Idag letar vi skribenter i följande ämnen:

Mobbning

Under vårvintern har mobbning diskuterats alltmer. Växer problemet och vad ska man göra åt det? Läs (19) Skriv

Incidentberedskapen

Sverige saknade incidentberedskap när ryska flygplan övade mot svenska mål under påskhelgen. Läs (8) Skriv

Politik och PR

Aftonbladet har i en serie reportage granskat relationen mellan pr och politik. Är kritiken befogad? Läs (1) Skriv

Fildelning

Ulf Lönnberg om Fildelning

Teokrat i Kopimistsamfundets ledning

Kristdemokrat: Självklart kan och ska de som driver kravet om fri fildelning på nätet agera för sin sak med alla lagliga till buds stående medel. Självklart ska varje människa ha rätt att organisera sig utifrån sin trosinriktning


Om författaren

Ulf Lönnberg är samhällsdebattör och styrelseledamot i KD:s Seniorförbund

Gustav Nipe är religiös och politisk anförare i en och samma person. Han företräder Kopimistsamfundet och är ordförande i Ung Pirat, Piratpartiets ungdomsförbund. Efter några ansökningsförsök gav Kammarkollegiet Kopimistsamfundet status som ”registrerat trossamfund”.

På (kopimistsamfundet.se) står det: ”Det Missionerande Kopimistsamfundet är ett missionerande samfund i det att samfundet --- Genom påverkansarbete och spirituell ledning försöker ---  försvara sin värdegrund och sina åsikter i samhället”.

Kopimistsamfundet erkänner ett antal axiom, bl a: ”Kopiering av information är etiskt rätt.”, ”Spridande av information är etiskt rätt.”, ”Remixande är en heligare typ av kopiering än den perfekta, digitala kopieringen, då remixande är korskopiering av en mångfald av information.”, ”Internät är heliga.”

Jag citerar vidare:
”Dessa är de grundaxiom som kopimismen bygger på, och kopimistsamfundets medlemmar, kopisterna, samt kopimistsamfundets religiösa talespersoner, oparna, dedikerar sina liv till ---  [som] kopist eller op lever man bara rätt om man helgar dessa religiösa fundament.”

Katherine Cash, religionsfrihetsexpert på Svenska missionsrådet, har förståelse för (Dagen 22/3) ”att Kammarkollegiet gav kopimisterna status som samfund --- eftersom de uppfyllde alla formella krav. Myndigheter har inte till uppgift att bedöma vad som är en genuin tro. --- Däremot tycker hon att det är problematiskt att lagen är skriven så att man måste använda sig av ett religiöst språkbruk för att kunna få juridiskt skydd för sin övertygelses skull.”

Självklart kan och ska de som driver kravet om fri fildelning på nätet agera för sin sak med alla lagliga till buds stående medel. Självklart ska varje människa ha rätt att organisera sig utifrån sin trosinriktning och självklart ska alla sammanslutningar ha rätt att – genom uppfyllande av lagstadgade kriterier – registrera sig i den juridiska verksamhetsform de önskar. I lagen om trossamfund infördes den 1 jan 2000 en ny associationsform, ”registrerat trossamfund i Sverige”. Lagen ger alla trossamfund möjlighet att på lika villkor i formellt och rättsligt hänseende uppträda som just trossamfund.

Det är dock problematiskt att Gustav Nipe säger att ”gränsen mellan religion och politik är svår att dra” (intervju i Dagen 22/3). Han säger också: ”att politik och religion går in i varandra, inte minst i Mellanöstern” och lägger till: ”Det är bara vi i Norden som är så extremt sekulariserade att vi drar en så skarp gräns.” Gustav Nipes reservationslösa referens till Mellanöstern är oroande i det att han inte uttrycker behovet av en klar gränsdragning mellan religion och politik. Kopimisterna kan uppenbarligen se teokrati som ett verksamt medel i missionsarbete. Gustav Nipe försätter därmed sitt politiska ungdomsförbund och hela Piratpartiet i en prekär dager.

Historiska och nutida exempel har lärt oss att där religionen fastställer förutsättningarna för politiken och där religiösa urkundstexter upphöjs till lag blir individens grundläggande fri- och rättigheter beskurna eller tillintetgjorda. Teokrati ger despoter en legitimitet som inte kan komma dem till del i ett demokratiskt statsskick som håller isär religion och politik och där religionsfriheten och de övriga och fri- och rättigheterna är självständiga länkar i en sammanhållen kedja till skydd för individen att tro, tänka och uttrycka sig fritt.

Som jag ser det borde han som partipolitiker och samfundsföreträdare tvärt om klart ha uttryckt sitt ovillkorliga mål att hålla en solid rågång mellan politik och religion.

Kanske kan Isak Gerson, en av grundarna till Det missionerande kopimistförbundet och politisk kommunledare för Piratpartiet i Uppsala, komma med klargöranden på denna viktiga punkt.

Vi minns pingstpastor Åke Greens predikning som belyste sitt samfundsperspektiv genom att tala emot homosexualitet. Åke Green friades i den rättsliga prövningen. Det rättsfallet lyfter Gustav Nipe fram när han förklarar hur Kompimistsamfundet i religionsfrihetens namn ska kunna fildela fritt på nätet. Så snart någon medlem i Kopimistsamfundet åtalas för olaglig fildelning ska Gustav Nipe åberopa religionsfriheten.

Det står självklart Gustav Nipe, Kompimistsmfundet, dess religiösa talespersoner och alla andra fritt att dedikera sina liv till att leva enligt sina regler och helga sina religiösa fundament. Men i vårt rättssystem kommer exempelvis fildelningsmål i skydd av religionsfriheten att vägas mot enskilt och allmänt intresse inom ramen för våra samlade grundlagsskyddade fri- och rättigheter precis som skedde fallet med Åke Greens predikning.

Även pågående och framtida lagstiftningsarbete som berör fildelningen, som Kompimistförbundet vill påverka, kommer att bli föremål för samma utrednings- och beslutsprocess som gäller för allt annat lagstiftningsarbete. Det kommer att ske inom ramen för vår sekulära samhällssyn med målet att stadfästa en adekvat balans för att upprätthålla medborgarnas alla grundlagsfästa fri- och rättigheter.

Gustav Nipe annonserar under på Blocket efter en äldre eller en ny kyrka i Mälardalen eller i Skåne. Hans samfundsmedlemmar har självklart lagstadgat skydd att leva och verka i enlighet med sin övertygelse inom lagens ramar var och när de vill.

Vår – och Gustav Nipes – religionsfrihet skyddas och vårdas bäst för allas bästa inom den sekulära rättsstatens konstitution. Bevare oss från kompimistfundamentalistiska teokrater.





Trackback URL: http://www.newsmill.se/trackback/44152

10 kommentarer I kommentarsfältet har kommentatorn juridiskt ansvar för sina inlägg.

Den här artikeln är ta mig fan helt genialisk.

Permalänk | Anmäl #1 Jens Nordmark, 2012-04-01, 19:35

En finess för piratpartiet att de nu kan åberopa hets mot folkgrupp och kopimismofobi när någon offentligt kritiserar dem.

Permalänk | Anmäl #2 Harald Lang, 2012-04-01, 19:48

Å andra sidan är potentialen för att missbruka kopimismens ideologi ganska minimal. Det skulle nog behövas väldigt mycket till för att den skall kunna missbrukas på samma nivå som exempelvis kristendom eller islam.

Permalänk | Anmäl #4 Brooke, 2012-04-01, 21:06

Det finns många exempel på kristna som har dött för sin tro.
Kommer vi att få se motsvarande exempel med kopiister?

Permalänk | Anmäl #5 Lars-Erik Molin, 2012-04-02, 06:49

En religion skulle väl kunna vara föränderlig, demokratisk och kapabel att respektera mänskliga rättigheter. Den skulle väl egentligen kunna utformas som Sveriges rikes lag med tillhörande förordningar eller som någon konstitution.

Och i så fall måste det väl inte alls vara en tydlig skiljelinje mellan religion och politik. Endast om religionen i fråga är odemokratisk, förtryckande och utan utrymme för positiv förändring så bör den skiljas från vettiga delar av samhället.

Det är inte benämningen religion eller trossamfund som gör ett tankesätt dåraktigt även om det ofta är en bra fingervisning. Skapelsen som Gustav Nipe är delaktig i tycker jag är ganska komisk.

Permalänk | Anmäl #7 Ludvig Nyberg, 2012-04-02, 09:13

Om inte Nipe mfl får ett journalistpris, pr-pris edyl är det skamligt. På ett enkelt, finurligt, intelligent och rationellt sätt har de lyckats lyfta upp två viktiga frågor. Jämfört med andra kampanjer de senaste åren som tex prataomdet (som förövrigt belönats med priser) så spelar detta tilltag i en helt annan liga.
Jag bugar och bockar (och fortsätter att sprida information fritt).

Permalänk | Anmäl #8 Sture Svensson, 2012-04-02, 09:23

All lagstiftning bygger på värderingar och normer. Vår syn på fri- och rättigheter bygger på vår gemensamma värdegrund. Att man vill att lagarna ska avspegla det allmänna rättsmedvetandet är ett rimligt krav om man vill att befolkningen ska ha förtroende för staten.

När det råder för stor diskrepans mellan riksdagsledamöternas värderingar och medborgarnas, som ifallet med fildelning, skapar det en massa friktion. Denna friktion skapar mer och mer politikerförakt.

Kristdemokraterna vill själva att lagarna ska bygga på kristen värdegrund. http://www.kristdemokraterna.se/VarPolitik/Principprogram/Kapitel1

Kopimisterna kritiserar inte religionsfriheten. Den är bra. Däremot ska den vara lika för alla. Det görs hela tiden undantag i lagstiftningen med hänsyn till religion, tex heltäckande slöja i skolan ( http://www.metro.se/nyheter/ja-till-heltackande-sloja-i-skolan/EVHlak!Qi0NDA75ZrUL/ ). Kopimisterna bör då i rättvisans namn få syssla med sin kopyakting i fred och utan hot om repressalier.

Permalänk | Anmäl #9 Gustav Nipe, 2012-04-02, 10:03

Med anledning av Ludvig Nybergs kommentar:
>>>(”Skapelsen som Gustav Nipe är delaktig i tycker jag är ganska komisk.”)
ULF LÖNNBERG SVARAR:
Det är religionsfriheten tillsammans med övriga fri- och rättigheter som garanterar Gustav Nipe att driva sin linje – Han är svaret skyldig om varför han anser att gränsen mellan religion och politik är svår att dra, hans undflyende tystnad är INTE komisk.

>>>(”En religion skulle väl kunna vara föränderlig, demokratisk och kapabel att respektera mänskliga rättigheter.”)
ULF LÖNNBERG SVARAR:
Den andemeningen ryms måhända i varierande grad i världsreligionernas grunder. Urkunderna skrevs långt innan vi formulera kriterier för ”demokrati” och ”respektför mänskliga rättigheter” så dagens preciseringar är nödvändiga och det krävs krafter ”utanför de religiösa utövarna” för att upprätthålla begreppens rättsäkra innebörd för alla – oavsett religiös tillhörighet.

>>>(”Den skulle väl egentligen kunna utformas som Sveriges rikes lag med tillhörande förordningar eller som någon konstitution. Och i så fall måste det väl inte alls vara en tydlig skiljelinje mellan religion och politik”.)
ULF LÖNNBERG SVARAR:
Religiösa urkunder och religiösa normer å ena sidan – måste ständigt hållas åtskilt från den sekulära rättstatens lagar och regler - å den andra. Detta gäller även i de fall då texterna innehållsmässigt ev överlappar varandra. Religiösa normer och texter kan visst omtolkas och förändras – men endast av de religiösa utövarna själva. Sekulärt demokratiskt lagstiftningsarbete bygger på alla medborgares inflytande/beslut; oavsett deras religiösa tillhörighet. Det är den sekulärt lagstadgade religionsfriheten som garanterar att olika religiösa riktningar kan leva och verka sida vid sida.

Permalänk | Anmäl #10 Ulf Lönnberg, 2012-04-02, 11:14

Att gränsen är svår att dra är ingen nyhet för någon som läser en nyhetstidning. Att den är synnerligen svår att dra i Mellanöstern är heller ingen nyhet, eftersom vad jag vet alla regeringar där har religiösa förtecken. Och att det bara är i Norden vi har en så skarp gräns som vi har är också välkänt. Tre citat där inget av dem torde vara särskilt kontroversiella, eller ens betyder att Nipe har svårt att dra några gränser. Nu har artikelförfattaren dragit upp dessa som orsak till varför Nipe är en teokrat...

Det är svårt att ta på allvar. Den dag Kopimistsamfundet driver igenom sin första lag genom lobbying så lovar jag att bli orolig. Håll inte andan till dess.

Permalänk | Anmäl #11 Sven P Andersson, 2012-04-02, 11:50

I vårt rättssystem kommer mycket riktigt religionsfriheten att vägas mot något. För att tala klarspråk så ställs religionsfriheten i detta fall mot IFPI's lobbyister och deras utländska moderföretags intressen.

Om inte annat så har det värde att få klargöra exakt hur djupt de satt sina tentakler i vårt rättsväsen och hur stor skada de lyckats göra på våra grundläggande principer, som t.ex. religionsfriheten.

Permalänk | Anmäl #12 Tomas Fredriksson, 2012-07-09, 11:13

Kommentarsfältet är stängt på denna artikel.



annons:
annons:

Newsmill-bloggen

Newsmill till TV4 News

 Nyhetsbolaget, som bla producerar Nyheterna i TV4 och TV4 News tar över Newsmill. För våra ...

annons:
annons:

Om Newsmill

Newsmill är det första sociala mediet i Sverige som spinner kring nyheter och debatt. Vi publicerar varje dag olika personer med exklusiv kunskap om dagens viktiga händelser. Om du har egna erfarenheter av de frågor vi tar upp kan du omedelbart medverka i debatten. Newsmill är en del av TV4-gruppen.

 

Läs mer om Newsmill

Newsmill-bloggen

Newsmill till TV4 News

 Nyhetsbolaget, som bla producerar Nyheterna i TV4 och TV4 News tar över Newsmill. För våra ...

Vad är att Milla?

Millningen är ett sätt att kommentera med känslor. Du väljer ett ord eller ett namn som du vill mäta i opinionen och läsarna kommenterar genom att välja en av fyra känslolägen som representeras av fyra färger. Rött är arg, blått är glad, grön nyfiken och gult är uttråkad. Resultatet visas direkt och rubriken på artikeln färgas med den färg som de flesta väljer.


 
© 2008 Newsmill. All rights reserved.