VÄSTERBYN ESTERI
VIRTUAALIHEVONEN

-

NIMI: Västerbyn Esteri "Esteri" ROTU: suomenhevonen
SÄKÄ JA SKP: 159 cm, tamma SYNTYMÄPÄIVÄ: 01.01.2009
KASVATTAJA: Västerby OMISTAJA: VRL-08111, Hurmajärvi
PAINOTUSLAJI: yleispainotus KOULUTUSTASO: He B, 80 cm

Esteri on yleisluonteeltaan ihanan rauhallinen ja rento tamma, jonka kanssa voisi viettää aikaa, ja ihan vain oleskella, koska tamma pitää ihmisseurasta ja siitä, kun sen kanssa touhutaan. Esteri ei pahemmista ota itseensä, ja se pitää myös pienemmistäkin ihmisolioista, joita se suorastaan ihannoi. Tammasta kyllä löytyy myös näpsäkkyyttä, jos sitä lähdetään hakemaan.

Trailerit sun muut kauheukset saatat Esterin hieman miettimään, mutta koska sillä kuitenkin nyt kisataan aktiivisesti, on myös tamma tottunut menoon ja meininkiin, ja astelee traileriin jopa mielellään tietäessään että pääsee näkemään uusia paikkoja. Trailerista tullaan myös pois hyvin rauhallisesti, eli tässä ei mitään ongelmaa havaittavissa. Eläinlääkärin hoidossa tamma käyttäytyy mallikkaasti, mutta kengittäjällä saattaa välillä olla ongelmia tämän tamman kanssa, nimittäin Esteri ei mielellään pitäisi jalkojaan niin kauaa ylhäällä kuin on tarvis.

Hoitaessa Esteri yleensä lepuuttaa takajalkaansa ja katselee rauhassa hoitajansa puuhia. Se nauttii harjauksesta, ja sitä saa harjata vaikka vähän kovemmallakin harjalla, koska tämä tamma ei ole mikään herkkähipiäinen. Sille kasvaa talvisinkin sellainen karva, että ei yli 20 asteen pakkasillakaan tarvitse vielä loimea niskaansa. Esteri pitää harjan nyppimisestä, ja sen kanssa sitten saakin kulutettua sutjakasti aikaa nyppimällä tamman paksumpaakin paksumpaa harjaa. Tammaa ei tarvitse laittaa edes kiinni, koska se ei pyöri eikä yritä livistää karsinasta, vaikka ovi olisikin hieman auki. Toisaalta, onneaan ei kannata koetella lähtemällä hirveän kauas karsinalta, koska saattaapi olla että Esteriä ei vähän ajan päästä näy. Varustaminen sujuu sutjakasti, ja suitsetkin tamma ottaa päähänsä mielellään.

Ratsastaessa Esteri on aluksi hieman jähmeä, ja vaatii selkäänsä ratsastajan joka patistaa sen heti alkutunnista liikkeelle. Kun Esterin saa liikkelle, siltä irtoaa mitä upeimpia askelia, ja se alkaakin tuntua eteenpäinpyrkivältä ja kevyeltä kädelle. Jos Esteriä ei ratsasta, saattaa se muuttua etupainoiseksi, jolloin ratsastus ei todistettavasti suju. Kouluratsastus on tamman mielestä välillä hieman tylsää, mutta kun sille antaa paljon tehtävää, alkavat myös koulukiemurat onnistua. Esteri vaatii paljon ympyröitä vertyäkseen, mutta kunhan sen saa vetrymään, se kulkee mielellään pehmeässä muodossa ja itseään kantaen, sekä toimii hyvin herkillä avuilla. Tamman ravi on ihana istua, mutta välillä itseään tulee herätellä ettei painu mukavuusalueelle ja anna hevosen vain sipsutella eteenpäin, vaan täytyy hieman kiduttaa istuntaansa ja pyytää taas tammaa eteen. Laukka on mukavan korkeaa ja rullaavaa. Esteillä tamma onkin ihan haka, ja niillä se innostuu oikein urakalla, jolloin ratsastajan tulee ennemminkin pidättää kuni ratsastaa eteen. Esterillä on hyvä tekniikka, ja ratsastajan tarvitseekin pääasiassa huolehtia tamman vauhdista ja ohjaamisesta esteille; tamma hoitaa loput. Jos Esterin hyppyjä menee turhaan säätämään, saattaa olla että se hieman hermostuu ja heilauttelee häntäänsä varoitukseksi. Maastossa Esteri on reipas tapaus, ja hyppää maastoesteitä mistä vain; tämä tamma ei varmaankaan edes osaa kieltäytyä. © Rebecca

i. SANNIN VEKSELI
suomenhevonen, 155 cm
SLA-III, KRL-III, YLA2, KERJ-III
ii. Viritys TUM
YLA2, SLA-II, KRJ-III
iii. Samooja TK
iie. Virkku L
ie. Hallapuron Silja
VIR MVA Ch, KTK-II, YLA2, KRJ-II, ERJ-III, SLA-I*
iei. Haavelaakson Kaipuu
iee. Yaven Illusia VIR MVA Ch, KTK-III
e. KIMOVAARAN SÄRMÄ
suomenhevonen, 151 cm
ei. Waltteri VOE
SLA-II
eii. Liinahaan Uinuva
eie. Nokikylän Murumiina YLA2
ee. Valveron Marina
eei. Raadelman Urhea
eee. Dein Säihkysilmä KRJ-III, YLA3

Nam gravida luctus dolor et cursus. Pellentesque congue vehicula euismod. Praesent non odio id velit viverra dignissim. Maecenas ligula urna, volutpat posuere dignissim vitae, lobortis non velit. Donec nec diam vitae dui volutpat scelerisque. Etiam tempor massa at nunc aliquet quis dictum neque bibendum. Vivamus ut lacus velit, a consequat risus. Mauris arcu turpis, ultricies id placerat quis, vulputate quis eros. Aliquam erat volutpat. Aenean vehicula iaculis odio, et placerat dui dapibus sit amet. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Ut eu quam ac nibh venenatis euismod.

Phasellus tempor nulla quis turpis mattis at sagittis quam fringilla. Sed consequat dui a erat eleifend tristique. Aliquam mattis lorem eget urna scelerisque nec euismod eros sollicitudin. Proin rutrum sodales metus vestibulum pellentesque. Aenean euismod purus vitae nisi gravida quis imperdiet sapien consequat. Pellentesque dictum, ipsum eget gravida tempus, odio nisl bibendum erat, vitae tincidunt neque orci eu neque. Aliquam erat volutpat. Morbi aliquam purus vitae lacus elementum eu ornare dui feugiat. In sed massa nec tellus imperdiet pellentesque ac et tellus. Quisque ut ante ante. Cras ullamcorper, nunc a dictum iaculis, sapien odio hendrerit dui, a faucibus nibh nunc at nibh.

00000000 - o. varsannimi / ei meriittejä
00000000 - o. varsannimi / ei meriittejä
00000000 - o. varsannimi / ei meriittejä
00000000 - o. varsannimi / ei meriittejä
00000000 - o. varsannimi / ei meriittejä

- ei meriittejä

Esteri on tarjolla myös tallin ulkopuoliseen jalostukseen. Tammalla ei ole vielä yhtäkään jälkeläistä, mutta pian olisi aika sellainenkin pyöräyttää. Esterillä on takanaan muutamia sijoituksia koulu- ja kenttäratsastuksessa, mutta kilpaura on edelleen kesken. Esteri kilpailee yleispainotteisesti, joten se tulee mitä luultavimmin kokeilemaan muitakin lajeja uransa aikana.

KRJ - 10 sijoitusta
22.03.2011 - kutsu - Helppo C - 2/40
24.03.2011 - kutsu - Helppo C- 4/40
28.04.2011 - kutsu - Helppo C - 4/50
29.04.2011 - kutsu - Helppo C - 4/50
01.05.2011 - kutsu - Helppo B - 3/50

05.08.2011 - kutsu - Helppo C - 5/28
27.08.2011 - kutsu - Helppo B - 4/50
29.08.2011 - kutsu - Helppo C - 6/50
30.08.2011 - kutsu - Helppo C - 7/50
01.09.2011 - kutsu - Helppo C - 7/50
KERJ - 3 sijoitusta
01.09.2011 - kutsu - Helppo - 1/40
30.09.2011 - kutsu - Tutustumisluokka - 1/28
05.10.2011 - kutsu - tutustumisluokka - 1/14

Täyttänyt 4 -vuotta 12.07.2009

00000000 näyttelyt paikassa - palkinto - pt. tuomari

Kouluvalmennus 06.09.2011 - valmentajana pipariina
Kentälle tallustellessa Esteri viskoo päätään ja ilmaisee selvästi sen, ettei tule pitämään tästä kouluratsastustreenistä. Kehotan ratsastajaa ottamaan napakamman otteen tamman suitsista ja käsken heitä kävelemään muutaman kerran rennosti kentän ympäri. Tamman kävellessä kentän ympäri huomaan kuinka sen liikkeet voisivat olla hyvinkin lentäviä, mutta tammaa ei huvita senkään vertaa. Käsken kaksikon siirtymään harjoitusraviin. Tamma askeltaa hyvin töksähtävästi, ja kehotan ratsastajaa hiukan käyttämään raippaa samalla, kun tekee puolipidätteitä saadakseen hevosen takaosan toimimaan. Muutaman takkuisen kierroksen jälkeen Esteri alkaa pehmenemään avuille ja takaosa polkee enemmän hevosen alle sekä muoto pyöristyy paremmaksi. Kun ravi alkaa sujua, pyydän ratsastajaa ottamaan muutaman kaarevan uran, että tamma taipuu enemmän. Esteri tuntuu olevan jäykkä oikealta, joten vaihdamme suuntaa ja alamme tekemään enemmän voltteja sekä kaarevaa uraa. Tamma alkaa olla enemmän kuulolla. Käsken ratsastajaa hidastamaan käyntiin ja asetan lepohetken aikana muutaman puomin pitkien urien sisäpuolelle. Ratsukko saa ottaa muutaman pohkeenväistön sisältä ulospäin. Nyt kun Esteri on kuulolla, homma hoituu paremmin ja ensimmäisten yritysten ja korjausten jälkeen pohkeenväistö sujuu jo melko hyvin, tamman kantaessa itseään kauniisti. Valmennuksen lopusta treenaamme laukkaa. Esterin peräänanto herkästi rikkoontuu laukassa tamman innostuessa, joten päädymme laukkaamaan pyöreällä uralla tehden pääty-ympyröitä. Kun laukka on saatu nousemaan oikein ja peräänanto säilytettyä pyöreällä uralla, annan kaksikon ravata hetken ja pyydän heitä käymään maastopolulla viilentymässä. Valmennus meni mukavasti sen jälkeen, kun Esterin sai vähän herkemmäksi, eikä tamma kiukutellut. Ratsastajan ja Esterin yhteistyö on hyvää, mutta vaatii paljon vielä harjoittelua varsinkin laukassa. Avut ovat liian epäselvästi annettuja, ja Esterin kaltaisella herkällä hevosella on vaikeaa tajuta, mitä apuja tarkoitetaan.

Kouluvalmennus 27.08.2011 - valmentajana Juli
Saavuin tallille hyvissä ajoin ja olit vasta valmistelemassa Esteriä valmennuksiin. Ohjasin teidät samantien kentälle lämmittelemään. Alkukäynnit saitte kävellä omaan tahtiin, mutta pian aloin sitten pyytää teiltä enemmän. Paljon ympyröitä ja suunnanvaihdoksia, jotta Esteri heräilisi ja alkaisi työstää itseään kunnolla kuten vaaditaan. Aluksi se vaikutti hyvinkin tahmealta ja painoi jopa hieman ohjalle, mutta heiskä teki runsaasti töitä selässä, eikä sitten mennytkään hirveän pitkää aikaa kun Esteri alkoi jo taipua kauniisti ja astui näyttävästi alleen. Sitten harjoittelimme keskiravia – ja laukkaa. Ravissa hommat sujuivat hyvin, mutta laukassa Esteri koitti hieman paeta työtekoa, ja jurnasi vastaan. Muutaman yrityksen jälkeen tämäkin onnistui ja heiskä sai ponista kauniin, jämäkän laukan ulos. Tässä vaiheessa aloimme kuitenkin sitten harjoitella pohkeenväistöjä. Pyysin teitä väistämään aluksi pituushalkaisijalta takaisin uralle, ja tämän jälkeen aina toisella pitkällä sivulla. Heiskä teki työtä käskettyä ja työsti tammaa hyvin pehmein, mutta tomerin avuin. Esteri oli kuuliainen ja reagoi kaikkiin kevyesti, väistäen kauniisti. Hienoa yhteistyötä! Lopuksi harjoittelimme vielä vastalaukkaa muutaman kerran, minkä jälkeen saitte ravailla loppuravit sekä kävellä loppukäynnit omassa tahdissanne jälleen. Valmennus meni oikein hyvin.


Webdesign © RINSESSA 2012 // Hevosen kuvien © kasvattaja, kiitos!
KYSEESSÄ ON VIRTUAALIHEVONEN
takaisin hevossivulle