PRIMO BONA DEA


@ VRL-01080

Nimi Primo Bona Dea "Dea" Rekisterinumero VH14-034-0074
Rotu angloarabi-tamma (ox 40.625%) Koulutus ko Vaativa A re 160cm
Väri & säkä tummanpunarautias, 165 cm Kasvattaja elen
Syntynyt 30.05.2014 (3v) Omistaja Tuulia T. (VRL-00084)

3-vuotias 01.09.2014

Minulla olikin jo ennestään monta elenin kasvattia saadessani Primo Bona Dean. Olin tuolloin etsiskelemässä itselleni uutta kenttäpainotteista angloarabialaista. Käännyin heti ensimmäiseksi tuttavani elenin puoleen, sillä olihan minulla häneltä jo ennestään muutama laadukas kasvatti. Elen vastasikin soittooni toisella tuuttauksella. Selitettyäni asiani elen kertoi hänellä olevan myynnissä muutama estepainotteinen angloarabi, joista kuitenkin voisi helposti saada myös kenttäpainotteisia kouluttamalla. Niinpä sitten lensin Hollannista Suomeen katsastamaan myytävänä olevia varsoja eikä minun täytynyt pettyä. Kolmen orivarsan joukosta löytyi aivan ihastuttava punarautias tammavarsa. Elen kertoi varsalla olevan hieman suuremman täysiveri- kuin arabiprosentin, mutta eipä tuo minua haitannut. Kauppahinnasta sovittuamme lastasin Bona Dean traileriin ja suuntasimme lähimmälle lentokentälle.

Hoidettaessa Deaksi ristitty tamma on jokseenkin arvaamaton. Yhtenä hetkenä Dea voi olla hyvinkin iloluontoinen ja sosiaalinen, mutta neiti voi seuraavassa silmänräpäyksessä muuttua mököttäväksi mörökölliksi. Juuri tamman arvaamattoman luonteen takia se tarvitsee määrätietoisen hoitajan, joten arkajaloilla ei ole tämän tamman karsinaan mitään asiaa. Dea rakastaa rapsuttelua, joten myös harjaus on tämän neidin mieleen. Dea tosin on melkoisen herkkä päästään, joten tamman pään tienoo olisi syytä harjata erittäin varovaisesti. Tämän samaisen päänarkuuden vuoksi myös Dean suitsiminen voi olla vaikeaa. Suitsittaessa olisikin syytä liikkua hitain liikkein, ettei herkkä tamma vain säikähdä. Satulan Dea antaa sen sijaan laittaa ilman ongelmia. Talutettaessa Dea seuraa yleensä taluttajaansa kiltisti, mutta saa joskus näitä arvaamattomuuden puuskia, jolloin tamma saattaa esimerkiksi pysähtyä äkkinäisesti eikä suostu liikahtamaan mihinkään tai yrittää juosta taluttajansa yli. Dean taluttajalta edellytetäänkin jatkuvaa valppautta ja määrätietoisuutta. Muiden hevosten kanssa Dea tulee yleensä suht hyvin toimeen, vaikkei haluakaan olla suuressa hevosjoukossa.

Ratsastettaessa Dea osaa olla hyvinkin hankala eikä anna mitään ilmaiseksi. Tästä johtuen tulinen tamma onkin vain ja ainoastaan sellaisten kokeneiden ratsastajien ratsu, jotka omaavat hyvät hermot. Dea kun voi päättää yhtäkkiä esimerkiksi säikkyä tavattomasti tuulessa liehuvaa lointa tai maassa makaavia lehtiä.Joku voisikin sanoa Dean olevan hermoheikko, mitä se ei kylläkään ole. Tamma nyt vain sattuu nauttimaan ratsastaja raukkansa testaamisesta, mikä menee välillä kiusauksen puolelle. Dean ratsastajalta edellytetäänkin hyvien hermojen lisäksi määrätietoisuutta ja johdonmukaisuutta. Tamma nimittäin osaa olla oikea kilpakenttien partaveitsi kunhan sen vain saa unohtamaan metkunsa. Koulusta Dea ei ole koskaan oikein suuremmin innostunut, mutta on se silti jollain ihmeen kaupalla saatu koulutetuksi Vaativa A tasolle asti. Sanon ihmeen kaupalla, sillä tamman pinna ei yksinkertaisesti ota riittääkseen monimutkaisiin koulukuvioihin. Toki Dean saa menemään kouluakin mikäli sille tehdään selväksi, että kidutus koulutreenien muodossa jatkuu tasan niin kauan kunnes tamma tekee mitä ratsastaja tahtoo. Esteillä Dea sitten onkin aivan eri hevonen. Menohaluinen tamma vaatiikin paljon pidätteitä, sillä se kuumuu herkästi liikaa, jolloin tuloksena ei voi olla muuta kuin katastrofi. Katastrofilla tarkoitetaan lukuisten puomien pudotusta ja siitä seuraavaa pukkisarjaa, joka vääntää katsojen huulet hymyyn. Tamma kun ei kiellä vaan hyppää mahdottomimmistakin paikoista. Maastoesteillä Dea voisi ehkä olla hivenen varovaisempi, joten ratsastajan on pidettävä huoli, ettei Dea vain yritä mahdottomia ja siinä sivussa loukkaa itseään ja ratsastajaansa. Kestävänä hevosena tamma kuitenkin suoriutuu kenttäratsastuksen maastokokeesta hyvin ihanneajan puitteissa. Köpöttely lenkit maastossa eivät ole Dean juttu sekun ei malttaisi rentoutua sekunniksikaan vaan haluaisi mennä aina kovaa. Sänkipellolla kiitolaukkaa laukkaaminen onkin eräs tamman suosikkiasioista syksyisin.

i. Primo Skyline xx ii. Exxposé iii. Ja Rule xx
iie. October Fall xx
ie. Kiss Kiss Canbang xx iei. Gangster Bang xx
iee. Good Morning Kisses xx
e. Hey Tomcat! Meow
ox 81.25%
ei. Darkest Hour x
ox 81.25%
eii. Heavenblast x
eie. Thin Lizzy x
ee. Faster Pussycat! x
ox 81.25%
eei. Psycho Motel x
eee. Faceless x

ei jälkeläisiä

ERJ
ainoastaan sijoitukset

KERJ
ainoastaan sijoitukset
Sivujen hevonen on virtuaalihevonen. This is a sim-game horse.