Ma eddig: 0 cikk

Orbánt egy SZDSZ-t is megjárt netguru népszerűsíti a hálón

9442 9

Egy városi legenda szerint Orbán Viktornak nincs mobiltelefonja és nem használja a világhálót. Ezt többszörösen is cáfolják a miniszterelnök Facebook-oldalára kitett fotók és videók, mint ahogy a közösségi portál segített oldani azt a képet is, mely szerint Orbán egy mogorva, hatalomra törő politikus lenne. A pártelnök-miniszterelnököt évek óta fiatal kommunikációs szakértőkből álló csapat építi a neten, ahol már jelentős rajongótábora van. A Hírszerző utánajárt ki és hogyan szerkeszti Orbán Facebook-oldalát.

„A politika nyelvi küzdelmet is jelent. Egy sakktáblát kell magunk elé képzelni: minden kocka egy-egy jelentés vagy egy-egy kategória, s azokat el kell foglalni. Egyfelől azért, hogy magunkévá tegyük, másfelől hogy az ellenfél el ne foglalhassa. A politikában rendkívül fontos, hogy ki mondja magáról hangosabban és erősebben, hogy nemzeti, szabadelvű, és így tovább. A politikai taktika oldaláról ennek nagy jelentősége van” – beszélt a nyelvpolitikai és kommunikációs nézeteiről Orbán Viktor egy 1994-es interjújában.

Bár az elmúlt tizenhat évben világnézete, retorikája nagyon sokat változott, parlamenti beszédei, ünnepi szónoklatai, a sokat ismételgetett szókapcsolatai – „nemzeti ügyek kormánya”, „jó kormányzás”, „nemzeti együttműködés rendszere” – arra utalnak, hogy a kommunikáció fontosságáról, a „tematizációs versenyfutásról” nem sokat változott a véleménye.

Orbán „imidzsének” formálására szinte a kezdetek óta külön szakértői stáb volt ráállítva, akik igen jó érzékkel használták a bulvármédiát, igazítják meg a pártelnök frizuráját, és dolgozzák ki azokat a retorikai elemeket, amelyekből a kifejezetten egyszerű, mégis hatékony politikai nyelvezetet felépítették. 

A Hírszerzőnek nyilatkozó fideszes források szerint Orbán környezetében kisé megkésve ismerték fel, hogy a kommunikációs sakktábla legújabb elfoglalandó kockája az internet, ám az utóbbi években behozták a lemaradást. Pár évvel ezelőtt dinamikus, rendszeresen frissülő honlapot kapott, a politikus mindennapjait rövid klipekben bemutató OVTV-t több ezren követték, a legnagyobb közösségi szájton Orbán körülrajongott sztárnak számít. A miniszterelnök internetes népszerűsítésén olyan huszonéves szakemberek dolgoznak, akiknek korábbi „munkáit” jól ismeri és kedveli a netes közönség.

Lájkolásban Orbán mindenkit fölülmúl

Jelenleg Orbán Viktor az egyik legnépszerűbb politikus a közel másfélmillió magyar felhasználóval rendelkező Facebookon. Oldalát közel 50 ezren kedvelik – az angol nyelvből vett kifejezéssel lájkolják –, bejegyzéseit több százan kommentálják. „A Facebook nagyon sokat segített abban, hogy Orbánról korábban kialakult kép megváltozzon. Már nem egy hatalomra törő, mogorva politikus, hanem egy ismét szerethető, családcentrikus államférfi” – értékelte az oldal jelentőségét egy, a Fidesz kommunikációs stábjából pár éve távozott szakember.

Orbán Viktor Brüsszelben - mégis használ mobilt
Orbán Viktor Brüsszelben - mégis használ mobilt
Forrás: Orbán Viktor Facebook-oldala

Összehasonlításképp: míg Orbánt 48 ezren lájkolják, Fideszt "csak" 21 ezren, a szocialisták elnökét, Mesterházy Attilát 1400-an, az LMP parlamenti frakcióját mindössze 766-an. Bár az őszi kampányban az MSZP nagy erőkkel nyomult a Facebookon, az ellenzéki pártot eddig alig ezren jelölték be. Orbán oldala naponta frissül – gyakran naponta többször is –, ahova épp úgy felkerülnek a kormányfő brüsszeli útjai, parlamenti felszólalásai, mint a Robert de Niróval való találkozása vagy Ákos legújabb videoklipje. A Facebookon több száz profi fotós által készített képet és rengeteg videót lehet nézegetni a miniszterelnök tevékenységéről, családjáról, mindennapjairól.

Persze ezeket az oldalakat nem a miniszterelnök frissíti, a feladatot egy 27 éves – a fideszes politikusoknak korábban rendszeresen beszédeket író – Kobza Miklósra bízták, aki egy kisebb stábbal építi a Facebookon Orbánt. Kobza neve nem teljesen ismeretlen a netes közönség előtt, ő alapította és szerkeszti – az LMP-s parlamenti képviselővel, Vágó Gáborral együtt – a Vákum.hu nevű kulturális netmagazint vagy a kecskeméti Kesport.hu nevű sportoldalt. Korábban a Bács-Kiskun megyei önkormányzat sajtóreferense volt, ő nyilatkozott a sajtónak, amikor kiderült, hogy a csalás miatt letartoztatott szocialista Zuschlag János továbbra is kapja a megyei képviselői fizetését.

Személyes fotós

Orbán Viktor Facebook oldalának egyik különlegessége, hogy bepillantást enged a színfalak mögé, látni lehet, hogy készül egy-egy tárgyalására, a családjával a beiktatási ceremóniára a miniszterelnök, vagy éppen azt, ahogy kockás ingben valamelyik beszédének utolsó sorait írja. A fotók többségét Burger Barna készítette, aki több forrásunk szerint mára Orbán személyes fotósa lett. Számos rendezvényre csak ő kísérheti el a miniszterelnököt, rendszerint olyan helyekre is beengedik, ahova újságíró nem követheti Orbánt.

 


Burger az 1994-es kampányban fotózta először a Fidesz elnökét, majd 1998-as, a 2002-es és az idei tavaszi kampányban is neki dolgozott. Erről egy könyvet is kiadott Egy kampány krónikája címmel, melyet Orbánnal együtt mutatott be áprilisban. „Én egy két lábon járó fényképezőgép vagyok, 28 ezer képet csináltam néhány hét alatt, köztük szokatlanokat is. Van egy kép, amikor az asztalt szereli, és csak az arca látszik – erről tudom, hogy sok embert meglepett, mert nem tudták hova tenni” – mondta egy interjújában Burger, hogyan készült a könyv fotóanyaga.

 

A korábbi miniszterelnöknek, Gyurcsány Ferencnek is volt "udvari" fotósa: Déri Miklós éveken keresztül több mint 755 ezer forintért készített képeket a kormányfőről havonta, amiért a sajtóban – elsősorban a Magyar Nemzetben és a Magyar Hírlapban – rengeteg bírálat érte a kormányt. Egyébként az elmúlt húsz évben ez bevett szokás volt, egyedül az első miniszterelnök, Antall József nem alkalmazott külön fotóst, ő beérte az MTI által készített képanyaggal.  

A netguru, aki az SZDSZ-t is lájkolta

A Hírszerzőnek több fideszes kommunikációs szakember is azt mondta, Kobza 6-7 éve dolgozik a pártnak, rendszeresen írt beszédeket a Fidesz politikusainak – az egyik kormánypárti politikus azt mondta, néhány alkalommal még a miniszterelnök beszédeibe is bedolgozott. Állítólag számos ötletét beépítették már a Fidesz kommunikációjába, több ismert szlogen is az ő nevéhez fűződik.

Kobza a Budapesti Kommunikációs Főiskolán végzett, ahol – úgy tudjuk – egy, a Fidesznek szakembereket toborzó tanár figyelt fel rá, és ajánlotta a párt vezetőinek figyelmébe több évfolyamtársával együtt. Kobza ekkor került többedmagával a Fidesz kommunikációs stábjába, melynek 2006-ra már egyik meghatározó szereplője lett. Egy főiskolai diáktársa szerint már abban az időszakban nagyon „trendérzékeny” volt, aki „arisztokratikus hűvösséggel" figyelte a világot.

Feltöltés a Facebookra - mégis internetezik
Feltöltés a Facebookra - mégis internetezik
Forrás: Orbán Viktor Facebook-oldala

A fiatal szakember egyébként az SZDSZ-ben kezdte politikaipályáját: nyolc évvel ezelőtt részt vett a párt hajdú-bihari kampányának szervezésében. A Tiszacsegén élő szülei az SZDSZ megyei szervezetének oszlopos tagjai volta, édesanyja 2002-ben szabaddemokrata színekben – sikertelenül – indult a helyhatósági választásokon is. Szülei libatenyésztéssel foglakoztak, így amikor a Hajdú-Bét csődje miatt többen tönkrementek a megyében – az MSZP-SZDSZ kormány pedig nem segítette ki őket a bajból –, Kobza családja otthagyta a liberálisokat. „Miki főiskolásként már a Fideszhez húzott, néha kifejezetten vonalas volt a vitákban” – mondta róla egy volt évfolyamtársa.

A Hírszerző tevékenységéről, pályájáról szerette volna megkérdezni Kobza Miklóst is, de ő nem kívánt nyilatkozni.

Schmitt is a neten nyomul

Fideszes források szerint Kobza most nagyrészt azt a munkát végzi, amit a netes offenzíva egyik korábbi irányítója Szabó Edina csinált. Szabó 2005-től az áprilisi választásokig Orbán Viktor sajtófőnökeként dolgozott. Ő volt az ötletgazdája a 2007-ben elindított OV TV-nek, amely a Fidesz-elnök tevékenységét pár perces videoklipekben mutatta be az interneten. Az elmúlt öt évben Szabó Edina szervezte Orbán Viktor sajtómegjelenéseit, és szorgalmazta, hogy a pártelnök családja, különösen felesége, Lévai Anikó többet szerepeljen a médiában.

 

Szabó a tavaszi választások környékén kivált Orbán stábjából, majd augusztusban Schmitt Pál köztársasági elnök csapatába került szóvivőként. Három hónapja ő szerkeszti az államfői hivatal honlapját, sokat oldva azon a merevségen, ami Sólyom László idején jellemezte a KeH.hu-t. Ma már külön videórovat fogadja a honlapon a netezőket, ahol Schmitt Pál interjúit, nyilvános szerepléseit – így a pápával való találkozását – lehet megnézni.

Leigazolt blogger

Az utóbbi időben nemcsak Orbán Viktort népszerűsítik a világhálón: az Index október végén számolt be arról, hogy a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a nyáron leigazolta az összevágott videóival netsztárrá vált Tomanovics Gergelyt, hogy a miniszterek és az államtitkárok nyilvános szerepléseit dokumentálja.

Írodik a beszéd
Írodik a beszéd
Forrás: Orbán Viktor Facebook-oldala

Tomanovics, aki Greyhound nicknéven vált ismerté a blogos világban, Mi éveink és Best of Gyurcsány címen készített videósorozatot a korábbi kormány és a volt miniszterelnök tevékenységéről összevágva és szembeállítva a kampányban tett ígéreteket a későbbi nyilatkozatokkal. A Gyurcsány álarca című videót, amely összemosta a korábbi kormányfő és az őt követő Bajnai Gordon képét, a 2009-es európai parlamenti választások előtt már megvette a Fidesz, és a párt egyik kampányfilmjeként mutatták be.

Az Index azt írta, Tomanovics cégét, a Greyhound Multimédia Kft-t 1,13 millió forintért szerződtette le a kormány, hogy július 15. és augusztus 19. között dokumentáció jellegű videófelvételeket készítsen, konvertáljon és archiváljon a tervezett Kormányzati Dokumentációs Központ számára a miniszterek és államtitkárok nyilvános szerepléseiről.

Tomanovics egyik videója:

Hozzászólások (9) , melyek közül a legfrissebbek:

Bartók István

"az LMP parlamenti frakcióját mindössze 766-an [lájkolják]"
A parlamenti frakciót lehet hogy csak annyian (a legtöbb ember nem is tudja hogy külön a frakciót is lehet lájkolni :) de a komplett LMP-t 6946 ember lájkolja: http://www.facebook.com/lehetmas

töreki

A fidesz egyre határozottabban tér vissza a gyökereihez azaz szdsz-hez! A judapesti városházán teljes egészében maradt a demszky banda és egyre erősödik a rogán-pokorni szdsz lelkületű vonal a fideszben! A Magyarság képviselete egyre kevesebb hangsúlyt és főleg tettet kap a fideszben és ehhez hozzá járul a schmidt elvtárs szcientológus komisszár is!

anilorak

A szélhámosok ,a vagányok többségét szeretik a zemberek,csakhogy ezek nem politikusok és nem szokás kezükbe letenni országok és emberi sorsok irányítását! Ez egy óriási különbség! A szélhámosok a gazdagokat és nem a szegényeket verik át Viktortól eltérően...

Steve

Fizetése nincs, szabad rablást engedélyez ilyen esetben a viktátor.

nana43

Szomorú, hogy vannak, akik egy politikust, főleg kormányfőt a magánéletébe történő bepillantáshatás alapján ítélnek meg. Édesapám szokta idézni: Színház az egész világ. És milyen igaz!

Redivivus

A cím feleslegesen "blikkfangos", de a tartalma alapos, tárgyilagos és szakszerű. Orbán rugalmas (?) élet- és politikafelfogását pontosan tükrözi az internet-használattal kapcsolatos véleményváltozása is. Ha ugyanis valamiről meggyőzik, hogy az az ő személyes érdekeit szolgálja, habozás nélkül "használatba veszi", függetlenül attól, mi volt a dologról a véleménye azt megelőzően. Politikai marketing terén a Fidesz amúgy mindig is fényévekkel előzte meg riválisait (gondoljunk csak pl. a "csuhások, térdre, imához" szövegükre a Parlamentben, ami nagyszerűen beilleszthető volt az akkori Fidesz-képbe, persze, ma már ez "nem aktuális"). És a tények őket igazolták: jó marketinggel bármilyen áru (politikai áru is) jól eladható. Más kérdés, hogy mi történik akkor, ha a csomagolást a vevők felbontják...

simonmondja

Milyen érdekes, hogy Orbán házifotósának nincs fizetése.

blaszlo42

A címmel ellentétben, ennek a netgurunak valójában nem sok köze volt az SZDSZ-hez, nem tudom, mire jó az olyan cím, amit tulajdonképpen aztán maga a cikk is cáfol. Ez a Népszabinál bevett értelmetlen gyakorlat egyébként, ami arról szól ugye, hogy valamiféle (ál)szenzációt mindenképpen kell tartalmaznia egy címnek.

SDG

Nekem a sakktábláról nem a politika jut eszembe, hanem a király és a paraszt....
Remélem ezt senki nem teszi magáévá......
De tényleg a siker alfája és ómegája a marketing.

Új hozzászólásTWITTERZŐ

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X