Ffraid Rhiain WS
KUOLLUT 31.01.2012

FFRAID RHIAIN WS - VWY-119, VH-37462

Welsh Cob, sektio D.
154 cm, tamma.
Ruunikko, sukkia.
*14.8.2005, Suomi.

Kasvattaja: White Star/Jenni
Omistaja: elen (VRL-01863)

Re 120 cm -- III A
Estepainotteinen ratsu.

Ffraid Rhiain WS on oma tilausvarsani White Starista. Aluksi ihastuin Aidan emään suunnattomasti, upea ulkomuoto ja sanoinkuvaamattoman mahtava suku ja sitten eteeni sattui komea Cram Welsh Poniesin Flowb Feodor. Ja loppu on historiaa, tuloksena syntyi kaunis Ffraid Rhiain WS (welsh= Brigid Maiden), tutummin Aida. Aida on menestynyt hienosti kilparadoilla, erityisesti näytöt esteiden puolella ovat vailla vertaansa. Jalostuspuolella Aida on jättänyt erittäin laadukkaita kilpaponeja, kasvattajana saan olla onnellinen tällaisesta tammasta. Tamma on palkittu II-palkinnolla VWY:n laatuarvostelussa ja nyt tähtäimessä on Yleislaatuarvostelu sekä mahdollisesti kantakirjaus.

Aida tuntuu olevan monilahjakkuus. Upeiden liikkeidensä puolesta tammalla voisi olla saumaa kouluradoille, mutta hyvä hyppytekniikka lupaa myös hyvää esteponin uralle. Rakenne tällä kaunottarella on kohdallaan ja tarkoitus on muutamissa näyttelyissä käydä pyörähtämässä mahdollisuuksien mukaan. Kotona Aida on todellinen neiti. Säänkestävä tämä cob-tamma ei ole ja Aida on tarhassa varsin surkean näköisenä jos sataa vettä tai muuten on kurja ilma. Aida rakastaa harjausta ja käyttäytyy siivosti pestäessä. Myös kaikenlainen puunailu, kuten harjan nyppiminen ja muut sujuvat Aidan kanssa sopuisasti. Ainoa mistä Aida ei pidä on suihkepullot, kahisevat vaatteet ja loimet. Oli sitten kyseessä haavaspray, karvankiilto tai hyönteismyrkky, pienikin suhina saa Aidan hyppimään seinille. Joten Aidan mielenrauhan ja ihmisten turvallisuuden takia on parasta että aineet levitetään joko harjaan suihkuttamalla ja harjaamalla tai sitten käden avulla. Kaviot nousevat moitteettomasti ja kengittäessä Aida pitelee hyvin omaa jalkaansa ylhäällä eikä nojaile pahemmin kengittäjään. Suihkepullojen lisäksi kahisevat ja suhisevat vaatteet ja loimet ovat Aidan mielestä kauhistuksia. Sen on varmaa ettei tammaa saa tarhasta kiinni, jos sitä menee hakemaan sadepuku päällä. Taluttaessa Aida kulkee kiltisti, mutta tuulisella ilmalla voi joskus pieniä pyrähdyksiä tulla esille. Kuitenkaan Aida ei ryysi taluttaja ohi voimalla ja kaikki neljä sievää kaviota pysyvät useimmiten kaikki maassa.

Ratsuna Aida on vielä raaka tapaus, mutta vaikuttaa herkältä ja vastaanottavaiselta tapaukselta. On kuitenkin huomattu, että tuulisella ilmalla ei kannatta pahemmin työskennellä kentällä. Juoksuttaessa Aida kuuntelee juoksuttajan käskyjä hyvin ja pysyy nätisti ympyrällä. Nykyään neiti on jonkinmoinen monilahjakkuus, esteet ylittyvät 120 cm asti ja koulukiemurat sujuvat helppoon A:han asti hyvin. Aida on melko herkkä ratsuna, mutta ei ota siitä kamalia pultteja jos ratsastaja kerran vahingossa nykäisee ohjista. Kouluradalla tamma osaa olla melko säpäkkä ja ei välttämättä ole aivan passeli kouluponiksi. Esteillä taasen Aida on elementissään. Tamma kääntyy kuin pennin päällä ja hyppää hyvällä tekniikalla kaikenlaiset esteet. Joskus vauhti meinaa hieman kasvaa ja Aidaa pitääkin muistutella puolipidätteiden kanssa aina välillä. Maastossa Aida on varma ratsu, ei säiky ihmeempiä. Tamma rakastaa pitkiä, vapaita laukkapätkiä.

Sukutaulu

Flowb Feodor VWY-314
Welsh Cob (D), 142 cm
Flawydd Flammig
Welsh Cob (D)
Erhill Jester
Welsh Cob (D)
Flawydd Dicra
Welsh Cob (D)
Flowb Terian
Welsh Cob (D)
Flowb Telynor
Welsh Cob (D)
Flowb Ysbail
Welsh Cob (D)
Kenrick Meganne VWY-030
Welsh Cob (D), 155 cm
Aelward Dio
Welsh Cob (D), 156 cm
Bleiddig Ouein
Welsh Cob (D)
Aelward Adara
Welsh Cob (D)
Aelward Ariellen
Welsh Cob (D), 142 cm
Aelward Ceiro
Welsh Cob (D)
Aelward Gwynna
Welsh Cob (D)

Ffraid Rhiain WS:n isä on upea D-sektion Flobw Feodor. Oriin on tuonut suomeen vuonna 2004 Petra H. ja Feodorilla on viisi jälkeläistä. Flobw Feodor on menestynyt mukavasti estekilpailuissa ja sen tililtä löytyy viisi sijoitusta esteradoilta. Feodor on todellinen estehirmu ja kenties Aida onkin perinyt rakkautensa hyppäämiseen ja vauhtiin isältään? Näyttelyissä komea ori on kerännyt mukavasti kunniamainintoja ja sillä on myös IrtoSERTi. Flobw Feodor ei polveudu huikeista näyttelytähdistä vaan laadukkaista kilpaponeista. Sen emä on 16 varsaa varsonut Flobw -siittolan siitostamma Flobw Terian jolla on muutamia sijoituksia kouluradoilta. Flobw Feodorin isä, Flawydd Flammig, periytyy hienosta estesuvusta ja on itsekkin ollut esteratojen kirkkaimpia tähtiä aikoinaan.

Kenrick Meganne on Kenrick Poniesin upea kasvatti. Massakas ja upealiikkeinen tamma on menestynyt hienosti kouluradoilla ja sen on palkittu KRJ:n laatuarvostelussa II-palkinnolla. Jalostuksessa Meganne on ehtinyt jättää Aidan lisäksi mm. MVA-SERTin napanneen upean Whiten Milwynin. Orilla on plakkarissa uskomattomat 105 KRJ:n rankingpistettä (3/2006). Kenrick Megannen isä on Heidin maahantuoma upea hevoskokoinen ori Aelward Dio. Ori jättänyt upeaa jälkeä jalostuksessa; kaksi KRJ-II palkittua varsaa ja yksi upeasti esteradoilla menestynyt ori, Kenrick Owain. Aelward Dio polveutuu hienosta, vanhan cob-tyypin suvusta. Orin isä on hienosta suvusta, sen emä on jättänyt useita näyttelychampioneja. Kenrick Megannen emä on myöskin Heidin maahantuoma D-sektion tamma Aelward Ariellen.

Kilpailumenestys

VWY-A jälkeläispalkinto

VIR MVA Ch myönnetty 02.05.2009

VWY:n laatuarvostelu 1.4.2006:
(jälkeläiset - kisat - luonne - suku - rakenne)
4,5 + 10 + 8 + 7 + 6,5 = 36p. - VWY-IIp.

Hyväksytty VRL:n alaiseen esikantakirjaan 4/2006.

VRL:n ponitammojen kantakirjaustilaisuus 26.12.2008
22 + 15 + 15 + 15 = KTK IIIp. 67p.
pystypäinen, hyvä runko, tasainen, rotuleima voisi olla parempi.

Näyttelytulokset
(*= Epävirallinen SERTi)

13.09.07 Hampús, Welsh-tammat (ptuom. Siiri K.) - LKV1/14 MVA-SERT (BIS5), JS
30.08.07 Kelloniemen Hevostalli, Muut ponit (tuom. Anette N.) - LKV3/13 KUMA, JS
09.08.07 Nokikylä & Missway, Welsh Cob-tammat/oriit (tuom. Anette N.) - LKV5/11 KUMA, JS
08.08.07 Cataphract, Welsh Cob-tammat (ptuom. Maria A.) - LKV2/11 IrtoSERT, JS
05.08.07 VWY, Welsh Cob-tammat (ptuom. Jaana L.) - LKV1/11 MVA-SERT (BIS5), JS
29.07.07 K Gård, Muut ponitammat (ptuom. Siina K.) - LKV2/12, IrtoSERT, JS
19.06.07 VWY, Welsh Cob-tammat (ptuom. Kati K.) - LKV2/6, IrtoSERT, JS

Vanha kilpailukalenteri.

Jälkeläiset

Laittamalla hiiren ponin nimen päälle näet sen mahdolliset meriitit!

welsh D-t. Rhoscfflach Ffraid Heledd (*16.11.2005 i. Rhoscfflach Welsh Flame)
welsh D-t. Ffraid Eibhlin (*28.11.2005 i. Ceridwyn Rasgall)
welsh D-t. Ffraid Ceridwen (*5.1.2006 i. Adja's Llud)
welsh D-t. Ffraid Meleri (*10.1.2006 i. Rhoscfflach Morgan)
welsh D-o. Ffraid Caerau (*3.4.2006 i. Carwyn Luna)
welsh D-o. Ffraid Fergus (*18.7.2006 i. YAN Rhadlon)A SIM-game horse - virtuaalihevonen