Fii la curent cu cele mai importante ştiri ale zilei
REALITATEA.NET pe Facebook REALITATEA.NET pe Twitter REALITATEA.NET pe Pinterest REALITATEA.NET pe RSS REALITATEA.NET pe Newsletter REALITATEA.NET pe Youtube
VIDEO

Preşedintele Băsescu a decorat marţi o sută de glorii ale fotbalului românesc din ultimii 50 de ani

Fotbal intern

După fostele glorii, a fost decorată şi actuala echipă naţională, care s-a calificat la EURO 2008
După fostele glorii, a fost decorată şi actuala echipă naţională, care s-a calificat la EURO 2008
Preşedintele Traian Băsescu a decorat, marţi, aproximativ o sută de reprezentanţi a şase generaţii de fotbalişti, începând cu cei care erau juniori în 1962 şi până la vedetele actuale ale naţionalei.

Şeful statului a precizat, la începutul evenimentului, după ce a fost întâmpinat cu aplauze de către fotbalişti, că iniţial ceremonia a fost programată în noiembrie, dar a fost amânată din cauza alegerilor, pentru a nu se da o conotaţie politică evenimentului.

Preşedintele a oferit distincţii la aproximtiv o sută de jucători, fotbalişti, antrenori şi arbitri, începând cu juniorii din 1962 şi cu participanţii la Campionatul mondial din Mexic, care a avut loc în 1970. Printre aceşti adin urmă, alături de Corenel Dinu sau Necula Răducanu, a fost prezent şi Alexandru Neagu, în cârje. Şeful statului a venit până la el pentru a-i oferi decoraţia şi a insistat ca fostul fotbalist să stea pe scaun în timpul ceremoniei, însă acesta a refuzat.

Steliştii care au fost în 1986 campionii Europei au primit Ordinul Meritul Sportiv clasa a II-a, în vreme ce antrenorului Emeric Ienei i-a fost conferit Ordinul Meritul Sportiv clasa a II-a cu 1 baretă, Preşedinţia neuitându-i nici pe preparatorii fizice de atunci.

Prin cei decoraţi s-au mai aflat şi nume ca Ilie Balaci sau Gino Iorgulescu. Băsescu a decorat totodată numele mari ale generaţiei 1990-2000. Astfel, Gheorghe Hagi a primit Ordinul Meritul Sportiv clasa a II-a, în vreme ce alţi peste treizeci au fost decoraţi cu Ordinul Meritul Sportiv clasa a III-a. Printre cei prezenţi s-au numărat Rodion Cămătaru, Silviu Lung, Dorin Mateuţ, Viorel Moldovan, Basarab Panduru, Bogdan Stelea, în vreme ce nume ca Ilie Dumitrescu, Florin Prunea, Florin Răducioiu sau Mircea Rednic au absentat de la eveniment, deşi au primit şi ei distincţii.

A venit apoi lotului naţionalei, decorată pentru calificarea la turneul european din 2008. Preşedintele FRF, Mircea Sandu, şi o serie de alţi oficiali au primit Ordinul Meritul Sportiv clasa a III-a. Nicolae Dică, Dorin Goian, Bănel Nicoliţă şi George Ogăraru au primit medalia Meritul Sportiv, clasa a II-a, cu 2 barete, lotul naţionalei - inclusiv Cristi Chivu şi Adrian Mutu - fiind decoraţi cu Medalia Meritul Sportiv, clasa a III-a.

La capitolul momente inedite, Chivu i-a oferit şefului statului un tricou inscripţionat cu numele şefului statului şi fără număr, iar Mutu o minge semnată de jucători. Arbitrul Nicolae Rainea a fost decorat cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de ofiţer, iar Ion Crăciunescu şi Adrian Porumboiu cu ordinul Meritul Sportiv clasa a III-a. Crăciunescu i-a oferit şefului statului, ca dar, un cartonaş roşu şi un fluier.

În discursul său, şeful statului le-a mulţumit celor şase generaţii de fotbalişti şi antrenori pentru dăruirea şi sacrifiul de care au dat dovadă. "Ceea ce aţi făcut dumneavoastră din 1962 încoace a fost să ne dăruiţi bucurii, să ne daţi demnitate, să ne faceţi să simţim supărare uneori", a spus Băsescu. El le-a urat mult succes în continuare, mai ales la Campionatul European. "Orice aţi face, ne rămâneţi dragi şi asta e", a conchis preşedintele.

Din partea fotbaliştilor a luat cuvântul Mircea Sandu, care a apreciat drept "emoţionantă" întâlnirea atâtor generaţii. El a făcut o menţiune legată de "stârpirea lozincilor rasiste" şi nevoia de fair-play. "Succes dumneavoastră şi nouă", a încheiat preşedintele FRF. Drept concluzie, Băsescu a reamintit că ideea de a-i decora i-a venit după moartea lui Nicolae Dobrin. Şeful statului a ciocnit apoi cu fotbaliştii un pahar de şampanie şi s-a întreţinut pe subiecte fotbalistice cu Ienei, Hagi şi Răducanu.

Daca ti-a placut articolul, urmareste REALITATEA.NET pe FACEBOOK!

LIBERTATEA.RO
COSMOPOLITAN | ECUISINE
Cosmopolitan.ro
Cele mai reusite filme de groaza
STIRI | REALITATEA.NET
18 Octombrie, 17:58
ecuisine.ro
Tort cu mere
STIRI | REALITATEA.NET
19 Octombrie, 08:46
print
Upload fişiere:Trimite
CELE MAI NOI ŞTIRI
CELE MAI CITITE ŞTIRI 3h 24h 7z 30z
Joburi
CELE MAI COMENTATE ŞTIRI
REALITATEA.NET foloseste cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigarii implică acceptarea lor. Află mai multe. X
Urmărește-ne

Urmărește REALITATEA.NET