|

Matkalle tuttujen Turkuun

Turusta tiedetään tuomiokirkko, linna ja Ruisrock, mutta Turku on paljon muutakin. Tutut turkulaiset kertovat omat matkavinkkinsä.

Sarjakuvan kaupunki

Turun aktiivisuutta eläväisenä sarjakuvakeskuksena selittää Suomen vanhin paikallinen sarjakuvaseura. Seuran puuhamiehenä toimi 1990-luvun alussa Jussi ”Juba” Tuomola, joka tunnetaan parhaiten Viivin ja Wagnerin piirtäjänä.
”Alfa antikva Yliopistonkadulla on loistava sarjakuvakauppa. Minäkin käyn siellä silloin tällöin täydentämässä kokoelmiani.”
Yksi Juban suosikeista on myös Linnankadulla kirjastoa vastapäätä sijaitseva Turun Sarjakuvakauppa, joka avattiin 2010. Puutalotunnelmainen liiketila on maalattu kirkkailla väreillä.

Turun Sarjakuvakauppa
Linnankatu 7
www.sarjakuvakauppa.fi

Pysähtyneen ajan äärellä

Murrerunoilija Heli Laaksonen, joka on syntynyt ja opiskellut Turussa, tietää nopeasti, mitä turistille suositella.
”Keskiaikkassi paikoi on tiätyst viäl hiuka jäljel siäl Tuamiokirkon huitteis, mut jos tahtoi oikke sialukkan kokemukse, kannatta käyr Iso-Pualalas, Rakennusperintte ystävien talos. Siäl vallan pysähty aik ja kannatta varo ettei pysähry syränki.”
Rakennusperinteen ystävien talon pihapiirin 1700-luvulla rakennettu päätalo säästyi Turun palolta. Näin se on Käsityöläismuseon talojakin vanhempi. Itse maatilan vaiheet tiedetään 1550-luvulle asti.

Rakennusperinteen ystävien talo
Puolalanpuisto 7 b
www.tuuma.net

Alkuräjähdyksen kohinaa

Yliopiston tiedon portaiden päässä kuuluu kummaa huminaa. Neljä terästorvea kohisee isossa kivipaadessa. Mistä oikein on kyse?
Tähtitieteilijä Esko Valtaojalla on selitys. Ääni on alkuräjähdyksen kohinaa.
”Markus Copperin Big Bang Echo -veistos vastaanottaa avaruuden kosmista taustasäteilyä, ja muuttaa sen korvinkuultavaksi. Ääni on kuiskauksia ajalta, jolloin kosmos oli vain 400 000 vuotta vanha.”
Yliopistonmäelle loppuu Aikavaellus, joka kuvastaa maailmanhistorian 13,7 miljardia vuotta 13,7 kilometrin vaellusreitillä.

Aikavaellus
Turun yliopistolta Tuorlan observatoriolle
www.aikavaellus.fi


Veden äärellä

Aurajoki ja meri ovat muovanneet vuosisatojen kuluessa Turusta sen, mikä se tänä päivänä on. Aurajokiranta tuomiokirkolta linnalle toimii ympärivuotisena ulkoilumaastona ja kesäisin kaupungin sosiaalisena keskuksena.
Bogart Co.:sta tuttu muusikko Ressu Redford on niin ikään Aurajokirannan ystävä. Mutta löytyy joen varrelta muutama hyvä vierailukohde myös merestä pitäville.
”Lähellä satamaa sijaitseva Merikeskus Forum Marinum kiinnostanee niitä, jotka pitävät merestä ja merenkulun historiasta”, Ressu vinkkaa.
Museossa on tarjolla vaihtuvia näyttelyitä ja kahvila. Rannassa taas voi ihailla komeaa museolaiva Suomen joutsenta.

Forum Marinum
Linnankatu 72
www.forum-marinum.fi