Recension: Pokémon Black/White Version 2

Dags att fånga alla - igen...

Plattform som testats: DS

Det har blivit dags att damma av dina gamla pokébollar för att än en gång försöka fånga samtliga små fickmonster i Pokémons knasiga värld. I Pokémon Black & White 2 - huvudseriens första numrerade del - får vi dock inte leta monster i någon ny region, utan vi får återvända till Unova som vi besökte i det första Black & White för ungefär ett och ett halvt år sedan.

Vi får tyvärr inte heller bekanta oss många nya monster, och bortsett från de som enbart går att få tag i via speciella evenemang innehåller årets spel enbart två nya monster - en för respektive version av spelet. Ändå har fjolårets regionala monsterdatabas Pokédex utökats från drygt 150 djur till 301, detta genom att ha plockat ihop fickmonster från diverse tidigare spel och spritt ut dem i spelet. Skillnaden är tyvärr väldigt tydlig då vi förra gången bjöds på mer än 150 helt nya djur och denna gång mindre än en handfull, vilket givetvis förtar mycket av nyfikenheten och spänningen från samlandet om du spelat de tidigare äventyren.

Men årets utgåvor innehåller en del positiva nyheter också. Unova-regionen, där äventyret utspelar sig, har förändrats en hel del och består nu av ett flertal nya städer och vägar medan de gamla områdena har fått sig rejäla renoveringar, precis som gymmen som i stort sett bytts ut helt.

"Skillnaden mellan föregångaren och denna är tyvärr väldigt tydlig då vi förra gången bjöds på mer än 150 helt nya djur och denna gång mindre än en handfull"

Mest underhållande tycker jag att det nya medaljsamlandet är, som är spelets motsvarighet till achievements och trophies. Jag uppskattar även den nya funktionen som gör att du kan sortera fickmonster i din Pokédex efter område, vilket underlättar rejält om du är ute efter att fånga alla, då du får reda på när du länsat varje enskilt område från okända djur.

Berättelsen tar vid två år efter förra spelets slut, men ur en ny pokémon-tränares ögon. Stor tyngd läggs även denna gång på moraliska frågor såsom huruvida det är okej att fånga små oskyldiga djur och stänga in dem i små pokébollar, och endast släppa ut dem när det är dags att tvinga dem strida mot andra djur likt tuppfäktning. Det är inte direkt någon Shakespeare-kvalité på handlingen men den lyckas ändå engagera mig emellanåt, även om det alltid är själva fångandet, utforskandet och stridandet som får mig att fortsätta spela.

Introt för Pokémon: Black and White 2

Har du kvar fjolårets Black eller White kan du överföra data från dessa till Black & White 2 för att ta del av extra små sekvenser där vi får se mer detaljerat vad som hänt sen sist, och du får även chansen att fånga N:s monster från föregångaren, som han nu släppt ut i det fria. Spelet går också att koppla samman med 3DS-minispelet Pokémon Dream Radar för att ta emot djur och föremål, och precis som tidigare kan du låta dina monster interagera med Pokémons hemsida via Dream World-funktionen.

I övrigt är spelet ett väldigt traditionellt Pokémon, där striderna är lika strategiskt underhållande som vanligt och tempot har samma långsamma rytm som tidigare. Som variation bjuds vi på diverse krimskrams såsom chansen att delta i filmer som sätter dina Pokémon-kunskaper på prov, och turneringar där du kan möta klassiska gymledare. För dig som har många vänner som spelar Pokémon finns en rad finurliga sätt att interagera med dessa via spelet, som den nya avenyn vars butiker erbjuder bättre föremål för varje ny vän du spelar med.

Gillar du Pokémon visste du förmodligen redan innan vad som kan förväntas av spelet, och det håller samma höga kvalité som vi kommit att förknippa med serien. Överlag är nyheterna dock så pass få att det känns lite väl förutsägbart i kontrast till den fräscha upplevelse vi fick i fjol, vilket gör att Pokémon Black & White Version 2 på många sätt känns som en riktigt välgjord expansion snarare än en spännande uppföljare.

8 / 10

Läs vår betygspolicy

Kommentarer

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!