Muistoissa

RIP 24.9.2012, 28 vuotiaana

Unisieppari

NimiUnisieppari "Sepi" Omistaja Viehättävä, Ram. VRL-02286
RotuSuomenpienhevonen Kasvattaja Taru Suurisuu, Suomi
Skp & säkä Ori & 142cm Koulutus Koulupainotteinen, Helppo A
Syntymäaika 07.5.2010 Rekisterinumero VH11-018-0080
Hevosen ikääntyminen sivun alaosassa / tämä on virtuaalihevonen

   

Meriitit & näyttelyt

Champion myönnetty 18.01.2011

KTK-III (17 + 17 + 18 + 17 = 69p)
"Hyvät tyypit, pitkä pyöreä runko, vankka kaula, piirteetön säkä."
"alakaulainen, piirteetön säkä, tiivis runko, pyöreä lautanen, melko hyväasentoiset jalat. nuori. 17p."

SLA-II  14 + 23 + 23 + 20 + 7 = 87 p. 
1. Hyvät tyypit ja leimat (4p.)
2. Kaunis pää ja ilme, aavistus alakaulaa (4p.)
3. Piirteetön säkä, hieman takakorkea. Laskeva lautanen. (3p.)
4. Hieman vennot vuohiset (3p.)

 

30.11.2010 Viehättävä +irto-SERT   pt. Anette N.

17.12.2010 Drómandur, +irto-SERT  pt. Siiri K.

30.12.2010 Aavan suomenhevoset +irto-SERT pt. Anette N.

10.01.2011 Viehättävä, +irto-SERT  pt. Peppi S.

03.02.2011 Fiktio, BIS3 +MVA-SERT,  pt. Kati K.

Jälkeläiset

01.11.2010 t. Unilla HUI (Kamppisisko) om. Viehättävä

31.01.2011 t. Nöttösen Aamu-Uninen (Tiivanainen) om. tory

31.01.2011 o. Unikuva HUI (Iik Ylikilo) om. Koston S

02.03.2011 o. Huvin Uniikki (Severiina) om. Huvitus

01.04.2011 o. Viehättävän Enneuni (Porvaripimu)

18.06.2012 t. Viehättävän Unikaste (Lakean Kastelma)

13.06.2012 t. Viehättävän Unessa (Lakean Kastelma)

© Tallin omaisuutta

img

Luonne

Yleisesti Unisieppari eli Sepi on ihmisrakas ja vauhdikas mies. Tallissa poika käyttäytyy hyvin ja ratsuna se on erinomainen, jos vain pitää ohjat kädessä ja pohkeet kiinni. Pelästyessään tai jos ratsastaja antaa sille epäselviä ohjeita, Sepi lisää vauhtia. Onneksi pojan saa helposti takaisin istunnan alle. 

  

img

SUKUSELVITYS

 

 

i Separi

  sph-o, v, 140cm 

  evm

ii Sekopää

  sph-o, 143

iii Raivotauti
iie Pilvi-tyttö
ie Parilla

  sph-t, 135cm

iei Hurrikaani
iee Piru-Leena
e Unikko

  sph-t, r, 142cm 

  evm

ei Unitauti

  sph-o, 140cm

eii Univormu
eie Nukku-pirkko
ee Narsissi

  sph-t, 141cm

eei Narsisti
eee Ruiskukka

  

Sepin isä Separi, lempinimeltään Pate, on Sepin tavoin voikko suomenpienhevosori. Separi on kooltaan 140cm ja ori on kantakirjattu toiselle palkinnolle pienhevossuunnalla. Patella on varsoja yhteensä 7 ja lisää voi olla tulossa. Pate asustelee keskisuomessa kotitallillaan omistajansa Matti Korpikuusen luona. Pate on Sepin tavoin vauhdikasluonteinen ori ja ratsastaessa Patelta löytyy liikettä. Separin hyvän luonteen ja liikkeiden ansiosta ori on varsin haluttu jalostukseen ja mies onkin periyttänyt värinsä lisäksi myös luonnetta ja usein liikettäänsäkkin.  Pate on kouluratsuna pärjännyt maailmalla hyvin Helppoa A:ta kisaten. Separi ei ole siis nimensä mukaan mitenkään vammainen sekopää, vain täysjärkinen ja hyvin käyttäytyvä ori.

  

Isänisä Sekopää on nimensä mukaisesti vähän sekaisin. Sekopää on 143 cm korkea kimo suomenhevosori joka tosiaan elelee aina pilvilinnoissaan. Se ei aina ole oikein mukana mitä tapahtuu tai mitä sen pitäisi tehdä. Sekopää on luonteeltaan todella kiltti, mutta apaattinen ja se saattaa unohtaa kokonaan ratsastajan pohkeet kesken kaiken ratsastuksen. Sekopää on kaikesta huolimatta menestynyt koulussa Vaativa B tasolle asti ja kerännyt kunnioitettavan määrän sijoituksia. Varsoja orilla on vain kaksi. Sekopää viettelee sekaisia päiviään kotitallillaan Merja Kainuun tilalla lasten rapsutteluhevosena. 

 

Isänisänisä Raivotauti oli alkuun ravuriksi koulutettu ori, jonka ravurin ura ei ottanut ollenkaan ilmaa alleen vaan toistuvat laukat raviradalla saivat Raivon uran loppumaan. Suomenpienhevos orin osti Merja Kainuu, Sekopään omistaja, omalle tallilleen koulutettavaksi ratsuksi ja sille tielle se jäikin. Raivo sopi heti ratsuksi ja kun sitä oli vuoden koulutettu, pääsi se jo kokeilemaan pienissä kisoissa helppoja luokkia. Raivo oli luonteeltaa erittäin ystävällinen ja herrasmiesmäinen ori, vaikka välillä huonommilla ratsastajilla juoksenteli ravurimaisesti pois ratsastajan istunnalta. Muuten orilla on aivan mahtavat liikkeet ja luonne, joiden takia ori oli haluttu jalostukseen. Raivotauti kuoli kunnioitettavassa 30 ikävuodessa kotonaan Merjan tilalla onnellisia eläkevuosia viettäneenä ja paljon huomiota saaneena. 

 

Isänisänemä Pilvi-tyttö on myös Merjan suomenpienhevosia. Pilvi ei pahemmin sopinut kilpailemaan, mutta tamma on toiminut erittäin hyvänä opetushevosena kiltin luonteensa ansiosta. Pilvi ei tekisi kärpäsellekään pahaa ja kanniskelee jalkojaan sinne tänne heitteleviä lapsia onnellisena. Tamma viettelee vielä eläkepäiviään parhaan tallin opetushevos-leiman saaneena. Pilveltä on saatu muutama upea varsa, mutta varsat perivät luonteensa ja ulkonäkönsä lähinnä isältään. Pilvi-tyttö oli koulutettu Helpon A:n - Vaativan B:n tasolle, mutta tamma ei tosiaan hieman huonon ruumiinrakenteensa vuoksi soveltunut kilpakentille. Onneksi sille oli löydetty paljon tärkeämpikin tehtävä.

  

Isänemä Parilla eli Rilla on 135 cm korkea suomenpienhevos tamma. Parilla on luonteeltaan hieman sähäkkä ja tammamainen. Tallissa Rillaa ei ole mikään kivoin hoitaa ja tamma pitääkin pitää kiinni, sillä varsana huonosti kohdeltu Rilla puolustautuu nopeita liikkeitä hampaillaan. Tamma ei tarkoita pahaa, se on vain joutunut kärsimään huonoa kohtelua, lyömistä jne. Ratsastaessa Rilla on kuitenkin kuin eri hevonen. Se on monen suosikki ratsastuskoulussa, mutta tammalla myös kilpaillaan säännöllisesti koulussa ja pienillä esteillä. Rilla kulkee aina tasaisen varmasti ja sillä on mukava ravi. 

 

Isänemänisä Hurrikaani eli Riku on jo edesmennyt suomenpienhevos ori. Hurrikaani tuli tunnetuksi koulukilpailuista ja se on myös kantakirjattu kakkospalkinnolle pienhevos-suunnalla.  Hurrikaani oli kaunis läsipäinen ori, joka hurmasi paksulla tukallaan jokaisen. Hurrikaani oli yleisesti luonteeltaan hurmaavan ihmisrakas ja ratsuna erittäin nöyrä ja yhteistyöhaluinen. Kaikenpuolin loisto-orilla oli kuitenkin heikko kohta. Kapasiteetistaan huolimatta ori ei meinannut haluta hypätä esteitä. Ehkä ne eivät olleet mielekkäitä tai orilla oli niistä jonkinmoinen trauma, mutta Hurrikaani ei vain hypännyt. Tämäntakia vain kouluorina ollut Hurrikaani menehtyi vanhuuteen 28 vuotta vanhana.

  

Isänemänemä Piru-Leena on suomenpienhevostamma ja tällähetkellä 25 ja eläkepäivillä. Leena on erittäin kaunis ja hyvärakenteinen tamma. Leenalla kilpailtiin sen ollessa nuorempi tamma koulua (he a) ja esteitä (80cm). Leena sopi lajiin kuin lajiin ja kiltin luonteensa ja yhteistyökykyisyyden, sekä varmajalkaisuuden ansiosta myös opetushevoseksi. Hyvin kilpaillut tamma siirtyikin siitosuransa lomassa myös opetushevoseksi. Tammalta on saatu useampi upea varsa ja se on myös monen oppilaan suosikkiheppa, vaikkakin nykyisin tekee vain aloittelijoiden kevyitä tunteja ja on muuten eläkkeellä.

  

Sepin emä on 142 cm korkea rautias suomenpienhevos tamma Unikko, eli Uuna. Uuna on luonteeltaan pirteä tamma ja kilpailee tälläkin hetkellä koulua Helppo A tasolla. Uuna on kilpaillut nuorempana myös esteitä 80cm. Hoitaessa Uuna on kiltti mutta hieman säpsy. Se myös pyörii helposti, joten kiinni tammaa pitää pitää. Ratsuna Uunalla on isot liikkeet ja vaikeasti istuttava ravi. Tamma kulkee helposti pyöreänä ja toimii yhteistyöhaluisesti. Vaikka Uuna ei juoksekkaan ratsastajansa alta, sillä on oma hyvä eteenpäin pyrkimys. Ainoa vika Uunassa on pieni säikkyminen. Tamma saattaa loikkia sinne tänne kun hirviö hyppää pensaasta tai jotain muuta kamalaa tapahtuu. 

 

Emänisä Unitauti on laiska suomenpienhevos ori, jolla on säkää 140 cm. Unitauti, tuttavien kesken Tauno, on jo vanha ja eläkkeellä, mutta nuoresta asti ori on ollut kovin laiska. Tauno on rakenteellisesti hyvä suomenpienhevonen ja kantakirjattu toisella palkinnolla. Kouluratsastuksessa nuorempana pärjännyt Tauno ei ollut mitenkään haluttu ori jalostukseen sen laiskuuden ja eteenpäinpyrkimättömyyden takia. Luonteeltaan ori on kyllä oikein kiltti ja rakastettukkin. Unitauti koulutettiin He A tasolle, mutta toimi lähinnä opetushevosena ja pohjelihasten, sekä kärsivällisyyden kasvattajana. 

 

Emänisänisä Univormu on jo edesmennyt suomenpienhevos ori. Univormu, eli Vormu, oli oikein ryhdikäs ja hyväliikkeinen ori. Univormu on jo kaukaista menneisyyttä, mutta jokainen muistaa sen viisaan ilmeen ja yhteistyöhaluisuuden, mutta myös pienen ponimaisen pilkkeen silmäkulmassa. Liikkeiltään ja rakenteeltaan upea ori kantakirjattiin jopa ykköspalkinnolla ja olikin todella haluttu ori. Kouluratsastuksessa upeasti pärjännyt Vormu sai kuitenkin jo nuorena pahan ähkyn ja jouduttiin lopettamaan. 

 

Emänisänemä Nukku-pirkko on myöskin jo edesmennyt suomenpienhevos tamma. Pirkko ei sen kummempia suorituksia kilpailuissa tehnyt, mutta opetus- ja siitostamman ura oli sille merkittävä. Pirkon jälkeläiset ovat yleisesti ottaen todella hyväluonteisia. Nukku-Pirkko oli hieman laiskanpuoleinen tamma, mutta liikkui kyllä, kunhan ratsastaja oli tarpeeksi topakka. Pirkko oli tallissa hieman sählä ja koko ajan katselemassa mitä missäkin tapahtuu. Yksin tamma ei tykännyt jäädä ja purikin ahdistukseensa puuta. Eläkepäivänsä tamma sai viettää syntymätallinsa suurilla laitumilla vanhojen ystäviensä kanssa.

  

Emänemä Narsissi, eli Sissi, on 141cm korkea suomenpienhevos tamma. Narsissi on yleispainotteinen ja pärjännyt hyvin sekä koulussa, että esteillä. Tasoltaan Sissi on Helppo A-Vaativa B ja 80-100cm. Yleisesti luonteeltaa tamma on hyväluonteinen ja viisas. Tamma on tilanteessa kuin tilanteessa rauhallinen ja luottaa ihmisiin täysin. Tammamaisuus näkyy esimerkiksi siinä, että maastossa omaa paikkaa jonossa ei suostuta luovuttamaan kenellekkään. Sissi on ratsuna erittäin varmajalkainen ja tasainen ratsastaa. Pyöreäksi tammaa ei saa helposti, varsinkaan jos ei käytä ratsastamiseen reilusti jalkaa. Osaavalla ratsastajalla erittäin toimiva.

  

Emänemänisä Narsisti oli suomenpienhevosori. Narsisti on nimensä mukaisesti narsistinen, eli hyvin itsekeskeinen tai itserakas. Ariksi kutsuttu poika halusikin aina kaiken ensin ja suuttui jos huomasi että viereisen karsinan hevosta rapsuteltiin ja huomioitiin enemmän kuin häntä. Narsisti olikin yhden ihmisen hevonen ja onnellinen saadessaan olla huomion keskipiste. Muuten ori oli hyvärakenteinen ja hyväliikkeinen, sekä taitava kouluhevosena. Ari kilpaili Vaativaa B:tä parhaimmillaan, mutta jalkavian vuoksi joutui aikaiselle eläkkeelle. 

 

Emänemänemä Ruiskukka, eli Kukka, oli suomenpienhevostamma ja teki töitä lähinnä opetustammana ja käytettiin myös siitokseen muutamia kertoja, kunnes varsojen saaminen oli Kukalle hengenvaarallista. Kukkaa käytettiin kouluratsun lisäksi myös työhevosena maatilalla ja myöhemmin vanhempana opetushevosena ratsastuskoululla. Kaikkien rakastama kiltti Kukka vaati ratsastajaltaan kuitenkin paljon kärsivällisyyttä, eikä sopinut koskaan aloittelijoiden tunneille. Kukka saattoi kesken kaiken pysähtyä keskelle uraa, jos pohkeita unohti käyttää.

img

KILPAILUT

Kouluratsastus (45)

17.11.2010 KRJ kutsu, helppo a: 5/50
19.11.2010 KRJ kutsu, helppo a: 2/50
28.11.2010 KRJ kutsu, helppo a: 5/30
25.11.2010 KRJ kutsu, helppo b: 1/60
26.11.2010 KRJ kutsu, helppo b: 3/60
29.11.2010 KRJ kutsu, helppo b: 6/60
29.11.2010 KRJ kutsu, helppo a: 1/30
31.11.2010 KRJ kutsu, helppo a: 2/30
28.11.2010 KRJ kutsu, helppo a: 7/50
30.11.2010 KRJ kutsu, helppo a: 2/50

 

26.12.2010 KRJ kutsu, helppo a: 1/50
26.12.2010 KRJ kutsu, helppo a: 6/50
30.12.2010 KRJ kutsu, helppo a: 7/50
30.12.2010 KRJ kutsu, helppo a: 5/50
10.02.2011 KRJ kutsu, helppo a: 6/50

12.02.2011 KRJ kutsu, helppo a: 1/50
13.02.2011 KRJ kutsu, helppo a: 4/50
14.02.2011 KRJ kutsu, helppo a: 6/50

15.02.2011 KRJ kutsu, helppo a: 6/50
12.02.2011 KRJ kutsu, helppo b: 2/50

   

15.02.2011 KRJ kutsu, helppo b: 6/50
10.02.2011 KRJ kutsu, helppo b: 7/50

13.02.2011 KRJ kutsu, helppo b: 4/50

14.02.2011 KRJ kutsu, helppo b: 7/50

18.02.2011 KRJ kutsu, helppo b: 2/40
21.02.2011 KRJ kutsu, helppo b: 5/50
25.02.2011 KRJ kutsu, helppo b: 5/50

25.02.2011 KRJ kutsu, helppo b: 3/50

16.02.2011 KRJ kutsu, helppo a: 2/50
20.02.2011 KRJ kutsu, helppo b: 4/40

25.02.2011 KRJ kutsu, helppo a: 7/50

17.02.2011 KRJ kutsu, helppo b: 4/100
12.02.2011 KRJ kutsu, helppo b: 2/50


05.03.2011 KRJ kutsu, helppo a: 2/50
06.03.2011 KRJ kutsu, helppo a: 6/50
07.03.2011 KRJ kutsu, helppo a: 5/50

19.03.2011 KRJ kutsu, helppo a: 4/50
04.04.2011 KRJ kutsu, helppo b: 5/50
13.03.2011 KRJ kutsu, helppo c: 5/50

   

17.03.2011 KRJ kutsu, helppo b: 7/50
06.04.2011 KRJ kutsu, helppo c: 1/50
28.03.2011 KRJ kutsu, helppo b: 4/40
22.03.2011 KRJ kutsu, helppo a: 3/40
21.03.2011 KRJ kutsu, helppo a: 2/50
18.03.2011 KRJ kutsu, helppo b: 5/50

 

Valjakkoajo (12)

26.02.2011 - VVJ - vaativa yhdistetty pl - 2/30
27.02.2011 - VVJ - vaativa yhdistetty pl - 2/38
03.03.2011 - VVJ - vaativa yhdistetty pl - 1/30
12.03.2011 - VVJ - vaativa yhdistetty pl - 1/29
15.03.2011 - VVJ - vaativa yhdistetty pl - 5/29
19.03.2011 - VVJ - vaativa yhdistetty pl - 5/27
26.03.2011 - VVJ - vaikea yhdistetty - 4/30
04.04.2011 - VVJ - vaativa yhdistetty pl - 3/30
06.04.2011 - VVJ - vaativa yhdistetty pl - 4/30
09.09.2011 - VVJ - vaativa yhdistetty pl - 4/30
10.09.2011 - VVJ - vaativa yhdistetty pl - 1/30
11.09.2011 - VVJ - vaativa yhdistetty pl - 4/30

 

img

PÄIVÄKIRJAIRJA

28.11.2010  kouluvalmennus - Lara

Alkulämmittelyiksi päätimme tehdä hieman taivuttelua, sekä irrottavia liikkeitä. Sepi liikkui pehmeästi, hyvin kuolaimella eikä tapellut pohjetta vastaan. Ongelmia alkoi ilmaantua vasta ikuisuudelta tuntuneen ajan kuluttua, Sepi kyllästyi koko touhuun alkaen etsiä ratsastajasta virheitä, joiden avulla livahtaa karkuun taivutuksesta. Muutamien ulko-ohjalla tehtyjen ryhdistävien pidätteiden jälkeen ori alkoi hyväksyä kohtalonsa ja vaihdoimme pikaisesti tehtävää. Ympyrällä tehtävä pohkeenväistö sopi päivämme teemaan. Aluksi Sepillä meni aikaa tajuta miksi piti liikkua sivulle eikä eteen ja miksi kummassa nyt ei saa taipua. Se vetelikin useampia ympyröitä päätöntä kiitoravilaukkasotkua, kunnes lopulta jokin naksahti paikoilleen sen sievissä pikkuaivoissa. Siitä eteenpäin homma sujuikin molempiin suuntiin, kuin tanssi suorastaan, hienoa! Teimme ympyräväistöä myös hieman laukassa, ori suoriutui lähes täydellisesti koko valmennusprosessista vaikka vähän stressailikin välillä.

  

30.11.2010  kouluvalmennus - Lara

Seuraava valmennuksemme alkoi iloisemmissa merkeissä Sepi ei hermoillut ja malttoi kuunnella jokaista saamaansa apua hienosti. Kestasimme hieman viimekerran asioita, mutta eihän niistä mitään korjattavaa löytynyt kuten arvelinkin. Tämän päiväinen asiamme olisikin tempon säätely sekä myös hieman vastalaukkaakin. Sepi työskenteli super hienosti, etenkin tempoasioissa. Se ei kertaakaan yrittänyt vaihtaa suuremmalle vaihteelle ja liikkui ohjan ja pohkeen välissä, kauniissa muodossa kuten tavallistakin. Ori yllätti jopa pärskäisemällä muutaman kerran! Jaa, vastalaukka oli hieman hankalaa. Sepi korjaili laukkaansa jatkuvasti itse oikeaksi, onhan se tietysti hyvä asia mutte paljoa vastalaukassa auta. Sitten alkoi taas se kaahaus. Hevonen kiisi ympäri maneesia häntä tötteröllä ilman pienintäkään aikomusta hidastaa, pienellä huijauksella laukka vaihtui onneksemme väähäksi. Ympyrällä vastalaukka onnistui kommelluksen jälkeen täydellisesti! Onnea Sepin koulu-uralle!

  

5.12.2010 Kouluvalmennus, valmentaja: Riella

Unisiepparin kanssa aiheena on tänään siirtymiset harjoituslaukasta käyntiin tasajaloin, harjoitusravista pysähdykseen, peruutus ja takaisin harjoitusraviin, sekä takaosakäännökset. Verryttely sujui yllättävän mukavasti ja kokoisekseen siltä todellakin löytyi näyttävät liikkeet ! Ratsastaja muisti pitää kevyen käden ja pohkeet lähellä joten Sepi antoi ihan yhtälailla takaisin ratsastajalle kulkemalla pyöreässä muodossa. Verryttelyn jälkeen rupesimme harjoittelemaan harjoitusravista pysähdykseen, peruutukseen ja takaisin harjoitusraviin. Aluksi meno oli hieman tahmeaa eikä Sepi oikein älynnyt että tarkoitus oli pysähtyä, ei siirtyä vain käyntiin mutta seuraavilla kerroilla skarppasit ja heti orikin älysi että hei, nyt pysähdytään ja kaiken lisäksi vielä peruutetaan. Muutama todella hieno siirtyminen molempiin suuntiin esiintyi. Teimme tehtävää, jossa yhdessä kulmassa täytyi tehdä takaosakäännös eli suunta vaihtui, siitä harjoitusraviin ja seuraavassa päädyssä pysähdys, peruutus ja takaisin harjoitusraviin. Seuraavassa kulmassa uudelleen. Sepi ajatteli että tämä tehtävä on kiva ja alkoikin keskittyä siihen eikä jaksanut miettiä mörköjä tai muita pelokkeita. Harjoituslaukassa se askelsi korvat hörössä ja näytti nauttivan kun sai tehdä töitä. Se oli eteenpäinpyrkivä mutta kuunteli silti apuja ja olin todella tyytyväinen että niinkin monta hienoa suoritusta nähtiin tänään kuin teillä oli !

 

, helppo a: http://hankivaara.webs.com/KRJ2.html