Anderledes zombieaction med moralske spørgsmål

Hvad er det, der fænger ved 'The Walking Dead', og hvad gør serien anderledes? Det har en ekspert i zombier svar på.

Hvis du siden sæson 1 har fulgt Rick Grimes og resten af gruppen, så er du bestemt ikke alene. I USA hev finalen på sæson 3 hele 12,4 millioner seere til skærmene. Det viser The Nielsen Company.

'The Walking Dead' er dramatisk velkonstrueret

Seriens succes skal ses ud fra flere faktorer, fortæller Steen Christiansen, lektor ved Aalborg Universitet. Han forsker blandt andet i monstrologi og zombier, og peger på, at 'The Walking Dead' kommer på et tidspunkt, hvor zombier er mere populære end nogensinde før.

Til dig, der vil have lidt ekstra

Du kan se 'The Walking Dead' her i 14 dage efter udsendelsen på tv.

Test dig selv og find ud af, hvem du er fra serien.

Vil du se flere zombier, så se IMDB's Top 100 liste.

- Derudover er 'The Walking Dead' dramatisk velkonstrueret. Spændingen bygges altså langsomt op. Det ses fx da pigen Sophia forsvinder i sæson 2, hvor der går en del afsnit før vi ser hende igen, denne gang som zombie, fortæller Steen Christiansen og fortsætter:

- Det er et følelsesmæssigt chok, og er stærkere end hvis hun var vendt tilbage i samme afsnit.

Ifølge Steen Christiansen er det en dramatisk form, som mange tv-serier er begyndt at bruge i de senere år, fra 'Mad Men' til 'Forbrydelsen'. På den måde fanger serien to populære strømninger i tiden: Zombier og den lange, velkonstruerede føljetonserie.

Anderledes med fokus på moral og medmenneskelighed

'The Walking Dead' adskiller sig fra andet i zombiegenren på flere måder. Blandt andet vinder serien ifølge Steen Christiansen på, at den reelt først starter efter zombie-apokalypsen. På den måde begynder 'The Walking Dead' der hvor zombiefilm som oftest slutter, og serien fokuserer på den måde på de langsigtede konsekvenser.

- Det lyder måske banalt, men 'The Walking Dead' er også anderledes ved at være lang. Zombiefilm varer som regel ca. to timer, mens 'The Walking Dead' er meget længere og derfor har mulighed for at præsentere flere og mere varierede situationer, siger Steen Christiansen.

- Samtidig er der også seriens fokus på moral, etik og medmenneskelighed. Det er genkendelige træk for folk som ellers ikke kan lide zombiefilm, og de vil derfor være mere tilbøjelige til at se med, selvom de aldrig kunne finde på at se 'Night of the Living Dead' eller '28 Days Later'.

Når civilisationen er faldet og loven en saga blot

'The Walking Dead' er altså andet og mere end blot action. Her mener Steen Christiansen at seriens sigte er at udforske menneskers handlinger, og hvordan vi behandler andre i ekstreme situationer. Det er karaktererne Rick og Daryl blandt andre eksempler på.

- Rick stod fra seriens start som civilisationens støtte, symboliseret meget klart gennem hans tidligere funktion som sherif og hans uniform. Hans fald gennem sæsonerne viser hvor meget vi egentlig tvivler på vores civilisation som noget, der kan overleve en katastrofe, pointerer Steen Christiansen og fortsætter:

- I kontrast til Rick står Daryl. Han startede med at være udenfor loven og gjorde ikke hvad samfundet forventede, men gennem serien er hans interne moral blevet mere tydelig. Daryls forhold til Sophias mor, Carol, viser, at en stærk egen-moral er bedre end at forlade sig på civilisationens normer.

- På et højere plan viser 'The Walking Dead' os, at vi i den vestlige verden er meget i tvivl om vores civilisation og om den har svaret på alt. Serien rammer et at de dybere spørgsmål om menneskets natur - er vi gode fordi vi har et samfund vi passer ind i, eller er vi gode i vores natur? Her er svaret indtil videre langt mere tvetydigt, hvilket er med til at engagere os videre, afslutter Steen Christiansen.

  • Print
  • Del artiklen: