Idag letar vi skribenter i följande ämnen:

Mobbning

Under vårvintern har mobbning diskuterats alltmer. Växer problemet och vad ska man göra åt det? Läs (19) Skriv

Incidentberedskapen

Sverige saknade incidentberedskap när ryska flygplan övade mot svenska mål under påskhelgen. Läs (8) Skriv

Politik och PR

Aftonbladet har i en serie reportage granskat relationen mellan pr och politik. Är kritiken befogad? Läs (1) Skriv

Centerpartiet

Staffan Danielsson om Centerpartiet

Centerpartiets framtida vägval

Jag ger här mitt 8-punktsrecept för Centerpartiets framtida vägval; Håll fast kursen, fastna inte i egna ministrarnas fögderier, tillsätt en vice partiledare, ryt till mot orättvisor i sjukförsäkring och a-kassa, satsa på stad och land, driv integritetsfrågorna, förbättra integrationen och även Sveriges försvar, skriver Staffan Danielsson, riksdagsledamot (C).


Om författaren

Riksdagsledamot för Centerpartiet från Östergötland, tidigare ledamot av partistyrelsen.

På 1970-talet var Centerpartiet det stora borgerliga partiet med 25 procent av rösterna, och med en socialliberal politik för hela Sverige där grundtrygghet och rättvisa var ledstjärnor.

Tyvärr fastnade Centerpartiet i kärnkraften. Hur rätt vi än hade i vår skepticism så gjorde Centerpartiets fixering vid frågan att man krympte till ett enfrågeparti.

Centerpartiet bottnade vid 5,1 procent i valet 1998. Maud Olofsson tog över och återknöt till framgångsreceptet från 1970-talet. Detta ledde till att Allians för Sverige formades som nu har vunnit två val, samt att Centerpartiet lämnade fixeringen vid kärnkraften till förmån för en mer resultatinriktad och framsynt energipolitik.

Som bränsle i en nödvändig framtidsdialog inom Centerpartiet, en del av den svenska borgerligheten, lyfter jag fram följande 8-punktsrecept:

  • 1. Centerpartiet bör hålla fast vid sin politiska plattform; med ett starkt socialliberalt grundpatos, med miljö- och resursfrågorna i fokus tillsammans med en offensiv näringspolitik, med kamp för tillväxt i hela Sverige och med stor tyngd vid öppenhets- och integritetsfrågorna.
  • 2. Centerpartiet har liksom tidigare en samlad politik för alla samhällsområden och den får inte reduceras till enbart våra ministrars fögderier. Så har i betydande utsträckning skett och det är en farlig utveckling.
  • 3. Partiledarens enorma arbetsbörda som både partiledare och minister gör det viktigt att aktivt söka bredda ledarskapet. Därför bör vi välja en vice partiledare med tyngd och befogenheter, som kan avlasta en erfaren eller eventuellt ny partiledare och tydligt föra fram Centerpartiets politik utifrån vår riksdagsplattform och våra stämmobeslut.
  • 4. Det är utmärkt att Centerpartiet så starkt driver rättvisefrågor som ungas rätt till jobb, högre lägstapensioner och den grundtrygghet och solidaritet som en allmän A-kassa skulle innebära. Men vår röst måste ljuda mycket starkare och bredare. Vår gamla paroll om Grundtrygghet måste lyftas fram, vi måste ryta till om att människor inte får falla mellan ramarna. En allmän A-kassa koordinerad med sjukförsäkringen under en gemensam myndighet skulle ge en inkomsttrygghet utan det integritetsintrång som socialbidragsprövningen utgör, och skulle vara en befrielse för alla dem som idag orättmätigt knuffas ut ur systemen eller aldrig släpps in i dem.
  • 5. Det finns ingen motsättning mellan Centerpartiets arbete för tillväxt i hela landet och att vi äntligen åter börjar tränga in i de större städerna, tvärtom. Orsaken till att vi gick tillbaka på landsbygden är inte svår att analysera Vår lojalitet med de kompromisser som träffats inom alliansen vad gäller landsbygdens utveckling gjorde att alliansen framstod som enad och moderaterna som lika goda pådrivare som Centerpartiet i frågorna. Vi som sett det hela inifrån vet att det alltjämt är Centerpartiet som driver dessa frågor i regeringen, ofta i kamp med moderaterna och finansdepartementet. Exempel på detta kan vara skilda uppfattningar om behovet av mer resurser till järnvägsinvesteringar, och på moderat motstånd mot att likställa jordbrukets skatter med omvärldens. Centerpartiet måste inom ramen för ett fortsatt framgångsrikt allianssamarbete våga bli mycket tydligare i vad vi vill genomdriva, vad vi får igenom  men också var vi mött övermäktigt motstånd.
  • 6. Centerpartiet måste också starkt fortsätta att driva de viktiga integritetsfrågorna. Vi fick ju kritik i frågan om signalspaning (FRA-lagen). Att ta regeringsansvar innebär dock att ha även de plågsamt svåra avvägningarna i knäet, t ex mellan att både hävda människors integritet men också landets säkerhet. Centerpartiet drev fram en rad viktiga åtgärder för att stärka integritetsskyddet med ledning av vårt öppenhetsprogram, i lyhördhet också med den engagerade kritik som framfördes. Att vi likt andra länder och en mycket bred majoritet i Sveriges riksdag - och säkert i befolkningen - tvingas acceptera signalspaning under sträng kontroll, det är tyvärr realiteter som dagens värld och hotbilder motiverar och som varje ansvarstagande regering måste förhålla sig till.
  • 7. Integrationen för dem som invandrar eller flyr till Sverige har i stor utsträckning misslyckats, och här behövs krafttag. Självfallet ska Sverige ha en fortsatt öppen och generös politik på detta viktiga område. Det är rimligt att börja diskutera riktlinjer för hur många som Sverige årligen klarar av att ta emot och integrera. Idag sätter vi ett indirekt tak genom de regelverk vi har uppställt och den prövning som sker utifrån dem. Det är den naturliga grundprincipen, och det är ju uppenbart att med så oerhört många flyktingar i världen - tragik - klarar inte Sverige att ta emot alla som vill komma hit. Det är viktigt att sätta in stora biståndsinsatser i och kring konfliktområdena, och det är sannolikt att Sverige här kan göra mer.
  • 8. Inför nästa försvarsbeslut år 2014 bör frågan om försvarets resurser noga analyseras. Min bedömning är att mycket talar för att försvarsbudgeten bör höjas. Det är också rimligt att Sverige likt andra länder som en naturlig del i en kommande omvärldsanalys också behandlar frågan om våra militära samarbeten. Centerpartiet öppnade vid sin senaste partistämma för att "finns en bred politisk samsyn är centerpartiet berett att delta i en bred politisk analys av hur Sveriges militära samarbeten fungerar och kan utvecklas med länderna i EU, Norden och Nato."
    Centerpartiet känner en stor trygghet i det värde vi lägger vid Sveriges militära alliansfrihet. Men vi är samtidigt ett parti som vågar och vill analysera och diskutera utifrån hur verkligheten ser ut och utvecklas. Det har skett mycket stora förändringar i vår omvärld de senaste decennierna. Järnridån har fallit, många länder i Östra Europa är nu medlemmar i både EU och i Nato, och EUs försvars- och säkerhetspolitiska samarbete har utvecklats i hög grad. De nordiska länderna kommer att öka samarbetet på försvarsområdet, och var går gränserna för detta? Sverige har utsträckt sin deklarerade solidaritet om det värsta skulle hända till att utöver EU-länderna gälla även Norge och Island. Den tekniska utvecklingen på försvarsområdet gör länder alltmer beroende av ett nära och förtroendefullt samarbete med varandra.
    Finland är liksom Sverige militärt alliansfritt, och har regelbundet utan någon dramatik analyserat verkligheten även vad gäller sina militära samarbeten, medan Sverige knappast gjort detta i modern tid.
    Centerpartiets beslut ansluter också väl till det som en enig försvarsberedning konstaterade i december 2007; att Sveriges bi- och multilaterala militära samarbeten behöver analyseras och utvecklas.

Det är min övertygelse att Centerpartiets framtid är ljus. Vår politik utvecklar hela Sverige och är bra för både tätorter, städer och landsbygd.

Sverige behöver ett socialliberalt parti med Centerpartiets unika koppling till både stad och land, till både liberal utveckling och social rättvisa och till både ökad företagsamhet och ett starkt miljöengagemang.

 





Trackback URL: http://www.newsmill.se/trackback/32490

10 kommentarer I kommentarsfältet har kommentatorn juridiskt ansvar för sina inlägg.

Pinsamt Staffan!
Att du under punkt 6 hävdar en bred riksdagsmajoritet. Majoriteten var inte bred, och de kom till endast efter den gruppmobbing som alliansens partier ägnade sig åt.
Dessutom visar det du skriver att du har förstått väldigt lite av FRA-lagens konsekvenser. FRA har precis lika stor tillgång till vår personliga trafikdata nu, som innan ni ägnade er åt gruppmobbing för att med knapp nöd få till en riksdagsmajoritet.

Permalänk | Anmäl #1 Atha, 2011-01-26, 20:12

Ber att få instämma med Atha. Staffan Danielssons idoga försvar av FRA:s massavlyssning alltsedan våren 2007 rimmar inte alls med öppenhetsmanifestet. Den "stränga kontrollen" kläddes också av in på bara skinnet av Ekot i december. Den framstår helt klart som ett dåligt skämt. Kontrollorganet SIUN har t.ex. inte granskat det material som FRA har lämnat ut till andra länder. Det känns som en ganska central uppgift, eller hur? Nej, någon sträng kontroll är det absolut inte fråga om. Hur kontrollerar man förresten utfallet av en kvarts miljon sökbegrepp? Lycka till.

Enligt Datainspektionen saknar FRA också en tillfredsställande filtrering för att utestänga inrikestrafik. Även på den punkten fick kritikerna rätt. Myndigheten spanar dessutom på hjälporganisationer. Mysigt.

Staffan har även dålig koll på FRA:s trafikdatalagring. Eller också vill han inte förstå. Datainspektionen skrev i sin rapport att sannolikheten är hög för att vem som helst som kommunicerar i en sinalbärare som FRA är spanar på får sina trafikuppgifter lagrade. Det låter ju avgränsat och bra. Det kanske hade varit klädsamt om Centern m.fl. hade förklarat det för väljarna FÖRE omröstningen.

Men ni har en sista chans i slutet av året. Då ska ju regelverket utvärderas (ett ursprungligt C-förslag). Om Centern inte tar täten vid det tillfället och gör något drastiskt åt detta elända lagpaket, så är snacket om integritet bara munväder. Och den här gången räcker det inte med några kosmetiska förändringrar. We want change!

Permalänk | Anmäl #2 Jakob Hemmingsson, 2011-01-27, 00:42

Tycker att Staffan Danielssons åtta punkter är väldigt eftertänksamma kloka och andas nödvändiga förändringar i Svensk politik egentligen oberoende vad man har för partifärg.
Tycker det skulle vara tragiskt faktiskt om inte centerpartiet finns med efter 2014 i Sveriges Riksdag.
Jag tror också faktiskt att de skulle kunna vara en formel för att bryta upp blockpolitiken som jag inte gagnar Svenska medborgare över tiden.
Pkt 8 är bra men tyvärr kan vi inte vänta med nytt försvarsbeslut till 2014. Närområdesutvecklingen har sprungit ifrån försvarsbeslutet varför detta måste tidigareläggas,värnplikten återigen reaktiveras samt betydande anslagshöjningar kombinerat med en klokare resursanvändning och avvägningar mot vår operativa planering

Permalänk | Anmäl #3 jan-olov holm, 2011-01-27, 06:49

Det är ju ganska talande att punkt 6 inte är en framtidspunkt alls utan bara ett desperat försök att i efterhand rättfärdiga sveket i FRA frågan. Kan ju även notera att Staffan var för FRA förslaget även innan de kosmetiska förändringarna drevs igen under panikartade former.

Permalänk | Anmäl #4 Conny T, 2011-01-27, 09:09

Det är flera punkter där Danielsson uppehåller sig vid gårdagsfrågor istället för framtidsfrågor. FRA, har som nämnts redan beslutats, vill Danielson medverka till en omprövning?
Järnvägen är gårdagsteknik och absolut inget som är angeläget för centerns kärnväljare på landsbygden. Där är det vägar och bil som gäller.
Klimathotet är avslöjat som en bluff. Miljöfrågorna har flyttats fram så att de allvarligt hotar äganderätten, nu senast i den försämrade grundlagen som antogs i tysthet i östas. Enligt de flesta borgerliga teorier om äganderätt och miljö så försvaras miljön bäst när ägarna själva får sköta sin egendom och leva med sina beslut. Det har också historisk visat sig vara så.
Centern har lång väg kvar.

Permalänk | Anmäl #5 Mats Jangdal, 2011-01-27, 10:07

Sorry, centern har totalt förverkat sin roll i svensk politik, det bästa är nu att partiet dör sotdöden (pga sin uppvisade konformism och politisk korrekthet). Hade detta varit skrivet innan SD blev en kraft att räkna med hade det varit en annan sak. Det kommer dock att räcka med moderaterna och SD i mitten i framtiden.

Permalänk | Anmäl #6 Calle Bengtsson, 2011-01-27, 12:51

FRA motståndarnaär liten men högljudd minoritet, att försöka skaffa sig pluspoäng hör denna lilla aparta grupp är förmodligen kontraproduktivt opioninsmässigt.

Permalänk | Anmäl #7 Calle Bengtsson, 2011-01-27, 16:53

#7: Ja, du, Calle. Den lilla högljudda minoriteten var bara ett par timmar ifrån att tillfoga regeringen Reinfeldt ett svidande nederlag i juni 2008. Det var först när operation övertalning inletts och förtäckta hot framförts till kritiska ledamöter, som alliansen med mycket knapp majoritet lyckades lotsa FRA-lagen genom riksdagen. Vittnesmålen är många.

Krismötena inom riksdagsgrupperna avlöste varandra under dagen, även efter det att debatten i kammaren hade inletts. Ett antal garvade riksdagsjournalister deklarerade att hela hanteringen var unik. Jag fäste mig särskilt vid att K-G Bergström sa att han aldrig varit med om något liknande under alla sina år som politisk reporter. Ja,man skulle nog kunna beteckna hela processen som apart.

Just därför tror jag man ska vara försiktig med att uttala sig om hur stor majoritet som egentligen står bakom signalspaningslagen. Många liberaler tappade hur som helst förtroendet för politikerna den dagen. I det hänseendet kan FRA-frågan sägas ha blivit en vattendelare i svensk politik.

Permalänk | Anmäl #8 Jakob Hemmingsson, 2011-01-27, 19:58

#7 Calle Bengtsson: Sommaren 2008, efter det att lagen klubbades igenom, var det fler negativa än positiva röster ute för FRA. 34 procent för, 23 procent mot. Titta i SOM-undersökningen för 2008.

Ett socialliberalt parti ville utan tvekan ha ställt sig på den enskildes sida, och röstat ner ett förslag om massövervakning. Nu gjorde inte Centerpartiet det, och därför står Staffan Danielssons pkt 6 (som flera andra mycket riktigt skriver) i kontrast till det andra han säger.

Permalänk | Anmäl #9 Erik Iversen, 2011-01-27, 20:01

Tja, att c tänker sluta att driva på balkaniseringen av sverige var ju goda nyheter. Tyvärr har centern ingen trovärdighet här. De kommer med halvkvädna sånger när de har kniven mot strupen och andra dragit det tunga lasset, försöker snylta.

Men om ni menar allvar så vore en god början att stå upp för demokratin för att försöka återvinna litet trovärdighet? Som du och alla politiker vet så har er massinvandringspolitik aldrig haft folkligt stöd. Och ni har aldrig skaffat er folkligt mandat genom en folkomröstning eller genom att göra det till den största valfrågan i ett val. Vore det inte en bra ide om det hölls offentliga rättegångar mot de journalister och de politiker som betett sig som autokrater? Som svikit det förtroende de fått ifrån medborgarna att värna medborgarnas intressen? Som med lögn och propaganda och svek drivit en politik mot sina egna medborgare?
Jamenar, vore det inte att försvara demokratin att straffa de som förbrutit sig mot den? Om de skyldiga straffades så skulle det också bli lättare för folk i gemen att sträcka ut en hand till våra nya landsmän? Det vore bra integrationspolitik helt enkelt.

Det tycker jag vore en bra fråga för centern att driva, då kanske ni skulle kunna ändra bilden av er själva från vad den är nu till något som inte omedelbart ger motbjudande associationer?

Permalänk | Anmäl #10 Martin A, 2011-07-07, 13:33

Kommentarsfältet är stängt på denna artikel.



annons:
annons:

Newsmill-bloggen

Newsmill till TV4 News

 Nyhetsbolaget, som bla producerar Nyheterna i TV4 och TV4 News tar över Newsmill. För våra ...

annons:
annons:

Om Newsmill

Newsmill är det första sociala mediet i Sverige som spinner kring nyheter och debatt. Vi publicerar varje dag olika personer med exklusiv kunskap om dagens viktiga händelser. Om du har egna erfarenheter av de frågor vi tar upp kan du omedelbart medverka i debatten. Newsmill är en del av TV4-gruppen.

 

Läs mer om Newsmill

Newsmill-bloggen

Newsmill till TV4 News

 Nyhetsbolaget, som bla producerar Nyheterna i TV4 och TV4 News tar över Newsmill. För våra ...

Vad är att Milla?

Millningen är ett sätt att kommentera med känslor. Du väljer ett ord eller ett namn som du vill mäta i opinionen och läsarna kommenterar genom att välja en av fyra känslolägen som representeras av fyra färger. Rött är arg, blått är glad, grön nyfiken och gult är uttråkad. Resultatet visas direkt och rubriken på artikeln färgas med den färg som de flesta väljer.


 
© 2008 Newsmill. All rights reserved.