Aktuális

Angyali történet

Egy nyolcgyerekes anya elveszíti hetedik gyermekét. A hároméves kisfiú szívbeteg volt. És Down-szindrómás.

Autóbaleset, egy nagymama és egy nagypapa életét veszti. A család visszakapja a nagymama telefonját, ekkor látják meg, hogy rajta a háttérkép az egyik unoka. Az egyetlen a hétből, aki nem vér szerinti. Nem a legkisebb, nem a legnagyobb, a negyedik. Az örökbefogadott, Down-szindrómás kislány.

Egy kisgyereknek kruppos rohama van, kórházba kerül, néhány napot benn töltenek. A mellettük levő ágyban egy Down-szindrómás csecsemő fekszik, gyönyörű szép, és senki sincs mellette. Az anya szíve megdobban, hazavinné ezt a kisfiút a másik három gyerek mellé. A kórházból hazaérve megnyitja a leveleit, köztük egy levelezőlistás felhívást, hogy egy Down baba szülőket keres.

Egy család örökbe fogadni készül egy Down-szindrómás kisbabát. Az ügyeik intézése közben jut a fülükbe, hogy egy másik Down baba nem volt ilyen szerencsés: öt naposan intézetbe került.

Egy Down-szindrómás újszülöttet nem visznek haza a kórházból a szülei. Nem találnak számára örökbefogadó családot, csak olyat, aki átmenetileg vállalja a nevelését. A szülők közben látogatják, néhány hónap után meggondolják magukat és hazaviszik. Azóta is boldogan nevelik.

Egy fiatal pár önkéntes segítőként dolgozik a Down világnapon. Ha alkalom nyílik rá, Down-szindrómás kisbabát szeretnének örökbe fogadni.

A történeteket nem csak az köti össze, hogy Down-szindrómás gyerekek szerepelnek bennük. Összeköti őket néhány különös véletlen és egy személy, aki mindegyikben érintett és aki nélkül ezek a sorsok talán mind nagyon másképp alakultak volna.

 Steinbach Éva, aki három évig lehetett együtt a kisfiával, most önkéntesként más Downos gyerekekért dolgozik. Ő volt az, aki a nagymama annyira szeretett unokájának segített családot találni – történetesen Éva testvére volt az, aki örökbe fogadta a kislányt. Ott volt a temetésen is, ahol telefont kapott, hogy egy kismama szülés után nem akarja majd hazavinni Down-szindrómás gyermekét. Ez a gyerek feküdt aztán a kruppos kisfiú mellett és róla írta Éva azt az üzenetet a levelelezőlistára. Az ő örökbefogadó szüleinek jelezték az ügyek intézésekor, hogy egy másik Down baba is szülőkre vár. Éva segítségével ezt a másik babát fogadhatta örökbe a fiatal pár. A végül hazavitt kisfiúnak Éva keresett átmeneti családot, és ő segített neki hazajutni is.

Most mindannyian segíthetünk, hogy Éva tovább végezze a munkáját. Segíthetünk, hogy minden kisbaba szerető családban nőhessen fel - akkor is, ha a saját családja lemond róla. Ha elegen szavazunk rá, Évából “Főállású Angyal” lehet, ami azt jelenti, hogy a Vodafone egy éven át támogatja a tevékenységét. Soha ilyen könnyű nem volt az angyalok munkáját segíteni. Itt lehet szavazni.

Hajrá Éva, hajrá Down babák!

Forrás: http://erinto.postr.hu/angyal

Hozzászólás
 

Gyermeknap a Móricz Kertben

Vasárnap a nyíregyházi Móricz Kert délután 14:00 órától ingyenes gyermeknapi programra vár kis- és nagy gyerekeket. Lesz nemezelés, rongybaba készítés, beindul a similabda gyártás, és még arcfestés is várja az érdeklődőket. A kerti gyermeknap alkalmából délután 17:30-tól a Burattino bábszínház előadása varázsolja el kicsiket, majd este 20:00-tól Zentai Edit és a Gagarin Tours zenél a “nagy gyerekek” számára!

Hozzászólás
 

“Mindenkinek becsengettek!” az ATV-ben

Az ATV Start Plusz műsorának vendége volt kedd reggel Kisari Károly, a Down Egyesület elnöke, aki a “Mindenkinek becsengettek!” programról beszélt. A képre kattintva megtekinthető a videó felvétel!
ATV

NE FELEDD: itt támogathatod a Down Baba projektet, hogy Steinbach Éva a Down Egyesület Főállású Angyala legyen!

Hozzászólás
 

“Mindenkinek becsengettek!” Gála Debrecenben

A DOWN Egyesület 2012. május 25-én, a Vasutas Egyetértés Művelődési Központban tartja 15 órától a”Mindenkinek becsengettek!” oktatási esélyegyenlőségi program záró gáláját, melyet egyesületünk másodszor szervez meg Debrecenben a Bárczi Gusztáv Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézménnyel karöltve.

A RENDEZVÉNY PROGRAMJA:
Műsorvezető: Végh Zsuzsa
15.00 MEGNYITÓBESZÉDEK
A RÉSZTVEVŐ INTÉZMÉNYEK MŰSORA
Bárczi Gusztáv Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Benedek Elek
Általános Iskola, Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Általános Iskolája,
Hunyadi János Általános Iskola, József Attila Általános Iskola, Lilla Téri Általános Iskola
Nagysándor József Általános Iskola, Petőfi Sándor Általános Iskola
közben: a Bárczi EGYMI Énekkarának előadása
16.15 „CSINTEKERINTŐ”- BOGNÁR SZILVIA
interaktív koncertje énekszóval, gyerekszájjal, versekkel és mondókákkal…
17.40 TOMBOLA SORSOLÁS

A „Mindenkinek Becsengettek!” program gáláján szerepelnek az abban résztvevő iskolák diákjai, a Vasutas Egyetértés Művelődési Központ pedig színes programokkal vár kicsiket és nagyokat egyaránt. A programban résztvevő lelkes iskolások előadása után Bognár Szilvia hív mókára kicsiket és nagyobbakat – a Csintekerintő koncert mondókákkal, játékokkal gazdag, szeretetteljes, színvonalas szórakozást ígér gyermekeknek és szüleiknek. Hazamenni a végéig nem érdemes, hiszen a gála végén értékes tombolaajándékok várják gazdáikat, az előadások közben pedig kiállítás, arcfestés, kézműves foglalkozások, léggömb-osztás és lufiból hajtogatott figurák, Down Shop színesíti a programokat.

A tatai és a budapesti gáláról videós és képes összefoglalók a www.mbcs.hu oldalon találhatók! Érdemes megnézni!

1 megjegyzés
 

(Főállású) angyalok márpedig vannak!

A Vodafone ismét útjára indította a Főállású Angyal pályázat. Idén is három győztesnek ad lehetőséget arra, hogy egy éven keresztül az általuk választott civil szervezeteknél dolgozva megvalósíthassák saját közhasznú projektjüket.
A Down Egyesület angyal jelöltje Steinbach Éva, aki a Down Baba projekt keretében szeretne még hatékonyabban továbbmenni az úton, melyen évek óta jár: szeretné ha minél több down baba szerető családban nőne fel. Azok is, akiket szüleik nem akarnak hazavinni a kórházból.

Éva Down Baba projektjéről

Miért lenne szükség erre a projektre?
A sorstárs segítség nagyon sokat jelent abban, hogy a családok el tudják fogadni a Down-szindrómás gyermeküket, és a kezdeti traumát fel tudják dolgozni. Sajnos még nagyon sok családhoz nem tudunk eljutni. Még ma is sok Down-szindrómás újszülöttet hagynak a kórházban a szülők a születésük után.

Témaválasztás
A saját DS kisfiam halála után úgy éreztem, tudok segíteni a sorstársaknak. Az eddigi önkéntes munkám során megtapasztaltam, hogy nem elég ezt önkéntesként végezni. A friss családok jó részével egyáltalán nincs kapcsolatunk. Főállású angyalként sokkal több lehetőségem lenne elérni őket is.

Miért érdemes erre a projektre szavazni?
Azt gondolom, hogy az eddigi önkéntes munkámmal bizonyítottam elkötelezettségemet az ügy iránt. Nagyon sok családnak tudtam segíteni már, többen végül hazavitték a kisbabájukat. A kórházban hagyott Down-babák közül az elmúlt évek során több, mint 10-nek sikerült befogadó családot találnom.

Itt támogathatod a Down Baba projektet.

Hozzászólás
 

„A művészet integrál!” – kiállítás megnyitó és élménybeszámoló

„A művészet integrál!” címmel kiállítás nyílik kortárs képzőművészek – köztük ef Zámbó István és Wahorn András – festményeiből április 23-án hétfőn, az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolai Karán 11:00 órakor a “C” épület, emeleti folyosóján, majd élménybeszámolót tart 4 down-szindrómás fiatal, akik szakmai gyakorlaton vettek részt ősszel Spanyolországban.

ToledoA nyíregyházi Down Egyesület által szervezett festmény kiállításon nagyrészt olyan alkotások láthatók, amelyeket a kortárs festőművészek down-szindrómás és ép gyermekekkel közösen készítettek a 2011-es Nemzetközi Down Világnapon, a Vígszínház karzatán, ennek megnyitója kezdődik 11:00 órakor.
A kiállítás megnyitó után, 11:20-tól 4 down-szindrómás fiatal és egy gyógypedagógus tart élménybeszámolót az ősszel 3 héten át tartó, spanyolországi szakmai gyakorlatról, ami Toledóban valósult meg. A résztvevők közül Novák György és Lászlóczki Imre, a szakmájuknak megfelelően a parkgondozás területén teljesítették gyakorlatukat, Fazekas Judit és Malacsek Zsófia pedig egy fogyatékkal élőket foglalkoztató vállalat manufaktúra részlegén dolgoztak egy hétig, majd a gyakorlat többi részében számítógépes adminisztrációs munkát végeztek irodában és bankban. Erről mesélnek!

Hozzászólások kikapcsolva
 

Down Világnap – Labdarúgó-összefogás

Hétvégén a bajnoki mérkőzéseken Down-szindrómások rúgták a kezdőt. Előtte – a Down Világnap alkalmából – Egervári Sándor a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke és Kisari Károly a Down Egyesület elnöke volt a vendége a csütörtök reggeli Ma reggelnek. A videóban 2:15:53-tól látható a riport.

Hozzászólások kikapcsolva
 

„A művészet integrál!” – kiállításmegnyitó

„A művészet integrál!” címmel nyílt kiállítás kortárs képzőművészek – köztük ef Zámbó István és Wahorn András – festményeiből szerdán, a Down-szindróma világnapja alkalmával a budapesti Szimpla kertben, Winkler Nóra kalauzolásával.
A nyíregyházi Down Egyesület, valamint a Szimpla Kert által szervezett kiállításon nagyrészt olyan alkotások láthatók, amelyeket a kortárs festőművészek down-szindrómás és ép gyermekekkel közösen készítettek a 2011-es Nemzetközi Down Világnapon, a Vígszínház karzatán.
„Legmeghatóbb emlékeim jótékonysági árverésekhez kötődnek. Ha egy fontos ügy mellé tehetséges művészek állnak, abból nemcsak a támogatott szervezet, de minden résztvevő profitál. Emiatt csatlakoztam a Down Egyesület kezdeményezéséhez, és első szóra tartott velem a Loffice alapító testvérpárja Klemetz Kata és Anna”. – mondta el Winkler Nóra a kiállítás megnyitóján.
A huszonhárom közös kép mellett hét kortárs képzőművész egy-egy saját festménye is látható a Szimpla Kerti tárlaton. A fiatalok közül Bubla Éva Szín-tér című képét, Horváth Judit A szemem áthatol, Szabó Gábor Többen vannak ebben a dologban és Timkó Bíbor festő, grafikus Három nő- értelem, érzékenység, hiúság című alkotását állították ki. Wahorn András Jajgató Nyuszikirály + Kutya című műve, ef Zámbó István Zenés beszélgetés a nőkről című festménye, valamint Tóth József Tánc című alkotása is helyt kapott a kiállításon, amely egy hónapon át látható Budapesten, a Kazinczy utcában.
Wahorn András így összegzett: „Születésemtől fogva Wahorn-szidrómában szenvedek, vagyis nem tudok beleilleszkedni a társadalomba, olyan dolgokat csinálok, melyeket más nem. Én szerencsés vagyok, mert ezért fizetnek, és ezt szerettem volna Down-szindrómás kollégáimmal most megosztani, hogy az együtt alkotásunkból talán sikerül egy kis pénzt szerezni, hogy az ő életük is könnyebb legyen.”
A Down Egyesület vándorkiállítást is tervez, 2012 végén pedig aukcióra bocsátják a most kiállított festményeket.

A képre kattintva megtekintheti a megnyitón készült felvételeket – a fotókat készítette Bege Nóra.

A festmény-katalógus IDE kattintva letölthető!

Hozzászólások kikapcsolva
 

Kezdő rúgások a hétvégi bajnoki meccseken

A múltheti labdarúgó rangadókon felejthetetlen élményben részesült 4 Down-szindrómával élő srác, akik az OTP Bank Liga meccsein a kezdőt rúghatták. A Down Egyesület köszöni a Magyar Labdarúgó Szövetségnek, valamint a csapatoknak, hogy a Down Világnap alkalmából, valamint a figyelemfelkeltés, és társadalmi összefogás céljából Down-szindrómával élők rúghatták a kezdőket a hétvégi bajnoki meccseken.
Minden NB I és sNB II-es mérkőzés elején az alábbi információ hangzott el:
„Ezen a héten tartották a Down-szindróma Világnapját. A magyar labdarúgók és az MLSZ elismeri annak fontosságát, hogy a fogyatékkal élő és egészséges emberek jobban megismerjék egymást és a futball, a sport egy hidat, kapcsolatot jelentsen ebben. Ezért támogatjuk a Down Egyesületet és a Down-szindrómával élő felnőtteket és gyerekeket.”

Képes, videós összefoglalónk

Rudas Máté kezdő rúgása a Honvéd-Kecskemét meccsen a Bozsik stadionban a képre kattintva megtekinthető:

A 11 éves Mohai Áron a Győri ETO FC – Paksi FC meccsen rúgta a kezdőt:

Szombaton 15 órakor a DVSC-Pápa mérkőzésen Puskás Gergő, debreceni Down-szindrómás fiatal rúgta a kezdőt, a képre kattintva megnézheti a videót is:

Az Újpest FC – DVTK mérkőzésen Máté rúgta a kezdőt:

Köszönjük!
1 megjegyzés
 

Down-szindróma világnap

Az ENSZ közgyűlésének harmadik bizottsága 2011-ben elfogadta, hogy 2012-től március 21. a Down-szindróma napja legyen. A DSI 2006 óta rendezi meg a Down-szindróma világnapját március 21-én (03. 21. – a dátum a Down-szindróma mögött álló, három példányban jelenlevő 21. kromoszómára utal). A Down Egyesület Magyarországon idén negyedszer szervezte meg a Vígszínházi Nemzetközi Down Világnapot, idén a hivatalos világnapon pedig a Szimpla Kertben nyílik kiállítás a 2011-es Down Világnapon készült fetményekből, mely egy hónapon át látható a helyszínen.
Magyarország több pontján tartanak ma ünnepséget, melyekről olvashat a www.0321.hu oldalon

Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést a Down-szindrómával élők iránt és segítsen, hogy a Down-szindrómások teljes életet élhessenek, méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként. Ezen a napon jellemzően olyan események zajlanak, amelyek felhívják a figyelmet a Down-szindrómások teljesítményére és támogatják a függetlenségüket, önképviseletüket és döntési szabadságukat.

Hozzászólások kikapcsolva