RegistrerenAanmelden

Belgen laten ongeveer 40 miljoen € per maand aan beltegoed liggen

Belgen laten jaarlijks voor 500 miljoen € aan beltegoeden ongebruikt verloren gaan, per maand een dikke 40 miljoen €. Die cijfers diepte Test-Aankoop op naar aanleiding van een actie van de Nederlandse consumentenbond. In dat land vervalt maandelijks 68 miljoen euro aan ongebruikte belminuten en sms’jes.

“In 2011 kwamen wij aan schattingen van 500 miljoen euro per jaar”, zegt David Wiame van Test-Aankoop in Het Laatste Nieuws. “Of zo’n 40 miljoen euro per maand. Wij raden de consument aan om zo goed mogelijk de tarieven van de providers van mobiele telefonie te vergelijken, omdat die sterk van elkaar kunnen verschillen. Dat is ook het geval met voorafbetaalde of zogenaamde prepaidtarieven” Wanneer het tegoed op prepaidkaarten hangt af van operator tot operator.

Al actie in Nederland

De Nederlandse Consumentenbond is een petitie-actie gestart waarin de politiek gevraagd wordt iets te doen aan het ongebruikte beltegoed omdat de Nederlandse providers weigeren om de termijn van het beltegoed te verlengen.

Van actie is er ondanks gelijkaardige teveel betaalde bedragen in ons land geen sprake. “Bij een enquête naar het belgedrag van de Belg hebben wij voor tweeduizend deelnemers een profiel gecreëerd, waarna we die hun optimaal tarief toewezen. Uit die studie blijkt dat we jaarlijks allemaal 94 euro te veel betalen door verkeerde tarieven”, aldus Ivo Mechels Van Test-Aankoop. Het probleem is volgens Test-Aankoop dat de nieuwe telecomwet alle operatoren wel verplicht om ieder jaar hun klanten van het voordeligste tarief op de hoogte te brengen, maar dat zij natuurlijk geen voordeliger tarief bij een concurrent zullen aanprijzen.

Verantwoordelijkheid van de klant

Nu alle grote telecomoperatoren hun mobiele tarieven hebben gewijzigd, heeft Test-Aankoop nog eens uitgerekend wie de goedkoopste is. Volgens de consumentenorganisatie is Mobistar het goedkoopst voor de kleine en middelgrote verbruiker, en heeft Base het beste aanbod voor wie zijn gsm veel ter hand neemt. Belgacom en Telenet hebben in geen van de bellerprofielen het beste aanbod op de markt. Promoties werden niet inbegrepen in het onderzoek.

Beltegoed recupereren

Volgens Test-Aankoop is het positief dat er «eindelijk terug concurrentie op de markt is». Probleem in ons land is, en dat erkent ook de consumentenorgansiatie, dat mensen te weinig gebruik maken van rekenmodules om een voordelig en voor hen passend tariefplan te kiezen.

> Vergelijkingsmodule van Test-Aankoop
> Aanbieders.be
> Bestetarief.be (BIPT)

Blijf je alsnog met ongebruikt beltegoed zitten, dan is er nog een uitweg: betaallijn.be. Dat is een dienst die je een deel van je overtollige belwaarde terugbetaalt als je naar een betaalnummer belt.

Tags: , , .

Jouw mening Geef nu je mening

Er zijn nog geen reacties op “Belgen laten ongeveer 40 miljoen € per maand aan beltegoed liggen”.


Geef je mening

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.