ETUSIVU KARTANO HEVOSET PONIT TOIMINTA

Eshebrew

virtuaalihevonen | a sim game horse
nimi: Eshebrew rekisterinumero: VH06-012-7868
sukupuoli: tamma rotu: hollantilainen puoliverinen
syntymäpäivä: 23.01.2009 4-vuotissyntymäpäivä: 23.05.2009 (10-vuotias)
väri: rautiaankimo säkäkorkeus: 162 cm
omistaja: Chiara (VRL-01123), Venice kasvattaja: Marco van Basten
painotus: esteratsastus koulutustaso: helppo B, 150 cm

kuvat © Chiara

Eshebrew tavoittelee ERJ:n, ERL:n, sekä YLA:n laatuarvostelupalkintojaEshebrew eli tutummin Essi on itsepäinen puoliveritamma. Se haluaa määrätä itse, minne se menee, miten se menee ja milloin se menee, joten sen kanssa täytyy tietää, mitä siltä haluaa. Kun Essin kanssa pääsee yhteisymmärrykseen se on todella mukava tamma, jonka kanssa on ilo työskennellä . Essin karsinaan ei ole vierailla asiaa, joten se täytyy hoitaa pesupaikalla tai käytävällä. Siellä Essi on oppinut käyttäytymään, joten mitään suurempia äksyilyjä ei hoitaessa nähdä. Harjaaminen ja kavioiden putsaus onnistuu helposti ja nopeasti. Essin varustaminenkaan ei tuota ongelmia, se ottaa kuolaimet nätisti suuhunsa ja antaa asettaa satulan selkäänsä. Satulavyötä kiristäessä Essi luimii ja näyttelee hampaitaan, mutta ei se mitään tee. Pestäessä Essi on nätisti, eikä se hermostu, vaikka se vähän kastuisikin. Pään kastuminen ei ole sen mieleen, mutta se ei ole kovinkaan erikoista.

Ratsastettaessa Essi on reipas ja pirteä. Kun ratsastaja vielä säätää jalustimia ja kiristää satulavyötä saattaa Essi olla jo puolimatkassa kohti uraa. Vaikka tamma onkin jo ihan hyvässä iässä, se käyttäytyy välillä kuin mikäkin varsa. Kesken laukkapätkän saattaa tulla muutaman pukinsarja, tai sitten se näkee erilaisia maneesimörköjä sielläsuntäällä. Se kuitenkin rauhoittuu kun on saanut purettua energiaansa johonkin, kuten vaikka sille erittäin mieluisaan esteratsastukseen. Essin askeleet ovat todella nopeita ja lyhyitä, mutta samalla kuitenkin ilmavia ja tasaisia, sen selässä on mukava istua. Essi kuuntelee myös istunta-apuja hyvin, joten sen saa tekemään haluamansa pienillä, lähes näkymättömillä avuilla.

Esteillä Essi on todella hurmaava. Se kuuntelee ratsastajan apuja hyvin, mutta tekee silti omia ratkaisujaan, jotka eivät ole aina parempia kuin ratsastajan. Essi menee radalla täysiä, ja hyppää esteiden yli sulavasti. Se yleensä katsoo itse sopivat askeleet esteiden väliin, joten usein ratsastajan ei tarvitse kuin mennä esteen yli hevosen kanssa. Essin kanssa on erittäin tärkeää muistaa hyppyyn mukautuminen. Jos Essin kanssa jää vaikka sen suusta kiinni, se yleensä pudottaa esteen. Essi onkin erittäin tarkka siitä, minkälaisia sille annetut avut ovat, jos ne ovat neidin mielestä liian kovat, se kyllä ilmaisee sen jollain tavalla. Pienempiä esteitä Essi ei oikein kunnioita, vaan se kävelee niiden yli. Jos sen kanssa mennään esimerkiksi kavaletteja joilla pitäisi vaihtaa laukka, Essi vain astuu niiden yli, ja vaihtaa laukan niiden jälkeen. Suuremmat esteet taas ovat Essille todella paljon mieleen. Se kiitää niille ja hyppää todella lennokkaasti yli, jolloin ratsastajan kasvoille valahtaa todella ylpeä ilme ”katsokaapas nyt kun mun poni hyppää”. Maastoesteillä Essi laukkaa täyttä, ja kuuntelee normaalia tarkemmin, mitä ratsastaja sille kertoo. Se onkin maastoesteillä todella miellyttävä ratsu, sillä se oikeasti kuuntelee apuja paremmin kuin muulloin ratsastettaessa. Se kuitenkin epäröi hypätä niille erikoisemmista tilanteista, sillä Essillä ei ole niistä kovin suurta kokemusta. Kuitenkin se menee niiden yli, tavalla tai toisella.

Kouluratsastus ei ole Essin mielipuuhia. Siellä se ei saa tehdä omia päätöksiään, vaan sen täytyy kuunnella kärsivällisesti ratsastajaansa. Essi kyllä osaisi, mutta se ei vain keskity. Ja kun Essi tekee mitä huvittaa, myös ratsastajan aika menee siihen, että se saisi Essin rauhoittumaan. Jos ja kun Essin sitten saa keskittymään edes vähän tekemäänsä, sen liikkeet ovat hienoja, ja se kuuntelee apuja. Joskus Essi käyttäytyy hyvin pelkällä istunnalla ja joskus pitää todellakin ottaa käyttöön raippa ja pohkeella isku. Tälläkin hevosella siis on hyvät ja huonot päivänsä.

Muiden hevosten seurassa Essi on se johtaja. Se ei voi sietää muiden hevosten tulemista sen alueelle, siksi se onkin omassa tarhassaan. Taluttaessa Essi kulkee taluttajan takana, jonkin matkan päässä, ja yrittää päästä itse valitsemaan, minne haluaa mennä. Kuitenkin se aina menee minne sen pitää, vaikka sitten pienen mielenosoituksen jälkeen.

Kisoissa Essi aluksi vain tutkii malttamattomana ympäristöä korvat hörössä, ja reagoi pienimpiinkin ääniin ja liikkeisiin. Se kuitenkin rauhoittuu viimeistään verryttelyissä, jolloin se on parhaimmillaan. Esimerkiksi esteverryttelyssä Essi hyppää todella hienosti ja kauniisti, jolloin ratsastaja luottaa siihen suorituksessa vähän liikaakin. Silloin Essi ei kuitenkaan välttämättä menekään niin hienosti, vaan tarvitsee ratsastajan tukea normaalisti. Koulukisoissa Essi yleensä menee nätisti, kun sen kanssa on verrytellyt ja purkanut sen energioita tarpeeksi. Tästä hevosesta on moneksi, mutta esteet ovat silti sen juttu.

i: Tevreden M
EVM, 156 cm, rnkm
ii: Geflipt
EVM
iii: Efreghit
EVM
iie: Plausfreden
EVM
ie: Vrouwe
EVM
iei: Huufre B
EVM
iee: Uelrica
EVM
e: Wredrika
EVM, 165 cm, vrt
ei: Schouder
EVM
eii: Haarendr
EVM
eie: Chorreu
EVM
ee: Zich Boena
EVM
eei: Zichos
EVM
eee: Belladeau
EVM

Essin isä Tevreden M on estepainotteinen Hollantilainen puoliverinen. Tämä ori asustaa Hollantilaisella Paard-tallilla ja sen omistaa John Heitinga, joka ratsastaa kansallisella tasolla esteitä. Hevonen on omistajansa kanssa palkittu moneen kertaan erilaisissa kisoissa ja tapahtumissa ympärimaailmaa, mutta nykyään herrat ovat keskittyneet kotimaansa valloittamiseen. Tevreden M on kantakirjattu ori, jonka varsat ovat Hollannissa kysyttyjä. Hevonen on myös laatuarvosteltu hyvillä tuloksilla, ja sen ulkoinen olemus hämmästyttää aina kun sen näkee. Luonteeltaan ori on herkkä, mutta kuitenkin rauhallinen. Sen omistaja on kuvaillut hevostaan "mukavaksi työkaveriksi, joka tekee aina kaiken suurella sydämellä". Tevreden M on tunnettu myös upeista hyppy suorituksustaan, ja sen työskentelyä on ilo katsella.

Essin emä Wredrika on Hollantilainen puoliverinen. Tamma on kenttäpainotteinen, ja sen omistaa Essin kasvattaja Marco van Basten. Wredrika on vähemmmän tunnettu tamma, mutta sen varsoja löytyy ympäri eurooppaa. Tamma kilpailee omistajansa kanssa eripuolella Hollantia kenttäkilpailuissa. Se on laatuarvosteltu kohtalaisilla tuloksilla, mutta kiinnostut sitä kohtaan on kasvamassa, sillä sen jälkeläiset ovat menestyneet, varsinkin esteratsastuksessa.


JÄLKELÄISET

24.11.2012, ori, Maraschino venice (i: Marquering)
06.03.2013, ori, Byzanthine Venice (i: Accord)


KUULUMISIA

Essi on päässyt nyt uudestaan kilpahevosteni joukkoon pienen loukkaantumisen jälkeen ja napannut heti sijoitukset vaikka kuinka monesta luokasta. Essi on mielestäni kaunistunut kovasti viime aikoina, kun se on saanut lihaa luidensa päälle. Tänään verryttelimme huolella vielä viime viikon kilpailuiden rankkuus mielessä ja tamma oli oikein kiva. Pitkät matkustusvälit eivät ole Eshebrewille kovin mieluisia ja tama stressaa helposti. Tämän takia Essi tarvitsee extrapitkän kevyen jakson aina rankempien jälkeen.
10.08.2012

Tänään varasin hetken Essille. Harjasin tamman nopeasti, joskin pienoisia ongelmia oli erimielisyyksien takia. Maneesissa selkään nousemisessa oli hieman vaikeuksia, sillä tamma ei malttanut seistä hetkeäkään paikoillaan. Alkuverryttelyt menivät yhteisen sävelen löytämiseen, mutta ei aikaakaan kuin se löytyi ja sain tamman kulkemaan todella nätisti. Tein myös paljon käyntiin siirtymisiä ja pysähdyksiä kontrollin parantamiseksi. Ne onnistuivat ihan kivasti ja huomasin miten helposti Essi toimii pelkällä istunnalla. Olin aikaisemmin päivällä rakentanut maneesiin jumppasarjan jota olin siis ajatellut hyppääväni Essin kanssa. Essin hoitaja inda oli tullut maneesiin katsomaan ratsastustani ja lupasi nostaa esteitä tarvittaessa. Ensimmäisellä kerralla esteet olivat verryttelyn vuoksi alle metrissä. Ensimmäisellä kerralla havaittavissa ei ollut muita ongelmia kuin liian nopea tempo, joka hankaloitti hieman laukkamäärän pysymistä tarkoitetussa määrässä. Toisella kerralla esteiden noustua sain kuitenkin Essin rauhoitettua ja hypyt onnistuivat vielä paremmin. Ratsastin vielä muutaman kerran sarjan indan nostaessa esteitä. Annoin indan ratsastaa Essillä loppuverryttelyt ja hoitaa tamma loppuun. Sillä aikaa kun inda verrytteli Essiä, purin sarjan esteet pois.
07.11.2009


VALMENNUSPÄIVÄKIRJA

yksityinen estevalmennus 02.11.2009, valmentajana Reprobate
Saavuitte kentälle reippaasti. Pystyttelin teille kolme estettä, yhden ison ristikon, yhden pystyn sekä yhden okserin. Lämmittelyiksi hyppäsitte muutaman kerran 70cm ristikon. Teidän meno näytti ihan hyvältä, joten ajattelin korottaa ristikon 120cm ja kaksi muuta olisi 140cm korkeita. Nyt tamma alkoi kuumumaan, kun suuntasitte ristikolle, jonka jälkeen oli edessä pysty sekä okseri. Essi meni vähän liian vauhdikkaasti ristikolle, jolloin tamman askelvälit olivat väärät ja tamma joutui korjaamaan juuri ennen estettä. Este kuitenkin ylittyi ja pysyit selässä vaikka näyttikin siltä, että meinaat tippua. Pystylle suunnatessa tamma ryösti ja ohjat tipahtivat käsistäsi, jonka seuraksena oli kieltäytyminen. Käskin teitä ottamaan uusiksi menon pystylle. Nyt pidätit tammaa hyvin ja este ylittyi. Okserille mentessä pidit tamman hyvin kurissa ja viimeinen este onnistui todella hyvin. Hyppäsitte radan pariin kertaan vielä, täysin puhtaasti suorittaen. Ravailit jonkin aikaa, jonka jälkeen teitte loppu käynnit.

yksityinen estevalmennus 20.10.2009, valmentajana 'Raccoon
Kiperä talviaamu oli vaihtunut lämpimäksi päiväksi. Pihalla paistoi aurinko ja taivas oli lähes pilvetön. Saavuit Essin kanssa kentälle. Tamma katseli kenttää korvat höröllä, mutta tallusti reippaasti eteenpäin kentälle kaartoon. Kun nousit selkään se alkoi hiljalleen siirtymään kohti uraa. Pidättelin Essiä sinulle kun kiristit vyön ja säädit jalustimet. Kun kaikki oli valmista, lähditte käyntäämään vasempaan kierrokseen. Menitte molempiin suuntiin käyntejä jonkin aikaa kunnes ott ohjat ja lähditte reipasta ravia eteenpäin. Asetin kummallekkin kokorataleikkaan alkuun ja loppuun estepylväät ja aloitte mennä sitä kuin "kahdeksikkoa". Kokorataleikkojen välissä oli aluksi hankala muistaa kevennysten vaihdokset, mutta kyllä se siitä loppua kohden ;) Menitte takaisin uralle ja vaihdoitte suuntaa. Tähän suuntaan menitte harjoitusravia. Pitkillä sivulla teitte ravin lisäystä ja lyhyillä taas tavallisesti. Nostin 2 toisen kokorataleikkaan estettä 80 senttimetriin. Ennen hyppäämistä otitte kuitenkin suunna vaihdoksen ja muutaman laukan noston. Lisäksi teitte vielä laukka voltteja. Seuraavaksi aloitte hyppäämään kahden esteen sarjaa pitkällä välillä. Nostit laukan ja lähestyit kohti ensimmäistä estettä joka meni puhtaasti yli. Toinenkin meni puhtaasti, hienoa! Toisella kerralla meni hyvin ensimmäiseen esteeseen asti, kunnes menivät askeleet jotenkin sekaisin ja hypystö tuli hiukan epävarma. Puomi tippui. Nostin sen takaisin ja tulitte uudestaan. Nyt menitte puhtaasti kokonaan ja hyvällä vauhdilla. Tulitte vielä toiseen suuntaan kerran ja sitten otitte loppuraveihin. Reippauden takia jouduit tekemään muutamia puolipidätteitä. Lopuksi käyntiin. Meni todella hienosti!


KILPAILUKALENTERI

ERJ-esteratsastus (72 sijoitusta, joista 12 voittoja ja 2 ERJ-cup sijoituksia)
31.10.2009, Longjump Thoroughbreds, ERJ, 150 cm, 3/30
31.10.2009, Longjump Thoroughbreds, ERJ, 150 cm, 4/30
01.11.2009, Longjump Thoroughbreds, ERJ, 140 cm, 2/30
01.11.2009, Longjump Thoroughbreds, ERJ, 150 cm, 4/30
02.11.2009, Longjump Thoroughbreds, ERJ, 140 cm, 4/30
02.11.2009, Longjump Thoroughbreds, ERJ, 140 cm, 3/30
02.11.2009, Longjump Thoroughbreds, ERJ, 140 cm, 5/30
02.11.2009, Longjump Thoroughbreds, ERJ, 140 cm, 4/30
02.11.2009, Longjump Thoroughbreds, ERJ, 150 cm, 5/30
02.11.2009, Longjump Thoroughbreds, ERJ, 150 cm, 1/30
03.11.2009, Longjump Thoroughbreds, ERJ, 140 cm, 3/30
03.11.2009, Longjump Thoroughbreds, ERJ, 140 cm, 3/30
03.11.2009, Longjump Thoroughbreds, ERJ, 140 cm, 3/30
04.11.2009, Longjump Thoroughbreds, ERJ, 140 cm, 4/30
04.11.2009, Longjump Thoroughbreds, ERJ, 150 cm, 2/30
19.11.2009, Longjump Thoroughbreds, ERJ, 140 cm, 2/30
19.11.2009, Longjump Thoroughbreds, ERJ, 140 cm, 5/30
19.11.2009, Longjump Thoroughbreds, ERJ, 140 cm, 4/30
19.11.2009, Longjump Thoroughbreds, ERJ, 150 cm, 4/30
19.11.2009, Longjump Thoroughbreds, ERJ, 150 cm, 2/30
20.11.2009, Longjump Thoroughbreds, ERJ, 150 cm, 5/30
21.11.2009, Longjump Thoroughbreds, ERJ, 140 cm, 1/30
21.11.2009, Longjump Thoroughbreds, ERJ, 150 cm, 3/30
21.11.2009, Longjump Thoroughbreds, ERJ, 150 cm, 4/30
22.11.2009, Longjump Thoroughbreds, ERJ, 150 cm, 2/30
22.11.2009, Longjump Thoroughbreds, ERJ, 150 cm, 1/30
23.11.2009, Longjump Thoroughbreds, ERJ, 150 cm, 1/30
31.07.2012, Graftham stud, ERJ, 140 cm, 2/60
02.08.2012, Dark Side Trakehners, ERJ, 150 cm, 5/30
04.08.2012, Dark Side Trakehners, ERJ, 150 cm, 2/30
06.08.2012, Dark Side Trakehners, ERJ, 150 cm, 1/30
06.08.2012, Solo, ERJ, 150 cm, 2/40
09.08.2012, Solo, ERJ, 150 cm, 4/40
11.08.2012, Dark Side Trakehners, ERJ, 150 cm, 4/30
13.08.2012, Dark Side Trakehners, ERJ, 150 cm, 4/30
18.08.2012, Dark Side Trakehners, 150 cm, 1/30
19.08.2012, Oldsfellin Kartano, ERJ, 150 cm, 2/30
21.08.2012, Oldsfellin Kartano, ERJ, 150 cm, 4/30
28.08.2012, Venice, ERJ, 150 cm, 4/30
01.09.2012, Venice, ERJ, 150 cm, 1/30
07.09.2012, Cornell, ERJ, 150 cm, 2/50
08.09.2012, Nonshein, ERJ, 140 cm, 1/30
10.09.2012, Nonshein, ERJ, 140 cm, 5/30
14.09.2012, Gs Warmbloods, ERJ, 150 cm, 5/50
15.09.2012, Hayes Stable, ERJ, 150 cm, 1/26
18.09.2012, Castor racing center, ERJ, 150 cm, 4/30
28.09.2012, Koston suomenhevoset, ERJ, 130 cm, 2/60
29.09.2012, Koston suomenhevoset, ERJ, 120 cm, 7/60
29.09.2012, CabinetRiders, ERJ, 150 cm, 5/40
30.09.2012, CabinetRiders, ERJ, 150 cm, 6/40
01.10.2012, Latun talli, ERJ, 120 cm, 2/30
01.10.2012, Dark Side Trakehners, ERJ, 150 cm, 4/30
02.10.2012, Dark Side Trakehners, ERJ, 150 cm, 1/30
03.12.2012, Dark Side Trakehners, ERJ, 150 cm, 5/30
06.12.2012, Dark Side Trakehners, ERJ, 150 cm, 3/40
28.02.2013, Dark Side Trakehners, ERJ-cup, 130 cm, 5/151
16.03.2013, KK Stewart, ERJ, 100 cm, 5/40
19.03.2013, Konkkaronkka, ERJ, 110 cm, 6/40
25.03.2013, Krypton Brandenburgers, 150 cm, 1/30
26.03.2013, Krypton Brandenburgers, 150 cm, 3/30
28.03.2013, Breawa, ERJ, 150 cm, 5/30
29.03.2013, Breawa, ERJ, 150 cm, 1/30
29.03.2013, Krypton Brandenburgers, 150 cm, 5/30
31.03.2013, Krypton Brandenburgers, 150 cm, 4/30
01.04.2013, Krypton Brandenburgers, 150 cm, 4/30
02.04.2013, Krypton Brandenburgers, 150 cm, 4/30
03.04.2013, Krypton Brandenburgers, 150 cm, 1/30
04.04.2013, Mêl Seren, ERJ, 150 cm, 3/30
06.04.2013, Krypton Brandenburgers, 150 cm, 3/30
09.04.2013, Mêl Seren, ERJ, 150 cm, 5/30
10.04.2013, Mêl Seren, ERJ, 150 cm, 2/30

Valid XHTML 1.0 Strict
Ulkoasu & tekstit © Chiara
Kuvat © Chiara