Sisltn Tulosta

Nainen lepää saunan sylissä

- Saunassa saa vain olla, sanovat naiset Rajaportin saunalla.
Saunaterapeutti Johanna Linna odottelee naisia Rajaportin saunalle Tampereen Pispalassa. Stressinpoistosaunaan tulee ensimmäiseksi Sari Korhonen. Johanna tarjoaa Sarille yrttiteetä, joka pistää nesteet liikkeelle.

Nainen lepää saunan sylissä Sari on käynyt Rajaportilla saunomassa 12 vuotta.
- Se alkoi joulusaunasta. Tämä koko ympäristö on ihana ja tunnelma täällä on rento. Monesti tulen tänne perjantaina töiden jälkeen ja jätän arjen kiireet tänne. Saunon kotonakin lähes päivittäin, mutta kun täällä on puusauna, löylyt ovat aivan erilaiset kuin sähkösaunassa. Täällä on Suomen parhaat löylyt. Oma mökkisauna tulee kakkoseksi, Sari kertoo.
Johanna paimentaa Sarin löylyyn.
Miia Eteläpää kiiruhtaa saunalle työpäivän jälkeen.
- Tykkään Rajaportin tunnelmasta. Sauna merkitsee minulle rentoutumista ja omaa aikaa. Kotonakin haluan saunoa hetken yksin ja sitten vasta mieheni kanssa. Harrastan myös avantouintia ja käyn saunassa ja uimassa läpi vuoden, Miia kertoo.
- Onpa ihanaa teetä! Miia makustelee.
Teekupposen jälkeen Miia lähtee Sarin seuraksi löylyttelemään.

Suolalla lähtee

Rajaportin sauna on Suomen vanhin toiminnassa oleva yleinen sauna. Satavuotiaan saunan pukuhuone on pieni ja kapoinen. Keskikäytävän kahta puolta on puiset penkit, joiden yläpuolella on naulakot ja hyllyt vaatteita ja pyyhkeitä varten.
Matalassa pesuhuoneessa lämmin vesi on altaassa, josta vettä saa ammentaa pesuvateihin. Asiakkaat tuovat omat pesuaineensa ja monesti viikonloppuisin Pispalan uroot huutelevat niitä vaimoiltaan tai tyttöystäviltään lainaksi miesten puolelle. Sauna oli yhtenäistä tilaa, kunnes 1930-luvulla keksittiin, että se on siveetöntä ja sauna jaettiin naisten ja miesten puoliin. Kiuas ja lämminvesiallas ovat edelleen yhteiset ja siveydestä huolehtivan seinän alaosassa on sopiva rako shampooputelien sujautteluun.
Kymmenisen porrasaskelmaa vie pesuhuoneesta ylös saunaan ja sen lempeään hämärään. Tänään portaita valaisee pari tallilyhtyä.
Alkupesun ja lämmittelylöylyjen jälkeen Johanna pesee naiset hierontapöydällä.
- Onko sieni liian karhea, Johanna kysyy ensimmäisenä pesuvuorossa olevalta Miialta.
- On se vähän, Miia tuumaa.
- Käännetään sieni toisin päin, Johanna vastaa.
Johanna huuhtelee Miian parilla sangollisella vettä. Kun Sarikin on pesty, Johanna antaa naisille saunasuola-hunajaseoksen, jota naiset levittävät löylyssä iholle. Hetken löylyttelyn jälkeen Johanna vie ylös kylmää vettä ja lakanoita. Kun lakanat on kasteltu, naiset kääriytyvät niihin. Lauteilta kuuluu kiljuhduksia...
- Saunasuola imee kehosta kuonaa, joka imeytyy lakanoihin. Lakanoiden kastelu kylmään veteen tehostaa aineenvaihduntaa, Johanna kertoo.

Pysähtymisen paikka

Pia Vilanen saapuu Johannan hemmoteltavaksi toista kertaa ja saa yrttiteetä hänkin.
- Työskentelen työnohjaajana eli ihmisten hyvinvoinnin parissa. Kun on vielä perhe, haluan välillä kiinnittää huomiota omaan hyvinvointiini, Pia kertoo.
Sauna on Pialle pysähtymisen paikka.
- Siellä on ihana vain olla ja antaa lämmön helliä itseään. Saunassa ei pidä murehtia. Nyt kun rakennamme omaa taloa ja väliaikaisessa asunnossamme ei ole omaa saunaa, olemme huomanneet perheen yhteisen saunapäivän arvon. Silloin, kun on oma sauna käytössä, saunon mielelläni myös itsekseni.
- Sauna on myös yhteisöllinen juttu. Jos meille tulee vieraita, saunomme pitkään yhdessä ja vaihdamme samalla kuulumisia, Pia kertoo.
Rajaportilla Pia on käynyt muutaman kerran aiemmin.
- Tulen tänne iltasella, kun työpäivä on takana ja perheen ruokahetki on ohi. Nykyisin koen entistä enemmän pysähtymisen tarvetta ja sauna on yksinkertainen tapa hemmotella itseään, Pia kertoo.

Saunoja Katajaista

Naiset istuksivat löylyssä lakanoihin kääriytyneenä ja käyvät välillä pukuhuoneessa tai pihalla vetämässä happea ja juomassa. Lämpötilavaihtelut ovat huomattavan isoja - sydänpotilaille Johanna suosittelisi pienempiä vaihteluja.
Mitäs saunaterapeutti tuumaa saunaolusista?
- Jos se jollekin kuuluu saunomiseen, niin olkoon, mutta toivottavasti se jää siihen yhteen, Johanna naureskelee.
Vanhassa suomalaisessa elämänmenossa sauna on ollut puhdistautumis- ja parantamispaikka. Siinä hengessä naiset saavat seuraavaksi kokeiltavaksi katajavihdat! Hyvin haudutettuina sentään.
- Niillä ei kannata vihtoa itseään kuten koivuvastoilla, vaan painella ensin ihoa ja jos tuntuu hyvältä, vihtoa sitten lempeästi, Johanna opastaa.
- Kataja vilkastaa verenkiertoa ja puhdistaa kehoa, Johanna kertoo.
Johanna kehottaa naisia kuuntelemaan omaa oloaan - niin rankasti ei saa saunoa, että tulee huono olo.
Sari tulee jäähylle.
- Katajavihta ja kylmät lakanat - huippua, Sari huokaa.
- Ensimmäisen kerran, kun olin Johannan pestävänä, tuntui, että tämä on liikaa. Nyt osasin jo ottaa pesun vastaan, Pia kertoo.
- Suomessa naisia on ennen pesty vasta sitten, kun ollaan vanhoja ja ryppyisiä. Onneksi meitä saa nyt hemmotella nuorempinakin, Johanna nauraa.

Jälkihikeä

Mitä sauna merkitsee saunaterapeutille?
- Olen ollut saunahullu aina. Sauna merkitsee minulle mielenrauhaa. Rentoudun saunassa, mutta myös hoidan itseäni, teen ihon kuorintaa ynnä muuta. Nyt minulla on kolme pientä lasta ja vetäydyn saunaan, kun tarvitsen lepohetken. Lapset ovat oppineet, että silloin ei tulla oven taakse ryskäämään, Johanna kertoo.
Parituntinen stressinpoistosauna alkaa olla lopuillaan. Pukuhuoneeseen laskeutuvat naiset ovat silmin nähden rentoutuneita.
- Suola ja saunominen aiheuttaa usein voimakasta jälkihikoilua. Silloin on tärkeää juoda paljon, Johanna muistuttaa.
Johanna suosittelee juomaksi vettä tai sokeroimattomia mehuja.
Miia ja Pia tekevät kiireetöntä kotiinlähtöä, mutta haluavat sitä ennen nähdä Johannan saunan yhteydessä olevan hoitohuoneen.
- Minä taidan jäädä jatkamaan saunomista, Sari tuumaa ja lähtee löylyihin.

Teksti: Riikka Haavisto
Kuvat: Laura Vesa

Jaa

Hakuohje

Sisällöstä voi hakea tietoa vapaalla sanahaulla.

Vapaa sanahaku käy läpi tekstisisällöt, otsikot ja kuvatekstit.

Haku käyttää oletusarvona hakusanojen välissä TAI-operaattoria.

Haku ei tee eroa suurten tai pienten kirjainten välillä.

Hakusanan voi katkaista asteriskilla eli tähtimerkillä (*) sanan lopusta, mikä on hyödyllistä eri taivutusmuotojen etsimisessä.