Internet Movie Database

Från Wikipedia
(Omdirigerad från IMDb)
Hoppa till: navigering, sök
Internet Movie Database
Typ av webbplats Databas
Alexa-ranking 47 (Augusti 2012)[1]
Kommersiell Ja
Språk Engelska
Franska
Italienska
Portugisiska
Spanska
Tyska
Registrering Ej krav, utom för att kunna delta i diskussioner, omröstningar, kommentarer och betygsättningar
Ägare Amazon.com
Skapare Col Needham
Startad 17 oktober 1990

Internet Movie Database (i marknadsföring skrivet IMDb) är den äldsta och största filmdatabasen på Internet. Dess tyngdpunkt ligger på engelskspråkiga filmer, men innehåller även information om icke-engelska filmer, lågbudget- och tv-filmer, datorspel samt i viss utsträckning TV-program.

Historia[redigera | redigera wikitext]

IMDB startade 1990 som ett enkelt program för att söka i listan av vanliga frågor (FAQ) för nyhetsgruppen rec.arts.movies. 1993 fanns det en möjlighet att skicka frågor till programmet via e-post, och året efter kunde även användare skicka in tillägg till databasen. Kort därefter skapades ett www-baserat gränssnitt, vilket var det som öppnade upp IMDB för den stora allmänheten. Numera besöks sajten av över 100 miljoner personer per månad. [2]

Till en början var IMDB icke-kommersiellt, och utnyttjade donerad bandbredd och hårdvara. 1996 bildades ett företag i Storbritannien, Internet Movie Database Ltd. med äganderätten till databasen, och i samband med det infördes även reklam på sajten. År 1998 köptes företaget av Amazon.com.

Info-bidrag till sajten[redigera | redigera wikitext]

Presumtiva bidragsgivare, som vill ge information om till exempel skådespelare, anmäler sig först via ett formulär, får ett lösenord och måste logga in innan de kan föreslå tillägg till databasen. Bidragen godkänns eller avslås sedan av sajtens experter. Det är alltså svårare att få oseriösa redigeringar publicerade jämfört med en Wiki-webbplats, men det är också omständligare och tar längre tid att rätta till felaktiga uppgifter och lägga till nya fakta.

Betygsättning[redigera | redigera wikitext]

Registrerade användare har även möjlighet att ge filmer betyg i en skala ett till tio. Från dessa röster skapas ett antal olika topplistor varav "Top 250"-listan är den viktigaste.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Imdb.com Site Info”. Alexa Internet. http://www.alexa.com/siteinfo/imdb.com. Läst 2 augusti 2012. 
  2. ^ http://www.imdb.com/help/show_leaf?history

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]