Välkommen hit!

Att hänga med… på tal om tidningar och böcker

Förändring är alltid svårt, eller hur? Jag tänker på det rätt ofta när jag läser Helsingborgs Dagblad. Det känns som om tidningsbranschen inte har hängt med de senaste tio åren.

En dagstidning är inte alls självklar för de flesta längre. Den kostar 3 000 kronor om året och jag ska ärligt säga att just nu tycker jag inte den är värd pengarna. För tjugo år sedan hade ”alla” dagstidning. Där stod det som var värt att veta och ingen ifrågasatte tidningens roll. En roll som var snudd på allsmäktig. Idag har inte dagstidningen den makten längre.

Idag finns Internet. Om någon skulle ha missat det… Det finns tv och radio. Det finns gratistidningar, Metro till exempel. Jag tycker den är fullständigt usel, men den finns och den är gratis. Det finns Lokaltidningen som kommer gratis i brevlådan varje vecka. Det finns appar/nättidningar, både de som är gratis och de som kostar.

Det känns som om de ”vanliga” tidningarna inte riktigt hängt med. Hur ska de få in pengar? Det finns en gräns för när jag slutar betala 3000 kronor för att läsa annonser uppblandade med artiklar.

Och vad kommer att hända med våra pappersböcker? Veckotidningar? Månadsmagasin? En pocketbok är ofta billigare idag än en tidning…

Böcker och veckotidningar blir inaktuella. Dagstidningar varar en timme och är ibland nästan gamla när de ligger i brevlådan, för nätet uppdateras hela tiden.

Nej, jag tror att sanden i timglaset börjar rinna ut för dagstidningsbranschen. Något måste ändras i synsättet på nyheter i brevlådan. Men, frågan är hur? /eva k.

 

God Jul! och läs den!

Nu hinner jag faktiskt läsa en del och har precis läst God Jul av Jonas Karlsson. Den var riktigt, riktigt bra.

Den handlar om julfirande i ett kommunhus och om hur kommunledningen – i hyacintdoft och pepparkakstuggande – ska fixa en juldekoration som inte kostar pengar. Tro mig – jag smålog hela tiden och i slutet gapskrattade jag! Träffande, träffande, träffande.

Jag tänker att den boken borde ingå i alla ledarskapsutbildningar för kommunanställda och ledande kommunpolitiker. Finns både som pocket, vanlig bok och mp3-bok. Du hinner inte få hem den till jul, men det kan ju bli en väldigt bra nyårspresent! Jag har faktiskt själv precis slagit in en och gett bort… /eva k.

God jul : en berättelse (pocket)

God Jul – en berättelse av Jonas Karlsson

 

http://www.bokus.com/bok/9789174294224/god-jul-en-berattelse/

 

En märktavla att brodera till julafton?

Jag gillar gammaldags märktavlor, men många gånger är de så stora… Jag samlar lite på gamla märkböcker – de var väldigt populära fram till 1960-talet – och gjorde en egen på aidaväv och i mouline-restgarner. Jag gillar klara färger! Lägg märke till att en bokstava saknas i alfabetet… /eva k.

Gammaldags märktavla i min tappning

Gammaldags märktavla i min tappning

Chokladogram och blommogram – aldrig fel!

Choklad och blommor är faktiskt aldrig fel. Oavsett om jag vill gratulera på en födelsedag, skicka en uppmuntran eller bara för att göra någon glad… så blir alla glada för en hälsning, eller hur?

Jag tror att det här kommer att öka. Vi vill alla uppmärksamma någon på födelsedagen eller som nu – till julen.  Att köpa saker är inte alltid helt lätt. Många, inklusive jag själv, har saker i skåp, lådor och garderober som inte används. Choklad och blommor kan alla ha glädje av. Och det tar ingen plats.

Jag har fått blommogram flera gånger, senast igår. Det är en lyxig känsla att slita av pappret och se vad det är! Igår var det en amaryllis på stjälk som nu står på soffbordet. Jättefin! Och den fick jag ”bara” som tack för hjälpen. Jag fyller inte ens år… förrän nästa vecka. Då kanske det blir ett chokladogram till mig – vem vet!

Det jag kan sakna är att när jag beställer blommogram eller chokladogram är att något lite av summan skulle kunna gå till välgörenhet. Jag tänker att till exempel när jag beställer ett blommogram eller chokladogram så skulle fem kronor kunna gå till plantering någonstans i världen. Då hade det känts ännu bättre både att skicka och få, tycker jag.

Men, jag ser fram emot min födelsedag nästa vecka – det kanske blir både och! /eva k.

Oj – hur blev det 38-13?

Vår motion om musselodling var uppe i fullmäktige ikväll. Kommunstyrelsens förslag var att ge uppdrag till en beredning för att arbeta med intentionen i motionen. Vi anslöt oss till det i kväll.

De enda som var emot var Moderaterna. De tyckte inte att hav och vatten är en ”kommunal kompetens”. Men inkomster från fiske och turism är bra. Och om inte havet och sjöarna lever, så faller inkomsterna.

Det kändes riktigt bra att det går vidare. Hav och sjöar är allas ansvar. Och ”någon” måste börja. Det kan bli Ängelholm.

/eva k.

Resumé och ny inriktning – jag är nöjd

Det har varit en rätt jobbig sommar och höst.

Först en tuff valrörelse, valstuga på torget – aldrig aldrig aldrig mer valstuga för min del! – sedan förhandlingar, därefter reaktioner från många av våra före detta samarbetspartners som jag faktiskt inte var fullt beredd på. Samtidigt nytt jobb på halvtid som dietist från den 1 september på en tuff arbetsplats med 2½ timmes körning 2-3 dagar i veckan. Utöver det allt det vanliga du vet – valp, katter, kaniner, hus, man, barn, körningar, möten, matlagning, städning, tvätt…

Så – då benar vi upp detta.

* Valrörelsen var tuff. Och nu blir det en ny. Jag ska så klart göra vad jag mäktar, men det är tufft. Och pengar har vi över huvud taget inga kvar. Hur det går? Tja…

* Jag lämnar nästan alla politiska uppdrag. Det bestämde jag redan i valrörelsen – till 90%. Jag har varit ordförande i 8 år. Nu är jag nöjd med det. Jag har jobbat i stort sett med ”bara” politik de senaste sex åren – till knappt inga pengar = lön alls. Nu är jag nöjd med det.

* Har jag påverkat något? Ja, jag tror det. Jag är övertygad om att om inte jag och FP hade drivit renoveringen av Villanskolan och Nyhemskolan så hade där fortfarande inte hänt något. Har jag lärt mig något? Ja, mycket. Kommer jag att ha nytta av det framöver? Kanske. Min Folkhälsoberedning har levererat en Folkhälsoplan som fått beröm av de flesta, även Länsstyrelsen, och blivit godkänt av ett enigt fullmäktige. Ingen annan beredning har fungerat så bra. Det vågar jag säga eftersom vårt arbete blivit utvärderat och det har inte de andra beredningarna blivit.

* Fullmäktigeplatsen behåller jag. Jag är förste ersättare i regionen och förste ersättare i riksdagen. Det känns bra. Skulle det dyka upp något eller jag får något erbjudande om uppdrag igen, så ska jag fundera allvarligt. Men, ska jag gå in för fullt igen på ett uppdrag så ska det vara med något som är bra. Annars är jag nöjd med det jag har.

* Reaktionerna från Moderaterna och Centern efter att förhandlingarna var klara var inte sympatiska. Måtte jag aldrig själv uppföra mig så – oavsett hur tjurig jag är. Jag förstår att valresultatet inte var roligt för M, men det är inte FP:s fel. Faktiskt. Jag vill bara klargöra det. Det som jag blev mest ledsen för – ja, faktiskt ledsen – var att reaktionerna och attityden har varit att JAG och FP är de som felat. Det har vi inte. Vi gick ur Alliansen för ett år sedan, gick själva in i valrörelsen och har varit ärliga med det hela tiden.

Och sen blir vi behandlade som småungar som inte vet vårt eget bästa…. småungar som trilskats och gjort lite uppror och sen skulle komma tillbaka hem när vi hade sparkat oss trötta… Min värld fungerar inte så. Säger jag något så gäller det tills något annat sägs.

Jag trodde ändå att de som jag har jobbat med i så många år, hade förstått att när jag/FP sagt något så har vi menat det och hållt fast vid det. Men icke. Personer som jag suttit bredvid de senaste fyra åren hälsar inte ens. Spydiga kommentarer kommer. Men det minskar. Och jag saknar Åsa Herbst i Ängelholmspolitiken.

Någonstans får (M)an väl ändå begripa att om (M)an tappar sju mandat, cirka 3 000 röster – och inga av de rösterna tillfaller övriga allianspartier, så är något i grunden fel. I GRUNDEN FEL. Då är det mitt ansvar som gruppledare att fundera över vad som hänt och vad som är bäst för oss/Folkpartiet. Och jag tror det är bra för Ängelholm att utfallet av förhandlingarna blev som det blev. Det finns saker som jag är bekymrad för, men det får vi ta när det kommer. Deal with the trouble when it comes, som en gammal pojkvän från Arizona ofta sa…

* Och nu? Biblioteket tror väl jag är galen… jag läser böcker igen och det har jag knappt gjort de senaste sex åren. Nu läser jag allt. Och lite till.

märktavla

Från Den Svenska Ordspråksboken

* Jag broderar igen – hurra! Korsstygn och det är så roligt! Bilden är mitt projekt att brodera märktavlor med gamla ordspråk. Jag hinner mata fåglar, gå med hundar, klappa kaniner och jag hinner till och med städa emellanåt. Jag hinner laga mat, igår såg jag en hel film på tv efter partiets julavslutning – det är bara inte klokt. Jag hinner köra ungar utan att få magkatarr. Jag har köpt en hel del julklappar, jag ska på glöggfest om en vecka.

* Jag skriver på min bok. Och det går faktiskt framåt. Sakta, men dock. Får jag inget förlag intresserat ger jag ut den själv. Nej, det är ingen deckare, bara nästan.

Och snart är detta året tillända. Jag har ett möte i eftermiddag, det är kommunstyrelse, valberedning och fullmäktige på måndag. Sen är det alldeles vanliga normala arbetsdagar med julklappsspel och julmat och trevliga arbetskamrater – det är bara så skönt. Och sen blir det julmat och lugnt hemma. Så skönt.

Och bäste läsare – har du orkat ända hit, så är detta en liten resumé över 2014. Sen är det historia.

Bloggen kommer att ändra utseende och inriktning. WordPress är inte min starkaste sida, så jag får jobba i egen takt med färger och teman och sånt… men jag kommer att försöka skriva mer framöver. Om broderier, hundar och katter, kanske om min kommande bok, om andra böcker – vad vet jag?

Så – välkommen tillbaka! /eva k. som är nöjd

 

Att välja

Det finns två saker alla måste göra, även du. Endast två saker. Det ena är att välja. Det andra är att dö.

Folkpartiet i Ängelholm har valt att gå i valteknisk samverkan med Socialdemokraterna, EngelholmsPartiet och Miljöpartiet. Valteknisk samverkan betyder att man enbart gör upp om samverkan, inte om samarbete.

Folkpartiet gick själva in i valrörelsen. Vi valde att göra så genom att medlemmarna röstade om det den 19 september 2013. Det är ett år sedan.  Medlemmarna valde den vägen.

Folkpartiet tog fram ett eget liberalt handlingsprogram för Ängelholm. Vi valde att göra det och medlemmarna har varit delaktiga hela vägen.

Om man väljer att gå själv in i valrörelsen så finns tre alternativ efter valet. Att stå helt själva, att eventuellt gå tillbaka till ett allianssamarbete eller att söka andra samarbetspartners. Detta har vi sagt hela tiden och varit tydliga med det.

Nu har Folkpartiets styrelse valt att gå in i en valteknisk samverkan med S, EP och MP. Vi har valt det. Vi har aldrig lovat något, gjort några utfästelser åt något håll och min personliga målsättning har hela tiden varit  att välja det som är bäst för liberal politik och för Folkpartiet i Ängelholm. Inget annat.

Moderaterna tappade 7 mandat i Ängelholm. Det motsvarar cirka 3 500 medborgare som valde att flytta sin röst till ett annat parti. De blev inte fler mandat för något annat borgerligt parti. De valde definitivt inte Folkpartiet. Varför valde de S, EP och SD?

Det finns inget enkelt svar på det. Det kan bara den som valde svara på. Alla måste välja. Och du väljer det som du bedömer vara bäst.

Jag tror på valfrihet. Jag tror på Folkpartiets politik. Vi har valt en väg att gå nu. Om det är det bästa får framtiden utvisa. Men, valet är gjort. Och det är Folkpartiets val. Vi gör alla val. Hela tiden. Det här är ett val av alla miljontals val vi gör genom livet och det är Folkpartiets val.

Vad andra väljer kan inte vi ta ansvar för.

/eva k.

 http://www.svt.se/nyheter/regionalt/sydnytt/maktskifte-i-angelholm

 

 

 

 

Miljöpolitik för Ängelholm – låt Folkpartiet äga frågan

imagesInsändare i dagens HD, 15 augusti

 

Replik till Thord Kristiansson, V

Kristiansson blandar i sin insändare ihop det mesta när det gäller Folkpartiets politik med allt möjligt annat.

Jag och Folkparitet sjunger inte i någon ”miljökör” vilket Kristiansson entusiastiskt skriver. Folkpartiet går till val på en egen, liberal handlingsplan för Ängelholm. I planen ingår miljöfrågorna. Ett konkret förslag vi har är att bedriva musselodling i Skälderviken för att minska framför allt kväveutsläppen. Jag vet att Vänsterpartiet är emot alla former av företag som tjänar pengar och gör en vinst, men att därifrån beskylla mig för att säga att det går att tjäna pengar på nedsmutsning i våra vattendrag – det är ändå att gå för långt. Musselodling kan vara ett sätt att rädda Skälderviken – det finns säkert fler åtgärder som är effektiva och behövs.

Hur sen skyddszonerna kan förstöra denna affärsidé – som endast är en konkret affärsidé i Vänsterpartiets tankar – är för mig en gåta. Skyddszonerna är en bra åtgärd som också finns med i vår miljöplan, men det är en annan åtgärd som är viktig för att rädda våra vatten. Där skulle kommunen kunna vara mycket mer drivande än idag.

Så, Kristiansson, Folkpartiet går till val i Ängelholms kommun på eget handlingsprogram och inte på något annat.  Men, jag uppskattar att vi för en miljödebatt, för där håller jag med – miljöfrågorna måste prioriteras i mycket högre grad än vi gjort.

Eva Kullenberg

Folkpartiet Liberalerna