Tämä on virtuaalihevonen

Söllvards Rustibus

   Virallinen nimi    Söllvards Rustibus    Rekisterinumero    VH05-028-5469
   Rotu    Gotlannin russ    Painotuslaji    Este- ja kouluratsastus
   Sukupuoli    Ori    Koulutustaso    ko HeB, re 60cm + ajo
   Syntymäaika    13.01.2008, ikä      
   Väri    Ruunikko    Omistaja    Svärjade
   Säkäkorkeus    135 cm    Kasvattaja    Söllvard Stuteri, SWE

           
© Ipsu

   Saavutukset    irtoSERT, MVA-SERT x2

Jätimme ilmoituksen ruotsin shetland- ja russponivälitykseen. Kuukauden aikana meihin otettiin yhteyttä monen ponin tiimoilta, nämä eivät kuitenkaan herättänyt meissä kiinnostusta, sitten saapui ilmoitus Rustibusista. Mahtavarakenteinen nuori ori myynnissä suoraan kasvattajalta. Rusti oli kerännyt varsana useita palkintoja kotimaansa varsanäyttelyissä, sillä oli upea suku, mutta ainut pitkä miinus oli oriin hidas ravi. Erittäin ravipainoitteisessa maassa ei raviponisiittolalla ollut mitään virkaa ravuriksi kykenemättömälle russponille, jonka rakenne ja suku kuitenkin edellyttäisi oriilta mahtavia, jälkeläisiä, joskaan ei välttämättä juoksijoita. Me täällä Leijonamäessä niin ikään etsimmekin ratsuponeja, joten Rusti kuulosti oikein oivalta. Niinpä kasvattajat lähtivät tuomaan Rustia Suomeen.

Rusti on käytökseltään ja olemukseltaan hyvin terävä. Siitä huomaa heti päällepäinkin, että sen ei sovi seistä paikallaan kovinkaan kauaa. Ei Rusti kuitenkaan mikään huonotapainen ole. Sillä on vain elämäniloa ja kovasti, joskus se näkyy vähän turhankin paljon. Rusti on hyvin avoin ja yhteistyöhaluinen. Sen kanssa on erittäin mukavaa työskennellä niin ratsastessa, kuin maastakäsinkin, sillä tällä orilla ei ole mitään sitä vastaan. Hoitotilanteissa Rusti käyttäytyy esimerkillisesti, eikä se kohtele vieraitakaan yhtään sen kummemmin, kuin tuttuja ihmisiä. Satuloidessa Rustilla on tapana irvistellä ja nostella takasia, mutta siihen se jääkin.

Ratsukoulutus ei muiden ratsuponien tapaan ollut Rustin ensimmäinen hanke sen elämänkaaressa. Siitä huolimatta, että ori on ennen ollut vain kärryjen edessä, siitä saatiin myös erinomainen ratsu. Rusti on tarkkaavainen ja huolellinen. Usein alkulämmittelyt täytyy pitää pitkinä. Rusti paranee aina loppua kohti, alkutunnista se saattaa olla hyvinkin nahkea, hyvin painava kädelle ja vain porhaltaa eteenpäin, eikä kuuntele sen kummemmin. Kun Rustista saa otteen, on mahdollisuudet tehdä kiemuroita, rajattomat. Myös askeleet ja tasapaino paranevat lopputunta kohden, alussa Rusti saattaa olla melkoinen tikittäjä. Askeleeseen istuminen on vaikeaa kun ori ei käytä takapäätään kokonaan ja on vielä etupäästä löysä. Rustin ratsastettavuus paranee kuitenkin kerta kerralta. Tapana on ollut lopettaa sitä aikasemmin, mitä nopeammin poni "on oma itsensä".

Kilpapaikoilla emme ole vielä Rustin käytöstä nähneet. Voimme kuitenkin olettaa, että hienon käytöksen ansiosta kotitallilla siitä ei tule ongelmaa kisapaikalla.

Sukutaulu

   i. Söllvards Joker evm    ii. Videgårdens Brio evm    iii. -
   iie. -
   ie. Orkans Jaijka evm    iei. -
   iee.
   e. Söllvards Binna evm    ei. Luffson evm    eii. -
   eie. -
   ee. Momsen Geraldine evm    eei. -
   eee. -

Söllvards Joker on yksi menestyneimpiä juoksijaponeja omassa ikäluokassaan. Jokerin jälkeläisiä on viety moniin maihin, suomestakin niitä löytyy jokunen. Joker on pääosin periyttänyt varsoilleen juoksijanlahjoja ja erinomaisia liikkeitään. Niinkään rakenteeltaan Joker ei ollut mitään tähtikaartia, mutta jalostusluvan sillä kyllä sai. Nykyään Joker on jo poistunut kilparadoilta eläkepäiville.

Videgårdens Brio on myöskin juoksija. Tummanrautias Brio ei ihan yltänyt kovimpien juoksijoiden joukkoon, mutta pärjäsi ihan kohtuullisesti. Briolla oli erinomaiset liikkeet ja hyvä rakenne. Tämä raamikas poni jätti jälkeensä paljon hienoja juoksija- ja showvarsoja, jotka ovat myös periyttäjinä ollut tunnetuja. Joker on varsoista tunnetuin. Orkans Jaijka on pinen Orkans-siittolan kädenjälkeä. Jaijka jäi emänsä ainoaksi varsaksi, sillä kaksi edeltävää varsaa ennen Jaijkaa menehtyivät alle yksivuotiaina ja Jaijkan jälkeen tamma ei enää tullut kantavaksi. Itse Jaijka oli menestyvä raviponi, joskaan rakenteellisesti kerrottiin sen olevan melko heikko.

Söllvards Binna on yksi upeimpia Söllvards-siittolan poneja. Tamma on saanut jokaisella kerralla näyttelyistä I-palkinnon ihan pikkuvarsasta asti. Binna tunnetaan myöskin upeista liikkeistään ja nopeista laukattomista juoksuistaan. Luonteeltaan Binnan kerrotaan olevan hyvin sähäkkä, mutta varsoilleen sen luonne ei ole pahemmin periytynyt, eikä kyllä juoksijanlahjatkaan, puolestaan rakenne ja upeat liikkeet ovat näkyneet jälkipolvissa ja näiden jälkeläisissä.

Luffson on tämäkin raviponi. Luffson oli omalla aikakaudellaan kovimpia nimiä ja vielä vanhuksenakin pisti nuoremmille kapuloita rattaihin. Kilpauransa loppuvaiheilla Luffson haki itselleen jalostusluvan ja näyttäytyi muutamissa näyttelyissä, mutta rakenteeltaan ei niin kovin näyttävä ori ei sen suurempaa menestystä siltä saralta saanut.

Momsen Geraldine on Rustin suvussa lähtin "ei juoksija"-poni. Geraldine löydettiin vasta 16-vuotiaana, kun Söllvards siittola oli myynyt puolivuotiaan varsan eräälle perheelle. Nämä kertoivat omistavansa vanhemman russtamman, joka on ollut heillä kuutisen vuotta lasten ratsuna, "mutta nyt lapset ovat sille liian isoja, eikä noin vanhaa tammaa voi laittaa radoillekaan" he olivat sanoneet. Söllvards siittolan isäntä Måns lähti katsomaan tammaa ihan hyviksensa ja ihastui tähän syvästi, niinpä Geraldine vietti viimeiset vuotensa Söllvardsissa siitostammana.

Jälkeläiset

Raktitis Albert on tarjolla jalostukseen evm-sukuisille tammoille. Astutusasioissa otathan yhteyttä sähköpostitse!

21.05.2009 Karkurannan Aribust, emä: Arisa, omistaja: Kya
06.01.2009 Lyffson TUFF, emä: Areille, omistaja: Nenna
15.06.2008 Rüber B, emä. Ennica, omistaja: Suvi

Kilpailukalenteri

NJirtoSERT x1, MVA-SERT x1
26.05.2009, NJ - St & Kt Brumb - (LKV1, BIS5) - MVA-SERT - päätuomari: Anette N.
20.01.2009 - NJ - Svärjade - (LKV1, BIS1) - MVA-SERT - päätuomari: Kati S.
03.12.2008 - NJ - Håvbacken - (LKV1) - irtoSERT - päätuomari: Anette N.

ERJ 1 sijoitusta
00.00.0000 - ERJ - Kisakutsu - luokka ja sijoitus
00.00.0000 - ERJ - Kisakutsu - luokka ja sijoitus
00.00.0000 - ERJ - Kisakutsu - luokka ja sijoitus
00.00.0000 - Kisakutsu - luokka ja sijoitus
00.00.0000 - Kisakutsu - luokka ja sijoitus
00.00.0000 - Kisakutsu - luokka ja sijoitus
00.00.0000 - Kisakutsu - luokka ja sijoitus
00.00.0000 - Kisakutsu - luokka ja sijoitus
00.00.0000 - Kisakutsu - luokka ja sijoitus
31.01.2009 - Kutsu - 60 cm - 1/50
KRJ 7 sijoitusta
06.12.2008 - Kutsu - Helppo B - 1/73
14.06.2008 - Kutsu - Helppo C - 4/50
18.06.2008 - Kutsu - Helppo C - 3/46
24.07.2008 - Kutsu - Helppo B - 6/50
02.08.2008 - Kutsu - Helppo C - 3/29
22.01.2009 - Kutsu - Helppo B - 3/33
08.01.2009 - Kutsu - Helppo B - 10/112
00.00.0000 - Kisakutsu - luokka ja sijoitus
00.00.0000 - Kisakutsu - luokka ja sijoitus
00.00.0000 - Kisakutsu - luokka ja sijoitus

Valmennukset

0107.2010 - estevalmnennus 50cm - valmentajana Donna. - Rusti ja entinen omistajansa turjake
Kommentti: Turjake osasi heti valmennuksen alussa kertoa tarkasti muutamalla lauseella millainen Rusti on. Huomautus pitkien lämmittelyjen tarpeesta ja loppua kohti parantamisesta menivät kaikki oikein, joten ainakin pari tuntee toisensa. Alkulämmittelyissä Rusti tosiaan oli hieman laiskahko ja kuuntelematon. Turjake joutui ohjaamaan paljon ja selkeitä näkyviä apuja. Ensimmäiset esteet piristivät sentään vähän. Ne ori ylitti, mutta vailla intohimoa, kunhan vain hyppäsi. Turjaketta neuvoin apujen kanssa heti esteen jälkeisellä alueella. Esteelle saapuminen ja ponnistus olivat kummallakin hallussa. Estekorkeuden kasvaessa Rustin tempottomuus näkyi kolahduksina. Turjake yritti herätellä poikaa välillä esteiden ulkopuolella. Ja kyllä, he paransivat loppua kohti. Varsinainen muutos näkyi varsinkin estesaroilla. Rusti sai niihin kummaa innokkuutta, ja jaksoi suorittaa ja jopa kuunnella. Heti kun poika pääsi näin vauhtiin, näytti Turjakkeenkin työ huomattavasti helpommalta, ja ratsastaja sai kehua ratsuaan asianmukaisesti. Ongelmakohtana huomasimme innostuksenkin löytymisen jälkeen todella nopeat hyppysarjat. Niissä Rusti hieman sekosi askeleissa, eikä raukka tiennyt millä jalalla hypätä. Painostin Turjaketta keskittymään pohkeisiin, ja antamaan muutenkin pienet mutta selkeät ohjeistavat avut. Teoriassa sitä oli melkein vaikea selittää, mutta ratsukko ymmärsi sen itsekin sitten käytännössä. Harjoittelimme monta estesarjaa, nopeita ja hitaita soveltaen ohjeita jokaiseen. Loppua kohti se tuntui auttavan. Päätösradalla ratsukko suoritti kaiken puhtaasti ja vieläpä hyvässä ajassa. Tässä parissa on ainesta.