Så flyttade spelen från arkadhallarna till hemmen

Berättelsen om Satoru Iwatas och Commodores arv till oss alla

1976 omorganiserades Commodores japanska kontor och de ingenjörer som haft en strikt japansk ledarstil byttes ut mot sådana som förstod sig på det västerländska affärslivet, men som med japanska ögon ansågs okonventionella. Bolaget flyttade sitt huvudkontor från Osaka till Tokyo och USA-utbildade Tony Tokai tog över.

Detta kanske inte hade haft så stor betydelse för oss spelälskare av i dag, om det inte varit för det faktum att japanska Commodore lockade till sig en grupp unga ingenjörer som alla hemmaknackade enkla programsnuttar på sin PET 2001 (som kostade cirka 3 000 dollar vid denna tid). För att få en chans att använda mer avancerade datorer besökte dessa studenter Tokais kontor varje dag efter skolan och blev i stort sett en slags ideellt arbetande praktikanter.

En av dessa praktikanter var 21-årige Satoru Iwata, i dag mer känd som vd på Nintendo sedan 2002. I brist på kompetenta spelprogrammeringsutbildningar skrev han in sig på ett traditionellt dataingenjörsprogram och smet till Commodores lokaler varje eftermiddag. I sann japansk arbetaranda blev han och hans kamrater snabbt en del av inredningen och började på detta vis förkovra sig i det högskolorna och universiteten ännu inte börjat lära ut.

1

VIC-1001 var egentligen en VIC-20, men som lanserades i Japan först.

"En av dessa praktikanter var 21-årige Satoru Iwata, i dag mer känd som vd på Nintendo sedan 2002."

"Hans uppgift var att komma till kontoret och städa upp, göra backuper av olika mjukvaror. På den tiden låg det högar av floppydiskar överallt, så vi var tvungna att [manuellt] kontrollera att allt var uppdaterat. Han var i stort sett nästan som min sekreterare", berättar Yash Terakura som var en av chefsingenjörerna i Tokyo.

Iwata visade tidigt intresse för mjukvaruutveckling och fick allt viktigare sysslor, trots att han inte var anställd eller ens arbetade för någon ersättning. Han bistod bland annat i programmeringen av ROM-mjukvaran i kommande maskinen, Commodore ColorPET - men det var först efter lanseringen av VIC-20 som fokus flyttades till spelutveckling på allvar.

VIC-20 lanserades i Japan innan den kom till USA, men kallades där VIC-1001. Hemdatorer från Commodore hade traditionellt sett lanserats med magert mjukvarustöd, men inför lanseringen av VIC-1001 insåg Tokai att det behövdes mjukvara för att demonstrera den nya datorns överlägsenhet gentemot konkurrensen.

Yash Terakura och hans ingenjörer hade liten erfarenhet av att programmera spel, men han visste att det satt ett tiotal ivriga studenter på kontoret varje dag som kunde hjälpa till.

Iwata och hans vänner fick äntligen chansen att göra det de verkligen längtat efter, men inte kunnat på sina egna primitiva PET-datorer - att programmera spel.

Kommentarer (9)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!