Bod

Legendele leaga numele localitatii de podul construit peste raul Ghimbav de catre cavalerii teutoni. Langa acest pod s-a format treptat o mica comunitate – “Satul de la pod” (Brückendorf). Ulterior, satul a fost incendiat de tatari de unde si-a capatat porecla de “Satul ars” (Brenndorf).

Localitatea este astazi cunoscuta datorita bisericii fortificate, fabricii de zahar si statiei radio. Aceasta, prima din Romania, a jucat un rol important in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, prin ea fiind transmise toate mesajele importante. De aici, la 23 august 1944 mesajul regelui a ajuns in casele tuturor romanilor.

Localizare:

Comuna Bod (Brenndorf, Botfalu) este situata in nordul judetului, la 10 km de Brasov si cuprinde Satul Bod si Colonia Bod.

Este situată între Hălchiu, Sânpetru şi Hărman, delimitată de Valea Bârsei, Valea Oltului si Câmpul Înalt al Bodului. Accesul se face pe drumul judeţean DJ103, la 2 km de drumul naţional DN13.

Comuna Bod se afla la intersectia principalelor trasee nationale, catre Bucuresti, Sibiu, Pitesti si Bacau.

Date statistice:

  • Altitudine: 493 m
  • Populatie: 4357 persoane
  • Densitate: de 129,83 de locuitori pe kilometru pătrat
  • Demografie: 77,4% etnie română, 15,3% maghiară, 4,1% germană, iar 3% rromă.

Istoria localitatii:

Dovezile arheologice atesta existenta asezarii inca din epoca neolitica. Localitatea Bod apare mentionata pentru prima data in documente in anul 1211. Atunci satul a fost colonizat cu sasi proveniti din zona râului Mosela, afluent al fluviului Rin. Asezarea a avut mult de suferit in timpul navalirii cumanilor si apoi a invaziei tatare. In 1241 Bodul a fost incendiat de tatari, de unde si-a primit porecla de “Satul Ars” sau “Brenndorf” in limba germana. Pentru a face fata invaziilor sasii au construit o fortificatie, care a fost insa distrusa partial intr-un cutremur in anul 1802. Astazi se mai poate vedea in centrul comunei un zid din ruinele cetatii.

La sfarsitul secolului al XlX-lea, pe malul râului Bârsa, la 11 km de Braşov şi 3 km de satul Bod, se construieste Fabrica de Zahar. Ridicată de 2000 de muncitori, majoritatea zidari din 7 Sate, cu cărămidă adusă de la Feldioara si cu utilaje provenite din Cehia, fabrica devine functionala in doar 8 luni de zile. Pentru că solul din Ţara Bârsei este favorabil culturii sfeclei de zahăr, sunt aduşi 200 de muncitori agricoli din Cehia si Moravia care cultivă sfeclă pe o suprafata de 400 de hectare, proprietatea fabricii. Astfel, prin experienţa muncitorilor aduşi de peste hotare, ţăranii agricultori din Ţara Bârsei îşi insusesc arta cultivării. In acest context ia fiinta si colonia de muncitori, ce cuprindea initial locuinte, magazine, o scoala si un oficiu postal. Astazi satul poarta numele Colonia Bod.

In 1933, un inventator din Londra, pe nume Guglielmo Marconi, vine special la Bod pentru a-si pune in practica inventia: un emitator pentru o statie de emisie radio pe unde lungi, singura din Romania. Statia de emisie a fost pusa in functiune in anul 1936 iar transmisia se facea din studiourile din Bod pe tot teritoriul Romaniei. In 1940, la cedarea fortata a Ardealului, postul de emisie Bod a transmis o inregistrare a clopotelor bisericilor transilvanene. In timpul razboiului, prin statia de emisie Bod au fost transmise toate comunicatele importante, inclusiv mesajul regelui catre tara, in seara de 23 august 1944. ln zilele de 24 si 25 august, armatele hitleriste au incercat sa captureze acest obiectiv, dar garda postului de radio alaturi de un grup de tineri muncitori de la fabrica de zahar au respins atacul. In memoria lor s-a inaltat in preajma Garii Bod un monument pe care sta scris:  ”Glorie eterna eroilor cazuti pe acest camp de lupta, intre 24 – 28 august 1944, in luptele impotriva fascismului pentru eliberarea patriei”. Astazi, statia Bod transmite “Antena Satelor” si “Radio Romania Actualitati”.

Sarbatori locale:

  • “Zilele comunei Bod” se sarbatoresc in preajma zilei de 28 mai si sunt inchinate eroilor necunoscuti, evenimentul fiind insotit de o serbare folclorica.

Obiective turistice:

Modalitati de a ajunge:

  • Rutier: iesire din Brasov pe langa uzina Rulmentul, pe strada 13 Decembrie. Primul sat intalnit este Sinpetru. In centrul sau exista indicator catre Bod, urmatorul sat.
  • Rutier: microbuze din ora in ora de la Autogara 1 Brasov (langa Gara).
  • Feroviar: CFR Trenuri personale: 06:00; 08:01; 14:20; 16:04; 20:05 din Gara Brasov.

Ponturi turistice:

  • Gara se afla departe de sat, deci transportul rutier este mai indicat
  • Pentru a vizita biserica “Sf. Nicolae” trebuie sa va adresati la casa parohiala

Galerie foto:

 

Primăria Comunei Bod
Str.Şcolii, Nr. 139,
Bod, Judeţul Braşov,
cod poştal 507100
Tel: 0268283099
Fax: 0268283190
E-mail: primariabod@yahoo.com