Senast Skrivet

Slumpa en blogg

Därför blir Julian Assange kolumnist i Aftonbladet

Aftonbladet inleder ett samarbete med Wikileaks. Vid två tillfällen har jag träffat Wikileaks utgivare och talesman Julian Assange. I går kom vi överrens om att inleda ett samarbete.

Julian Assange kommer att skriva kolumner i Aftonbladet ungefär varannan månad. Hur han skriver har jag absolut ingen aning om, men han är garanterat den mest spännande hjärnan i världen just nu vad gäller yttrandefrihetsfrågor. Extremt mäktiga krafter vill stänga ner Julian Assange nätverk Wikileaks. Bara det gör det angeläget att lyssna till Assange.

Det är nu ingen slump att Julian Assange väljer Aftonbladet, trots att hans samarbetspartners i media hittills varit några av världens största tidningar såsom New York Times, Der Spiegel och The Guardian. Aftonbladet har naturligtvis inte samma röst i världen som dessa tidningar. Men även om vi är små i detta sammanhang har vi några saker som gör oss intressanta. Att Aftonbladet är det ledande digitala mediehuset i Sverige på ett sätt som rönt viss uppmärksamhet internationellt är möjligen av någon betydelse, men inte det viktigaste. Viktigast är det faktum att vi ligger i Sverige. Vår tryckfrihetslagstiftning är den juristiktion i världen som bäst skyddar källor. Det är enligt svensk lag förbjudet för en myndighet att efterforska källor. En intressant omständighet om du som publicist till exempel har pentagon efter dig för att ha avslöjat och offentliggjort tiotusentals hemligstämplade dokument om kriget i Afghanistan.

Aftonbladet bistår nu Wikileaks i arbetet med att få ett svenskt utgivningsbevis och ge Julian Assange formell status som ansvarig utgivare i Sverige. Aftonbladet kommer dock inte att vara ansvarig utgivare för Wikileaks. Det vore en orimlig konstruktion. Julian Assange talade själv i Stockholm i dag om att Sverige blivit ett ”asylland” för nya, globala publicister. Det är en intressant omständighet. Intressant är också diskussionen kring effekterna av Wikileaks massiva publiceringar.

Dagens Nyheter instämmer i dag i kritiken från Amnesty och Reportrar utan gränser som menar att Wikileaks riskerar livet på civila i Afghanistan som lämnat uppgifter till de krigförande natostyrkorna i Afghanistan. Det är en intressant diskussion, men förefaller i sak vara en okunnig kritik. Hittills har Wikileaks avstått från publicering av cirka 15 000 dokument om kriget i Afghanistan av just skälet att människor skulle kunna komma till skada om deras identitet blir känd. Just nu arbetar Wikileaks med att göra de dokumenten tillgängliga, utan att informatörer kommer till skada. Hur de lyckas återstår att se.

Den krigsmakt som Wikileaks gör transparent med sina publiceringar har dock ostridigt ett tungt ansvar för ett mycket stort antal civila dödsoffer i Afghanistan. Balansen mellan denna granskning, eller genomlysning, av krigsmakten och risken som den nya offentligheten kan utgöra för oskyldiga är ohyggligt komplex. Jag kan inte se en viktigare diskussion om yttrandefriheten i världen just nu. Wikileaks är skickligast i världen på att använda och navigera i våra nya medier. Det är ett nätverk av verklighetens Lisbeth Salander som skakar världens mäktigaste strukturer.

Kraften i Wikileaks blev uppenbar när vi i våras fick vår tids motsvarighet till Vietnambilderna. Amerikanska soldater som mejar ner Reutersfotografer och civila på öppen gata. Filmen visades i all världens media och har över sju miljoner visningar bara på Youtube. I en artikel på Aftonbladet Kultur av Johannes Wahlström sammanfattar Julian Assange motivet till att han tillsammans med kinesiska dissidenter grundade Wikileaks för tre år sedan:

”Viss information skapar förändring, den avgör om världen ska kunna bli en rättvisare plats. De som kontrollerar den informationen förstår det så klart, och det är just därför de försöker hemlighålla den. Vår uppgift är däremot att systematiskt leta fram och publicera just den typen av information.”

Det är ett publicistiskt statement som de flesta journalister kan ta till sitt hjärta och säkert vill leva och verka efter. Men också journalister har en hyra som ska betalas och ägare som ska ha avkastning varför det dagliga arbetet inte i varje stund präglas av ljuset från den ledstjärna som Assange tänder. Det finns en kraftfull idealism i Wikileaks. Möjligen är det därför som media som kämpar för sin överlevnad i en svår strukturomvandling är tvehågsna inför nätverket. Wikileaks påminner obarmhärtigt om en drivkraft förutan vilken journalistiken blir till en kommersiell meningslöshet.

En del menar att detta klär av journalistiken som något som gått ur tiden. Inget mediehus är lika skickliga som Wikileaks på ta fram enorma mängder material och göra dem tillgängliga för alla. Det är sant. Men slutsatsen om journalistiken är helt fel. Wikileaks är ogenomträngligt utan journalistik. De enorma mängder rådata Wikileaks offentliggör är omöjliga att få något vettigt ur för den som i och för sig vill veta något nytt om världen, men också har annat att göra om dagarna.

Wikileaks utmanar journalistiken på ett bra sätt. Journalistik som bygger på Wikileaks material blir kontrollerbart för alla och envar. Har journalisten valt rätt vinkel? Gjort en rimlig analys? Återgivit grundmaterialet korrekt?  Wikileaks lägger sig på så sätt mellan granskarna och det som ska granskas. Wikileaks gör det möjligt att granska såväl journalistiken som krigsmakten i fallet Afghanistan. Det är unikt och visar vägen för en intressant utveckling för journalistiken; att göra bakgrundsmaterialet fullt tillgängligt.

Vi har mycket att lära i ett samarbete med Wikileaks. Och i sinom tid hoppas vi kunna presentera journalistik som resultat av samarbetet mellan Wikileaks och Aftonbladet.

Skärmavbild 2010-08-14 kl. 20.04.49.png
Jag hälsar Julian Assange välkommen som kolumnist till Aftonbladet och ett samarbete som ska göra honom till ansvarig utgivare i Sverige.

27 (+3) kommentarer
Arrami
14 augusti 2010, kl 20:17
...bra beslut av Aftonbladet! Julian representerar det bästa inom journalistiken och han/Wikileaks skall ha allt tänkbart stöd!
knaskorken
14 augusti 2010, kl 20:17
Bra! :)
RC
14 augusti 2010, kl 20:40
"/.../ ett samarbete som ska göra honom till ansvarig utgivare i Sverige".
Kan du förklara lite mer ingående vad detta betyder? Ansvarig utgivare för vad då t.ex.
Daniel Sosa
14 augusti 2010, kl 20:55
Tack så mycket Aftonbladet!
Tack för att ni ser Wikileaks som en samarbetspartner och inte en rival
.
Tack för att ni är beredda att "lära" er av Wikileaks och föra journalistiken framåt
.
Tack för att ni inte ge efter för starka maktfaktorer som inte vill annat än kontrollera informationsflödet.

Tack för att ni ser att detta leder till att vi som läsare blir mer kritiska mot vad som kommer ut i massmedian.
Pontus Heimerson
14 augusti 2010, kl 20:58
Bravo! På senare tid har Aftonbladet börjat leva upp till sin gamla devis "Om sanningen skall fram". Organstölder, Littorinaffärer och nu Wikileaks för att bara nämna några exempel. Keep up the good spirit!
Pettran
14 augusti 2010, kl 21:04
Han stjäl sin information det borde du veta, du borde också förstå att det inte kommer att ganga AB att ge en spion pengar, risken är att du gräver AB´s grav nu.
Fredrik
14 augusti 2010, kl 21:32
Efter debaklet med ert "Littorin-avslöjande" kom Aftonbladet rejält ur kurs. Det här var nog vad som behövdes för att komma på fötter igen. Det vibrerar av kraft och oanad potential i detta samarbete - vilken rekrytering!

Synd bara att ni inte - i konsekvensens namn - tog lika tydligt ställning för yttrandefriheten när det gällde Lars Wilks.

Hursomhaver.

Aftonbladet + Wikileaks =
Medievärlden står på tröskeln till något nytt.

Grattis!
Kapitano
14 augusti 2010, kl 22:38
Rätt tänkt av aftonbladet att företräda det fria ordet och söka sanningen så långt det går. Grattis till en viktig medarebetare på tidningen.
kirtapbun
14 augusti 2010, kl 23:21
Wikileaks senaste avslöjande är inget nytt. Hundratals videor från kriget och civila som dödas
har funnits i åratal på bla Liveleaks och Youtube. På flera aribiska sidor kan du se videor upplagda av talibaner och Al-qaida där civila dödas.Tv rapporterar hela tiden om civila som dödas i flygattacker eller av självmordsbombare. Civila dödas i krig, och har alltid gjort.Bara en naiv svensk tycker att detta är något nytt. Assange själv vet om detta men hans mål är troligtvis att få stopp på kriget och utnyttjar gärna naiva svenskar.Så det är inte ohyggligt komplext, eftersom han inte avslöjar något nytt finns det ingen anledning att riskera afghaner som sammarbetar mot talibanerna eller Al-qaida.
Pajon
14 augusti 2010, kl 23:58
Helin: All heder åt dig! Det viktigaste inom journalistik, är att få fram verkligheten på alla sätt och vis!
Det är denna som är grunden inom allt, den som ger folk inblick - det som synar sanningen rakt av!
Vi söker alltid svar, det ligger i människans grund. Om vi nu ev. har en del av sakerna, som just kan ge svar - kör på! Ingen tvekan alls!
eric
15 augusti 2010, kl 04:22
jag läser ab mest för att den är störst och har bredast bevakning, oavsett område. även om jag tycker det är mycker "se & hör-journalistik". att ni tar ställning och inleder samarbete med wl ställer er i helt annan dager. ni växer stort i mina ögon i och med detta. jag kommer rösta på piratpartiet. det är det enda partiet som värnar om det som sverige i grunden representerar och inte vill bli något mini-usa. västvärlden (usa) pressar och hittar vinklar för att pressa grundlagarna så långt det går. homeland sequrity är ett betydligt större hot än islamister. ex al quida har inget emot sverige för vi står för verklig frihet, bin laden har tom använt sverige som positivt exempel. vi har inget att frukta från del delen av världen. usa och alla integritetskränkande lagar är i alla fall det jag är rädd för. julian assange är en hjälte och sverige kan mycket väl ställa inför ett vägval i frågan när usa knackar på dörren. jag hoppas att vi har stake att stå för det vi som folk står för. heja mänskliga rättigheter och heja sverige
Susanne Nyström
15 augusti 2010, kl 10:07
Great rekrytering!
http://blogg.aftonbladet.se/nystrom/2010/08/dagens-man-julian
Slurre
15 augusti 2010, kl 11:18
Måste bara påpeka att bilden ger sken av att Julian Assange precis anställt Jan Helin och inte tvärtom, ser lite komiskt ut :)
Sippan
min blogg http://www.sippan.se/
15 augusti 2010, kl 11:25
Jättefint skrivet, men man undrar ju hur Aftonbladet kan skriva en text som denna, samtidigt som de så konsekvent vägrar att låtsas om Piratpartiets existens - det enda partiet som inte kommer att aktivt verka för att luckra upp just de rättsprinciper som Jan Helin hyllar så...

Både källskyddet och tryckfriheten hänger på en skör tråd, och det kan vi tacka riksdagspartierna för >:(
Mandelhandeln
15 augusti 2010, kl 17:05
Det är absolut inte ok att AB ska ge utrymme åt Julian Assange eller Wikileaks. Det skadar AB mer än vad ni tjänar på det.

Ni stöttar ju någon som förstör även för sverige. Han tvekar ju inte att lämna ut svenska försvarshemligheter heller, jag kan inte se något bra med det där.

Dey är inte ok att begå brott för att avslöja brott, hemligheterna är ju stulna från början.
Mandelhandeln
15 augusti 2010, kl 17:05
Vad blir nästa steg, att någon går med i gäng som utför värdetransportrån för att kunna skriva om det ?
15 augusti 2010, kl 18:39
Ja, Julian Assange är onekligen lite av en gigant i dessa dagar.

Jag skrev ned några synpunkter på min blogg om hur jag anser att Pentagon borde välkomna det arbete som Wikileaks lägger ned och inte bekämpa det!
16 augusti 2010, kl 02:11
Utan tvekan den bästa rekrytering som någonsin gjorts. Ta tillbaka Nobels Fredspris från Obama och ge det till Assange!
Hugo
16 augusti 2010, kl 07:46
Al-Qaida har själva gått ut med att de använder sig av wikileaks dokument för att finna informatörer. Vad wikileaks säger är en sak och hur de egentligen agerar är en helt annan. Det är inget annat än osmakligt och skamligt vad Aftonbladet gör. Men egentligen inte så förvånande. Det är synd att folk inte förstår bättre i detta land!
Hugo
16 augusti 2010, kl 08:12
Rättelse. Talibanerna ska det vara.
Tony Ingman
17 augusti 2010, kl 09:37
Det hade varit mycket bättre att anlita Julia Ceasar, som idag skriver från Danmark.

Men det hade väl inte passat in i mallen.
RE: kirtapbun
18 augusti 2010, kl 14:43
Förstår du inte att vad som visas i media inte kanske är den hela sanningen? Att Assange levererar bevis på händelserna är nytt! Eller vad tycker du? Du lyssnar blint på vad tidningen skriver när de skriver utan källa och utan att veta VAD som faktiskt har skett, VEM som gjorde vad och VAR ligger sanningen??

Hmm.. Ge dig in i diskussioner du har koll på istället!

- Bra Aftonbladet att ta in Assang!
Jan Larsson
18 augusti 2010, kl 15:16
Mycket bra att ge stöd till en person som Julian Assannge och ge honom mera
legitimitet inför de konservativa krafter som försöker att sätta munnkavel på honom.
Johan R
19 augusti 2010, kl 11:07
Jan Helin och Lena Melin: Varför hänger ni inte ut de två socialdemokrater som har ertappats på bar gärning när de har köpt sex. De är en stor obalns i hur ni hanterar socialdemokrater som bevisligen har köpt sex jämfört med Litttorin som ni hängde ut och där han sannolkt inte har köpt sex. Detta luktar illa, mycket illa Aftonbladet.
Uffe
21 augusti 2010, kl 08:50
Ha ha, Jan, måste kännas jättebra för dig att stå fotad bredvid den mannen just nu!!!

What comes around goes around!!!
Ulf
25 augusti 2010, kl 07:26
Fantastiskt bra skrivet, Helin. Jag har varit kritisk till ditt resonemang kring publiceringen av Assange:s namn i samband med brottsmisstankarna. Däremot är jag väldigt positivt överraskad av de insikter du delar med dig här.
Hoppas att samarbetet blir fruktbart! :).
sinikka naumanen
5 september 2010, kl 20:06
Alldeles förträffligt att Aftonbladet att just Wikileaks grundare Julien Assange får blir kolumnist på Aftonbladet...sanningar skall fram hur obehagliga det nu månne vara!!!

Sedan om denne man har nu trasslat till sig lite med sina SEX affärer i Sverige så har kommit i Historien av större Stadsmän än den här vanliga killen som verkar väldigt sympatisk och begåvad och jag tror att han ärliga avsikter för att visa värden dessa hemligtstämplade dokument av vad som pågår bakom kulisserna i Afhganistan..detta ska bli intressant att följa sedan vad som gäller om Aftonbladet har något att lära honom om journalistiken...hmm.....det återstår att se!! Sinikka Naumanen författare/ debattör
Skriv en kommentar     ( Logga in )
Namn
E-post
Sajt/blogg
Kommentar
Fyll i texten som syns i bilden ovan
Ägaren till den här bloggen har valt att godkänna kommentarer innan de visas. Din kommentar kommer därför inte synas förrän den har godkänts av bloggägaren.
Namn: Jan Helin
Född år: 1967
Bor: Bromma
Varför blogga? Jag tror jag har något att säga om Aftonbladet
Bloggstil: Gubbig

NY MOBILTJÄNST

Följ den här bloggen i din mobil – vi skickar sms så fort bloggen uppdateras

Senaste blogginläggen

Senast kommenterade


Chefredaktör, ansvarig utgivare och vd: Jan Helin

Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin

Sajtchef: Andreas Aspegren

Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Telefon växel: 08 725 20 00

Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se

Aftonbladet Plus KundcenterE-post

Org.nr: 556100-1123

Momsregistreringsnr: SE 556100-112301

© Aftonbladet Hierta AB

Close