RegistrerenAanmelden

Foute winkelprijs is in het voordeel van de klant

Het gaat de goede richting uit met het aantal foute prijsaanduidingen in winkels. Na de recentste proef van de federale overheidsdienst economie blijkt dat het foutenpercentage is teruggevallen tot 2,8 procent van alle prijsaanduidingen. In september 2012 was gemiddeld nog 5 procent van de prijsaanduidingen in de rekken fout en dreigde minister van economie Johan Vande Lanotte met straffe boetes.

Bovendien, aldus de zelfstandigenorganisatie NSZ die de cijfers bekend maakte, zou de consument gemiddeld genomen misschien baat hebben bij die vergissingen.

Het aantal fouten in het nadeel van de consument (614 gevallen op 36.912 controles) is iets groter dan het aantal fouten in het voordeel (417 gevallen). Maar bij de fouten in het voordeel, gaat het om iets grotere bedragen. Wie alle 36.912 producten zou kopen, zou 476,75 euro verliezen aan te hoge prijzen, maar 905,46 euro winnen aan artikelen waarvoor te weinig werd aangerekend.

Je hebt recht op de geafficheerde lagere prijs

Is de geafficheerde prijs lager dan wat aan de kassa wordt aangerekend, dan heb je recht op die lagere prijs. De consumentenorganisatie Test-Aankoop (Prijs te betalen in winkel) stelt dat je als consument in die gevallen op je strepen moet staan. Een geafficheerde prijs is een “juridisch geldig aanbod”. De winkel mag het niet zomaar wegwimpelen als een vergissing. Weigert de winkelier, bel dan de economische inspectie. Op deze regel zijn 2 uitzonderingen: Overduidelijke en flagrante fouten (een 0 vergeten, een komma verkeerd geplaatst) en foute prijzen die zouden leiden tot verkoop met verlies.

Geen systeem om klant te pluimen

Foute prijzen zijn meestal een gevolg van een slechte administratie. Prijsaanpassingen zijn nu eemaal veel sneller in het kassasysteem gewijzigd dan overal in de winkel.

De aanpassing van de prijsaanduiding in de rekken is vaak ook geen prioriteit, hoewel ze dat uiteraard zou moeten zijn. Misschien is de mentaliteit onder druk van boetes wel aan het wijzigen.

Boetes verlaagd

De discussie over foute prijzen sleept al jaren aan. De recente dreigende taal van Vande Lanotte heeft zijn effect niet gemist, zei Christine Mattheeuws van de zelfstandigenorganisatie NSZ daarover in De Standaard. Bij winkels die tussen 1 en 10 procent fouten in het nadeel van de consument maken zou 1.000 euro per inbreuk (voor ketens) of 500 euro per inbreuk (bij zelfstandigen) opgelegd worden via minnelijke schikkingen. Bij een nog hoger percentage boetes zou de winkel voor de rechtbank gedaagd worden.

Op vraag van de sector heeft Vande Lanotte de ‘tarieven’ verlaagd tot 50 euro per inbreuk voor wie 1 tot 5 procent fouten maakt en 250 euro voor wie tussen 5 en 10 procent zit. Bovendien worden alleen fouten in het nadeel van de consument beboet.

Zou toch centen kosten

Foute prijsaanduidingen zouden de winkels ook met deze verlaagde tarieven serieus geld kosten. Uit de meest recente peiling van de FOD economie blijkt dat van de 200 gecontroleerde winkels er ‘maar’ 97 alle prijzen correct hadden. Dat is wel een verdubbeling ten opzichte van de vorige controle. Bij 18 winkels ging het in minder dan 1 procent van de gevallen mis. Alle anderen zouden beboet worden: bij 74 winkels was 1 tot 10 procent van de prijzen fout en bij 11 winkels meer dan 10 procent.

Tags: , , .

Jouw mening Geef nu je mening

  1. Daar weet ik alles van, bij VDS Electronics Kinrooi een reparatie aan een vooraf afgesproken prijs laten uitvoeren, en als je het komt halen wordt ineens 90,- meer aangerekend, dit was een vergissing van de verkoper, maar ik moest het toch betalen, anders kreeg ik het toestel niet mee.

    Ongepast?

Geef je mening

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.