Markussa

Frihet, logik och reson

Bra musik = Bra betalt

Det är väl självklart att man ska kunna leva på att göra musik, men om man gör musik som ingen vill lyssna på förtjänar man väl ändå ingenting? Kenth Muldin skriver idag i SvD att “För att något ska bli riktigt bra måste det nämligen finnas tid att öva, hämta inspiration, skapa, göra om. Och under den tiden måste man kunna överleva. Människor måste helt enkelt få betalt för det de gör”. Detta låter förstås bra, men stämmer det i övriga branscher? Om jag får ett jobb som jag inte klarar av, jag gör jättedåligt ifrån mig och bidrar inte till verksamheten, då kommer jag självklart förlora det jobbet, sen är jag välkommen tillbaka om jag kan bevisa att jag kan göra bättre ifrån mig. Men tills dess ska jag såklart inte få betalt. På sjukhus kan man bli tvungen att praktisera utan ersättning under en tid tills man är redo för en betald tjänst. Vad gör musikbranschen annorlunda? Jag kan inte säga upp mig från mitt jobb och börja skriva musik och förvänta mig att få betalt för det på en gång.

Jag köpte nyligen Jay-Z’s senaste album The Blueprint 3 på iTunes, jag betalade inte 99 kronor för att jag var tvungen, utan för att jag kunde lyssna på nästan alla låtar gratis först och tyckte att de var tillräckligt bra för att vara värda priset. Illegal fildelning bidrog alltså till att jag betalade för albumet. Detta argument används ofta av piratpartister och fildelarsupporters, att fri fildelning kan öka intäkterna för artisten. Det stämmer dock bara till viss del, att fler får ladda ner ett album gratis bidrar knappast till att de sedan köper albumet, däremot kan det bidra till att de köper en konsertbiljett eller en tröja med artistens namn på, eller en tidning med artisten på framsidan. Kulturindustrin verkar inte förstå att det är en organisk industri, där en gratisprodukt faktiskt kan ha ett värde. Precis som i matbutiker, där man lockar med veckans kampanjvaror, inte för att dessa varor ger en vinst, tvärtom går butiken med förlust för varje kampanjvara som säljs, utan för att försäljningen ökar på andra relaterade varor.

Första gången jag hörde en låt av Joshua Radin var det när en av hans låtar användes i ett avsnitt av Scrubs, när jag fick reda på vad det var för låt laddade jag genast ned den och några andra “illegalt”. Joshua Radin skriver och komponerar all sin musik själv och hans musik är otroligt bra och varje låt berör på ett unikt sätt, och när hans andra album kom ut köpte jag det på en gång. Jag betalade för hans musik för att jag ville att han skulle kunna göra mer och bättre musik i framtiden, dessutom har jag köpt biljetter till en spelning han har i Stockholm nästa vecka, tänk vad stor effekt lite gratis musik kan ha.

Så Kenth Muldin, jag skulle nog säga att det bästa en ny artist kan göra för att kunna leva på sin musik är att ge ut den gratis till så många människor som möjligt, då har artisten åtminstone en chans att klara sig själv i framtiden. Jag tror inte att du bryr dig ett skit om artisterna, du bryr dig mer om att skivbolagen ska kunna fortsätta driva sin slaveriliknande framställning av produkter i form av unga tjejer och killar som egentligen bara vill förändra världen med sin musik.

SvD1, SvD2, SvD3, Newsmill

Lämna en kommentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

You are commenting using your Twitter account. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

You are commenting using your Facebook account. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 330 other followers