tekstgrootte A A A
Logo De Nederlandse TaalunieLogo Taalpeil
Taalpeil, uitgave van de Nederlandse Taalunie
 
Nederlands in de wereld
 
Nederlands studeren wereldwijd
Nederlands op scholen in Frankrijk, Duitsland en de Franstalige gemeenschap van België
In delen van Frankrijk en Duitsland, in de gebieden die grenzen aan Nederland en Vlaanderen, wordt in het basis- en voortgezet/ secundair onderwijs het Nederlands als vreemde taal onderwezen. In Noord-Frankrijk leren ruim 7.000 scholieren Nederlands, van wie 4.550 al op de basisschool. In de Duitse deelstaten Nedersaksen en Noord-Rijnland-Westfalen leren ruim 20.000 scholieren Nederlands. En in de Franstalige gemeenschap van BelgiŽ zijn dit er zo'n 300.000.

Op de vraag hoeveel buitenlandse studenten Nederlands studeren, zijn er maar weinig die een goede schatting weten te maken. Meer dan 80% durft niet te gokken of zit te laag.

Als je de studenten buiten beschouwing laat die in IndonesiŽ en Zuid-Afrika Nederlands als bronnentaal leren, dat wil zeggen met het doel oude documenten of wetteksten te bestuderen, zijn het er ruim tienduizend. In 40 landen aan ruim 220 universiteiten krijgen ze les van in totaal ruim vijfhonderd docenten.
Duitsland telt de meeste vakgroepen Nederlands aan universiteiten - dertig in totaal. In de Verenigde Staten en Frankrijk kun je aan twintig universiteiten Nederlands leren.

Indonesië
Op verschillende plaatsen in de wereld kun je soms onverwachts met Nederlands uit de voeten. Indonesië is zo'n plaats. Sommige oudere Indonesiërs spreken nog Nederlands, maar ook veel jongeren hebben belangstelling voor die taal. Bovendien moeten studenten aan de universiteit, bijvoorbeeld aankomende juristen, zich nog steeds verdiepen in Nederlandstalige teksten. Daarom bieden veel universiteiten het Nederlands aan als bronnentaal en als beroepsgerichte taal. Studenten en andere belangstellenden kunnen bij verschillende cursuscentra terecht voor het Nederlands. Het Erasmus Taalcentrum in Jakarta is het belangrijkste centrum. Per jaar volgen hier tussen de vijftienhonderd en tweeduizend cursisten een cursus Nederlands.

Schatting door de ondervraagden van het aantal buitenlandse studenten Nederlands in procenten
AantalAllen
maximaal 1.00021
1000 tot 250013
2500 - 500012
5000 of meer18
10.000 of meer13
weet echt niet23

© Nederlandse Taalunie, 2000-2005 alle rechten voorbehouden
ContactOpmerkingen en reacties