Metsäpirtin Stopple VH13-024-0026

Kuvat © Flydon Stud, luvalla, with permission | klikkaamalla suuremmaksi!

Lempinimi Sope Rotu Welsh Mountain
Sukupuoli tamma Väri ruunikonpäistärikkö
Syntynyt 12.11.2012 Säkäkorkeus 118 cm
Syntymämaa Suomi Omistaja Omppu VRL-12675
Painotus esteratsastus Kasvattaja Omppu VRL-12345

VWY-C hyväksytty 21.08.2014

YLA laatuarvostelu 20.03.2014 | 23 (12+11) - 32 (20+12) - 17 - 4 - 3 = 79p, YLA2

"Erittäin hyvä sukuselvitys ja iso plussa siitä, että se oli jaoteltu selkeästi. Nuorenoloinen tamma, joka saisi vielä kehittyä kauttaaltaan."

Tämä on virtuaalihevonen eivätkä tiedot vastaa todellisuuteen.

 

Ikääntyminen

1 vuotias: 19.11.2013
2 vuotias: 26.12.2013
3 vuotias: 03.12.2012
4 vuotias: 12.01.2013
5 vuotias: 12.02.2013
6 vuotias: 12.03.2013
7 vuotias: 12.04.2013
8 vuotias: 12.05.2013
9 vuotias: 12.06.2013
10 vuotias: 12.07.2013
11 vuotias: 12.08.2013
12 vuotias: 12.09.2013
13 vuotias: 12.10.2013
14 vuotias: 12.11.2013
15 vuotias: 12.12.2013
16 vuotias: 12.01.2014
17 vuotias: 12.02.2014
18 vuotias: 12.03.2014
19 vuotias: 12.04.2014
20 vuotias: 12.05.2014
21 vuotias: 12.06.2014
22 vuotias: 12.07.2013
23 vuotias: 12.08.2013
24 vuotias: 12.09.2013
25 vuotias: 12.10.2013
26 vuotias: 12.11.2014
27 vuotias: 12.12.2014
28 vuotias: 12.01.2015
29 vuotias: 12.02.2015
 

Luonne

Sope on hoidettaessa kiltisti. Satulavyötä kiristäessä se tosin nostelee jalkaa ja näyttelee potkaisevansa. Potki se ei kuitenkaan vaikka siltä näyttäisi! Pestessäkään tamma ei aiheuta ongelmia, mutta välillä Sopellakin on niitä huonoja päiviä jolloin ei jaksaisi olla puunattavana. Herkkuja ei kannata tältä ponilta turhaan piilotella, sillä Sope kyllä huomaa ennemmin tai myöhemmin ne taskuistasi! Vaikka mieli tekisi, ei herkkuja tule antaa vaikka se suloisesti katsookin hoitajaansa pippurisilmillään. Perusponi? No ei todellakaan! Ruoka-aikoina Sope nimittäin tunkee päänsä kippoon ja odottelee samassa asennossa ruuan tuloa. Sope liikahtaa vasta, kun kaikki ruoka on kupossa. Kummallista, mutta totta!

Ratsuna Sope toimii hyvin ja sen huomaa koulutustasostakin. Tamma kulkee nopeasti peräänannossa, kunhan ratsastaja miellyttää rouvaa. Sope on hyvin tarkka ratsastajan kanssa, ja pienikin huonosti annettu apu jätetään huomiotta. Jos ohjilla sahaa tai jos ohjat ovat ihan liian kireät, se ilmaisee inhonsa heittelemällä päätään. Sopelle ei kannata maiskuttaa, sillä siitä seuraa vain hurja (Sopen mielestä ihana) kiitolaukkapätkä. Tarkkuutta vaaditaan siis paljon, ja jos ratsastaja jännittää, Sope alkaa kaahailla varsinkin laukassa ja laukkaamisen jälkeen. Esteitä Sope rakastaa, ja radalla vauhtiin päästyään se ei haluaisi hidastaa millään! Ennen rataa Sope on siis saatava kunnolla kuulolle, ettei kilpailu pääty katastrofiin. Maastossa Sope ei teetä ongelmia, mutta laukkasuoralla se saattaa purra kuolaimeen ja lähteä. Kun maastossa laukkaa, on annettava paaljon puolipidätteitä. Siellä kun sattuu olemaan Sopen mielestä niin kaamean kivaa!

Taustaa

Vieraillessani Walesissa etsimässä siitokseen sopivia poneja löysin erään suuren yhteislaitumen. Siellä oli jos jonkinmoista welsh mountain-tammaa sekä upea voikko ori. Ihastuin siihen heti. Ori oli kuulemma nimeltään Typhoon. Se oli suosittu tällä alueella ja olikin saanut kesäksi melkoisen suuren tammalauman! Pian sain selville että ori oli myynnissä. Ensi kesäksi laitumelle oli tulossa toinen ori. Laitumen omistaja kertoi suuren osan tammoista olevan myynnissä, ja pääsin tutkiskelemaan laumaa. Ihastuin sitten tammaan nimeltä Dancing Queen. Soitin ponien omistajille ja he tulivatkin tänne kirjoittamaan myytipapereita. Ja niin ponit löysivät tiensä Suomeen. Talvella selvisi, että "Mini" oli kantavana, ja kesällä se saikin hienon ruunipäistärikön tammavarsan. Aluksi meinasin nimetä sen Stormiksi. Toisena vaihtoehtona minulla oli Apple, sillä varsa oli ihan omenan värinen. Niinpä keksin yhdistää sanat, ja varsa ristittiin Metsäpirtin Stoppleksi. 6-vuotiaana alkoi Sopen kisaura, ja nyt sillä on yli 20 sijoitusta sekä 5 hienoa varsaa.


Sukutaulu ja -selvitys

i. Typhoon ii. Horizon HopeEVM iii. Spirit of WelshEVM
iie. LittlestEVM
ie. Everything I DoEVM iei. Silent´s SongEVM
iee. Fallen StarEVM
e. Dancing Queen ei. You're My RomeoEVM eii. GhostEVM
eie. SagaEVM
ee. Dandelion's JennyEVM
 
eei. Great FeelingEVM
eee. SweetieEVM

Ensimmäinen polvi

I. Typhoon Korkeatasoinen Welsh A- ori kultaisella luonteella! Typhoon on syntynyt Suomessa v. 2012, ja elänyt n. 6 vuotta kasvattajansa luona. Typhoonin isä on arvostettu Horizon Hope, ja emä norjalainen, hyväluontoinen Everything I Do. Typhoonin kisaura alkoi vuoden 2013 puolella, ja kymmenisen hyvää sijoitusta on tullut mukaan. Monipuolisesti se on kisannut koulua, esteitä, valjakkoajoa ja maastokisoja. Myös oripäivillä on käyty, joista Typhoon on saanut II- palkinnon. Typhoonin sukulaisia ei ole virtuaalimaailmassa, mutta sillä on kolme hyvää jälkeläistä, joista Metsäpirtin Stopple on menestynein. Väriltään ori on voikko, säkä on 117 cm.

E. Dancing Queen Dancing Queen on kimo 116-senttinen harrasteponi, joka on jo eläkkeellä. Tamma on kuitenkin pari kertaa kisannut. Se on peräisin suomesta, josta se muutti v. 2013 virtuaalitalli Kerkkään. Dancing Queenin sukupuu ei ole kovin hieno, sillä sen isä, lähes ylikorkea You´re My Romeo ja emä Dandelion´s Jenny eivät ole kovin paljoa kisanneet tai saaneet meriittejä. Se on isänsä ainoa jälkeläinen. Dancing Queenilla on neljä jälkeläistä, jotka ovat kisa- ja/tai siitoskäytössä. Jälkeläisistä kaksi on vasta kisauran alussa. 

Toinen polvi

II. Horizon HopeEVM Horizon Hope on voikko Walesilainen siitosori. Se on kilpaillut aktiivisesti kuusivuotiaasta. Horizon Hope on siirtynyt siitoskäyttöön radalla tapahtuneen tapaturman seurauksena. Ori on saanut näyttelyistä hyviä pisteitä kisasijoituksien seuraan. Horizon Hopella on Iso-Britanniassa monia jälkeläisiä, mutta Typhoon on varsoista ainoa Suomessa syntynyt. Ori itse on koko elämänsä asunut Walesissa, ja se käy edelleen näyttelyissä kotipaikkansa lähellä. Tärkeitä sijoja on ollut mm. Ponien EM- hopea ja Iso-Britannian suuren welsh-näyttelyn BIS-sija. Horizon Hopen isä on upea Spirit of Welsh. Korkeutta oli 120 cm.

IE. Everything I DoEVM Ei kovin tunnettu siitostamma maailmalla, mutta kotimaassaan Norjassa se on suosittu siitostamma. Everything I Do on kilpaillut ponicupeissa ympäri eurooppaa ja napsinut hyviä sijoituksia. Se on hyvin rehellinen poni, ja tekee aina kaikkensa. Välillä sitä tosin tarvitsee mielistellä, että se tekisi kuten haluaa. Varsoja Everything I Do:lla on kaiken kaikkiaan viisi. Kolmella varsalla on sama isä, walesin ylpeys Horizon Hope. Everything I Do on periyttänyt ominaisuutensa hyvin, ja kaikki varsat ovatkin hyviä kisaponeja. Tamma ei ole vaihtanut omistajaa kertaakaan, mutta vuoden 2012 kesän se asui Suomessa. Rautias tamma on n. 115 senttiä korkea.

EI. You're my RomeoEVM Saksalainen You're my Romeo on suhteellisen vähän kilpaillut, 121-senttinen ruunikko ori. Näyttelyitä se on kiertänyt sen verran, että sai jalostusluvan. Esteratsua siitä ei tullut, koska sitä koulutettiin ensikodissaan väärin. Omistajanvaihdoksen jälkeenkään You"re my Romeo ei innostunut estehyppelyistä, joten se kilpaili vain helpoissa koululuokissa. Orin ainoa jälkeläinen on tamma Dancing Queen. 

EE. Dandelion's JennyEVM Tämä kimo tamma on syntynyt Walesissa, mutta muutti reilun vuoden ikäisenä Ruotsiin. Dandelion's Jenny on kisannut aluemestaruuksissa, muttei ole päässyt sen pidemmälle. Se on toiminut myös valjakkoponina ja kisannut parivaljakkona Mist-tamman kanssa. Dandelion's Jennyllä on kaksi jälkeläistä, kumpikin Suomessa. Näyttelyissä se ei ole käynyt. Parissa mätsärissä ollaan tosin kokeiltu, ja niissä tamma sijoittui hyvin. Dandelion's Jenny on nyt junioriratsastajalla kisoja kiertämässä. Säkäkorkeus on noin 119 cm.

Kolmas polvi

III. Spirit of WelshEVM Spirit of Welsh on upea, 120 cm korkea voikko ori. Sen kaikki jälkeläiset ovat voikkoja, ja se periyttää myös muita ominaisuuksiaan hyvin. Spirit of Welsh kilpaili 80 cm luokissa, ja näyttelyissä se oli oikea ruusukemagneetti. Orin vanhempien perusteella ei olisi tällaista huippuoria osannut arvata, mutta onneksi varsa sai mahdollisuuden.  Kouluratsastuksessakin Spirit of Welsh oli vaikean B:n kisatykki, mutta vain luottamansa ratsastajan kanssa. Se ei kerta kaikkiaan toiminut muiden ratsastajien kanssa. Luonteeltaan ori on kultainen, eikä koskaan kyllästy rapsutuksiin ja harjaukseen.

IIE. LittlestEVM Littlest on jälkeläisnäytöltään värikäs. Vaikka se itse on menestynyt hyvin kisoissa ja näyttelyistä, suurin osa varsoista jäi 70 cm ratojen tasolle. Tamma itse menee kouluratsastuksen Helppoa A:ta ja 80 cm rataesteitä. Littlestin rakenne on hieman erikoinen, ja näyttelyissä menestys oli välillä tuomarin mausta kiinni; sillä on harvinaisen kovera nenäpii. Tätä ominaisuutta se ei kumminkaan jälkeläisilleen periyttänyt. Yksi tunnetuimpia varsoja on Horizon Hope. Littlest on oikea unelmahoidokki, mutta se ei pidä pään tai vatsan koskettelusta. Väriltään se oli kimo, ja säkää oli 116 cm.

IEI. Silent´s SongEVM Silent's Song on kimo selviytyjä. Sen ura alkoi hyvin, ja se sijoittui kaikissa kisoissaan. Ura melkein katkesi orin ollessa kymmenen. Silent's Song kaatui esteen päälle, ja poni joutui jättämään radat joksikin aikaa. Oria tutkittiin, mutta vakavia vammoja ei löytynyt. Se jatkoi kilpauraansa, tosin vain kouluradalla. Sen jälkeen se kierti näyttelyissä, ja sitä arvostettiin suuresti. Vaikka toisin voisi luulla, Silent's Songilla on vain kolme jälkeläistä jotka ovat perineet isänsä parhaat ominaisuudet. Väriltään se on musta, ja säkä on 117 cm.

IEE. Fallen StarEVM Fallen Star ei ole kilpaillut esteillä, mutta näyttelyissä sitäkin enemmän. Sen luonne oli kultainen ja rakenne ihanteellinen. Fallen Star kilpaili kouluratsastuksessa Helppoa A:ta, ja menestyi hyvin. Se ei kumminkaan päässyt vaativalle tasolle, vaikka Vaativaa B:tä yritettiinkin. Fallen Starilla on kaksi jälkeläistä. Rautias tamma on noin 115 senttiä korkea.

EII. GhostEVM Ghost on Walesilaista alkuperää oleva, korkeussuosituksen yläkanttiin oleva kimo ori. Säkää on 121,99cm, ja se hyväksyttiin kantakirjaan. Ghostilla on hyvä rakenne ja luonne. Kilpaura oli loistava, ja tuloksia tuli jopa 80 cm luokista. Ghostin jälkeläisiä ovat mm. You're my Romeo sekä Ghost II. 

EIE. SagaEVM Saga on toiminut lähes koko ikänsä ratsastuskoulun tuntiponina. Luonteeltaan se on kiltti, ja kisoissa se pärjäsi Helpossa B:ssä oikein hyvin. Näyttelytuomaritkin pitivät siitä, ja tamma sai jalostusluvan. Sagalla on vain yksi jälkeläinen, You're my Romeo, jonka isä on tunnettu kisaponi Ghost. Kimo on 116 cm korkea.

EEI. Great FeelingEVM Great Feeling on syntynyt Walesissa. Se on kisannut vähän, mutta rakenteeltaan ruunikko oli hyvä. Great Feeling asui koko elämänsä kasvattajallaan, ja siellä se sai monta jälkeläistä. Ori palkittiin kerran Walesin welshponinäyttelyn parhaaksi poniksi. Se on periyttänyt rakenteensa hyvin jälkeläisilleen, jotka ovat hyviä kukin omassa lajissaan. Säkää sillä on 119 cm.

EEE. SweetieEVM Sweetie on pieni kimo näyttelyponi,ja säkää oli vain 113 cm. Sen ratsukoulutus aloitettiin aikaisin, jonka takia se ei kykene kilparadoille. Näyttelyissä Sweetie sai useita palkintoja, ja ylsi melkein Champion-arvonimeen. Jälkeläisiä sillä on kaksi, jotka myytiin Ruotsiin. Sweetie itsekin asui loppuikänsä Ruotsissa, jossa se osoitti hyvän luonteensa toimimalla terapiaponina. Harvinaislaatuisesti tamma eli 31-vuotiaaksi. 

Jälkeläiset

12.03.2013 | ori | Metsäpirtin Moonlight | i: Gwalch Malvern

03.04.2013 | tamma | Metsäpirtin Sugarcatcher | i: A.D. Sugar Chrystal

01.05.2013 | tamma | Metsäpirtin Vappu | i: Sugar Balance AD

01.08.2013 | ori | Metsäpirtin Forrest | i: Little Milton AD

01.11.2013 | ori | KW Code Casino | i: Cedion Wynfor

12.04.2014 | tamma | KW Specifically | i: Mixed Max

pp.kk.vvvv | sukupuoli | nimi | isä/emä


Kilpailutulokset ja saavutukset

Koulutustaso: Re 70 cm, He B, Irto 80 cm

VSN pistetilanne: 0 p

PLJ taso: ei kilpaillut

 

Villit kilpailut

20.03.2013 | Virtuaalitalli Jääkide | Este, 60 cm | 1/17

02.04.2013 | vt Pajula | Este, 60 cm | 1/10

25.05.2013 | Arrowcreek Shetlands | Este, 60- 70 cm | 4/31

22.12.2013 | Adina | Koulu, Helppo B | 1/4

08.02.2014 | Honda | Koulu, Helppo C | 1/24

19.02.2014 | Ways | Laukka, 400m | 2/8

20.02.2014 | Ways | Este, 50 cm | 2/11

21.02.2014 | Ways | Koulu, Helppo C | 3/17

02.03.2014 | Ponilaakso | Este, 60-70 cm | 2/22

03.05.2014 | Sariola | Koulu, Helppo B | 1/37

06.05.2014 | Jellow | Este, 60-70 cm | 2/40

29.05.2014 | Oathill's Equestrian | Este, 50-60 cm | 2/36

30.05.2014 | VPA-Cup | Koulu, He B | 5/55

30.05.2014 | VPA-Cup | Maastoeste, 50 cm | 2/46

27.06.2014 | Derewent's | Este, 60-70 cm | 2/28

29.06.2014 | Kinuski | Este, 60-70 cm | 2/11

29.06.2014 | Kinuski | Koulu, Helppo C | 4/20

30.06.2014 | Niittymäki | Kenttä, He B/60-70cm/60cm | 4/26

 

NJ - näyttelyjaos ja VSN - virtuaaliset show-näyttelyt

27.03.2013 | Riiviöt, NJ | Welsh A- tammat | JS, 12/12

 

ERJ - esteratsastusjaos

26.08.2013 | Minnantila | 60 cm | 3/25

27.08.2013 | Minnantila | 60 cm | 1/25

20.08.2013 | Hulmur | 70 cm | 4/40

05.02.2014 | Bailador | 70 cm | 5/33

14.02.2014 | Idiressa | 60 cm | 4/16

21.03.2014 | Ryöväri | 70 cm | 1/28

14.06.2014 | Hengenvaara | 60 cm | 5/30

30.06.2014 | Pirunkorpi | ERJ-Cup, 60 cm | 11/178

 

KRJ - kouluratsastusjaos

13.06.2013 | Takkuinen | Helppo B | 5/50

29.12.2013 | Clueless | Helppo B | 1/30

31.12.2013 | Clueless | Helppo B | 4/30

13.02.2014 | Idiressa | Helppo B | 2/30

24.05.2014 | Järviluoto | Helppo B | 2/30

28.05.2014 | Järviluoto | Helppo B | 5/30

14.06.2014 | Yemene | Helppo C | 1/40

15.06.2014 | Yemene | Helppo C | 1/40

30.06.2014 | Fiktio | KRJ-Cup, Helppo C | 22/276

 

KERJ - kenttärastastusjaos

07.10.2013 | Kärmeniemi | Helppo | 4/30

08.10.2013 | Kärmeniemi | Helppo | 2/30

26.02.2014 | Idiressa | Aloittelija | 2/7

30.03.2014 | Bailador | KERJ-Cup, Aloittelija | 5/26

 

VVJ - valjakkoajojaos

pp.kk.vvvv | järjestäjä | luokka | sijoitus

 

Osallistumisia, joista ei saatu sijoitusta + villit näyttelyt

17.03.2013 | Alppiruusu | näyttely | Jaettu 1.

06.06.2013 | Belmont Ranch | barrel racel | 4/13

31.07.2013 | Adina | Koulu, He B | 4/10

31.07.2013 | Adina | Näyttely, ponit | 6/8

31.01.2014 | Kultaratsu | Helppo B | 5/20

10.03.2014 | Onnenkenkä | Este, 40-50 cm | 11/39

10.03.2014 | Onnenkenkä | Suunnistus, ponit | 6/17

11.03.2014 | Muistojen virta | Este, 40-50 cm | 22/29

 

20.02.2013 | Golden League Sporthorses | 60 cm | 8/40

19.08.2013 | Hulmur | 70 cm | 10/40

17.12.2013 | Golden League Spothorses | 60 cm | 7/30

18.12.2013 | Golden League Spothorses | 60 cm | 7/30

24.03.2014 | Vaapukka | 60 cm | 23/30

 

12.06.2013 | Takkuinen | Helppo B | 8/50

 

05.10.2013 | Kärmeniemi | Helppo | 7/30

06.10.2013 | Kärmeniemi | Helppo | 8/30

09.10.2013 | Kärmeniemi | Helppo | 8/30

10.10.2013 | Kärmeniemi | Helppo | 7/30

 

13.04.2013 | Konkkaronkka | Noviisi yhdistetylle yksikölle | 31/40

13.04.2013 | Duren | Noviisi yhdistetylle yksikölle | 22/37

 

Tavarapalkinnot

Rahapalkinnot: 500 v€

   

Ruusuke, Riimu ja huopa


Valmennus- ja hoitopäiväkirja

Kouluvalmennus

Saavuin Kerkän pihaan juuri kun Omppu oli taluttamassa poniaan kentälle. Päätimme aloittaa tunnin raviharjoituksilla. Omppu ja Stopple tekivät hyvää yhteityötä ja se näkyi. Pyysin Omppua tekemään ravivoltin lyhyelle sivulle, nostamaan laukan pitkän sivun alussa ja laukkaamaan toisen pitkän sivun loppuun, hiljentämään raviin ja sama uudelleen. Voltti oli tarpeeksi pyöreä ja nostokin oli hyvä. Stopple hidasti sivun lopussa raviin, mutta Omppu sai ponin jatkamaan laukkaa hienosti. Muutaman kierroksen jälkeen Omppu siirsi raviin ja teki loppuveryttelyt. Valmennus sujui hyvin ja tulisin mielelläni valmentamaan ratsukko toistekkin. Kiitos!

25.03.2013 - Destiny

 

Estevalmennus 

Harjoitus aloitettiin ensin yksittäisellä pystyesteellä. Ennen estettä Sope heitteli päätään vähän liiakseenkin. Meno muistutti kenguruhyppimistä. Esteen jälkeen ohjia kokeiltiin löysätä, mutta kuitenkin niin, että tuntuma säilyi. Silloin meno alkoi näyttää sujuvammalta ja siirryttiin radalle. Esteet ylittyivät sujuvasti, eikä vauhdin tai minkään muunkaan kanssa ollut ongelmia. Korotuksen jälkeen teiden kanssa piti olla hiukan tarkempi, mutta ratsukko toimi hyvin.

12.02.2014 | Wicky

 

Estevalmennus 

Onneksi Kerkästä oli löytynyt myös sopiva ratsu, joka hyppäisi ainakin melkein sen 80cm. Sovimme, että hyppäisimme vain sen, mitä Sope yleensäkin hyppää ratana, eli 70cm. Sope oli todella rauhallisen ja varman oloinen jo heti valmennuksen alusta, monet hevoset kun tuntuvat hermostuvan uusista paikoista. Ensimmäisenä tehtävän oli hypätä kahden esteen sarjaa. Sopella tuntui riittävän virtaa ja se hyppäsi helposti 70cm. Vaikeaa oli löytää mitään korjattavaa Ompun istunnasta ja Sopenkin hyppytyyli oli oikein siisti. Kolmenkaan sarjan esteillä ei tullut ongelmia. Mistäköhän voisin löytää nipotettavaa?.. Sopen ketterät jalat kyllä korjasivat heti tilanteen, jos esteiden välissä tuli hankaluuksia. Ompun istunta, myötääminen ja muut olivat hyvin kondiksessa. Tosin Omppu tuntui välillä hieman ”vapaamatkustavan” Sopen selässä, ehkä hän vain luotti täysin tamman osaamiseen. 

14.02.2014 | Mintsu

 

Estevalmennus

Pääsimme tänään Walesilaisen estevalmentajan oppiin. Aloitimme puomikujaharjoutuksilla, joiden tarkoitus oli notkistaa hevosen kylkiä. Sope oli tyytyväinen saadessaan aivotyöskentelyä. Sitten menimme käynnissä pientä pystyä, jotta hevosten täytyy nostella jalkojaan kunnolla. Puomi oli lopulta melkein Sopen ryntäiden tasolla, ja tamma meni hienosti yli! Sitten aloitimme varsinaiset esteet. Sope oli innoissaan ja kiihdytteli hieman. Saimme sen kuitenkin rauhoittumaan. Seuraavaksi valmentajamme Birgit teki ison ristikon, jota menimme kahdeksikkona. Harjoittelimme siinä oikeanlaista istuntaa ja eteenpäin katsomista. Sope teki välillä pieniä spurtteja, mutta ohjaus toimi moitteettomasti. Sitten teimme rataharjoitusta. Radalla oli aika tiukkoja käännöksiä, ja tarkoituksena oli tietysti selvitä niistä parhaan mukaan. Tammani oli oikein upea ja hieno! Saimme paljon kehuja. Lopuksi menimme isoa pystyä, sen jälkeen pikkuristikkoa ja lopuksi loppuverkat. Sope tarjosi peräänantoa koko ajan, ja Birgit oli iloinen.

- Hyvää työtä, voit taputtaa ja tulla alas selästä, hän sanoi ja niin tein. Matkalla talliin juttelimme Birgitin kanssa, ja sitten hän lähti valmentamaan seuraavalle tallille. Hoidin Sopen hyvin ja jopa pesinkin sen. Sitten laitoin sille loimen päälle ja annoin Sopen olla hetken tallissa syömässä. Kun tamma oli kuiva, vein sen laitumelle muiden sekaan.

12.03.2014 | Omppu

 

Sopen hoitopäiväkirja

Talli oli muuttunut hirveästi ja olin saanut hoitsuksi Sopen. Menin Sopen karsinaan ja otin pöliksen. Harjasin siitä purut pois ja heitin satulan selkään. Se esitti tapansa mukaan potkaisevansa, kun kiristin vyön. Laitoin suitset sen päähän ja laitoin oman kypäräni päähän.

Talutin Sopen ulos ja nousin selkään. Omppu tuli lantakärrykuormallista työntäen luokseni ja sanoi:
- Hei Vilmu! Sinuakin näkee, onko Sope kiva?
- Ihana! Yhtä kiva kuin silloin leirillä, vastasin.
- Mukavaa, että se on sinulle mieleinen, Omppu sanoi.
- Todellakin, voisitko tulla pitämään minulle tunnin? kysyin.
- Tietenkin! Vien ensin nämä kotsut pois, Omppu vastasi.
Ratsastin kentälle ja menin käyntiä pitkin ohjin. Pian Omppu ilmestyikin ja käski kerätä ohjat.
- RAVIA! Omppu karjaisi. Painoin pohkeeni kevyesti Sopen kylkiin ja se lähti keinahtelevaan raviin. Ravasimme lopputunnin ja harjoitelimme koululiikeitä. 
Talutin Sopen talliin ja riisuin siltä varusteet. Hain sille ruoat ja lähdin kohti kotia.

31.07.2013 | Vilmu

 

Sopen hoitopäiväkirja

Menin talille ja huomasin Sopen tarhassa. Annoin sille porkkanan ja vein sen talliin. Otin suan ja harjasin siitä enimmät liat pois. Menin satulahuoneeseen ja aloin jynssäämään suitsia saippualla. Pian ne kiilsivät puhtauttaan, joten rasvasin ne vielä. Otin satulan ja suitset ja varustin Sopen. Talutin sen ulos ja nousin selkään. Menin kentälle ja menin pitkin ohjin pari kierrosta. Keräsin ohjat ja siirsin Sopen raviin. Kevensin ja kevensin monta kierrosta jonka jälkeen istuin satulaan ja nostin laukan. Sopella oli ihana, keinuva laukka. Siirsin sen käyntiin ja lähdin takaisn tallille. Vein sen varusteet satulahuoneeseen ja harjasin sitä vielä pöliksellä. Sillä olisi tänään vielä tunti, joten lähdin kotiin.

24.08.2013 | Vilmu

 

Sopen hoitopäiväkirja

Menin tallille ja Sope oli karsinassaan. Annoin sille porkkanan ja aloin harjata kumisualla. Otin vielä pölärin, jonka jälkeen putsasin kaviot. Hain satulan ja suitset. Menin sen karsinaan ja heitin satulan selkään. Kiristin vyön ja laitoin suitset. Talutin Sopen ulos ja nousin selkään. Ohjasin sen kentälle ja annoin vapaat ohjat siellä. Keräsin ohjat ja huomasin, että kentällä oli ristikko. Sope kaarsi kaulaansa sirosti ja nostin harjoitusravin. Siirryin laukkaan ja ohjasin Sopen ristikolle. Se hyppäsi sen kauniisti ja hyppäsimme sen vielä pari kertaa. Siirryin kevyeeseen raviin, ravasimme pari kierrosta ja siiryimme käyntiin. Laskeuduin selästä, talutin Sopea pari kierrosta ja vein sen talliin. Otin siltä varusteet pois ja pesin hikikohdat nopeasti sienellä. Laitoin sille loimen ja lämpökääreet. Hain sille ruoat ja laitoin kippoon vielä porkkananpalasia. Sanoin sille moikat ja lähdin kotiin.

31.08.2013 | Vilmu

 

Sopen hoitopäiväkirja

Tulin pitkästä aikaa tallille ja menin heti Sopea katsomaan. Avasin karsinan oven ja aloin harjaamaan Sopea. Sope katsoi hetken minua, mutta käänsi sitten päänsä. Hain satulaan ja suitset ja laitoin ne sille. Tänään menisin maastoesteitä, joten hain sille vielä suojat. Talutin Sopen ulos ja ponnistin selkään. Sope korskahteli paikallaan ja lyhensin vielä jalustimet. Annoin pohkeita ja Sope lähti kävelemään eteenpäin. Nostin kevyenravin ja edessä häämötti este. Siirryin harjoitusraviin ja nostin laukan. Sope hyppäsi jokaisen esteen yli ja siirsin sen ravin kautta käyntiin. Ratsastin tallille ja laskeuduin selästä. Vein Sopen karsinaan ja riisuin siltä varusteet. Annoin sille porkkanan ja halin. Hain laukkuni ja lähdin kotiin.

29.09.2013 | Vilmu

 

Sopen hoitopäiväkirja

Tulin tallille suoraan koulusta ja heitin koululaukun kaappiini. Vaihdoin tallivaatteeni ja menin Sopen luo. Annoin sille porkkanan ja taputin kaulalle. Sopella olisi poikkeuksellisesti alkeistunti ja minä olin ilmoittaunut taluttamaan. Katsahdin kelloon. Minulla olisi noin kaksi tuntia aikaa putsata sen varusteet. Otin pakistani sienen ja satulasaippuaa, sekä täytin ämpärin. Otin tamman suitset ja aloin hinkkaamaan niitä puhtaaksi. Pian ne kiiltelivät puhtauttaan ja tein saman satulalle. Minulla oli aikaa puolitoista tuntia. Otin rasvapurkin ja rasvaisin satulan ja suitset. Laitoin ne paikoilleen ja harjasin vyön ja huovan. Putsasin vielä sen suojat ja menin sen karsinalle. Otin sen loimen ja laitoin sen sille. Otin narun ja riimun ja vein Sopen tarhaan. Hain talikon ja kottarit ja aloin puhdistamaan karsinaa. Vein kottarit lantalaan ja sen jälkeen paikoilleen. Ratsastaja tulikin juuri.
- Hei, minä olen Jenni, ratsastaja sanoi.
- Moikka! Minä olen Vilmu ja hoidan Sopea.
- Aa, onko se kiltti?
- On! Se on superkiltti, vastasin.
- Missä se on? Tyttö kysyi.
- Sope on tarhassa minä haen sen, ota sinä sillä aikaa harjat, vastasin.
Hain Sopen ja autoin tyttöä milloin missäkin. Minä ja tyttö talutimme Sopen kentälle.
- Osaatko kiristää satulavyön itse vai kiristänkö minä? kysyin.
- En osaa, kiristä sinä.
- Okei!
Kiristin vyön ja punttasin Jennin Sopen selkään.
- Osaatko lyhentää jalustimet? kysyin.
- En, Jenni vastasi.
Lyhensin ne hänelle sopiviksi ja kiinnitin riimunnarun.
- Valmiit voivat lähteä uralle! Omppu huusi.
Jenni antoi pohkeita ja Sope lähti uralle.
- Antakaa pitkät ohjat!
Jenni pidensi ohjia. 5min. päästä.
- Ottakaa ohjat tuntumalle!
- Tänään harjoittelemme kevyttä ravia! Keventäminen tarkoittaa, että nouset satulasta joka toisella askeleella! Ja harjoitusravin kautta kevyttäravia, mars!
Jenni antoi pohkeita ja Sope siirtyi raviin. Minä juoksin sen rinnalla ja hoin Jennille:
- 1,2,1,2,1,2,1,2......
- Ja käyntiä, Omppu sanoi.
- Nyt, hoitajat irroittavat narut, mutta he kävelevät vierellänne varmuuden vuoksi.
Lopputunnista he vielä ravasivat ja tekivät kokorataleikkaan. Hoidimme Jennin kanssa Sopen loppukuntoon ja laitoimme loimen. Jäin tallille vielä hetkeksi ja lähdin kotiin.

02.10.2013 | Vilmu

 

Sopen hoitopäiväkirja

Käytiin kisoissa Cluelessisa. Talli sijaitsee Pohjois-Suomessa, joten ponit pääsivät taas laivan kyytiin! Iloisesti Sopekin siellä matkusteli, kun on jo tottunut tuohon edestakaiseen ramppaamiseen. Sope oli aika väsynyt matkan jäljiltä, joten heti kun iltakaurat oli saatu, se kävi rennosti pötkölleen välipysäkillämme Ketomaan tallilla. Aamulla alettiin tehdä lähtöä ennen kuutta, ja kaikki ponit astelivat mielellään kuljetusautoon. Koska kisat kestäisivät monta päivää, pääsimme majoittumaan Cluelessin lähitallille. Lunta oli täällä jo paksulti, ja kaikki Walesissa syntyneet varsamme ihmettelivät tätä valkoista kylmää ainetta kovin. Mutta Sope taas meni heti tarhaan päästyään piehtaroimaan! Kisa-aamuna Vilmu, hoitaja, otti Sopen sisälle, ja harjasi sen perin pohjin. Sitten suitset päähän ja kaikki kuljetusautoon! Pian olimme kisapaikalla. Kun varusteet olivat päällä, lähdin verryttelemään Sopea. Ohjelmamme olisi Helppo B, ja Sope menisi sen varmaan leikiten. Verryttelyssä Sope oli ensin vähän kankea, mutta jonkin ajan päästä se alkoi kunnolla köyttämään selkäänsä ja takajalkojaan. Kaiuttimista kuului: "Seuraavaksi Omppu - Metsäpirtin Stopple, Ariella - Susikallion Suukkosuu valmistautuu". Lähdin tottuneesti kävelemään kouluradalle. Tuomari vihelsi pilliin, ja aloitin radan. Sope kulki alusta alkaen täydellisesti, ainakin omasta mielestäni. Laukanvaihto askeleessa, askeleenpidennys, täyskaarto, onnekseni muistin radan hyvin. Sitten oli aika lopputervehdykselle, ja poistuin radalta pitkin ohjin. Taputin Sopea kernaasti. Jäimme jännityksellä odottamaan palkintojenjakoa. Kun kaikki olivat suorittaneet radan, kuulutettiin paikalle palkittavat. "...toisena, Charola - Durham Rewa, ja luokan voitti Omppu - Metsäpirtin Stopple" Olin onneni kukkuloilla, kun tuomari asetti sinivalkean ruusukkeen Sopen otsahihnaan. Lähdimme sitten Sopen johdolla kunniakierrokselle. Sope laukkasi ihan fiiliksissä, se luultavasti on jo tajunnut, että voittaja menee ensimmäisenä. Se teki pari ilopukkia, ja siirtyi tottelevaisesti käyntiin kun pyysin. Kisojen jälkeen annoin Sopelle monta Omena Herkku- hevosnamia ja rapsutin sitä lavalta jota se rakastaa. Lopuksi päästin Sopen riehumaan laitumelle.

07.12.2013 | Omppu

 

Sopen hoitopäiväkirja 

Päätin käydä Sopella maastoilemassa. Menin riimun ja narun kanssa laitumelle, ja vihellyksellä tamma tulikin heti luokseni. Laitoin riimun päähän ja talutin sen talliin. Harjasin lumet pois Sopen selältä. Siistin harjan ja hännän. Kavioihin oli kertynyt tilsat, joten otin ne pois. Harjasin lopuksi pään ja laitoin Sopelle suitset ja satulan. Kun olin valmis, talutin sen pihalle. Nousin selkään ja lähdimme kävelemään metsään.

Hetken käveltyäni otin ohjat ja ravasin hetken matkaa. Harjoittelin leveällä tiellä vähän ravipohkeenväistöä. Se meni hyvin. Tie oli hyvässä kunnossa. Tiesin eräällä suoralla olevan noin 40cm korkean puunrungon. Menin käyntiä sen luo ja annoin Sopen nuuskia estettä. Laukkasin tien leveimmässä kohdassa lämmittelyksi, ja ohjasin Sopen sitten esteelle. Innoissaan tamma leiskautti sen yli. Hyppäsimme sen pari kertaa ja jatkoimme matkaa. Kun koti alkoi häämöttää, annoin Sopen venyttää kaulaansa. Tulin sitten alas selästä ja taputin ponille kiitokset. Hoidin varusteet pois ja harjasin tamman ennen kuin sitten vein sen takaisin kavereidensa luo lumeen.

27.01.2014 | Omppu 

 

Sopen hoitopäiväkirja 

Kävimme Kultaratsun tallilla kisoissa. Päivä oli aurinkoinen, ja Sope oikein hohti. Oli kisa-aamu, ja harjasin Sopea ulkona. Vielä viimeiset viimeistelyt ennen kisaa. Sitten lähdimme matkaan. Olimme taas yöpyneet edellisen yön ystävyystallillamme Suomessa, joten pian olimme perillä. Varustin tamman ja lähdin verryttelyalueelle. Sope tuntui notkealta molemmin puolin. Lisäykset onnistuivat kerta kerralta paremmin, ja käyntisiirtymäkin meni hienosti. Hyvin odotuksin lähdimme odottamaan vuoroamme. "Seuraavana ratsastaa Omppu ponillaan Metsäpirtin Stopple!" Lähdin radalle. Sope ei tuntunut olevan parhaassa vireessään, mutta saimme radan kunnialla läpi. Muut ponit hörähtivät Sopelle, kun tulimme autolle. 

- Sehän meno hienosti, sanoi Sopen hoitaja Vilmu ja rapsutti tammaa lempipaikastaan lavalta. Jäimme odottamaan tuloksia. Stten ne viimein julkaistiin. Sopen nimeä ei sanottu, toisin kuin toisen ponini Junin. Jätin Sopen Vilmun huostaan ja lähdin Junilla palkintojen jakoon. Kävin katsomassa tulokset, ja Sope oli viides. Sijoitus oli ollut tipalla. Olin silti tyytyväinen, ja annoin sille palan kuivattua ruisleipää. Sope rouskutti sen innoissaan. Lähtö lähestyi, ja Sope näytti olevansa hieman harmissaan kunniakierroksen väliin jäämisestä. Juni hörähti trailerissa ja Sope lähtikin sitten lapsenlapsensa, vai varsanvarsansa miten sen nyt sanoo, luo. Kotiin pääsyämme Sope yllyttikin koko laumansa kiitolaukkaa laitumen ympäri. Heitin poneille heiniä ja jätin ne sitten syömään.

31.01.2014 | Omppu

 

Sopen hoitopäiväkirja 

Tulin pitkästä aikaa tallille. Laahustin kohti tallia. Menin talliin sisälle ja kävin hakemassa Sopen harjapakin. Menin Sopen luo ja halasin sitä pitkään. Otin kumisuan ja harjasin sillä Sopea pyörittelevin liikkein. Siirryin toiselle puolelle ja harjasin senkin puolen. Otin pölärin ja harjasin Sopea silläkin. Otin kaviokoukun ja nostin Sopen kaviot yksi kerrallaan. Otin HELOSAN tuubin ja rasvaisin Sopen suupielet. Annoin Sopelle suukon turvalle ja lähdin hakemaan suitsia ja satulaa. Laitoin satulan Sopen karsinan edessä olevaan satulatelineeseen. Laitoin kuolaimet Sopen suuhun ja pujotin niskahihnan sen korvien taakse. Vedin Sopen otsatukan otsahihnan alta ja kiinnitin soljet. Otin satulan ja laitoin sen paikoilleen. Kiristin vyön nopeasti ja nostin jalustimet. Otin kypärän ja turvaliiviini ja laitoin ne päälleni. Otin vielä raippani ja lähdin taluttamaan Sopea ulos. Menin ulos ja nousin jakkaralta Sopen selkään. Kiristin vyön ja säädin jalustimet. Annoin pohkeita ja Sope siirtyi käyntiin. Annoin sille pitkät ohjat ja lähdimme metsään. 5 minuutin kävelyn jälkeen keräsin ohjat ja siirryin raviin. Ravasimme pitkän matkan pellolle asti ja siellä nostin laukan. Menimme estepolulle. Ensimmäinen este oli pieni ristikko ja toinen pystyeste. Kolmas oli vielä edessäpäin. Laukkasin kovaa kohti seuraavaa esitettä. Se oli puunrunko, ja Sope liiti puunrungon yli. Esteet saivat riittää tältä päivältä. Siirryin raviin ja ohjasin Sopen tallille menevälle polulle. Siirryin käyntiin ja annoin Sopelle pitkät ohjat. Tulimme n.10min päästä tallille ja laskeuduin Sopen selästä. Se oli vielä vähän hengästynyt laukasta, joten taluttelin sitä vielä hetken. Otin siltä suitset ja satulan pois. Laitoin sille riimun ja sidoin sen kiinni. Hain loimen ja laitoin sen sille. Otin taskustani porkkanan ja annoin sen Sopelle. Vein Sopen tarhaan ja hain kottikärryt ja talikon. Tartuin talikkoon ja annoin sen heilua kun siivosin Sopen karsinan viimeistä kuiviketta myöten. Levitin Sopelle uudet kuivikkeet ja laitoin sille ruoat. Menin satula huoneeseen ja otin Sopen suitset ja satulasaippuaa. Hankailin suitset ja satulan puhtaaksi ja sitten oli suojien vuoro. Otin Sopen suojat, pintelit, huovan, loimet ja riimun harjattavaksi. Harjasin niitä varmaan kaksi tuntia, kunnes ne olivat mieleisiäni. Otin Sopen harjapakin ja putsasin harjat sekä järjestin pakin. Menin talliin ja lakaisin tallinkäytävän, ja sitten lähdin kotiin.

01.02.2014 | Vilmu

 

Aihe

tekstiä, tekstiä

pp.kk.vvvv | Kirjoittaja

 Tämä on täysin ilmainen virtuaalitalli - This is a sim-game stable.

©2014 Coedwig Welsh - suntuubi.com