feldioare au loc niste dispute teritoriale. În 1421 satul este devastat in urma unei navaliri turcesti. Ca urmare a acestui fapt rgele scuteste de impozit locuitorii Halchiului pe o perioada de zece ani. Comuna suferă de alte pustiiri turceşti în 1432 şi în 1438. O suta de ani mai tarziu apar primele documente care atesta prezenta romanilor in localitate. Regele amendeaza Halchiul pentru uciderea unor romani.

Hălchiul este printre primele aşezări din Ţara Bârsei care trece la credinţa evanghelică, in anul 1542. Mihai Viteazul impreuna cu o armată de 25.000 oameni incearca sa cucereasca cetatea de sase ori, fara sorti de izbanda. Incendiaza comuna si ataca cetatea in care se refugiasera satenii. După o lună se reîntoarce fulgerător şi cucereşte cetatea după primul atac, iar dupa numai un an se intoarce si arde din nou satul. Între 1611 şi 1613 Hălchiul face parte din zona independentă, stăpânită de judele braşovean Michael Weiss. Două incendii, în 1664 şi 1688, distrug aşezarea din temelii, fiind urmate de alte două incendieri, în 1691 şi în 1694.

Sarbatori locale, obiceiuri si traditii:

  • Zilele comunei Halchiu (Targul de toamna) – Sunt sarbatorite in ultima sambata si duminica din septembrie. Evenimentul se leaga de Ziua Recoltei si este prilej pentru localnici de a reînvia valori culturale şi istorice comune. In 2011 Targul de toamna ajunge la a XIII-a editie, manifestările fiind organizate de Primărie, Consiliul Local, Consiliul Judeţean Braşov şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale. Acţiunile care se vor desfăşoara traditional sunt diverse, incluzând o zi a porţilor deschise, un concert de fanfară susţinut de formaţia comunei, spectacole de teatru si recitaluri ale artistilor amatori, o paradă a portului popular, precum şi programe artistice susţinute de copiii din Hălchiu şi Satu Nou. La acestea se adaugă ansamblurile folclorice, tarafuri si trupe de dansuri populare ale romanilor si sasilor. Cu aceasta ocazie producătorii agricoli îşi expun produsele traditionale (brânză, pastramă etc.), iar cei mai buni crescători de animale (bovine, cabaline, ovine) sunt fi premiaţi.

 

Obiective turistice:

Modalitati de a ajunge:

  • Rutier: pe Calea Feldioarei (E60) in directia Targu Mures pana la intersectia cu 112A unde se face la stanga conform indicatorului
  • Rutier: cu microbuze de la Autogara Bartolomeu Brasov

Galerie foto

Primăria Comunei Hălchiu
Str. Feldioarei, Nr. 1,
Hălchiu, Judeţul Braşov,
cod poştal 507080
Tel: +40268481174,
Fax: +40268481416
E-mail: uat_halchiu@yahoo.com