Spelmekanik med Eurogamer.se - del 4

Fyller bossar fortfarande en funktion?

Detta är den fjärde delen i en serie artiklar om spelmekanik på Eurogamer.se. Regelbundet tar vi upp ett beteende eller en företeelse som är vanlig i spel men som tål att diskuteras och vridas på, gärna med glimten i ögat.

Kanske kommer vi tillsammans på någon bra ersättning eller komplement? I vilket fall kan vi ha roligt i diskussionerna och känna igen oss i varandras berättelser om hur vi brukar spela.

I första delen diskuterade vi snabbresandets fördelar och nackdelar och i den andra undrade vi huruvida spelhjältar får stjäla hur som helst? I tredje delen funderade vi på skademeknik och nu har turen kommit till de älskade och hatade bossarna.

Alla som spelar tv- eller datorspel har råkat ut för en boss. Det klassiska exemplet är det jättelika rymdskepp eller monster som väntar i slutet av varje nivå och som tål extra mycket stryk. Ofta fullkomligen väller det ut dödliga missiler du måste undvika och inte sällan utför besten gärna förödande närstridsattacker enligt vissa givna mönster du gör väl i att memorera.

1

Typisk boss i ett shoot'em-up - men kan du se vilket spel bilden kommer från?

Men tiderna förändras och förmodligen även synen på bossar; fyller de samma funktion i dag och behövs de verkligen? I denna korta text ges inga svar, men jag kommer att försöka ställa relevanta och spelmekaniska frågor att fundera på.

Egentligen kan en boss inte sägas vara en karaktär, utan helt enkelt en situation eller utmaning som är någorlunda fiendebaserad. På engelska kallas figuren ofta boss character och med denna inleder vi en boss fight eller boss battle. På svenska brukar dock bossen vara synonym med själva fiendekaraktären i fråga.

Världens första spelbossfajt sägs härröra ur spelet dnd från 1975 på det uråldriga systemet PLATO. I detta tidiga fantasyspel vaktades en slags kristallkula av en gulddrake som fungerade som boss längst ner i komplexet. I arkadsammanhang dyker det upp bossar i tidiga spel som Galaxian (1979) från Namco och Samurai (1980) från Sega. Det är vid denna tid bossar började dyka upp bland de vanliga fienderna och även fungerade som mäktiga avslut på nivåer eller hela spel, så kallade slutbossar.

2

Mellanboss i The Legend of Zelda. Vilken tror du är den sårbara punkten?

Bossar kommer i olika former och skepnader och ska besegras på olika sätt. En del har otroligt mycket hälsa och behöver nötas ned, medan andra behöver ett visst antal träffar på vissa svaga punkter.

Det finns väldigt många olika sätt att presentera och använda sig av en boss rent speltekniskt, men det finns ett par gemensamma nämnare jag vill hänga upp diskussionen på - och använda som utgångspunkt för frågan om hur nödvändig en boss egentligen är i dag?

För enkelhetens skull väljer jag då att dessutom fokusera på slutbossar.

Kommentarer (9)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!