Sabtu, 13 April 2013

12:39 PTG
2
Assalamu'alaikum wbt.

Kalau kene dengan care, ramai rakan2 blogger akan selalu jenguk blog yang simple, kemas dan cantik, sebagai seorang blogger, terjahan daripada rakan2 blogger la yang dinginkan, betol tak? Same jer ngan aku, bukan sebab nak naikkan pageview ke ape, yang penting entri kite tu dibace walaupun tak dikomen. Template blog tu sendiri memainkan peranan penting nak tarik pelawat.

Macam mane nak tarik minat orang datang ke blog kite? Banyak cara sampai aku sendiri tak ingat tapi kat sini aku cume nak olah satu jer, bab hias blog sebab menghias blog ni banyak bagi kesan pada pembaca. Hias blog cantik2 tapi speed load page slow, takde guna jugak sebab kualiti loading page takde. Simple yang terlalu over sampai background pun takde tak menarik jugak kan. Iklan ngan widget bersepah, antara banyak yang ada dalam blog sekarang, tambah2 kalau tak teratur, dah macam pelawat blog tu masuk dalam rumah si blogger, huhuhu. Aku nak bagi tips yang aku reti ulas jer.

Widget
Jangan banyak sangat widget sampai melampau2 ke bawah, kadang2 tu ade jugak yang letak gambar sampai nun jauh ke footer, jenguh la pelawat nak skrol. Tambah plak, kalau letak banyak widget yang tak gune pun macam gambar dan biodata diri panjang2, bleh slow page nak load, kang tertido pelawat sebelom dapat load page tu. Ape salah nye kalau bukak satu entri dan hyperlinkkan kat sidebar, banyak tutorial kat luar sana.

Iklan
Ramai blogger sekarang yang daftar dan masukkan iklan dalam blog diorang terutama affiliate. Memang tak salah nak letak iklan tapi be considerate la kat pembaca sebab kalau takde pembaca, takde sape nak klik iklan tu, takde la income blog, betol tak? Cara letak iklan tu biar strategik dan jangan kasi bersepah. Bukak satu entri, bertimbun iklan letak walaupun kadang2 pembaca hanya tekan satu jer atau langsung tak tekan.

Simple
Jangan sampai terlalu simple, hanya sekadar sedap mata memandang. Cer tengok template blog yang digunakan oleh blogger2 lama, simple tapi sedap jer tengok walaupun backgroud hanya la abstrak jer. Widget yang diorang letak pun yang penting2 jer; archive, bloglist, pengomen.

Tu jer la yang boleh aku huraikan sikit2 sebab tak reti aku nak cakap benda2 macam ni, tak expert, huhu. Aku bagi kat atas tu ape yang aku rasa dan harap2 membantu la skit2. Hias blog tu jangan over, kadang2 bleh menyakit mata, lagi sakit kalau load page slow. Jadi seorang blogger tak susah kalau kene dengan cara, pembaca sndiri akan suke datang ke blog korang.

Wallahu'alam

2 komen:

  1. alyn suka simple..sedao mata memandang, dan tak serabut bila baca entri..:)

    BalasPadam
  2. wah betul tu paly,kdg2 xda idea nk buat entri,smbl bls komen n bls sggh,akk blogwalking blog kwn2.kdg2 smpi akk x jmp lgsg button komen sbb depa ni dh canggih benor he3...iklan hurm kdg2 kalau x kena cr psg mmg menyesakkan mata jelah.widget yg yg penting jelah.byk2 nnt blog berat tau.widget pun kdg2 mganggu pembacaan dan juga punyalah ssh nk tekan post a comment sbb selalu tertekan bunga2 atau daun2 berguguran tu hah adeih...

    BalasPadam

 
Like BlogPaly @ Facebook
Tweet Paly @ Twitter
Recommend Paly @ Google Plus
Follow Blog Paly