Radio Netherlands Worldwide

SSO Login

meer inlog mogelijkheden:

Close
  • Facebook
  • Flickr
  • Twitter
  • Google
  • LinkedIn
Home
Zaterdag 22 september Wereldomroep.nl - de website met nieuws en achtergronden voor Surinamers en hun landgenoten in Nederland.
afbeelding van Peggy Brader
Map
Amsterdam, Nederland
Amsterdam, Nederland

"Vervolging president Bouterse wél mogelijk"

Gepubliceerd op : 21 juli 2010 - 11:46 am | door Peggy Brader (Foto: RNW)
Lees meer over:

President Desi Bouterse kan gewoon worden aangehouden in het buitenland. Het ambt dat hij vanaf 3 augustus bekleedt, is geen garantie om zich vrij te kunnen bewegen. Zelfs niet bij de Verenigde Naties. Paul de Waart, emeritus hoogleraar Volkenrecht aan de Vrije Universiteit is hier zeker van. De scenario’s op een rij.

Dat Bouterse in Nederland alleen welkom is voor zijn celstraf, heeft hij afgelopen maandag meegekregen van Maxime Verhagen, demissionair minister van Buitenlandse Zaken. Bouterse moet immers een straf van 11 jaar in  Nederland uitzitten voor zijn betrokkenheid bij illegale handel in verdovende middelen.

Houding Nederland
Maar, zegt Verhagen ook, op basis van het internationaal recht geniet een staatshoofd immuniteit. Met andere woorden: Bouterse kan wat Verhagen betreft overal heen, behalve Nederland. Deze uitspraak van Verhagen is volgens De Waart een politieke, want juridisch is het wel degelijk mogelijk om hem te vervolgen. ‘Met alle respect voor meneer Verhagen, de Irak-kwestie heeft ook laten zien dat hij meer politicus is dan jurist.’ Met de Irak-kwestie doelt de emeritus hoogleraar op het rapport van de Commissie Davids eerder dit jaar. Daaruit blijkt dat voor de Nederlandse regering volkenrechtelijke aspecten ondergeschikt waren aan politieke in de overweging in de kwestie Irak.

Politiek proces-argument
Kan het argument van Bouterse, dat zijn veroordeling in Nederland het gevolg is van een politiek proces nog wat uithalen?  De Waart zegt dat dit argument niet gaat helpen. Bouterse heeft tijdens het proces de gelegenheid gehad zich te verweren. ‘Hij is niet komen opdagen. Zijn advocaat heeft de zaak wel verdedigd, maar in cassatie is beslist dat de advocaat niet duidelijk heeft gemaakt of hij handelde met een duidelijke opdracht van zijn cliënt Bouterse’, stelt de emeritus hoogleraar.

Verenigde Naties
Ook in het geval van de Verenigde Naties is het de vraag of die de komst van Bouterse wel op prijs gaan stellen, denkt De Waart. Democratisch gekozen leiders zijn er welkom, als ze maar niet veroordeeld zijn. Dit heeft onder andere te maken met een VN-verdrag uit 1988 die lidstaten verplicht om illegale drugshandel tegen gaan, de zogeheten United Nations Convention against illicit Traffic in Narcotic Drugs and Psychotropic Substances. Suriname is vanaf 1992 partij en Nederland zelfs al vanaf 1989. Ook het feit dat de VS partij is bij het verdrag, is belangrijk als Bouterse naar New York moet afreizen om een Algemene Vergadering (AV) bij te wonen.  Volgens De Waart hoeft Nederland geen actie te ondernemen richting de VN. “De AV kan dit zelf doen. Bijvoorbeeld bij het onderzoek van de geloofsbrieven.” De volkenrechtdeskundige vindt het een cruciaal gegeven dat Bouterse is veroordeeld vóórdat hij president werd. Volgens het bewuste VN-verdrag ‘kan het presidentschap nooit een uitlevering voorkomen op grond van politieke overwegingen.’

Vergelijking België-Congo
De immuniteits-discussie over Bouterse draait vooral om een uitspraak van het Internationaal Gerechtshof in 2002. België wilde een omstreden Congolese minister van Buitenlandse Zaken dagvaarden, die zou hebben aangezet tot genocide. Het Gerechtshof besliste op basis van het internationaal gewoonterecht dat de bewindsman niet vervolgd kon worden vanwege zijn functie. Dus is dit ook van toepassing op het geval van Desi Bouterse, redeneren veel juristen en ook het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. De Waart zegt dat de situatie België-Congo niet te vergelijken is met die van Nederland-Suriname. Bouterse is namelijk wel veroordeeld en de Congolese minister was dat niet. Die was verdachte. Voor De Waart is het ‘hoogst onzeker’ of  het Internationaal Gerechtshof hetzelfde zou zeggen in het geval van Bouterse.

Bevriende naties
Nederland is niet interessant voor Suriname, is de duidelijke boodschap van Bouterse. “Shanghai heeft 27 miljoen inwoners, Nederland 16 miljoen”. Een reis naar China en andere bevriende grootmachten ligt dus zeker in de planning. Toch is het uitkijken geblazen welke landen de nieuwe Surinaamse president uitkiest om zijn reizen te maken. Bijvoorbeeld landen die een uitleveringsverdrag met Nederland hebben. De Waart: ‘Volkenrechtelijk is het helemaal  niet zo duidelijk dat hij een beroep kan doen op immuniteit, omdat hij veroordeeld is.’

Decembermoordenproces
Een andere hobbel voor Bouterse is het Decembermoordenproces, waarin hij hoofdverdachte is. Het proces gaat gewoon door. Mocht de Krijgsraad Bouterse veroordelen, dan kan de president zichzelf gratie geven. Maar ook dat hoeft niet voor eeuwig te zijn, stelt De Waart. Er zijn gevallen bekend in Latijns-Amerika, maar ook in Italië (Silvio Berlusconi, PB) dat  het zittend staatshoofd zichzelf en anderen immuniteit verleent voor misdrijven die begaan zijn. ‘Maar later zie je dat die immuniteit wordt opgeheven als er een andere samenstelling van de regering komt. Dus helemaal zeker is het niet.’

  • © Foto: Paul de Waart - www.rnw.nl/suriname
Download
Luister naar Peggy Brader in gesprek met emeritus hoogleraar Paul de Waart

Reacties en discussie

Anonymous 31 juli 2010 - 6:23 pm

Geklets? Slap gelul? NL steekt zijn neus "weer" in "andermans" zaken? Met de vinger naar de ander wijzen? KLEINE gebeurtenis van 25 jaar geleden?

Alsjeblieft zeg!

Is het terecht dat een veroordeeld persoon president wordt?
Is het terecht dat iemand die politieke moorden pleegt (of laat plegen), en niet eens het geringste berouw heeft getoond, vrijuit gaat?
Is straffeloosheid geoorloofd?
Is het terecht dat misdadigers zichzelf immuniteit mogen geven?
Is het terecht dat iemand die op een normale manier de situatie analyseert (zoals in dit artikel is gedaan) zó wordt uitgescholden door de reacties hier?
Is het terecht dat geoorloofde kritiek wordt afgedaan als bemoeienis?

Voor de goede orde: wat de Nederlanders hebben uitgericht in het verleden kan ook niet door de beugel, ook zij moeten daarvoor vervolgd worden. Maar dat kan NOOIT een argument zjin voor een andere partij om dan maar hetzelfde te doen! En de Waard werd naar zijn visie gevráágd, het is niet dat hij uit arrogantie zijn neus in de zaak steekt...

Wie is hier nu arrogant?

Haakmat 30 juli 2010 - 5:59 pm / Nederland

Wat een geklets Nederland steekt weer eens neus in andersman zaken.
Wat een rotzooi is er niet in nederland!

Overleden Bernhard met lockheedaffaire/zijn buitenechtelijke kinderen
Mabel die niet was gescreend
maxima die een vader heeft die 1000 meer erger is als men Bouterse wil bestempelen
politiek den Haag die in een wespennest zit, iedereen wil pappen en nathouden en vor de waarheid lopen ze weg, Nederland is altijd slijm slijm met goede doelen daarmee kom je niet in de hemel!
Maar een arme tevreden gelovige surinamer wel!

Kamperveen 30 juli 2010 - 5:53 pm / Nederland

Ga maar lekker je majesteit vertellen hoe Zorreguita achter de tralies moet met dat smerige videla regime, een schande dat we een koningin krijgen die kleinkind is van zo een man!

Ga maar lekker bij onze onschendbare koningin Zorreguita aanklagen!

Ben Van Herwijnen 23 juli 2010 - 2:58 pm / Nederland

Zou internationaal wel opschudding veroorzaken, een arrestatie van Bouterse in Nederland. Nogal onnozel van het oranjeregime.
Zie filmpje

bekende Surinamer 23 juli 2010 - 12:00 pm / Suriname

Jullie Surinamers, op de verstandigen na, hebben zoveel op Nederland af te geven maar zitten om de haverklap in Nederland, wachten smachtend te wachten op de EURO'S en pakketten uit Nederland vechten voor een VISUM plegen een moord voor het PAARS BOEKJE en diegenen die zo groot praten, moeten dan ook zo groot zijn om hun AOW, PENSIOEN, WAO or whatever stop te zetten. Als jullie dat doen, worden jullie met veel respect behandeld. Maar nee jullie hebben een grote Bek, denken KLEIN en willen alles maar HEBBEN HEBBEN HEBBEN en nogmaals HEBBEN. m.a.w jullie hebben geen poot om op te staan.

Anonymous 22 juli 2010 - 8:29 am / Suriname

NL is de grootste consument van drugs in europa. Echter doet nl niet aan om het gerbuik in te dammen dan wel de importeurs op te pakken. Drugs is maar een smoesje van NL om de grip op Sur te blijven behouden. Heeft NL ooit aandacht besteeds aan de vele martelingen en moorden die ZIJ hebben gepleegd in suriname tegen de slaven en contractarbeiders? Wie van NL moet hiervoor vervolgt en berecht worden? NL moet zich schamen dat zij de lef hebben met Surinaamse aangegelenheden te bemoeien en liever te kijken in eigen huis, waar duizenden op straat leven en de drugsverslaafden, zg koffiehuizen, waar alle in beslaggenomen drugs op Shiphol naar toe gaan. Ook naar moordenaars die mee moorden hebben gepleegd dan de 15 doden in Fort Zeelandia. Mensenrechten schendenis in Irak, Afganistan door Nederlanders. Zijn belangrijkere issues dan een klein gebeurtenis van 25 jaren geleden.

bekende Surinamer 23 juli 2010 - 12:59 pm / Suriname

Jullie Surinamers hebben zoveel af te geven op Nederland, met uitzondering van diegene met een dosis gezond verstand, maar zitten smachtend te wachten op die EURO'S en pakketten uit Nederland zitten te janken als ze geen visum krijgen en kunnen een moord plegen voor het PAARS BOEKJE.Zij; die een UITKERING, WAO, AOW, PENSIOEN or whatever van de NEDERLANDSE staat ontvangen moeten dan ook zo GROOT zijn om te zeggen; nee Nederland ik wil je geld niet.Maar nee, jullie hebben zo'n grote bek, en willen alleen maar HEBBEN HEBBEN HEBBEN en nogmaals HEBBEN en vooral het handje open houden, daar hebben jullie een handje van. Jullie zijn zo zielig SMALL MINDED en denken KLEIN.

Roy 22 juli 2010 - 3:20 am

Maxime Verhagen is meer politicus dan jurist en
Paul de Waart is meer jurist dan politicus.
Als Nederland Bouterse wilt oppakken moeten ze er eerst voor zorgen dat alle Nederlanders uit Suriname zijn. De kans is groot dat er rellen zullen uitbreken. En dat gaat heel jammer zijn.
Verder ging het bij de Congolese minister van Buitenlandse Zaken om genocide. Bij Bouterse gaat het 'slechts' om drugstransport naar het grootste doorvoerland en de grootste producent van XTC in Europa namelijk Nederland. De emeritus hoogleraar Volkenrecht Paul de Waart vergist zich dus degelijk. Het is ‘hoogst onzeker’ of het Internationaal Gerechtshof zal beslissen dat Bouterse ondanks zijn functie vervolgd mag worden.

Maikel.niekoop 21 juli 2010 - 8:40 pm / nederland

Nu hebben ze ook geen moeite meer met de vader van Maxima,hij is nu wel welkom in nederland.
Altijd een slap gelul met nederland,omdat ze niet opgewassen zijn tegen Bouterse.

Anonymous 21 juli 2010 - 6:49 pm / ned.antillen

Aan zij die verblind zijn en de waarheid niet meer zien: G i j z u l t n i e t d o d e n !
geldt voor een ieder zelf voor de vrouw die het kind in zich draagt.

Anonymous 21 juli 2010 - 4:46 pm

Wat Paul de Waart vergeet te zeggen of niet wil zeggen, is dat de achterban van Bouterse nog van de A Combinatie het niet zal pikken als bouterse toch geaaresteerd word !!!

Anonymous 21 juli 2010 - 4:05 pm / Nederland

Ik vind persoonlijk dat Nederland zich met alles wilt bemoeien, inderdaad laat Suriname eens ook voor zichzelf beslissen. Ook Nederland heeft fouten in het verleden gemaakt ook hun leiders hebben niet altijd zuiver gehandeld, waarom maar altijd de vinger naar een ander blijven wijzen.

Donna 21 juli 2010 - 1:05 pm / nederland

Er is al jaren een genocide aan de gang in Soedan waarom doen al deze wereldleiders niets eraan.
Suriname is een klein land van iets meer dan een half miljoen inwoners. Laten de Surinamers zelf over hun land beslissen. Suriname is een vergevendgezinds land en dat hebben wij nodig met zo een kleine bevolking. God zij met ons Suriname

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br>
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

Radio Nederland Wereldomroep © 1947-2012