Annonce
Annonce
onsdag 8. maj 2013
Jyllands-Posten Jyllands-Posten blogs

Profil

Jens Balle skriver om erhverv, finans og investeringspsykologi ud fra en interesse i, hvordan vi mennesker agerer. Følg på Twitter: @JensBalle

Baggrund:

Jens Balle er direktør i Handelsinvest, far, kæreste, triatlet, blogger og foredragsholder med mere end 25 års erfaring fra den finansielle sektor.

Til daglig direktør i Handelsinvest.

Andet:

Holdninger og udtryk er forfatterens egne og ikke nødvendigvis udtryk for hans arbejdsgivers synspunkt.

Sted:

Jylland (for det meste)

Website:

Besøg

Hulemænd i habitter

Sælg i maj og gå din vej

Dato: 6. maj, 2013

Emner:

 

 

Ordlegen passer også på dansk, selvom det lyder noget sejere på engelsk: Sell in May and go away. Men er der hold i udsagnet? Er det en god ide at sælge sine aktier og holde lidt sommerferie fra nu af?

En række tommelfingerregler har fundet vej til de finansielle markeder - også selvom validiteten i disse kan være svær at måle. Selvom mange vil hævde at vi ikke kan lære af historien fordi “denne gang er det anderledes” har jeg valgt at prøve at vurdere værdien af dette udsagn med udgangspunkt i historikken. Jeg tror der ligger meget læring gemt i historien. Også selvom sagen omkring Reinhart og Rogoff - som jo netop havde en bog med titlen “This Time Is Different” fordi analytikere altid bruger den vending når det passer ind i deres kram - har vist at selv meget troværdige og ærværdige analytikere kan tage fejl (de har dog responderet på kritikken, som de mener er forkert. Se mere her eller læs en interessant vinkel på denne historie fra Larry Summers her).

Så kan det betale sig at sælge i maj og gå sin vej? Jeg har anvendt data for det amerikanske aktieindeks Dow Jones Industrial i perioden 1950-april 2013. I denne periode er markedet steget imponerende 2963,86%. For nogen investorer er det dog ikke nok og de vil gerne søge at forbedre resultatet ved at hoppe ind og ud af markedet, for derved at forsøge at undgå de negative markeder. En metode kunne være at vælge at være ude af markedet i de historisk dårligste måneder. I denne graf viser jeg gennemsnittet af afkastene de enkelte måneder:

Gennemsnitlige afkast på amerikanske aktier (1950-2013) - egen tilvirkning

Gennemsnitlige afkast på amerikanske aktier (1950-2013) - egen tilvirkning

Grafen viser at månederne maj, juni, august og september er problemfyldte I GENNEMSNIT. Det taler således for en strategi om at sælge i maj. Men nu kan vi jo ikke investere i gennemsnit, og når man så kigger på det historiske udfaldsrum bliver det mere speget. For historisk har de nævnte måneder givet meget stor spredning på afkastet.

Gennemsnitlig afkast og udfaldsrum for afkast amerikanske aktier (1950-2013) - egen tilvirkning

Gennemsnitlig afkast og udfaldsrum for afkast amerikanske aktier (1950-2013) - egen tilvirkning

Historikken taler også imod taktikken, for der er også større sandsynlighed for positive afkast i de enkelte måneder:

Januar

65%

Februar

56%

Marts

66%

April

65%

Maj

50%

Juni

45%

Juli

60%

August

56%

September

37%

Oktober

60%

November

68%

December

71%

Tallet er sandsynligheden for at en måned giver positivt afkast. Den værste måned er september, hvor sandsynligheden for postitivt afkast kun er 37%. Alligevel er min konklusion, at rådet ikke kan bruges til ret meget. Jeg foretrækker at være i markedet hele året. Men det er heller ikke nemt, som det fremgår af dette Mark Twain citat:

Oktober - dette er en af de særligt farlige måneder at investere i aktier i. De andre farlige måneder er juli, januar, september, april, november, maj, marts, juni, december, august og februar.

Måske flere skulle lytte lidt mere til Warren Buffet, der har en langsigtet strategi og som ikke vil shorte aktier. Hør ham udtale sig her i forbindelse med aktionærmødet i Berkshire Hathaway:


P.S. Mine beregninger er ikke så teknisk krævende som de beregninger Reinhart og Rogoff udførte. Men skulle du have lyst til at efterprøve dem, finder du rå-dataene her. God fornøjelse.

 

 

 

Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her

Seneste kommentarer

skriver
16.04.13 11:04
Vi må jo bare håbe at masserne bliver klogere og indser mer-værdien af den langsigtede tankegang. Jeg tror vi kommer til at se mere af den - men Læs mere
skriver
16.04.13 10:35
Bitcoin får konkurrence i Sverige, hvor flere lokale valutaer er genopstået Læs mere
Karsten Aaen skriver
15.04.13 19:00
Alt er meget fint og korrekt her, Jens. Og jeg ert helt enig i dette - at man skal have fokus på det langsigtede strategiske mål og ikke på de Læs mere
skriver
12.04.13 14:51
Just Saying: Bitcoin nu i 60 efter at have været i 240 i forgårs - Læs mere
Niels Nielsen skriver
11.04.13 10:29
I min optik har Bitcoin protokollen samme fantastiske potentialte som TCP IP. Enten dør Bitcoin a et crash eller også vil valutaen vokse sig Læs mere

Arkiv

maj 2013  (1)

april 2013  (4)

marts 2013  (4)

februar 2013  (1)

januar 2013  (2)

december 2012  (1)

november 2012  (2)

oktober 2012  (4)

september 2012  (1)

august 2012  (2)

juli 2012  (3)

juni 2012  (3)