virtuaalihevonen Cabelle GER VH-49746


© http://www.ildikogal.iweb.hu/

virallinen nimi: Cabelle GER, "Belle"
syntynyt, ikä: 7.8.2007, 14-vuotias *
väri rotu-skp.: ruunikko hannovertamma
säkäkorkeus: 161 cm


kasvattaja: Mona Heller, Saksa
omistaja: Amar

koulutustaso: Ko GP, Re 70, Me 70
käyttö: eläkkeellä
* ikääntyminen: 2kk = 1 v. » 7.2. 15-vuotias

Belle muistuttaa luonteeltaan hyvin paljon isäänsä, mutta luonteesta löytyy myös tammamaista omapäisyyttä ja hienostelua. Hoidettaessa Belle tutkii isänsä tapaan jokaisen karsinaan tulijan, joskin ennemmin herkkujen toivossa kuin reviirinsuojelutarkoituksessa. Ihan miten vain ei tämän tamman karsinaan tai tarhaan kannata kuitenkaan rynniä, sillä turhan tungetteleva käytös saa Bellen suojelukannalle jolloin neito ei epäröi käyttää hampaitaan. Belle on varsojaankin kohtaan erittäin suojeleva, mikä voi varsinkin ennen vieroitusaikaa olla vähän ongelmallista kun Belle ei päästä ketä vain varsaansa käsittelemään. Toisaalta Bellen luottamus on helppo voittaa kun käsittelee tammaa aina oikeudenmukaisesti, eli ei joskus jätä rankaisematta jostain mistä joskus rankaisee, ja herkästi tamman mielialat huomioon ottaen. Tutut ihmiset saavat hoitaa Belleä lähes miten heitä huvittaa, eikä Belle häiriinny mistään. Bellelle oudompien ihmisten kannattaa kuitenkin olla tamman seurassa vähän varovaisempia ja mieluusti sitoa se kiinni hoidon ajaksi.

Ratsuna Belle ei isänsä tapaan ole mitään keskittymiskykyisintä sorttia helppoja liikkeitä treenatessa tai maastossa ratsastettaessa, mutta kun liikkeiden vaikeusaste nousee, paranee myös Bellen keskittymiskyky. Belle toimii todella pienilläkin avuilla ja raipan käyttö vanhoja asioita harjoiteltaessa on tamman mielestä suuri loukkaus. Samaten kovakourainen ohjien käyttö saa tamman niskakarvat nousemaan pystyyn, jolloin ratsastajalla voi olla suuriakin ongelmia saada tammaa kulkemaan haluamaansa suuntaan oikeassa askellajissa. Tamman kanssa pitääkin aina olla hienovarainen ja kärsivällinen. Vesisateella suosittelen tamman liikutusta vain maneesissa, sillä vesi on asia joka saa tamman joko todella tahmeaksi ja äärimmäisen omapäiseksi, tai sitten toisena vaihtoehtona vauhkoksi sätkyilijäksi sen mielialasta riippuen. Sateettomalla ilmalla tamma esittelee mielellään ilmavia, kauniita askellajejaan niin vauhdikkaissa lisäyksissä kuin tarkkuutta vaativissa kokoamisissakin. Bellessä on jonkin verran vauhtihirmun vikaa, jonka takia tamma nauttii laukkatyöskentelystä paljon ja onkin loistava laukanvaihdoissa ja muissa laukkaliikkeissä.

Kisoissa Belle on aikamoinen hössöttäjä joka hirnuu ja hörisee vähän koko ajan. Silloin tamma vaatii ihmisiltä ekstrasti kärsivällisyyttä ja lempeitä otteita, sillä tämä tamma todella osaa vetäistä vihannestorin sieraimiinsa katsoessaan sen tarpeelliseksi. Verryttely kannattaa kisoissa aloittaa hyvissä ajoin ja tehdä verryttelyssä vaativampia liikkeitä joilla ratsastaja saa tamman huomion itseensä. Kisaradalla Belle ei enää kunnollisen verryttelyn jälkeen jaksa paljoa katsomoa tutkiskella, ellei siellä ole suurtakin hälinää ja liikettä. Muutenkin Belle on kisaradalla oma herkkä, tarkka ja innokas itsensä.

i. Tommietom ii. Tomtom iii. Rommierom
iie. Tinie Lil
ie. Irabella ZZ iei. Sebastian ZZ
iee. Rabelca GER
e. Rebecka GER ei. Ronnel GER eii. Rommen Whirel
eie. Nana Niz
ee. Baccara GER eei. Canor Col
eee. Backhera ZIL
Cabellen isä on Spiegelungin oma ori Tommietom. Hyväkäytöksinen ori hurmaa niin luonteellaan kuin ulkonäölläänkin, eivätkä koulutuomaritkaan voi vastustaa "Tommyn" karismaa. Ori kilpailee GP-tasolla kansallisissa kilpailuissa ja mukavasti sujuneen kisauransa ohella se on saavuttanut jonkin verran suosiota jalostuksessakin.
Tommyn isä oli tummanpunaruunikko kouluori Tomtom, joka oli hyvin tunnettu niin Saksassa kuin muuallakin päin Eurooppaa. Se polveutui tunnetusta koulusuvusta ja loisti itsekin kansainvälisillä kisakentillä niittäen menestystä myös mestaruuskilpailuissa. Hyvän kouluratsun orista tekivät erityisesti sen miellyttämishaluinen luonne ja herkkyys, unohtamatta erinomaista tasapainoa. Eikä näin tunnettu kilparatsu tietenkään tuntematon jalostusorikaan ollut, vaan Tomtom siitti eri puolille Eurooppaa kymmeniä jälkeläisiä, joiden joukkoon mahtui niin isänsä tapaisia menestyjiä kuin vähän heikompiakin yksilöitä.
Rommierom, Tomtomin isä ja Tommyn isänisä, oli säkäkorkeudeltaan 172 senttinen, tempperamenttinen ori, joka kilpaili poikansa tavoin myöskin kansainvälisissä koulukilpailuissa asti. Ori ei ollut helppo käsiteltävä, mutta kouluradalla se liiteli ja taiteili niin upeasti, ettei sen omistaja raaskinut ruunata sitä kilpasuoritusten tason huononemisen pelossa. Monien tammojen omistajille oli helpotus ettei oria ruunattu, koska siitä tuli kisauransa lopetuksen jälkeen hyvin kysytty jalostushevonen. Kahtatoista jälkeläistä enempää ei omistaja kuitenkaan orille tahtonut, ja se menehtyi vanhuuteen kuuluisana hyvistä kilpasuorituksistaan ja lahjakkaista jälkeläisistään.

Tinie Lil oli Tomtomin emä, ja luonteeltaan aivan erilainen kuin Rommierom. Tämä mukavalla luonteella varustettu, pienikokoinen musta tamma ei kuitenkaan loistanut kouluradoilla aivan poikansa tavoin, mutta oli kyllä melko tunnettu Keski-Euroopan kisaradoilla, eikä mikään tuntematon nimi jalostuksessakaan. Kaikkiaan tamma saattoi maailmaan viisi varsaa jäätyään eläkkeelle kilparatsun töistään, jolloin kilpaili GP-tasolla asti. Tämänkin tamman nimi on kysyttyä tavaraa hannoverien sukutauluissa, sillä sen tiedetään periyttäneen selväpäisten kouluratsujen ominaisuuksia.

Tommyn emä, Irabella ZZ, oli kaunis, rakenteeltaankin hyvä raudikkotamma joka niitti menestystä näyttelyissä ja loisti kotitallillaan kaikkien ihmisten lellikkinä ja jokaisen varsan äitihahmona. Kisaradoilta tamma joutui pysyttelemään poissa jo nuorena tarhassa sattuneen jalan vaurioitumisen takia, mutta tamman omistaja ei ollut suunnitellutkaan sille erityisempää kisaratsun roolia, sillä sen luonteesta puuttui tietty kipinä jonka voimalla se olisi tehnyt kouluradalla mitä vain. Varsoja tamma ehtikin siis saada seitsemän kappaletta, ennen kuin omistaja päätti päästää sen viettelemään leppoisia eläkepäiviä varsojensa paistatellessa niin jalostuksesta kiinnostuneiden kuin kouluratsastajienkin ihailussa.
Irabellan isä Sebastian ZZ oli varmasti se jolta tamma peri hienon rakenteensa, mutta ei onneksi luonnettaan. Sebastian oli nimittäin varsinainen hätähousu, eikä kukaan oikein tahtonut uskoa että siitä koskaan tulisi siivosti käyttäytyvää kouluratsua. Sellainen siitä kuitenkin kuoriutui joidenkin vuosien pinnistelyjen jälkeen, mutta GP-tasolle se ei kuitenkaan koskaan aivan yltänyt. Näyttelyissä ori menestyi jo nuorena, valitettavasti sen luonne vain vaikutti kantakirjauksessa niin ettei se saanut kuin III-palkinnon. Sebastian ei herättänyt mitään suurta tammanomistajien ihastusta, mutta sai kuitenkin kuusi varsaa elämänsä aikana.

Irabellan emä oli rauhallinen ja lempeä siitostamma Rabelca GER. Tamman omistaja hankki sen itselleen hienon sukutaulun perusteella vain siitoshevoseksi, eikä se kilpaillutkaan kuin omistajan 12-vuotiaan tyttären kanssa joissain seurakilpailuissa tytön ihastuttua 160-senttiseen tammaan niin kovasti ja halutessa kisakokemusta. Taitoa tammalla olisi varmasti riittänyt vaativampiinkin kisoihin, mutta se täytti tehtävänsä siitostammana niin hyvin ettei omistaja enempää viitsinyt sitä kilpailuttaa. Rabelca sai elämänsä aikana kahdeksan varsaa, joista kaikille se periytti ja opetti hyvää luonnetta ja käytöstapoja.

Myös Cabellen emä on yksi Spiegelungin kantajalostuseläimistä, raudikko 160 senttinen tamma Rebecka GER. Luonteeltaan "Rebe" on lempeä ja kiltti, mutta tarvitsee osaavan ratsastajan selkäänsä toimiakseen oikein. Toisaalta hyvin toimiessaan Rebe onkin hieno kouluratsu joka kilpaili kansallisella Int. I -tasolla ennen vetäytymistään vain jalostuskäyttöön. Kaikkiaan tämä ihastuttava tamma on saanut tähän mennessä jo neljä varsaa.

Ronnel GER, Rebeckan jo 12-vuotiaana menehtynyt isä, oli luonteeltaan miellyttävä mutta ei erityisen tunnettu ori. Tämä säkäkorkeudeltaan 165 senttinen ruunikko kilpaili kotimaassaan Saksassa aluetason koulukilpailuissa vaativalla tasolla saavuttaen sijoituksen aina silloin tällöin. Orin miellyttävä luonne oli kuitenkin monen tammanomistajan mieleen, minkä lisäksi myös sen rodunomainen rakenne houkutteli monia tammoja orin luo vierailulle ennen kuin se menehtyi valitettavassa kuljetusonnettomuudessa.
Rommen Whirel, Ronnelin isä, oli myöskin mukava keskitasoinen kouluratsu poikansa tapaan. Sen omistaja oli kuitenkin hyvin varovainen orin jalostuskäytön suhteen, eikä se siksi saanutkaan kuin kolme varsaa koko elämänsä aikana. Säkäkorkeutta tältä tummanrautiaalta herrasmiesorilta löytyi 168 senttiä, eikä senkään rakenteesta löytynyt paljoa valittamista.

Nana Niz oli Ronnelin punaruunikko, säkäkorkeudeltaan 163 senttinen emä. Se oli keskiverrosti pitkäaikaisen asuinmaansa Itävallan kansallisilla koulukentillä menestynyt tamma, joka kuitenkaan ei täyttänyt omistajansa odotuksia niin hyvin että olisi saanut jatkaa kilpailemista yli 10-vuotiaaksi. Silloin tamma jättäytyi vain siitoshommiin saattaen maailmaan elämänsä aikana neljä varsaa, jotka kilpailivat vaihtelevalla menestyksellä kouluradoilla.

Baccara GER, Reben punaruunikko emä, oli luonteeltaan varsin neitimäinen. Se ei kelpuuttanut ratsastajakseenkaan aivan ketä vain, mikä jossain määrin häiritsi sille suunniteltua kouluratsun uraa. Liikettä ja taitoa tammasta kuitenkin löytyi, ja erään ratsastajan kanssa tamma pääsikin esittelemään niitä kansallisillekin vaativan tason koulukentille. Baccaran toimiessa siitostammana sille keskityttiin löytämään erinomaisesti menestyneiden orien sijasta ennemminkin hyväluonteisia, ja näin tamman kaikista neljästä tammasta tuli luonteeltaan mukavia tapauksia.
Canor Col oli Baccaran loistavasti menestynyt kouluratsuisä. Tältä kimolta löytyi kokoakin aina 173 sentin edestä, eikä liikettä ainakaan yhtään vähempää. Se niitti menestystä kansainvälisilläkin kouluareenoilla GP-luokissa ennen siirtymistään vain siitoskäyttöön 16-vuotiaana. Koko elämänsä aikana ori sai yhteensä vähän yli 20 varsaa, joista useimmat perivät ainakin osan orin kuumahkosta luonteesta.

Baccaran emä Backhera ZIL ei koskaan käväissytkään koulukilparadoilla, mutta menestyi näyttelyissä sitäkin paremmin. Tämä ruunikko tamma oli rakenteeltaan oikea hyvärakenteisen hannoverin esikuva, ja se kantakirjattiinkin ensimmäiselle palkinnolle loistavin pistein. 168 senttinen tamma oli hyvin kysytty jalostuksessa myös miellyttävän luonteensa vuoksi, ja se saikin kaikkiaan seitsemän varsaa.

jälkikasvu

hannovertamma Cabarell GER (VH-56404), syntynyt 7.8.2007, isä: Balstern
hannoverori Amarn Charmo (VH-00000), syntynyt 7.9.2008, isä: Calvin Dime
hannovertamma Amarn Merceda (VH-00000), syntynyt 12.10.2008, isä: Calvin Dime

KRJ:n alaiset kilpailut

Belle saavutti KRJ:n alaisissa porrastetuissa GP-tason ja 6614 ominaisuuspistettä ja vetäytyi samalla kisaeläkkeelle talvella 2009.
Tamman ominaisuuspisteet näet täältä!

ei sijoitusta:
30.08.08 - Cricklewood - HeA & VaB - 39/76 & 19/68
04.09.08 - Siero - HeA & VaB - 15/48 & 9/35
05.09.08 - Ratsutalli Abetal - HeA & VaB - 15/40 & 21/39
06.09.08 - Toivola - HeA & VaB - 8/40 & 17/40
10.09.08 - Teijan Talli - HeA & VaB - 10/20 & 17/20
12.09.08 - Rowea - HeA & VaB - 15/50 & 41/50
14.09.08 - Nebelhaft - HeA & VaB - 46/50 & 14/50
14.09.08 - Kensington - VaB - 12/60
15.09.08 - Unhola - VaB - 10/60
15.09.08 - KRJ Cup - HeA & VaB - 215/357 & 325/327
16.09.08 - Unhola - HeA & VaB - 41/54 & 39/45
16.09.08 - Flash Stables - HeA & VaB - 30/46 & 15/29
17.09.08 - Unhola - HeA & VaB - 49/54 & 42/49
17.09.08 - Flash Stables - HeA & VaB - 37/52 & 19/34
18.09.08 - Jasmine Lane - HeA & VaB - 28/40 & 20/40
21.09.08 - Danduo - HeA & VaB - 12/34 & 6/27
21.09.08 - Isilme - HeA & VaB - 31/33 & 8/36
22.09.08 - Unhola - HeA & VaB - 54/60 & 38/60
24.09.08 - Backland - HeA & VaB - 12/40 & 32/40
24.09.08 - Russian Rommel - HeA - 18/35
25.09.08 - Russian Rommel - HeA - 30/35
26.09.08 - Russian Rommel - HeA - 8/34
26.09.08 - Rightly Warmbloods - HeA & VaB - 38/47 & 44/47
27.09.08 - Russian Rommel - HeA - 30/35
28.09.08 - Russian Rommel - HeA - 13/35
sijoitukset:
08.09.08 - Charmant Stallions - HeA & VaB - 19/54 & 1/57
13.09.08 - Flash Stables - HeA & VaB - 19/39 & 3/29
14.09.08 - Flash Stables - HeA & VaB - 19/42 & 2/29
15.09.08 - Flash Stables - HeA & VaB - 33/42 & 4/29
18.09.08 - Unhola - HeA & VaB - 51/56 & 3/49
23.09.08 - Unhola - HeA & VaB - 14/60 & 2/58
23.09.08 - Terhakka - KN Special & HeA - 20/47 & 5/60
24.09.08 - Unhola - VaB - 7/60
24.09.08 - De Duivel - HeA & VaB - 1/27 & 14/59

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

© Amar, sivun taustakuva The Inspiration Gallerystä! Huomaathan että Gestüt Spiegelung on virtuaalitalli!