Sherlock viser vejen for fremtidens tv-serier

BBC's ’Sherlock’ er meget mere end en tv-serie, og det kan andre tv-serier lære noget af - det giver nemlig en meget større oplevelse for seeren.

'Forbrydelsen' og 'Borgen' gjorde det. 'Sherlock', som DR3 har premiere på d. 28. april, gør det i stor stil: Tv-serien pakkes ind i endnu et lag ved aktivt at involvere nettet og de sociale medier.

Det betyder en ny og anderledes oplevelse for seerne.

Sherlock Holmes - nu i det 21. århundrede

Sherlock Holmes er blevet portrætteret i mere end 200 film. Det, der blandt andet får 'Sherlock' til at skille sig ud, er at handlingen udspiller sig i nutiden.

Om 'Sherlock'

'Sherlock' er rated til 9,2 på IMDB.

Hver sæson består af tre afsnit á halvanden time.

Optagelserne til tredje sæson er i gang og der er lovning på en fjerde.

1. afsnit af 'Sherlock' vises søndag d. 28. april kl. 21.

Er du væk fra tv'et, kan du se DR3 online.

Thessa Jensen, lektor ved Aalborg Universitet, har forsket i tv-serien og dens brug af nettet og sociale medier. Hun peger på flere årsager til, at serien har opnået så stor succes.

- Seriens fokus er på udviklingen af forholdet mellem Sherlock og Dr. Watson. Der er selvfølgelig stadig en krimigåde, der skal løses, men samspillet mellem de to mænd er mere vigtig.

Meget mere end en tv-serie

At 'Sherlock' foregår i nutiden giver et væld af nye muligheder i forhold til de teknologier, som Sherlock og Watson bruger i deres arbejde. Eksempelvis har Sherlock og Watson hver deres blog, hvor man udover udsendelserne kan følge med.

- Der er så mange steder, seerne selv kan byde ind med noget. Der er fx flere ting, der bliver nævnt på Watsons blog, som ikke nævnes eller vises i tv-serien. Dermed er det utrolig nemt at koble sig på universet. Nettet og de sociale medier betyder, at det bliver nemmere at forholde sig til serien og være en del af universet, vurderer Thessa Jensen.

Sårbar Sherlock og seriøs Watson

I rollen som Sherlock Holmes ses Benedict Cumberbatch, der ikke er så kendt herhjemme. Han er dog senere i år aktuel i 'Star Trek - Into Darkness', hvor han eftersigende har en central rolle. I rollen som Dr. John Watson er Martin Freeman, der måske er bedre kendt for sin rolle som Bilbo Baggins i 'Hobbitten'.

I 'Sherlock' leverer de to en præstation, der ifølge Thessa Jensen fortjener stor ros.

- Kemien mellem de to er god - det kan tydeligt mærkes. Watson har fået en mere seriøs rolle. Han er ikke bare et sidekick, men opleves af fans som en ligeværdig "partner" for Sherlock. Sherlock fremstilles ikke kun som en overlegen, genial person, for han er sårbar og har mangler, og dét gør ham interessant.

Seerne bliver medskabere og deltagende

Thessa Jensen peger på, at seriens forfattere har været eminente til at efterlade steder, hvor seerne selv kan lade fantasien fortsætte, fordi 'Sherlock' ikke ekspliciterer alt. Det, påpeger hun, er med til at skabe et tættere forhold til serien for seerne, der bl.a. skaber fanfiction ud fra serien.

- Det giver tekstforfattere en mulighed for at udvikle figurer og plot udover det, vi ser på skærmen. Og det vil øge mulighederne for seernes aktive medskabelse af universet i form af fanskabt materiale. Og det giver en mere interessant brugeroplevelse, fortæller Thessa Jensen.

Hun vurderer, at vi fremover vil opleve endnu flere tv-serier, hvor nettet og sociale medier spiller en central rolle.

  • Print
  • Del artiklen: