Babywearing

Babywearing

dengan mommy

Pulang daripada Gathering Susu Ibu
Kami roger terus ke Klang untuk menghadiri majlis perkahwinan Hani & Zuraimi
Sampai depan rumah pengantin, saya bergambar depan banner dulu
*Sangat jelas yang saya penat dan terkejar kejar, sampai terkeluar2 rambut…hihi

majlis kenduri

Ini gambar kami sekeluarga sepupu sepapat dengan pengantin baru
(Dan rambut saya masih terkeluar lagi…)
Acik kan beranak satu, logiklah shomot shomot sherabai itu kalian…hihi

kumpulan keluarga

Saya sharing is caring info mengenai stroller dan babywearing:
Babywearing ialah ‘memakai bayi di badan anda’. Pelikkah definisi dalam bahasa Melayu saya?
Babywearing is wearing baby to your body
Ada macam macam cara babywearing antaranya ialah ring sling atau pouch yang saya pakai

Sedarkah anda yang menolak bayi di dalam stroller sebenarnya is pushing your baby away from you?

  • Stroller besar gabak, berat dan mahal sementara ‘wearing a baby’ lebih kecil, mudah dilipat, ringan dan tak semahal stroller
  • Babywearing is more convenient
    • Semasa menaiki escalator ataupun di bumpy ride, atau melalui crowd yang ramai.
  • Babywearing enhances good vestibular development
    • Oleh kerana terbiasa dengan rythm jantung ibu samada semasa berlari, berjalan mahupun menunduk, bayi akan regulate his own physical response and exercises his vestibular system – which control balance.
    • Sling/Pouch merupakan ‘transitional womb’ selepas bayi dilahirkan kedunia.
    • Menurut kajian, premature baby yang selalu disentuh dan didukung mengalami peningkatan berat badan yang lebih cepat berbanding yang kurang disentuh.
    • Babywearing juga mengurangkan risiko SIDS dan enhances digestion
  • Babywearing makes baby more happy
    • Bayi yang selalu dibawa/di’wear’ kurang menangis berbanding bayi yang diletakkan didalam stroller.
    • Kajian menunjukkan bahawa bayi di negara2 Barat lebih kerap menangis berbanding negara2 yang mengamalkan babywearing
    • Menangis boleh menyebabkan long term damage kepada otak bayi because it is flooded with stress hormones
  • Babywearing menyihatkan badan anda
    • Berjalan sambil membawa ‘beban’ yang comel. Sort of exercise yang menyeronokkan juga kan?
  • Babywearing means bonding
    • Anda boleh kerap memegang dan berbual dengan anak anda. Pandang ke matanya dan jawab semua tandatanyanya..Anda tidak akan dapat berbuat begini jika bayi anda didalam stroller

Kalian, saya SUKA menjadi parents zaman sekarang
Informasi di hujung mouse jari kita, buatlah pilihan yang terbaik :)

468 ad

4 Comments

  1. sy pun suka jadi parent zmn skrg ni… :)
    plan nk beli satu sling ujung bulan ni…
    —-
    :) seronoklah amsyar duduk dalam tu, macam zikry
    mukanya tidaklah ‘seronok’ tapi dia tidak sedih seperti diletakkan dalam stroller ataupun di tinggalkan dilantai ketika mommy nak buat kerja..hihi..

  2. momma Armand |

    kalo Armand kompem ditarik2..digigit2 kain iteww..die tak suke ape2 yg bergantungan/melekat/melekap kt bdn die hatta pyjamas skalipun..pasti digigit lengan baju itu smbl menjerit..uhukss…

    ahaha : Adoila Armand..iki selesa melekap begitu. Ku selalu bertanya sendiri “iki sangka dirinya sebahagian dari lemak lemakku kah?”

  3. Nak tanya. sling pouch tu ada padding tak, atau kain sahaja? lg satu, materialnye apa yek, cotton ke, jersey ke or else. Sorie byk tanya…

  4. Salam ziarah.. Teruskan usaha anda.. Selamat berjaya.. Good luck!!

    Thanks fakhri!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Connect with Facebook

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: